łyżki mleka 1 cukinia (ok 300 gram) 1/2 cebuli sól pieprz świeża natka pietruszki (opcjonalnie) odrobina oliwy lub oleju do smażenia (ja użyłam oleju kokosowego) Sos pomidorowy: 2 pomidory ząbek czosnku świeża bazylia (można zastąpić suszoną) pieprz Przygotowanie: Placki z cukinii: Otręby wsyp do miski i pomieszaj z odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem oraz roztrzepanym jajkiem. Stopniowo(...)lekko oliwą lub olejem Gotowe! :) Teraz przejdźmy do sosu. Sos pomidorowy: Pomidory włóż do garnka, zalej wodą i podgotuj. Gdy woda zacznie wrzeć wyjmij pomidory i obierz je ze skórki. Następnie pokrój pomidory w kostkę i ponownie wrzuć do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i posiekaną, świeżą bazylię (lub suszoną). Gotuj sos przez ok 10 minut. Ciepłym sosem
Smiling Shrimpletni posiłek. Makaron z warzywami i mięsem mielonym porcja dla 4 osób Będziemy potrzebować: 1 niezbyt dużą cukinię 1 czerwoną paprykę 1 cebulę 1 puszkę pomidorów (lub koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory) 1 pęczek natki pietruszki ok. 450 g mielonego mięsa z kurczaka/indyka 400 g makaronu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, 1 płaską łyżeczkę cukru (opcjonalnie i tylko
Ratunku obiadpoświęcenia. Składniki dla 4-5 osób: 1 kg mięsa mielonego 60-70 dkg pieczarek 2-3 cebule 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 świeże pomidory 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego około 400 ml wody kilka ząbków czosnku opakowanie makaronu lasagne (ilość potrzebna uzależniona jest od wielkości naczynia żaroodpornego) 40 dkg twardego żółtego sera nadającego się(...)jakiś czas mieszać, tak by nie przywarły do patelni. Do tego dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą, w przypadku jeżeli używamy świeże pomidory wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki. Następnie koncentrat pomidorowy i wodę. Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem, suszone oregano i świeżą bazylią. Wszystko poddusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut
Aromatyczne PodróżeMAKARON CAPRESE (PEŁNOZIARNISTY) Rewelacyjny, letni obiad dla całej rodziny! Przepyszny Makaron Caprese (na wzór klasycznej sałatki) z pysznym pomidorowym sosem ze świeżych pomidorów i delikatną mozzarellą. Ekspresowy obiad, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut (tylko tyle, ile gotuje się makaron), a efekt Was zachwyci:) Do dania użyłam pełnoziarnistego makaronu, ale z powodzeniem możecie go zastąpić zwykłym. Trzy
Słodko-Słony Świat IlonySpaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka 40 g świeżo tartego sera typu parmezan
Luźna KuchniaZupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów jest jedną z moich ulubionych zup. Ja podaję ją z makaronem. Składniki: 1,5 kg miękkich, mocno dojrzałych pomidorów 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka 2 łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw, ziół i przypraw) 20 ziaren pieprzu czarnego 10 ziaren ziela angielskiego liść laurowy(...)sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście selera mały por 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Powstały sos pomidorowy przecieramy przez sitko. Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka, zalewamy
Smak mojego domupikantną salsą pomidorową (oczywiście ze świeżych pomidorów). Składniki: – ok. 12 przegrzebków – 50 ml oliwy z oliwek – ok. 200 g pomidorów (świeżych) – 1 łyżka octu winnego białego (można ewentualnie zastąpić balsamicznym) – bagietka – 1 ząbek czosnku – pół papryczki chili – bazylia, pietruszka, kolendra (świeże) Wykonanie: Pomidory obrać (zalać na 2-3 minuty(...)zioła i papryczkę; oliwę rozgrzać na patelni, dodać do niej rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć (nie za długo, żeby czosnek nie zbrązowiał i nie zrobił się gorzki). Wcześniej przygotowany miks pomidorów z ziołami zalać oliwą z czosnkiem. Zostawić na około 20-30 minut, żeby smaki się wymieszały. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić przegrzebki – smażyć z każdej strony na złoto
