pomidorowa ze świeżych pomidorów - 1712 przepisów (strona:19/115)

Wegańska pizza 162

swojej pizzy. A oto składniki na 1 dużą lub 2 małe pizze: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka soli 1 szkl. ciepłej wody Sos pomidorowy: 2 duże pomidory 1/2 szkl. przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie szczypta cynamonu Sos czosnkowy(...)tofu ¼ szkl. mleka sojowego lub śmietanki sojowej 2 ząbki czosnku Suszony lub świeży koperek sól, pieprz dla smaku Na wierzch dowolne warzywa, u mnie dziś: Cebula Pieczarki Kukurydza Oliwki Rukola Papryka czerwona i pomarańczowa Suszone pomidory Ciasto: Rozkrusz drożdże do dużej miski, dodaj syrop klonowy, oliwę i sól, po czym zalej wszystko ciepłą wodą i zamieszaj tak, aby drożdże się

Roślinna - blog wegański
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 205

Następnie zmiksuj na gładki sos. Przełóż do garnka i gotuj ok. 20 min, aż pomidory nieco zgęstnieją.* Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podduś na oliwie. Przełóż do sosu pomidorowego, dodaj posiekane papryki i bakłażana. Dopraw octem, cukrem i solą do smaku i gotuj ok. 30-40 min., aż pasta przegryzie się i zgęstnieje.  Gotową pastę przełóż do wysterylizowanych(...)kocem i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Alternatywnie, pasteryzuj pastę przez 10 min. w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. * Zamiast świeżych pomidorów możesz wykorzystać domową passatę pomidorową , lub taką ze sklepu, ok. 600-800 ml. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 214

najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo.Przepis znalazłam na blogu  White Plateskładnikiciasto500 g mąki pszennej15 g świeżych drożdży (lub 7g instant)1 łyżeczka cukru250 ml mleka3 łyżki oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka solina wierzch200 ml passaty pomidorowej - przecieru (lub pomidorów z puszki)garść bazylii, oregano (lub mix jednego i drugiego)2 średniej wielkości cebule, obrane i pokrojone(...)można użyć mozzarellę pokrojoną w plastry)1 łyżeczka suszonego oreganoopcjonalnie: 1 płaska łyżka okruchów chlebowych przygotowaniePomidory zmiksować ze świeżymi ziołami. Odstawić.Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie i raczej miękkie. W razie potrzeby dodać kilka

Stare Gary
Sałatka SEROWO - POMIDOROWA z bazylią 375

Okres majowy od kilkunastu lat nieodłącznie kojarzy się z grillem czy ogniskiem. Sałatka serowo - pomidorowa z odświeżającą bazylią jest idealnym dodatkiem zarówno by zabrać ją do pojemnika w plener jak i świetnie się sprawdzi podczas imprez czy bankietów w domu. Użyjemy świeżej bazylii, suszonych pomidorów i 2 typów sera: z dziurami i wędzonego. Zamiast zwykłego makaronu polecam użyć(...)Czas przygotowania kilka minut Składniki: Garść ugotowanego makaronu małe świderki 5 jajecznego 130g suszonych pomidorów z zalewy 125g sera z dziurami 125g sera wędzonego Dwie garście kukurydzy konserwowej BEZ GMO 12 świeżych listków bazyli 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki suszonej papryki słodkiej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki śmietany 18% tł 3-4 łyżki majonezu Sól himalajska Cukier Pieprz czarny

Kuchnia PROzdrowotna
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym 182

rodzinny posiłek . W jesieni i zimie sprawdza się najlepiej, bo rozgrzewa do czerwoności.  Polecam ;) SKŁADNIKI:  ( 2 porcje) 300 ml passaty pomidorowej (przetarte pomidory) 400 ml mleka kokosowego dobrej jakości Ok. 300 g mrożonych lub świeżych krewetek tygrysich 2 ząbki czosnku, drobno posiekany 1 papryka czerwona 1 łyżka drobno posiekanego imbiru Połowa średniej papryki, drobno posiekana 1 łyżka(...)proszku lub pół łyżeczki chilli w proszku. PRZYGOTOWANIE: Do średniego garnka wlać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować na średnim ogniu. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez około 10 minut

Calzonella.com
Pizza na cieście razowym 182

czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia(...)sosem pomidorowym. Posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć przygotowane dodatki. Piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 8 minut). Po upieczeniu posypać pokrojonymi świeżymi ziołami

