Bezmięsne spaghetti z soczewicą i kaparami. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii. Smaczne, aromatyczne i szybkie do wykonania danie. 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli szcypta pieprzu 1 puszka (400 g) pomidorów
Bulliomięsa mielonego 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 świeże pomidory 400 ml pulpy pomidorowej 1 l bulionu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy pół łyżeczki czerwonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Czerwoną i białą cebulę oraz
Kukuleczkiporcji): - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 3 łyżki oleju rzepakowego/ masła - 1 łyżka posiekanej kolendry - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów/ 3 świeże pomidory - 2 l wody - 1 łyżka przyprawy marokańskiej* - 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 szklanki zielonej soczewicy - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy/z puszki - makaron
Corner With Recipesżyczę wielu inspiracji kulinarnych, udanych potraw, kuchni, która się sama sprząta po gotowaniu :-) i czego tylko sobie wymarzycie! Do zobaczenia (napisania) w 2014 roku! miejsce 12 Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćZupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi Rewelacyjna, lekka zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi, zupełnie inna w smaku niż nasza tradycyjna pomidorówka! Choć najlepiej robić ją ze świeżych pomidorów, które występują latem, nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam ją już teraz. Lekka, pożywna, przesiąknięta aromatem ziół oraz czosnku! Do tego wspaniały i dodający pikanterii parmezan, którym można posypać zupę już(...)tymianku pęczek dymki 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki kaszy manny 1/2 litra bulionu warzywnego* oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki miodu sól świeżo mielony pieprz starty parmezan do posypania Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi - jak zrobić? Pomidory sparzyć wrzątkiem, zalać zimną wodą i obrać ze skórki,pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Dymkę pokroić w cienkie
Moje QulinariaSzybki do przygotowania sos pomidorowy z awokado do makaronu. Najlepszy sos jest ze świeżych pomidorów, ale takie krojone pomidorki z puszki również są dobre, a do tego skracają czas przygotowania sosu do minimum. Sos pomidorowy jest znany i lubiany, jednak z awokado mało kto przygotowuje, warto te dwa smaki połączyć. Wyrazisty smak pomidorów w połączeniu z delikatnym, aksamitnym smakiem awokado(...)kminku 1 łyżeczka bazylii świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki cukru sól 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju tarty parmezan (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyjąć pestki i drobno pokroić. Można również robić pomidory ze skórą, ale wtedy po ugotowaniu należy przetrzeć je przez sitko. Oczywiście, gdy korzystamy z pomidorów w puszce ten punkt pominąć
Kuchcik gotujeposiekaną pietruszkę Makaron z kurczakiem i warzywami (około 450kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego spaghetti 100g gotowanej piersi kurczaka 2 pomidory śliwkowe pół czerwonej papryki 100g koncentratu pomidorowego 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła:pietruszka, marchew i por) świeża bazylia oregano, sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do rondla (najlepiej(...)koniec dodajemy świeże zioła, przyprawiamy wg. smaku Makaron z fasolką szparagową i nie tylko ;) (około 360kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego świderki 2 pomidory śliwkowe pół papryki czerwonej 100g koncentratu pomidorowego 250g mrożonej fasolki szparagowej świeża bazylia, oregano, sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do rondla (najlepiej teflonowego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBezmięsne klopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku, otulone gęstym i aromatycznym sosem pomidorowym. Sos jest oczywiście z mięsem, więc nie jest to danie wegetariańskie, ale za to może być serwowane osobom nie tolerującym glutenu :) W sezonie letnim warto użyć świeżych pomidorów, wtedy sos będzie jeszcze smaczniejszy. KLOPSIKI JAGLANE: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 450g mrożonego szpinaku(...)mąki ziemniaczanej sól pieprz czarny mielony SOS POMIDOROWY: 2 cebule białe 3 ząbki czosnku 300g mięsa mielonego wieprzowego 3 szklanki domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów sól pieprz czarny papryka słodka mielona pieprz cayenne bazylia szczypiorek świeży Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać zmielone mięso i krótko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniamliści bazylii (ewentualnie kilka do przybrania; w przypadku braku bazylii dobrze sprawdzają się liście szpinaku) sól i pieprz do smaku sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku świeża lub suszona bazylia oliwa z oliwek pół papryczki chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Wlewamy oliwę do głębokiej patelni i dodajemy zgnieciony(...)czosnek i ewentualnie chilli. Przesmażamy je ok 2 minut, a następnie dodajemy bazylię, pomidory i pół szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie redukujemy ogień do małego i dusimy ok 30 minut, aż sos się zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. W międzyczasie gotujemy muszle na półtwardo (około połowy czasu
