Pięknego Jasia 100 g przerośniętej szparagówki z własnej uprawy 100 g brązowej soczewicy 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula 50 g rodzynek 2 ostre papryczki puszka pomidorów lub 3-4 świeże pęczek kolędry puszka 400 ml mleka kokosowego 5 nasion kardamonu (nasionka ze środka wydłubać i zemleć/utłuc) płaska łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku lub 3 ząbki przeciśnięte(...)końcu!), wymieszaj i smaż razem 1 minutę Dodaj ugotowane fasole lub te z puszki (puszkowane przepłucz w wodzie), wymieszaj i duś razem przez kilka minut. Dodaj pomidorową pulpę (jeżeli używasz świeżych pomidorów to możesz je po prostu pokroić w kostkę lub zblendować). Doprowadź całość do wrzenia i duś razem 3-5 minut, do uzyskania pożądanej konsystencji. Wiadomo, im dłużej
greenscarfSzybki i uniwersalny przecier pomidorowy. Fantastycznie nadaje się do zupy pomidorowej lub sosu. Po krótkim odparowaniu można uzyskać gęstą konsystencję. Tak powstały sos skomponuje się wspaniale z dowolnym makaronem. Przecier pomidorowy. Składniki 1 kg świeżych pomidorów 50 ml zimnej wody 2 łyżki masła Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki(...)przypaliły - najwięcej trzeba mieszać pod koniec czasu gotowania, bo pomidory są już mocno odparowane i jest największe ryzyko, że się przypalą) Pomidory w garnku przed podsmażaniem. Pomidory po podsmażeniu, zaraz przed gotowaniem. Pomidory po ugotowaniu i otwarciu garnka. Pozostałości po przetarciu pomidorów przez sitko. Przepisy ze składnikiem: Przecier pomidorowy
Szybko Szybkowarkurkumy 4 łyżeczki delikatnej przyprawy curry 2 łyżeczki osrtej papryki w proszku 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka czarnuszki 1 saszetka śmietanki kokosowej puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej świeża kolendra Na głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim czarnuszkę aż zacznie strzelać, zmniejszyć ogień i dodać drobno posiekaną cebulę (opcjonalnie można dodać gwizdkę anyżku(...)minut, jeśli cebula będzie zbyt sucha podlać wodą. Dodać kurczaka, śmietankę kokosową, pomidory i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Pod sam koniec gotowania wsypać przyprawę garam masala, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Posypać posiekaną, świeżą kolendrą i od razu podawać. Najlepiej smakuje z chlebkiem nan. Smacznego
Codzienne GotowanieBezmięsne spaghetti z soczewicą i kaparami. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii. Smaczne, aromatyczne i szybkie do wykonania danie. 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli szcypta pieprzu 1 puszka (400 g) pomidorów
BullioBezmięsne spaghetti z soczewicą i kaparami. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii. Smaczne, aromatyczne i szybkie do wykonania danie. 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli szcypta pieprzu 1 puszka (400 g) pomidorów
Bulliomięsa mielonego 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 świeże pomidory 400 ml pulpy pomidorowej 1 l bulionu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy pół łyżeczki czerwonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Czerwoną i białą cebulę oraz
Kukuleczkiporcji): - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 3 łyżki oleju rzepakowego/ masła - 1 łyżka posiekanej kolendry - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów/ 3 świeże pomidory - 2 l wody - 1 łyżka przyprawy marokańskiej* - 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 szklanki zielonej soczewicy - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy/z puszki - makaron
Corner With Recipesżyczę wielu inspiracji kulinarnych, udanych potraw, kuchni, która się sama sprząta po gotowaniu :-) i czego tylko sobie wymarzycie! Do zobaczenia (napisania) w 2014 roku! miejsce 12 Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćZupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi Rewelacyjna, lekka zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi, zupełnie inna w smaku niż nasza tradycyjna pomidorówka! Choć najlepiej robić ją ze świeżych pomidorów, które występują latem, nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam ją już teraz. Lekka, pożywna, przesiąknięta aromatem ziół oraz czosnku! Do tego wspaniały i dodający pikanterii parmezan, którym można posypać zupę już(...)tymianku pęczek dymki 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki kaszy manny 1/2 litra bulionu warzywnego* oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki miodu sól świeżo mielony pieprz starty parmezan do posypania Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi - jak zrobić? Pomidory sparzyć wrzątkiem, zalać zimną wodą i obrać ze skórki,pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Dymkę pokroić w cienkie
Moje QulinariaSzybki do przygotowania sos pomidorowy z awokado do makaronu. Najlepszy sos jest ze świeżych pomidorów, ale takie krojone pomidorki z puszki również są dobre, a do tego skracają czas przygotowania sosu do minimum. Sos pomidorowy jest znany i lubiany, jednak z awokado mało kto przygotowuje, warto te dwa smaki połączyć. Wyrazisty smak pomidorów w połączeniu z delikatnym, aksamitnym smakiem awokado(...)kminku 1 łyżeczka bazylii świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki cukru sól 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju tarty parmezan (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyjąć pestki i drobno pokroić. Można również robić pomidory ze skórą, ale wtedy po ugotowaniu należy przetrzeć je przez sitko. Oczywiście, gdy korzystamy z pomidorów w puszce ten punkt pominąć
Kuchcik gotujeposiekaną pietruszkę Makaron z kurczakiem i warzywami (około 450kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego spaghetti 100g gotowanej piersi kurczaka 2 pomidory śliwkowe pół czerwonej papryki 100g koncentratu pomidorowego 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła:pietruszka, marchew i por) świeża bazylia oregano, sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do rondla (najlepiej(...)koniec dodajemy świeże zioła, przyprawiamy wg. smaku Makaron z fasolką szparagową i nie tylko ;) (około 360kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego świderki 2 pomidory śliwkowe pół papryki czerwonej 100g koncentratu pomidorowego 250g mrożonej fasolki szparagowej świeża bazylia, oregano, sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do rondla (najlepiej teflonowego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBezmięsne klopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku, otulone gęstym i aromatycznym sosem pomidorowym. Sos jest oczywiście z mięsem, więc nie jest to danie wegetariańskie, ale za to może być serwowane osobom nie tolerującym glutenu :) W sezonie letnim warto użyć świeżych pomidorów, wtedy sos będzie jeszcze smaczniejszy. KLOPSIKI JAGLANE: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 450g mrożonego szpinaku(...)mąki ziemniaczanej sól pieprz czarny mielony SOS POMIDOROWY: 2 cebule białe 3 ząbki czosnku 300g mięsa mielonego wieprzowego 3 szklanki domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów sól pieprz czarny papryka słodka mielona pieprz cayenne bazylia szczypiorek świeży Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać zmielone mięso i krótko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniamliści bazylii (ewentualnie kilka do przybrania; w przypadku braku bazylii dobrze sprawdzają się liście szpinaku) sól i pieprz do smaku sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku świeża lub suszona bazylia oliwa z oliwek pół papryczki chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Wlewamy oliwę do głębokiej patelni i dodajemy zgnieciony(...)czosnek i ewentualnie chilli. Przesmażamy je ok 2 minut, a następnie dodajemy bazylię, pomidory i pół szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie redukujemy ogień do małego i dusimy ok 30 minut, aż sos się zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. W międzyczasie gotujemy muszle na półtwardo (około połowy czasu
Simple DishUwielbiałam to! Po latach mam swoją najukochańszą pomidorową, zupełnie inną od tej z lat młodości. Gęstą i kremową. Pysznie pomidorową, z dużą ilością świeżej bazylii. Bardzo szybka i taaka pyszna! Składniki: 400 g pomidorów krojonych w puszce, 2 x 500 g pomidorowej passaty, 600 ml wody/ bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego, 3 ząbki czosnku, 2 łodygi(...)warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera
Plate of Joydorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! :) Zupa pomidorowa: 2 duże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć(...)łyżeczka suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek bulionetka drobiowa (opcjonalnie) ok. 1,5 l passaty pomidorowej (może być też ok. 1,5 kg świeżych pomidorów przesmażonych wcześniej na oliwie z oliwek) 1 łyżeczka bazylii 150 ml śmietanki kremówki (30%) sól i pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem
Cooking Monster