dynasti Akemenidów) pod ich władaniem znalazła się prawie połowa ludności żyjącej na kuli ziemskiej (45%). Wojsko perskie często wyruszało na kampanie wojenne. Pędząc za sobą stada zwierząt przeznaczonych na „obiad”. Zołnierze rozbijali obóz, zapalali ognisko, pod nóż szło kilka sztuk zwierzyny. Wojownicy nadziewali kawałki mięsa na miecze i podsmażali w ogniu. Z wierzchu jeszcze posypywali tradycyjną przyprawą perską tzw sumakiem(...)miejscu ser. Francja serami stoi. Owoce należy jeść w odstępach od posiłków. Choć czasami Francuzi na koniec posiłku serwują również surowy owoc. Ale to akurat nie jest najszczęśliwszym pomysłem. Dlatego, że owoce najlepiej jeść w odstępach od posiłków lub na wejście (tak jak w kuchni perskiej – a w niej cała symfonia egzotycznych owoców kaki – persymony, arbuzy, granaty
MODA NA BIOWbrew pozorom na grillu można przyrządzić nie tylko ciężkie, tłuste dania mięsne, jak żeberka czy karkówka, ale również wiele lekkich potraw. Najlepszym przykładem są grillowane szaszłyki
Fitsweet.meWbrew pozorom na grillu można przyrządzić nie tylko ciężkie, tłuste dania mięsne, jak żeberka czy karkówka, ale również wiele lekkich potraw. Najlepszym przykładem są grillowane szaszłyki
Fitsweet.meJuż niejednokrotnie wspominałem Wam, że uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony. Mogę to być zarówno te typowo włoskie, jak i moje autorskie kompozycje :) W poprzednim wpisie pokazałem Wam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W tym przepisie wykorzystuję comber, chyba najbardziej delikatne mięso z tuszy króliczej. Ważne jest odpowiednio długie zamarynowanie mięsa, aby po grillowaniu nie było twarde i suche
Weekendy w domu i ogrodzieZbliża się Halloween- święto zapożyczone co prawda, ale pomyślałam, że fajnie będzie pobawić się trochę jedzeniem i przygotować coś na tą okazję. Bo wiecie, we mnie
Czerwona PorzeczkaImprezowe przekąski większości z nas kojarzą się z chipsami, paluszkami, krakersami, ciasteczkami i innymi, niestety niekoniecznie zdrowymi produktami. Tak się ostatnio zastanawialiśmy z Pawłem czy zamiast
W kuchni KatieWitajcie! Dziś chyba w całej Polsce za oknem trwa piękny, słoneczny dzień.. Promienie słońca malują nam uśmiech na twarzy oraz co ważne: rozjaśniają nasze kuchnie
Symfonia SmakówSzukałam przepisu na szybkie danie, wertowałam różne blogi i różne książki, nie miałam pomysłu. Mam dni, że mogę gotować wszystko, ale mam też takie dni, że chętnie bym coś ugotowała, na wszystko mam ochotę, a na nic nie mogę się zdecydować. Na szczęście takich dni jest zdecydowanie mniej, ale mimo wszystko są. Tak natrafiłam na przepis, który nosi nazwę szwajcarska(...)codziennych obowiązków, każda chwila jest ważna, gdy Maleństwo kręci się po kuchni, gdy telefon dzwoni cały czas, gdy jest taki okres, że każdy czegoś potrzebuje. Pomimo wszystko dom bez obiadu nie przejdzie, po prostu zawsze muszę chociaż na chwilę wejść do kuchni, zrobić coś z tego co mam i tak zajrzałam na smakowity blog i z chęcią wypróbowałam przepis. Smaczny
dom-agi.plwołowiny w naszym menu. Uwielbiam tatara ze świeżej wołowiny, z dodatkiem świeżego żółtka, siekanej cebuli i ogórka kiszonego. Warto jednak z wołowiny przygotować rolady, czy bitki wołowe na niedzielny obiad. Często jeżdżę do Makro po wołowinę od Balcerzaka. Zawsze oprócz udźca, czy rostbefu, kupuję worek ok. 2,5 kg wołowiny na gulasz. Zawsze znajdą się w nim spore kawałki wołowiny(...)kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki. Bitki wołowe pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo je lubimy. 50 dag mięsa wołowego gulaszowego, do smaku sól i czarny pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku
moj przepis naOdżywka białkowa to ostatnimi czasy absolutny hit. Nie jest już spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej
peanutbuttermonsterOd soboty miałam ochotę zrobić tę sałatkę. Ale okazja nadarzyła się dopiero w poprzedni poniedziałek. Rzadko robię sałatki owocowe, a szkoda, przecież są bombą witaminową i
Anioszek w kuchniSezon szparagowy ma się ku końcowi ale można jeszcze na targach znaleźć młode, cieniutkie pęczki. Prezentują się pięknie Pęczek na który się skusiłam po prostu podbił
sierotka maRysia w kuchnip { margin-bottom: 0.21cm; } Dziś część druga poprzedniego wpisu, czyli przepis na mięsko idealnie pasujące do risotta, przedstawiam Wam kurczaka cacciatore, czyli w wersji po
Przepysznik - BLW i nie tylko