Simple DishUwielbiałam to! Po latach mam swoją najukochańszą pomidorową, zupełnie inną od tej z lat młodości. Gęstą i kremową. Pysznie pomidorową, z dużą ilością świeżej bazylii. Bardzo szybka i taaka pyszna! Składniki: 400 g pomidorów krojonych w puszce, 2 x 500 g pomidorowej passaty, 600 ml wody/ bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego, 3 ząbki czosnku, 2 łodygi(...)warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera
Plate of Joydorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! :) Zupa pomidorowa: 2 duże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć(...)łyżeczka suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek bulionetka drobiowa (opcjonalnie) ok. 1,5 l passaty pomidorowej (może być też ok. 1,5 kg świeżych pomidorów przesmażonych wcześniej na oliwie z oliwek) 1 łyżeczka bazylii 150 ml śmietanki kremówki (30%) sól i pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem
Cooking MonsterKolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz prażoną cebulkę. Składniki dla 6 osób Zupa: 2l bulionu warzywno drobiowego 7 pomidorów 2 ząbki czosnku 100ml przecieru pomidorowego Łowicz 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku Pierożki: 300g(...)łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego 300g pieczarek 6 łyżek prażonej cebulki 6 plasterków szynki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka margaryny zwykłej suszone zioła prowansalskie oliwa z oliwek Dodatkowo: natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Zupa: Pomidory myjemy, przekładamy do garnka wraz z czosnkiem i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ok 1 godzinę, po czym
Kuchnia w czekoladzieJest gęstsza, ale nie tak gęsta jak podawana w restauracjach pod nazwą "najdelikatniejszy muślinowy krem z ekologicznych sycylijskich pomidorów cherry". Różnicę robi cebulka z czosnkiem oraz przecier, passata lub świeże pomidory, a nie koncentrat, którego najczęściej używa się do zrobienia pomidorowej (tej z rosołu z wczoraj). Nic do takiej nie mam, bo moja teściowa taką właśnie robi(...)słyszą, że na obiad pomidorowa to wydają z siebie takie dziwne ciumkające odgłosy, które oznaczają, że moja propozycja została zaakceptowana :) Składniki: 1duża cebula lub dwie mniejsze 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 700 ml przecieru pomidorowego (z własnej spiżarni lub kartonika, a w sezonie najlepiej 6-7 świeżych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych na kawałki
bistro mamamąki pszennej 00 Sos pomidorowy 500 gr pomidorów w puszce 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz świeża bazylia Dodatki świeża bazylia do dekoracji 400 gr mozzarelli PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Na rozgrzany olej wlewamy pomidory. Dodajemy oregano, sól, pieprz, listki bazylii. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. Na końcu miksujemy sos. Ciasto Najpierw przygotujemy(...)godziny. Blachy smarujemy oliwą. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blachy. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Po tym czasie wyjmujemy pizze i posypujemy mozzarellą. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni. Pieczemy jeszcze 5-10 minut
La grande e la piccola cuocaweganskie spaghetti po bolonsku Mój sposób wykonania: Składniki - na 2 porcje: granulat sojowy - około pół szklanki kostka rosołowa cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy świeże - koperek, lubczyk, pietruszka inne przyprawy - sos chili, sól, pieprz makaron Wykonanie: 1. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go. 2. Kostkę rosołową i granulat sojowy zalewamy wrzątkiem(...)Siekamy czosnek, cebulę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Chwilę przesmażamy, aż cebula się zeszkli i dodajemy granulat sojowy. 4. A następnie dodajemy pomidory, które wcześniej sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy się rozpadną, dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy używając naszych ulubionych przypraw. Ja dodałam koperek, pietruszkę, lubczyk oraz pieprz, sól, pomidorowy sos chili. 5. I gotowe! Choć wygląda
dobra gospodyni dom wesołym czyni