mojprzepisna.pl | Warkocz drożdżowy na słono Jest to jeden z chlebków, jaki nauczyłam się piec podczas uczestnictwa w warsztatach dotyczących wypiekania chleba zorganizowanych przez firmę Little Chef
moj przepis naRoladki z piersi kurczaka z cukinią i suszonymi pomidorami Piersi z kurczaka są tak wdzięcznym mięsem, że jak go nie przyprawimy, i jak go nie nafaszerujemy
na moim stole...Tego dnia gotować mi się najnormalniej w świecie nie chciało. W takich sytuacjach makaron jest idealny, szybko i smacznie. Tak jak lubię. Z anchois musimy uważać
Blondynka GotujeLubicie proste, mięsne dania kuchni polskiej? Zapewne tak, gdyż często ich szukacie na blogu. Udało mi się kupić piękny kawałek karkówki bez kości, idealnie nadawał się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCześć! Przysmak na wyspach, ale chyba tu też :) Przysmak w moim domu. Ciasto Banoffee. Poleciła mi to ciasto moja przyjaciółka, która tam własnie mieszka. Do
Pieprzyć z FantazjąWiosna i lato to czas kiedy częściej mamy ochotę sięgać po lekkie dania na bazie świeżych, pełnych smaku warzyw. Targowe stragany zachęcają całą gamą kolorowych warzyw
HealthyCreationslekki bulion warzywny, połączyć go z zakwasem, dodać uszka i gotowe.Oto pełny przepis na barszcz na zakwasie Nie wyrzucajcie buraków, kiedy zakwas będzie gotowy. Są pyszne w sałatce. Więcej pomysłów na niemarnowanie żywności na Wigilię i Święta jest w tym artykule. 19.12 Dzień 2 : Bigos wigilijny Zwykle korzystam z t radycyjnego przepisu na kapustę wigilijną takiego(...)dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z tego przepisu . Teraz
Ugotowane pozamiatanePostanowiłam przygotować coś na Światowy Dzień Makaronu, z jednej strony nie chciałam, żeby był to zwykły bezglutenowy makaron z sosem pomidorowym, czy coś podobnego. Z drugiej
Quinoa Raz!Kilka razy przymierzałam się do publikacji, jednak zawsze powstrzymywała mnie, niedostateczna wiedza na temat jego historii. Jedne źródła donoszą, że tak chciano ugościć cara Mikołaja I
Dieta moja pasjarobić zakupy. Polecam Wam bardzo szybką, sycącą i rozgrzewającą zupę zimową. „Parzybroda” kojarzy mi się nierozłącznie z dzieciństwem. Zawsze gdy babcia nie miała pomysłu na zupę, to gotowała tę właśnie parzybrodę. Wtedy jakoś nie bardzo przypadła mi do gustu. Teraz doceniam jej walory smakowe, ale i tak najlepszą na świecie(...)ogrodu, wyrywała główkę kapusty, wykopała kilka ziemniaków, kilka cebul i marchewkę, a ze spiżarni wzięła kawałek słoniny lub boczku i w godzinę miała gotowy obiad. Teraz co prawda warzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka i po chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety
To co kochamDawno już nie wstawiłam Wam nowego przepisu, ale już się poprawiam! Jestem już dwa tygodnie po sesji, odpoczywam w domu, ale moje gotowanie do tej
Kuchnia moimi oczamiMój pierwszy kontakt z tofu nastąpił 10 lat temu, gdy byłam początkującą wegetarianką i w rodzinnym domu musiałam przygotowywać sobie obiady sama. Przyznam, że nie wspominam tego spotkania najlepiej. Nie wiedziałam wtedy jak przygotować tofu, żeby nie smakowało jak papier toaletowy. Po latach wiem, że tofu będzie smakowało dokładnie tak, jak sobie tego zażyczymy. Podstawą w przygotowaniu tofu jest(...)tofu. Marynaty, które przygotowuję oparte są na oliwie (rzadziej na oleju) i czosnku. Pozostałe przyprawy dobieram zgodnie z kierunkiem świata z którego reszta dania ma pochodzić. Poniżej znajdziecie 3 pomysły (w tym 2 wegańskie!) na przygotowanie marynat do tofu: Marynata czosnkowo-miodowa Składniki: 1 kostka tofu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki letniej wody, 1 łyżka sosu z soją
Pełna LodówkaPrzepis na pulpeciki z cukinii pojawił się na blogu Szczecinianki i Izy. Bardzo mi się podobały, dlatego przygotowałam swoją wersję tych małych pyszności. Pulpeciki są bardzo
Poezja smakuMój kulinarny faworyt z Portugalii. W pierwszej chwili myślałam, że jest w niej ryż. Wyczuwałam jakieś małe ziarenka, które nie przypominały co prawda w smaku
bistro mamaZimą, pomimo braku kolorowych warzyw czy owoców, możemy przygotować tosty, które zachwycą nas swoim smakiem. Jakie dodatki znajdziemy w środku, zależy tylko i wyłącznie od Was
Moja smaczna kuchniawarzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte(...)ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona
Kolizje Smakówniezbadaną materię zagadnień wiary czuję, że spełniliśmy swój rodzicielski obowiązek. I nie chodzi mi tylko o uroczystość w kościele. Cieszę się, że jednak porzuciliśmy z Mężem pomysł urządzenia chrzcin w restauracji i sami zorganizowaliśmy przyjęcie po mszy. Było, miło, kameralnie, rodzinnie i swobodnie. Nikt nas nie ograniczał, nie popędzał. Nie stał nad nami. Syn się zdrzemnął. Pobawił(...)stół. Dziadek narobił kiełbasy białej na barszcz. Mąż sumiennie realizował listy zakupowe i siekał co było do posiekania. A kiedy moi Panowie budowali razem klockowe wieże ja ugotowałam obiad. Szwagier fotografował w kościele. Chrześniak zajmował się w tym czasie księżniczką Emilią. I tak - wspólnymi siłami nadaliśmy temu wydarzeniu sens - niezapomniany smak i pozytywny klimat. Generalnie jestem z nas dumna
Kuchnia po mojemu