małych rozmiarów, w odróżnieniu od keftedes - dużych klopsików. Keftedakia są kuzynkami bliskowschodniego dania o nazwie kofta (tamtejszych klopsików z mielonego mięsa). Keftedakia to prawdopodobnie najprostsza i najbardziej typowa mięsna potrawa przygotowywana w greckich domach. W dawnych, tradycyjnych gospodarstwach klopsiki robiono zawsze z mięsa zmielonego w maszynce. Każda gospodyni miała pod ręką czerstwy chleb (którego w Grecji jada się mnóstwo) oraz(...)kiedyś zawsze zabierany na wycieczki, pikniki i serwowany w czasie przyjęć. Niestety obecnie Grecja przeżywa westernizację żywienia (czy też amerykanizację) i dobre greckie przepisy ustępują miejsca np. nuggetsom z kurczaka. Ja zdecydowanie wolę tradycyjną grecką kuchnię i cieszę się, że są osoby, które starają się zachować dawne przepisy dla innych. Klasyczne klopsiki smażone są na głębokiej oliwie (powinna sięgać
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: -dwie piersi z kurczaka -jedna duża cebula -jedna mała papryczka chili -trzy ząbki czosnku -300 g małych pieczarek -dwa ogórki konserwowe -mały słoiczek koncentratu pomidorowego np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-przecier.html -pół małego słoiczka pikantnego keczupu np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-keczup.html -szklanka śmietany 18 % -sól, pieprz -słodka i ostra papryka w proszku -100 g kaszy bulgur lub pęczaku -mąka(...)Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową. Po wymienionym czasie duszenia wyciągamy potrawę z piekarnika dodajemy ogórki, keczup, przecier i zalewamy śmietaną. Delikatnie wszystko mieszamy i wstawiamy jeszcze do ciepłego piekarnika, ale już wyłączonego. Potrawa jest najlepsza jak jeszcze 10 minut postoi w cieple. Nabiera wtedy wyrazistego koloru i smaku. Do potrawy ugotowałam kaszę bulgur wg. przepisu na opakowaniu i podałam
Kulinarne przemysleniaascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 opakowanie makaronu świderki np. Malmy filet z kurczaka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1/2 słoika pomidorów suszonych w ziołach 1 duży pomidor świeży lub z puszki około 10 dag. parmezanu 1 łyżeczkę suszonej bazylii 200 ml słodkiej(...)Makaron położyć na półmisku (można wyłożyć liśćmi sałaty), polać sosem i posypać parmezanem, Danie udekorować świeżymi listkami bazylii. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście
Kuchnia BeatySpaghetti z chorizo i krewetkami z dodatkiem szparagów to wyśmienite i bardzo aromatyczne danie. Idealne połączenie aromatycznego i pikantnego chorizo z delikatnym smakiem krewetek i zielonych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!aromatycznym sosem, serem, który ciągnie się do samego sufitu :) i salami. Tak zazwyczaj wyglądają moje placki ale dzisiaj dodam wyjątkowo szczypiorek. Spróbujcie, niby nic tylko szczypiorek prawda? A smak potrawy bardzo się zmienia. Składniki: (na ok 4 duże placki) ziemniaki 1 kg jajko 1 szt. mąka 2 łyżki sól pieprz sos pomidorowy lub keczup(...)zostaje już tylko posmarować placka sosem lub keczupem, posypuję startym serem i szczypiorkiem pokrojonym drobno i układam salami. To moja wersja, Wy możecie dołożyć np. ser feta, pierś z kurczaka, kukurydzę, cukinie i wiele innych. Nie ograniczajcie się :) Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni i piekę do momentu przypieczenia się salami więc ok 10-15 minut zależy
Kuchnia VikiDziś kolejny przepis od Denish'a - jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich knajpek w Al-Khobar możecie znależć tutaj - na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej Składniki 1 czubata szklanka wiórków kokosowych 1 lub 1,5 łyżki mielonej papryki chili 1 łyżka startego imbiru(...)przygotowaną utartą masę z wiórków kokosowych, imbiru, soli, chili i wody. Cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu około 6-8 minut. Nie dopuścić do wrzenia Podawać do kurczaka Zdjęcie pochodzi ze strony DesiFoodBuzz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMięso z indyka jest chudym, zdrowym i delikatnym mięsem. Często w przygotowaniu jednak staje się suche, lub tłuste przez smażenie. Warto przygotować te pyszne mięso w
MarcinChefKiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1,5 łyżeczki sól wędzona Royal Brand, 1 łyżeczka papryka chilli suszona Royal Brand, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia pierś opłukać, osuszyć i przeciąć na 2 sztuki olej wymieszać z solą wędzoną i suszoną papryką chilli całe piersi bez rozbijania namoczyć(...)soli morskie - skład: naturalna sól morska - zastosowanie: do dań typowo amerykańskich,do barbecue,do sosów,zup, twarogów,sałatek,pomidorów, nadaje smak i aromat wędzonego drewna, świetna dla wegetarian, nadaje potrawą smak i zapach wędzonki