Bullio
Pizza na cieście razowym 334

czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia(...)sosem pomidorowym. Posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć przygotowane dodatki. Piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 8 minut). Po upieczeniu posypać pokrojonymi świeżymi ziołami

Bullio
Zupa fasolowo-pomidorowa 162

składników (odwrotnie niż w wersji „puszkowej”). Zupa fasolowo-pomidorowa 2015-04-10 13:18:45 Prosta w przygotowaniu i oryginalna w smaku zupa z łatwo dostępnych składników, wśród których najważniejsze są pomidory i fasola. Zdecydowanie najsmaczniejsza jeśli jako bazy użyjemy własnej roboty bulionu. Zapisz przepis Drukuj Składniki 3 nieduże pomidory (450g) pół strąka średniej zielonej papryki 500g ziemniaków(...)szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 czubata łyżeczka majeranku Instrukcje Pomidory kroimy wzdłużnie w „ósemki”, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Paprykę kroimy w poprzeczne półpaski o szerokości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 2 cm, możliwie równą kostkę. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego ziemniaki, paprykę i pomidory. Dodajemy również przecier pomidorowy i część soli

Kulinarna Pokusa
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 316

policzki wieprzowe KRAKUS SOS: * czerwona cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * marchew – 1 szt * korzeń pietruszki – 0,5 szt * świeże , miękkie pomidory – 3 szt ( można zastąpić 1 szkl passaty pomidorowej ) * czerwone wino – 0,5 szkl * bulion – ok. 1 szkl * liść laurowy, ziele angielskie, kminek majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pierz ziarnisty, jałowiec

Ostra na Słodko
Pierogi pieczone 178

ciasto: 200 g mąki 60 g masła 1 jajko 7 g drożdży instant szczypta soli farsz: 2 małe pasztety Wielkopolskie Profi o smaku pomidorowym 1 duży ząbek czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów garść świeżej bazylii garść świeżego tymianku dodatkowo do posmarowania pierogów: 1 jajko 3 łyżki mleka Przygotowanie: ciasto: Mąkę, drożdże, jajko oraz sól przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy

Bon appetit mon amie
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 131

skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku  garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili w proszku WYKONANIE NALEŚNIKI : Mąkę i sól przesiewamy do miski

cool and minty
Zupa rybna z pomidorami 149

białej ryby (np. dorsz) 200 g filetu z łososia 4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kartonik krojonych pomidorów z bazylią (390 g) 1 świeży pomidor (najlepiej malinowy) 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki chili w proszku cukier

Poezja smaku
Pizza z chorizo, oliwkami kalamata i mozzarellą 150

łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 6 dużych pieczarek 20 dag sera  mozzarella ½ czerwonej papryki 15 dag pikantnej chorizo ½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami sos pomidorowy do ciasta przyprawa do pizzy do smaku świeża rukola do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko,  wyrobić gładkie ciasto(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe porcje, wałkujemy dwa okrągłe blaty,układamy na blasze,  smarujemy sosem pomidorowym, Układamy plasterki pokrojonych pieczarek, chorizo oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypujemy serem mozzarella, układamy oliwki.  Posypujemy przyprawą do pizzy. Wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika pieczemy około

Wanilia i Kardamon
Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? 586

oraz bardzo aromatyczny, podany został do klusek śląskich. Moje pomysły na sosy: Błyskawiczny sos śmietanowy. Sos śmietanowo-serowy Sos szpinakowo-śmietanowy . Jak zrobić sos pomidorowy na zimę? Przepis tutaj Jak zrobić sos ze świeżych pomidorów? Przepis tutaj Przepis na sos holenderski . składniki : 1 szklanka pozostałości po pieczeniu mięsa (tłuszcz, resztki przypraw i sok) 1 szklanka wody ok. 2 łyżeczki mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza wiejska z mozzarellą 116

chrupiący. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 550 ok. 250 ml ciepłej wody (ale nie gorącej) 3 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów 3 łyżki suszonej bazylii ząbek czosnku 0,5 łyżeczki chili sól pieprz odrobina cukru Farsz: laska suszonej kiełbasy (w tym przypadku była to kiełbasa

IMPRESJA SMAKU
Włoska kapusta faszerowana gołąbkowym nadzieniem 134

formie do zapiekania. Upiec pod przykryciem w temperaturze 150-160 stopni do miękkości. (Ja do przykrycia użyłam folii aluminiowej.)Podawać z pikantnym sosem pomidorowym lub grzybowym. Ja podałam ją z sosem ze świeżych pomidorów bez żadnych innych dodatków.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna