pomidorowa ze świeżych pomidorów - 1712 przepisów (strona:13/115)

Zupa z czerwonej soczewicy i warzyw 192

ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry duża szczypta ostrej papryki odrobina startego na tarce imbiru(...)litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki

Simply Food
Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym 104

wianuszki: 300 g mąki pszennej, 50 g roztopionego i przestudzonego masła, 120 ml ogrzanego mleka, 1 jajko, 10 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli Na nadzienie:   pesto pomidorowe (mały słoiczek),  2 nieduże pomidory,  cebula,  3 ząbki czosnku,  ser feta ( ja zastąpiłam zwykłym sałatkowo - kanapkowym),  świeża bazylia, Dodatkowo:  jajo do posmarowania Sposób przygotowania

Nie tylko w kuchni
Krakersy niezwykłe i kruche 131

gruboziarnista sól morska do posypania Poza tym do krakersów włoskich : 1 płaska łyżeczka  bazylii 1 płaska łyżeczki oregano 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja użyłam świeżego, ale może być taki z puszki, lub po pomidorach w puszce, w ostateczności rozcieńczony wodą koncentrat pomidorowy) szczypta pieprzu czarnego 2 łyżki drobno startego parmezanu Do krakersów naturalnych lub ziołowych: 1/2 płaskiej łyżeczki rozmarynu

Kuchnia Prezydentowej
Najprostszy krem ze świeżych pomidorów 123

nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy ma swój sposób, najlepiej dopasowany do jego upodobań kulinarnych. Dziś i ja podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty  i podany

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Obwarzanki z dipami 107

doprawione solą, pieprzem. Podczas smażenia sporo wody odparowuje z pieczarek, dlatego do łatwego miksowania blenderem dolałem mleko oraz odrobinę białego półwytrawnego wina. Całość wzmocniłem świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki - a co! Pomidorowy: oblane wrzątkiem pomidory, ściągnięta z nich skórka, wyciągnięte gniazda. Miąższ pokrojony w drobną kostkę, a do niego dodana podsmażona delikatnie biała cebula. Na koniec dużo świeżej bazylii

Right Behind The Kitchen
Fasolka po bretońsku 111

jedno z tych dań, które robi się prosto a rodzina je uwielbia. Nie potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać i bawić się(...)chilli. Podobnie z konsystencją, w niektórych domach fasolka po bretońsku przypomina bardziej zupę w innych jest bardziej gęsta. W sezonie ja dodaję do niej świeże pomidory, teraz zwycięża domowy koncentrat lub pulpa pomidorowa. Generalnie, nie bójcie się eksperymentowania w kuchni. Raz dodajcie do dania to innym razem coś innego. Sprawdzajcie i kosztujcie, jak konkretna przyprawa czy rzecz wpływa

Mieszam w Garnku
Francja: Soupe au pistou 147

zupa... Jest to dziwne szczególnie dlatego, że jadamy sporo zup, przynajmniej raz w tygodniu zdarza mi się gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę za taki stan rzeczy ponosi moje lenistwo, ponieważ zupę lubię(...)puszki) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 2 pomidory przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cayenne pesto: pomidor, łyżka przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, garść świeżych liści bazylii, starty żółty ser (parmezan lub edam) Warzywa (bez ziemniaków i pomidorów) kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 237

przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano Na puree: 1 mały kalafior 4-5 ziemniaków 2 łyżki masła (fantastyczną cenę na masło ekstra znajdziecie(...)dużych oczkach. Na patelnie wylewamy trochę oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy w międzyczasie doprawiając do smaku. Kiedy mięso będzie obsmażane dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy rozpuszczony w 1/4 szklance wody. Całość mieszamy i smażymy około 5 minut. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy puree. Wstawiamy

Kolizje Smaków
Zapiekanka włoska 344

pomidorów (około 330 ml) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść liści świeżej bazylii (można zastąpić suszoną) kilka liści świeżego oregano (można zastąpić suszonym) sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie 4 duże pomidory 70 g żółtego sera (można dodać więcej) 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać(...)obrać ze skórki. Masę spaghetti posypać żółtym serem, po czym wyłożyć na nim pomidory pokrojone w plastry. Górę posypać rozdrobnioną kulką mozzarelli, oprószyć lekko ziołami prowansalskimi, zaś mocniej posypać oregano. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać 35-45 minut. Uwagi: Jeżeli do swojego sosu pomidorowego wykorzystujecie świeżej bazylii i oregano, to niech Was nie zniechęci ciemna barwa sosu. Po włożeniu

Passions hobbies life
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 176

solikasza manna (semolina ) do podsypaniaSKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:4 łyżki oliwy z oliwek0,5 średniej cebuli albo 1 mała2 duże ząbki czosnkumała garść świeżej bazylii (opcjonalnie 3-4 łyżeczki suszonej)2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów bez skórki2 łyżeczki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki masłacukiersólpieprzDODATKOWO:mozzarellaser morskiparmezansalami albo ulubiona wędlinaoliwkipomidorki koktajlowepiórka cebuliSKŁADNIKI NA POSYPKI:pokruszone pikantne nachosygranulowany czosnek wymieszany z płatkami(...)oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną w drobniutką kostkę cebulę.Dodaj do niej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki), koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno świeżą bazylię (lub suszoną), cukier (około 2 łyżeczki), sól i pieprz do smaku. Zagotuj całość aż zgęstnieje i dodaj masło. Wymieszaj. Zdejmij z ognia.PIZZA:Piekarnik

Słodko-Słony Świat Ilony
Pulpety z indyka 154

szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajo 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Składniki sosu pomidorowego: 3 x 400 g puszki pomidorów w całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego(...)zwiększyć ogień i odparować połowę płynu. Wlać zmielone pomidory z całym sosem, dorzucić gałązki tymianku, zagotować a następnie na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut (sos pomidorowy będzie pryskać – ja przykrywam rondel metalową siateczką przeciwdziałającą pryskaniu). Wyłowić z sosu liść laurowy i gałązki tymianku. Przyprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wrzucić porwane listki bazylii (zachowując

Moja Delicja
Klasyczna lazania pomidorowa 142

Mięso mielone i sos pomidorowy w bardzo prostej lazanii Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam(...)duże porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm: FARSZ MIĘSNY: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula - duża 5 ząbków czosnku - duże 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów - krojone 1 mały koncentrat pomidorowy [80g] sos tabasco - do smaku 1 łyżka sosu sojowego pieprz ziołowy, sól cebulowa, estragon, bazylia, oregano, papryka czerwona, czosnek granulowany - do smaku olej do smażenia

Grunt to przepis!
Polędwiczki wieprzowe w sossie pomidorowo-śliwkowym 147

śliwkowo-pomidorowe. Sos tak nam smakował, że przygotowałam polędwiczki w bardzo podobnym sosie. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, suszony czosnek, papryka, curry olej do smażenia Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić

Czerwień i błękit
Zapiekanka włoska z makaronem 243

się cieplej i na jakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy. 300g makaronu 1 filet z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku kulka mozzarelli około 10 listków świeżej bazylii sól, pieprz, papryka słodka, suszona bazylia, oregano 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę

Szefowa kuchni