rąk. Formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Sos : 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryczka jalapeno konserwowa (my kupujemy w Biedronce) cebula czerwona lub biała pieprz, estragon(...)oliwa z oliwek Pomidory z cebulą dusimy na oliwie z oliwek ok. 3-4 min. Papryczkę jalapeno 3-4 krązki drobno kroimy i dodajemy do pomidorów. Teraz dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i przyprawy, pieprz świeżo zmielony i roztarty w rękach estragon. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy. Sos gotowy :) Sałatka : 1/2 opakowania roszponki 1 średnia cebula
vegetanierazie zużywam resztki zapasów;) Miałam troszkę zamrożonych kurek, musiałam więc zrobić z nimi coś ekstra! Powstała pizza z odrobiną kiełbasy, pomidora i chrupiących kurek... i obowiązkowo ciągnący się ser:) Ciasto: 200 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju. Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. by podwoiło swą objętość. Farsz: 300g kurek, 2 łyżki pasty z bakłażana lub innej pasty pomidorowej, laska kiełbasy, duży pomidor, świeże listki bazylii, tymianek, oregano, 100g startego żółtego sera, 2 łyżki masła. Grzyby oczyścić, duże przekroić. Dusić na maśle ok. 15 min na małym ogniu. Ciasto rozwałkować, wylepić
Z miłości do słodkościSpróbujcie sami SKŁADNIKI: 0,5 kg sznycli z indyka 2 średnie cukinie 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 pomidory 3 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, oregano, słodka papryka świeży tymianek i oregano oliwa opcjonalnie 1 kostka rosołowa (bulion z kurczaka) PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na kawałki ok. 3 cm i podsmażamy na oliwie(...)kostkę. Do podsmażonego mięsa wrzucamy wszystkie warzywa poza pomidorami i zalewamy ok. 1,5 szklanki wody. Dodajemy przyprawy do smaku i wrzucamy zwinięte w pęczek tymianek i oregano (tak żeby się nie rozpłynęło po całej zupie). Po ok. 30 minutach gotowania na średnim ogniu dodajemy pomidory i przecier pomidorowy. W tym momencie można dodać również kostkę rosołową (nie ma takiej
Kuchnia w bieguroku w naszej folii mamy wysyp pomidorów. Jemy je bez niczego jak jabłka, ale większą ich część musimy zamknąć w słoikach tyle ich jest. Moja propozycja na ich wykorzystanie to delikatnie pikantny ketchup. Domowy ketchup ze świeżych pom idorów wyszedł idealny w smaku, powiem szczerze, a to co nie zmieściło się do słoików wyjadłam łyżeczką. Jeden letni poranek i zapas(...)sosu był gotowy! Polecam też przepis na salsę paprykową , którą przygotowywałam kilka dni temu oraz zeszłoroczne przepisy na pastę paprykow ą i pyszny domowy sos pomidorowy na zimę . Przepis na domowy ketchup ze świeżych pomidorów: Składniki: 15 sztuk dużych pomidorów ok. 2 kg pomidorów 1 łyżka oleju rzepakowego 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ szklanki octu balsamicznego lub czerwonego octu winnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skóry (400 g) garść liści świeżej bazylii i oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: starty parmezan do posypania mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli Farsz(...)oregano. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu aż woda ze szpinaku wyparuje. Dodać ricottę i zamieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę, dokładnie mieszając, do czasu połączenia składników. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki przelać do małego garnka. Dodać sól i suszone oregano i gotować bez przykrycia do czasu zgęstnienia sosu (od czasu do czasu mieszać). Na koniec dodać posiekane liście
Bulliocebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skóry (400 g) garść liści świeżej bazylii i oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: starty parmezan do posypania mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli Farsz(...)oregano. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu aż woda ze szpinaku wyparuje. Dodać ricottę i zamieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę, dokładnie mieszając, do czasu połączenia składników. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki przelać do małego garnka. Dodać sól i suszone oregano i gotować bez przykrycia do czasu zgęstnienia sosu (od czasu do czasu mieszać). Na koniec dodać posiekane liście