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj pomysł na prosty, smaczny obiad z jednej patelni. Sznycle z piersi indyka w sosie pomidorowym z selerem naciowym, marchewką, białym winem i odrobiną śmietany kremówki
Oryginalny smakodwiedzają nas goście nie zawsze elegancko jest podać na obiad jednogarnkową „papkę”. Dlatego chciałbym pokazać Wam przepis na dość bezpieczne danie, które powinno zadowolić zarówno fanów tradycyjnych kotletów z kurczaka, jak i osoby, lubiące pewne nowości. Przy roladkach trzeba się co prawda odrobinę narobić, ale – uwierzcie mi – naprawdę warto. Lista zakupów (proporcje dla 4 osób): 4 bakłażany, 2 czerwone papryki(...)gara paprykę, cebulę oraz jeszcze nieco oliwy i smażymy całość, aż warzywa zmiękną. Powoli dodajemy pozostałe składniki – najpierw czosnek, następnie kumin, kolendrę i przecier pomidorowy. Mieszamy całość i podgotowujemy potrawę. Kolejnymi krokami są dorzucenie do gara pomidorów (świeżych i puszkowanych) oraz dolanie jeszcze odrobiny oliwy. Całość obficie solimy i pieprzymy, dodajemy też cukier dla zrównoważenia smaku pomidorów. Następnie dusimy danie
Proste-przepisy.plniesamowite zresztą ) urozmaicenie. Szakszuka ze szpinakiem to super pomysł na dobry początek weekendu, szczególnie jeśli planujecie jakiś większy większy wysiłek fizyczny czy trening. Smacznego! Polecam również: Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono Fit pancakes na bazie płatków owsianych Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 20 min. USTAW(...)bazylii. 4 Jak tylko szpinak się zetnie, dodaj jajka i kulki mozarelli. Całość dopraw jeszcze raz solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do ok. 4-5 minut. Danie podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 1 PORCJĘ) 2 jajka 2 duże pomidory
A to pestkastaram się dodać do tej kategorii coś nowego i pysznego, więc z roku na rok liczba pomysłów na sylwestrowe przekąski rośnie. Pyszne sałatki do menu sylwestrowego Jeśli lubisz urozmaicone potrawy, to warto zainteresować się przepisami na sałatki sylwestrowe. Jest tego trochę, więc przeglądaj spokojnie i uważnie, a na pewno znajdziesz coś co przypasuje Twoim gustom smakowym(...)menu muszą się znaleźć przekąski, którymi uraczysz gości w trakcie trwania zabawy! Bardzo popularną przekąską sylwestrową są ślimaczki z ciasta francuskiego, roladki z tortilli, rolada z łososiem czy kawałki kurczaka w panierce. Jest to idealna zakąska, którą można szybko wrzucić na ząb i wracać do karnawałowej zabawy! Oczywiście do przekąsek obowiązkowo musisz przygotować zestaw sosów i dipów, które przypadną
Kulinarne Przebojeobiad. Szybka, tania i bardzo smaczna, a co ważne szybka w przygotowaniu. A więc, do dzieła :) Składniki: -4 kawałki mięsa z udźca indyka ( może być również z udek kurczaka ) -4 średnie ziemniaki -6 małych pomidorów -dwie nieduże marchewki -jedna mała cukinia ( ok.12 cm ) -jedna czerwona papryka -dwie małe cebule -2-3 ząbki czosnku -oliwa lub olej -suszony rozmaryn -sól(...)angielskie. Nastawiamy do gotowania na 10 minut, na umiarkowanym ogniu. W tym czasie podsmażamy na tym samym tłuszczu co mięso, kolejno: cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy do gotującej się potrawy. Wrzucamy również cukinię i pomidory. Wsypujemy pół łyżeczki rozmarynu. Gotujemy jeszcze 10 minut. W sumie cała potrawa nie powinna gotować się dłużej jak 30 minut. Chodzi
Kulinarne przemysleniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos pieczarkowy to mój drugi, tuż po sosie kurkowym , ulubiony sos grzybowy :) Sos ten świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, dań mięsnych, czy też potraw z makaronem. Jego główną zaletą jest to, iż pieczarki na szczęście są dostępne przez cały rok :) Sos pieczarkowy można dowolnie modyfikować – jeśli wolicie bardziej „słodki’ sos, to możecie pominąć śmietanę(...)natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Przemieszać. Zmniejszyć płomień, dodać śmietanę kremówkę oraz śmietanę 18%. Wymieszać, dusić do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać, np. z makaronem i kurczakiem. Smacznego! Może zaciekawi Cię również artykuł: Pieczarki – obierać czy myć? The post Sos pieczarkowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje