pieca), smarujemy odrobiną oleju, wykładamy ciasto. Na ciasto układamy gotowy włoski sos pomidorowy (niestety nie uzyskamy takie sosu sami w domu bo w Polsce nie ma gdzie kupić włoskich pomidorów ;-)), następnie pozostałe składniki, jak cienko pokrojoną szynkę, posiekane chili, pieprz syczuański, mozzarellę i oscypka. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią. Sosy do pizzy(...)czosnkowy: - 200 ml jogurtu greckiego - 2 przeciśnięte ząbki czosnku - łyżka śmietany - sól, pieprz Po przygotowaniu sos musi co najmniej 3 godziny postać w lodówce. 2. Sos pomidorowy: - 1/2 puszki pomidorów włoskich - garść świeżej bazyli i oregano Składniki blenderujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Po przygotowaniu gotowy od razu do spożycia. Smacznego
SMYKWKUCHNISłodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru 6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego sok z 1/2 cytryny 2 papryczki chili 500g cukru Sposób przyrządzenia: 1. Połowę pomidorów przekrój na ćwiartki
Kuchnia w Słońcu Skąpanapomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 100 g sera żółtego, najlepiej parmezanu, ale może być dowolny, nawet miękki ser Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas
Czerwień i błękitSkładniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella 60-70 dkg szynki wieprzowej 1 czerwona cebula 2 papryki 1/2 cukinii 4 pomidory 100 g świeżego szpinaku 200 g koncentratu pomidorowego garść świeżych ziół, … Czytaj dalej Spaghetti ze szpinakiem
czarrna od kuchnitylko takie spaghetti. Składniki: (dla 5 osób) 500 gram makaronu spaghetti 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub inne 800 gram świeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papryki cukier, sól, pieprz lekko
Wołowina od rekinaZapraszam na kulinarną podróży do Indii z Olejami Świata! CHANA MASALA Składniki: 1 szkl ciecierzycy 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki przyprawy garam masala pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki kurkumy olej do smażenia Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy przez całą
Bon appetit mon amieszklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Cukinię pokroić w kostkę dodać do mięsa. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Następnie
Czerwień i błękitbazylia opcjonalnie: świeża rukola lub szpinak Sos pomidorowy: 390 g pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz – wg smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wszystkie składniki na sos pomidorowy blendujemy. Jeśli(...)sosu nie zużyjemy, warto go zamrozić w pojemniczkach na lód – następnym razem wystarczy odmrozić 3-4 kostki. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. Rozkładamy chlebki pita. Smarujemy sosem pomidorowym (lub pesto lub śmietaną). Rozkładamy warzywa i wędlinę (jeśli używamy). Posypujemy na środku garścią tartego sera i szczyptą suszonego oregano lub bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Poezja smakuSmak ciekawy, z polską nutą. Makaron podałam z tartym oscypkiem. Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, papryka olej do smażenia tarty oscypek do posypania Mięso obsmażyć na patelni
Czerwień i błękitpysznych warzyw, pełnoziarnistym makaronem i delikatnym akcentem pomidorowym :) Pychotka! Szybko, łatwo, smacznie, zdrowo! Składniki: mała cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor bez skórki 100 g piersi z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oleju rzepakowego 30-40 g makaronu orkiszowego "wstążki" przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie
Zdrowie na języku :Psoli morskiej sos: puszka pomidorów w zalewie przyprawy kuchni włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz czarny dodatki: 4 małe kabanosy tarczyński czerwona papryka cebula żółty ser/ wiórki mozzarelli pomidor Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z glukozą i wlewamy do mąki. Dodajemy oliwę i mieszamy. Powoli dolewamy letnie mleko, dodajemy sól(...)czas, gdy ciasto rośnie. Również w tym czasie pomidory z puszki przekładamy do miski i miksujemy na gładko. Dodajemy 3 łyżeczki włoskich ziół, sól oraz pieprz i zmiażdżony czosnek. Wszystko dobrze razem mieszamy. Kabanosy kroimy w małe cząstki. Ser ścieramy na tarce, cebulę kroimy w krążki. Paprykę kroimy w małą kostkę, pomidora w cienkie plastry. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy
Kuchenna KontrrewolucyaDoprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz lekko roztartym w dłoniach cząbrem. 3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę (ja użyłam i uformowałam okrągłą), posmarować sosem pomidorowym, posypać zeszklonymi piórkami cebuli oraz udekorować równomiernie plastrami mozzarelli, świeżych pomidorów, tartego sera, szpinaku i wędliny. Posypać bazylią i majerankiem. Piec 20 minut w temp. 200C bez włączonego termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Smacznego
Zasmakuj Kuchnitłuszczem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże oregano i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przesmażone warzywa przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy upieczone wcześniej pomidory i całość blendujemy. Następnie przecieramy wszystko przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek pomidorów. Sos pomidorowy przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku. Paprykę myjemy(...)chwilę podsmażamy i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie makaron układamy na talerzu, polewamy sosem pomidorowym i nakładamy pulpeciki oraz warzywa. Danie posypujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego
Plate of Joyzdecydowanie lepsza wersja, niż sos ze świeżych pomidorów (które lepiej sobie zjeść świeże, tak po prostu) lub z koncentratu pomidorowego (którego nie używam już lata świetlne) - karton soku pomidorowego wlać na patelnię, przyprawić, odparować i jeść, brzmi dobrze? Ok, dokładnie robimy to tak: - litr soku pomidorowego wlewamy do głębszej patelni, włączamy średni ogień, nie przykrywamy, - teraz wstawiamy wodę na makaron(...)talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze prażonym słonecznikiem albo płatkami drożdżowymi albo niczym, bo ktoś nie lubi "śmieci" na górze ;) i już. Do sosu można dodać jeszcze suszonych pomidorów, będzie wtedy bardzo, bardzo pomidorowy. Całość przygotowań zajmuje do 30 minut od wejścia do kuchni, a danie jest naprawdę smaczne i sycące, polecam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżka papryki w proszku sól i pieprz do smaku 150 g utartej mozzarella 4 dymki lub 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki świeżego oregano 1 puszka pokrojonych pomidorów, 400 g 1 łyżeczka pomidorowego przecieru 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 3 łyżki utartego parmezanu 300 g spaghetti, waga sucha 200 ml domowego pesto Piersi z kurczaka(...)naczynia. Przygotuj sos. Pokrój dymkę w piórka, czosnek w plasterki i zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przecier i resztę oregano. Polej kurczaka sosem, a na wierzchu posyp utartą mozzarella. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. Wyjmij i posyp świeżym oregano, opcjonalnie. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj domowe pesto według przepisu
codojedzenia