Bulliokluskami, zupa pomidorowa z ryżem, zupa pomidorowa krem (z grzankami), zupa pomidorowa czysta. Składniki: Wywar z włoszczyzny 2l puszka pomidorów w zalewie domowy koncentrat pomidorowy mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 1 łyżka woda 50g lub mleko roślinne 50g świeża natka pietruszki czosnek 2 ząbki świeża bazylia przyprawy, domowa Vegeta Pomidory wlewam do garnka, dodaję drobno(...)świeżą bazylię, pieprz. Gotuję na niewielkim ogniu 5-7 minut. Polecam również mój dziecinnie prosty a efektowny przepis na Kaczkę w Jabłkach. Klik W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy . Przecieram pomidory. Do gotującego wywaru dodaję powstały sos z pomidorów. Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę. Dodatkowo zagęszczam domowym koncentratem pomidorowym. Mieszam
IzaGotujełodyga selera naciowego 1 łyżka masła 3-5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2-3 pomidory lub 200 g pomidorów z puszki z sokiem 2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz do smaku 80 g mozzarelli pokrojonej w kostkę świeże listki bazylii Warzywa (oprócz pomidorów) pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego bulionu, dodać łyżkę masła, cukier(...)warzywa staną się całkiem miękkie. Dorzucić rozdrobnione pomidory, posolić, gotować jeszcze 10 minut, następnie wszystko dokładnie zmiksować, dodać koncentrat, jeszcze raz krótko zagotować i zestawić z ognia. Podawać od razu bardzo gorące, w niewielkich bulionówkach lub filiżankach posypane kostkami mozzarelli i ozdobione świeżą bazylią. Smacznego! Czerwoną zupę pomidorową zgłaszam do akcji Panti
Kuchnia Prezydentowejszybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy 1 puszka całych pomidorów lub 300ml domowego przecieru pomidorowego 1 seler 1 mały korzeń pietruszki 1 marchewka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku świeży imbir natka pietruszki oliwa z oliwek zioła prowansalskie chilli sól pieprz Sposób wykonania: Do średniego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy(...)wody. Dodajemy pomidory z puszki, albo domowy przecier pomidorowy, pokrojone w kostkę warzywa, starty korzeń imbiru (ok. 3cm), przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy ziołami i chilli, dodajemy sól i pieprz oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Gotujemy przez ok. 30 minut. Dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnymożemy uzupełnić warzywami mrożonymi, które były zbierane w pełni sezonu i dzięki temu mają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food(...)Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro
Chilli Czosnek i Oliwarukolą. Paprykarz jest gęsty i aromatyczny i idealnie nadaje się do pracy. Składniki: Torebka ryżu (100g) 2 czerwone papryki 1 cebula 1 mała pietruszka 1 średnia marchew 1 pomidor Olej do smażenia (u mnie rzepakowy) 2 łyżki koncentratu 1 ząbek czosnku 2 płaty suszonych wodorostów Natka pietruszki Pół papryczki chilli bez pestek Przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, ziele angielskie(...)dodajemy papryki. Siekamy ząbek czosnku i wraz z marchewką i pietruszką dodajemy na patelnię. Smażymy tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy (można użyć świeżych pomidorów - obie opcje pysznie wychodzą:). Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy ryż. Przyprawiamy do smaku, rwiemy płaty nori na kostkę i dodajemy do paprykarza. Gdy wszystko
VegUlkamielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe 1 cebula 2 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 500 g pomidorów, passata 1 łyżka pomidorowego przecieru 100 mięsnego bulionu 1 łyżka świeżego rozmarynu drobno pokrojonego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego sól do smaku 300 g spaghetti, waga sucha 100 ml pesto(...)zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony boczek i smaż aż boczek lekko się zrumieni. Dodaj teraz mięso, przyprawy i rozmaryn. Smaż aż mięso przestanie być krwiste po czym dodaj pomidory, przecier i bulion. Gotuj sos przez 20 minut. Na koniec dopraw solą. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj pesto według przepisu, kliknij w link. Wymieszaj makaron z pesto
codojedzeniasucha, obrać/wyciąć gniazda nasienne. Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię (ze skórką!) - w ćwiartki; pomidora (sparzonego i obranego ze skórki!) - w kostkę. Kiełbasę pokroić w półpasterki, szynkę w półsłupki. Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę oraz(...)soku pomidorowego i dusić pod przykryciem ok.5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywka się nie przypaliły. Dodać świeżego pomidora i i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dołożyć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy oraz przyprawy. Ilość soku pomidorowego zależy od gustu - ja osobiście lubię gdy w leczo jest dużo sosu do maczania pieczywka
Grunt to przepis!