Wiosna i lato to czas kiedy częściej mamy ochotę sięgać po lekkie dania na bazie świeżych, pełnych smaku warzyw. Targowe stragany zachęcają całą gamą kolorowych warzyw
HealthyCreationslekki bulion warzywny, połączyć go z zakwasem, dodać uszka i gotowe.Oto pełny przepis na barszcz na zakwasie Nie wyrzucajcie buraków, kiedy zakwas będzie gotowy. Są pyszne w sałatce. Więcej pomysłów na niemarnowanie żywności na Wigilię i Święta jest w tym artykule. 19.12 Dzień 2 : Bigos wigilijny Zwykle korzystam z t radycyjnego przepisu na kapustę wigilijną takiego(...)dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z tego przepisu . Teraz
Ugotowane pozamiatanePostanowiłam przygotować coś na Światowy Dzień Makaronu, z jednej strony nie chciałam, żeby był to zwykły bezglutenowy makaron z sosem pomidorowym, czy coś podobnego. Z drugiej
Quinoa Raz!Kilka razy przymierzałam się do publikacji, jednak zawsze powstrzymywała mnie, niedostateczna wiedza na temat jego historii. Jedne źródła donoszą, że tak chciano ugościć cara Mikołaja I
Dieta moja pasjarobić zakupy. Polecam Wam bardzo szybką, sycącą i rozgrzewającą zupę zimową. „Parzybroda” kojarzy mi się nierozłącznie z dzieciństwem. Zawsze gdy babcia nie miała pomysłu na zupę, to gotowała tę właśnie parzybrodę. Wtedy jakoś nie bardzo przypadła mi do gustu. Teraz doceniam jej walory smakowe, ale i tak najlepszą na świecie(...)ogrodu, wyrywała główkę kapusty, wykopała kilka ziemniaków, kilka cebul i marchewkę, a ze spiżarni wzięła kawałek słoniny lub boczku i w godzinę miała gotowy obiad. Teraz co prawda warzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka i po chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety
To co kochamDawno już nie wstawiłam Wam nowego przepisu, ale już się poprawiam! Jestem już dwa tygodnie po sesji, odpoczywam w domu, ale moje gotowanie do tej
Kuchnia moimi oczamiPrzepis na pulpeciki z cukinii pojawił się na blogu Szczecinianki i Izy. Bardzo mi się podobały, dlatego przygotowałam swoją wersję tych małych pyszności. Pulpeciki są bardzo
Poezja smakuMój kulinarny faworyt z Portugalii. W pierwszej chwili myślałam, że jest w niej ryż. Wyczuwałam jakieś małe ziarenka, które nie przypominały co prawda w smaku
bistro mamaZimą, pomimo braku kolorowych warzyw czy owoców, możemy przygotować tosty, które zachwycą nas swoim smakiem. Jakie dodatki znajdziemy w środku, zależy tylko i wyłącznie od Was
Moja smaczna kuchniawarzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte(...)ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona
Kolizje Smakówniezbadaną materię zagadnień wiary czuję, że spełniliśmy swój rodzicielski obowiązek. I nie chodzi mi tylko o uroczystość w kościele. Cieszę się, że jednak porzuciliśmy z Mężem pomysł urządzenia chrzcin w restauracji i sami zorganizowaliśmy przyjęcie po mszy. Było, miło, kameralnie, rodzinnie i swobodnie. Nikt nas nie ograniczał, nie popędzał. Nie stał nad nami. Syn się zdrzemnął. Pobawił(...)stół. Dziadek narobił kiełbasy białej na barszcz. Mąż sumiennie realizował listy zakupowe i siekał co było do posiekania. A kiedy moi Panowie budowali razem klockowe wieże ja ugotowałam obiad. Szwagier fotografował w kościele. Chrześniak zajmował się w tym czasie księżniczką Emilią. I tak - wspólnymi siłami nadaliśmy temu wydarzeniu sens - niezapomniany smak i pozytywny klimat. Generalnie jestem z nas dumna
Kuchnia po mojemuKiedy masz ochotę na kurczaka, ale szukasz czegoś innego niż zwykle... Składniki na zapiekane piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami (4 porcje): dwie podwójne piersi z
Karola gotujeCygara drobiowe z pieczarkami Piersi z kurczaka i nie tylko , to jak powszechnie wiadomo ulubiony element facetów , zarówno tych dużych , jak i tych małych , a moi
Ogrodnik w podróżyUwielbiam takie ekspresowe w przygotowaniu, nieskomplikowane i smaczne dania. Polecam Ci, gdy nie jesteś kulinarnym wirtuozem a klasyczny schaboszczak nie cieszy jak dawniej. Przygotowanie dania zajmie
Wielki apetytnaszym stole goszczą dość rzadko. Może to wina męża, który za najlepsze jajka na świecie uważa te z majonezem;) Może właśnie pora zmienić jego przyzwyczajenia. Jajka faszerowane to pomysł na podanie jajek ale w nieco innej formie. Jedyną trudność stanowi tutaj przekrojenie skorupki, które nie jest prostym zadaniem. Najlepiej sprawdzi się tutaj naprawdę porządny nóż. W zasadzie jajka możemy faszerować(...)oczywiście tego nie robimy. Te jajka mają taki plus, że można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Fajnie sprawdzą się jako przystawka na imprezie czy rodzinnym obiedzie. Koniec gadania, czas zabrać się za jajka. Drukuj Jajka faszerowane Składniki 4 jajka 4 gałązki szczypiorku 2 łyżeczki masła 2 łyżki sera żółtego sól pieprz trochę bułki tartej 2 łyżki
Mieszam w Garnku