początku... X Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi odbywał się w dniach 6 - 9.06.2013 r. Motywem przewodnim były w tym roku filmy. 25 restauracji i 9 kawiarni przygotowało potrawy i desery inspirowane kinem, a każdy festiwalowy zestaw miał kosztować 10 zł. Jury i publiczność wybrały później restauracje i kawiarnie, które najbardziej przypadły im do gustu. Zwycięzcami zostali: Kawiarnie: I miejsce(...)sumie ponad 50 porcji i nie udało nam się nakarmić całej kolejki chętnych! Mam w każdym razie nadzieję, że nasze tortille wszystkim smakowały :) Na rynku Manufaktury przygotowywałyśmy pierś z kurczaka oraz z surówkę ze świeżych warzyw i sos czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Same placki przygotowałyśmy obie dzień wcześniej w domu, każda z nas z podwójnej porcji przepisu
Kraina Tysiąca SmakówPulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Maślak zwyczajny to powszechny gatunek grzybów, który występuje nie tylko w Europie, ale także w obu Amerykach i Japonii. Jego główną cechą charakterystyczną jest lepka i
A to pestkaBardzo smaczne a zarazem szybkie danie obiadowe, przy którym nie trzeba stać pół dnia przy kuchni. Napewno zasmakuje wszystkim domownikom. Normal 0 21 false false false
W garach u GosiPamiętam moje zdumienie, gdy po raz pierwszy usłyszałam o sałatce Gyros. Wtedy jedyna myśl jaka przychodziła mi do głowy, jeśli chodzi o sałatki
Rozpustne gotowanieDzisiaj moja ulubiona kuchnia, czyli włoska Płaty makaronu przełożone farszem ze szpinaku z czosnkiem i wyrazistej w smaku gorgonzoli, przykryte pierzynką sosu beszamelowego, mozzarelli i parmezanu
Oryginalny smakNiegdyś uznawany za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup, przystawek, jako jarzynka do ziemniaków, jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak znany, natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Makaron papparedelle z jarmużem(...)Ugotowany makaron wymieszałam z sosem. Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe. Można zajadać. Smacznego! Inne propozycje z j a r m u ż e m ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
potrawyregionalneolej... Pamiętajcie, że te palcki to pra pra pra pradziadkowie dzisiejszego chleba. Zawijamy w nie ulubione dodatki: warzywa, mięso, ryby..Są na tyle uniwersalne, że pasują zarówno do pikantnego kurczaka jak i twarożku z wędzonym łososiem..Świetnie sprawdzą się też jako przekąska, np. do piwa - placki kroimy w małe trójkąty, posypujemy serem i zapiekamy. Jeżeli nie wykorzystacie wszystkich tortilli możecie(...)zwijały. Oto mój: Po usmażeniu placki układać jeden na drugim na wilgotnej ściereczce. Taką też należy je przykryć z wierzchu. A wiecie jak bąbluje tortilla??? Właśnie tak... Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancedanie i wolą by była ona lżejsza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik – Składniki 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej 3 litry wody 1 golonko z indyka bądź ćwiartka z kurczaka 4 skrzydełka 5 ziemniaków 4 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek pora pół selera łyżeczka soli 4 ziela angielskie (rozgniecione) 2 liście laurowe garść koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik(...)słoiku w lodówce nawet do miesiąca czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik – jak u babci! Ciasto 3 bit – zdecydowanie najlepsze ciasto bez pieczenia! Jak uratować przesoloną potrawę? Sprawdź najlepsze triki! Jak korzystać ze zmywarki, by była oszczędna a naczynia czyste – 6 ważnych zasad! Używasz mikrofalówki? Sprawdź 10 zastosowań jakich nie znałeś! Podgrzewanie w mikrofalówce – tych produktów
To Musisz WiedziećNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
W garach u GosiŚwięta Wielkanocne zawsze były hucznie obchodzone, o wiele bardziej niż Boże Narodzenie. Śniadanie Wielkanocne zaczynało się po rezurekcji i trwało baaardzo długo
Rozpustne gotowaniePomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szparagi, jak się nimi zajmować i zwłaszcza jak je przygotowywać by zachowały wszystkie właściwości artykuł tutaj. PS. polecam Wam wszystkie artykuły Tomasza - jeżeli chcecie poznać przepisy na idealne potrawy od podstaw. Skoro już wiemy jakie kupić i jak przygotować idealnie szparagi zobaczmy co można z nich zrobić! Poniżej 10 moim zdaniem pysznych przepisów z najlepszych Polskich blogów(...)widzieliście już najnowszą książkę Marty? 9 . Ponownie MadamEdith, tym razem z sałatką bardzo wiosenną znajdziecie w niej cały Maj :) 10. Szybka, zdrowa i bajecznie pyszna zapiekanka z kurczakiem, zielonymi szparagami i oczywiście czosnkiem ! od Anny CzosnekWPomidorach Wszystkie zdjęcia pochodzą bezpośrednio z blogów wspomnianych wyżej autorów. Przepisów na szparagi jest cały milion,,,szukajcie a znajdziecie swoje
Wylizany Rondeltylko jedno. Strona 75:) Śledzie bałtyckie z majerankiem smażone na smalcu jak chrust. Pozostałe jakby robione według jednego szablonu. Najładniej na zdjęciach wyszła chyba sama pani Magda, bo zdjęcia potraw są nijakie. Nie mówię, że są brzydkie, ale po prostu są nudne. Jak już moje rozczarowanie delikatnie opadło zaczęłam przeglądać przepisy. Najpierw wymienię to, co "złe": - Szarlotka z lodami(...)zdjęć śledzie. Wypróbuję może sałatkę śledziową poznańską, żeberka duszone w ziołach, sandacza na maśle z koprem, sos pieczarkowo-kalarepkowy (w książce z plackami ziemniaczanymi). No i pewnie zrobię kiedyś kurczaka na butelce z piwem, doprawionego solą, pieprzem i natartego masłem, ale do tego nie potrzebuję rewolucji Magdy Gessler i to nie będzie żadna metamorfoza mojej kuchni. Gdybym tę książkę
Kraina Tysiąca Smakówkalorii. Diety i weganie Mam wrażenie, że rzadziej sięga się obecnie po mięso. Obiad bez schabowego nie kojarzy się już z mało wartościowym. Jeśli już się używa mięs, to kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych(...)wypełnione zdrowymi sałatkami na bazie kasz, desery bez mąki i cukru czy śniadaniowe miseczki z owsiankami / jaglankami / gryczankami pełne nasion, owoców i pestek. Równie ważny jest czas – potrawy powinny być proste i szybkie do wykonania – stawiamy na naturalność i prostotę, a nie długą obróbkę. Na pewno w trendy wpiszą się więc takie niezwykłe lody – bez cukru
Poezja smaku