potrawy z kurczaka - 4412 przepisów (strona:226/295)

Domowe nuggets'y 195

Wszyscy czasem ulegamy pokusom. Część z nas nie może przejść obojętnie obok cukierni, a inni... Koło fast-food'ów. Doskonale wiemy jak bardzo niezdrowe dla nas

Piąty grzech główny
Sałatka z selera naciowego. 259

Witam, chciałabym przedstawić Państwu kolejny przepis Pana Adama na sałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy 

Kuchnia Beaty
Lekkie curry z bakłażanem i krewetkami 159

biegnąc do kuchni, spontanicznie pochwyciłam pomarańczę - o matko! Smakowy strzał w dziesiątkę! Curry przeważnie przygotowywane jest na bazie mleczka kokosowego, jednak ja postanowiłam zastąpić je serkiem naturalnym, który nadał potrawie lekkości i kremowej konsystencji. Zaprawdę, połączenie tych wszystkich składników w jednym daniu jest niezwykłe i pozwala zaspokoić kulinarne żądze na pyszności! :D Delikatny bakłażan, chrupiąca fasolka, miękkie krewetki(...)kremowego serka Apetina Naturalny sok z 1/2 pomarańczy 1/3 szklanki wody + 1/3 szklanki wody 300g dużych krewetek (ja użyłam czerwonych Argentyńskich, ale można zastąpić je innym rodzajem lub kurczakiem) sól do smaku Dodatkowo: listki bazylii opiekane pieczywo/ ugotowany ryż Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażana i obie cebule pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na patelni - podsmażaj do momentu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pizza na cieście francuskim 104

Kupiłam ostatnio nową książkę Jamiego Oliwiera WEGE. Ksiażki Jamiego są dla mnie zawsze inspirujące, mam już ich kilka w swojej domowej biblioteczce, tym bardziej chętnie sięgnęłam

nietylkopasta.pl
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 228

czasu chodziły mi te wszystkie pieczenie po głowie. Tym bardziej teraz, kiedy jest jesień, za chwilę zima... okrągłe urodziny mojego męża i na stół wypadałoby bardziej poważne mięsiwo od kurczaka postawić. Zaczęłam powoli myśleć o porządnej brytfannie. I w końcu mam! Z wielką przyjemnością zgodziłam się przetestować brytfannę niebylejaką, bo niemieckiej firmy WOLL , która znana jest przede wszystkim z produkcji(...)pysznie! To co, kto skusi się na przedświąteczne testowanie? :) Plusy: posiłki można przygotować z minimalną ilością tłuszczu lub bez jego użycia, powłoka non-stick zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw, brytfanna kumuluje ciepło, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużytej energii,   łatwość mycia naczynia, szafirowa powłoka zapobiega "zużywaniu" się naczyń, są bardziej odporne np. na ścieranie si, 2-lata

bistro mama
Stroganow – syty i rozgrzewający 220

Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tagliatelle z indykiem i szpinakiem 185

Makaron to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw, jak również może stanowić bazę do dania głównego. Pierwsze wzmianki o makaronie sięgają Chin i pochodzą sprzed blisko 4 tysięcy lat. Jest to jednocześnie najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Legenda głosi, iż ten chiński wynalazek do Europy sprowadził Marco Polo. Ciężko jednak(...)rzymski lekarz Marcus Galenus wspomina o makaronie. Ponad 600 lat później, w roku 827 arabskie wojska pod dowództwem Asada ibn-al Furata, tuż po najechaniu wybrzeży Sycylii przygotowały sobie potrawę z nieznanego w Europie składnika jakim właśnie okazał się makaron. Obecnie makaron stanowi jeden z podstawowych dodatków obiadowych, pomimo iż w Polsce spożywa się go jedynie około 5kg rocznie

Jacob Tastes
Sałatka hawajska 208

margin-bottom: 0.21cm; } Dziś ostatnia spośród moich propozycji imprezowych (w najbliższej przyszłości pojawią się już włoskie przepisy na spaghetti bolognese, biscotti/cantuccini oraz focaccię). Będzie to potrawa uznawana u mnie w domu za absolutny rarytas, już nawet nie pamiętam skąd wytrzasnęłyśmy z mamą i siostrą przepis, wiem tylko, że gości u nas niemalże na każdej imprezie. Cóż to takiego? Otóż(...)Szczerze i z całego serca polecam ją każdemu, niech ostatecznym argumentem będzie to, że generalnie nie przepadam za połączeniem mięsa z owocami (np. schab ze śliwką czy pierś z kurczaka z ananasem), ale w tej sałatce dałabym się za nie pokroić. Dziwne, prawda? Coś wyjątkowego musi w niej po prostu być!   Sałatka hawajska 1 ugotowana pierś z kurczaka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wykwintny rosół 115

ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora,   3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia.   Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić(...)cannelloni z pora, pasztet.  Można również podać jako samodzielne danie. Pozostały wywar można użyć jako bazę do innych zup lub zamknąć w słoiczkach jako bulion do różnych potraw. W tym celu należy odparować 3/4 lub więcej objętości, przez gotowanie. Gorący nalewać do wyparzonych słoiczków i wekować około 10 minut lub ostudzony wlewać do foremek i mrozić. zastawa

królestwo garów
Sałatka z kurczakiem, orzechami i orzeźwiającymi owocami 120

granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 350g fileta z kurczaka 80g rukoli 1 granat 2 pomarańcze 60g orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 2 łyżki oleju sól pieprz Dressing: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku(...)talerzu rozłożyć rukolę, kawałki fileta w curry, plastry pomarańczy, orzechy i posypać ziarenkami granatu, całość polać słodko-kwaśnym dressingiem. Jedna łyżka Vegety Natur z curry nada oryginalnego smaku Twoim potrawom, od risotto po owocowe sałatki czy dania mięsne. To w 100% naturalne składniki. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura Vegeta Natur idealnie sprawdzi się w każdej kuchni zarówno do przygotowania dań tradycyjnych

Szalona Kuchnia Eweliny
Warsztaty "Gotujmy zdrowo-mniej soli" z Josephem Seeletso i Cisowianką 155

Polsce,    Josepha Seeletso, popularnie zwanego Józkiem. Warsztaty zwieńczyła przemiła wspólna kolacja. Na warsztatach mieliśmy za zadanie przygotować pięć dań: krewetki z bananowym curry i ryżem pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem(...)wszystkie dania przygotowywaliśmy wspólnie, a nie jak to bywa na większości warsztatów, gdzie uczestnicy są podzieleni na grupy. Nie będzie więc problemów z przygotowaniem tych potraw w domu, ponieważ przeszliśmy osobiście przez wszystkie etapy ich przyrządzania. W trakcie gotowania Józek sypał polskimi dowcipami, powiedzonkami i przysłowiami jak z rękawa, a nawet

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem 182

Połączenie buraka i koziego sera odkryłam kiedyś w jednej z restauracji. Zestawienie słodyczy i wyrazistego smaku sera wydało mi się wprost genialne, dlatego często zaczęłam powtarzać

nietylkopasta.pl
Szaszłyki ze schabu 134

Szaszłyki ze schabu są aromatyczne i smaczne, nabite zostały na patyczki w sposób charakterystyczny dla kuchni wschodniej, gdyż tak przygotowuje się satay’e z drobiu. Szaszłyki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Długo duszona wołowina z pieczarkami 175

Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!