Pociąg Do Kuchnigołąbków podkręca sos pomidorowy. Jego bazą stanowią świeże pomidory malinowe. Pomidory uduszone wraz z oliwkami, kaparami i karczochami są blendowane do gładkiej konsystencji. Niewielka ilość masła nadana aksamitności Jeżeli brakuje Wam ostrości, możecie podkręcić sos pikantną przyprawą – albo pieprzem cayenne, albo papryczką chili lub innym, ostrym sosem. Nie polecamy używania pomidorów z puszki. O ile są pięknie czerwone(...)wadą jest to, że są… z puszki Po co sięgać po takie produkty skoro sklepowe pułki uginają się od czerwonych pomidorów?! Artykuł Pikantne gołąbki w gładkim sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna Kuchniamielonego mięsa -3 średniej wielkości cebule -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy (opcjonalnie) -jeden kartonik (ok 200ml) przecieru pomidorowego -puszka krojonych pomidorów (można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki) -łyżeczka koncentratu pomidorowego (jak ktoś lubi mocno pomidorowe) -świeża papryczka chili, lub chili w proszku -dwie-trzy łyżki oleju do smażenia -sól, pieprz Przygotowanie: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę(...)sporo mieszając aż całe mięsko się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć mniej pomidorów), dodajemy również fasolę, kukurydze (nie jest konieczna w tej potrawie), chilli
Tanie przepisy studenckieprzecieru pomidorowego - 40 g płatków śniadaniowych - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - szczypta pieprzu cayanne - sól morska Z tej ilości składników wychodzi ok. 20 pulpecików. Składniki na sos pomidorowy: - 600 g świeżych pomidorów - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - sól, pieprz - kilka gałązek natki pietruszki Dodatkowo makaron spaghetti do podania 260 g. Dla wegan będzie to makaron bez jajek, a dla bezglutenowych(...)Cebulę drobno siekamy i dodajemy do masy z soczewicy wraz z pozostałymi składnikami. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebulka nam się zeszkli dodajemy pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę oraz przyprawiamy. Wszystko razem dusimy aż pomidory
Kuchenne WariacjeSkładniki: 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 8-10 suszonych pomidorów w oleju 1-2 łyżeczki płynnego miodu 1 świeży pomidor lub 125 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ew. 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki listków świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka suszonego oregano ew. zimna woda (przegotowana) lub olej (zalewa z suszonych pomidorów) sól, pieprz czarny mielony(...)wrzątkiem. Następnie słonecznik odcedzić i przepłukać na sicie. W malakserze umieścić odcedzone pestki słonecznika, suszone pomidory, listki bazylii, obranego ze skóry i pestek pomidora oraz po szczypcie soli, pieprzu i papryki. Wymienione składniki miksuję na gładką masę. Do pasty dodaję miód, koncentrat pomidorowy (ponieważ lubię gdy pasta jest kwaskowa) i przyprawiam jeszcze raz do smaku przyprawami. Ponownie miksuję Jeśli
Codziennik KuchennySiciliane 200 g słonej ricotty- to twardy ser u nas można go dostać w plastrach lub już zmielony 500 g bakłażana czosnek sól pomidory lub salsa pomidorowa, najlepiej jakby była własnej roboty oliwa z oliwek świeża bazylia Umyj bakłażana, pokrój wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra.Włóż na durszlak i posypuj warstwa po warstwie solą. Następnie przyduś bakłażany(...)złoty kolor. Odłożyć na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Gdy wystygną pokroić w mniejsze kawałki, ja dodatkowo usunęłam im skórkę. Na patelni zagotować salsę pomidorową,wcześniej przygotowaną ze świeżych pomidorów. Dodać bakłażany. Ja do całości dodałam sera pecorino. Ugotuj makaron al dente i dołóż bezpośrednio na patelnię. Wymieszaj i wmieszaj sos w makaron. Rozłóż na talerze, posyp pecorino
Z Kuchni Do Kuchnipietruszki, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Na patelnie rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do niej drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i drobno(...)posiekaną papryczkę chili wraz z pestkami. Całość smażyłem przez około 2 minuty, aby cebula i czosnek zeszkliły się, po czym dodałem puszkę pomidorów, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę octu balsamicznego. Całość wymieszałem dokładnie, doprawiłem solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonych suszonych pomidorów i łyżeczką roztartych w moździerzu nasion kminu rzymskiego. Całość podgrzewałem na małym ogniu przez 10 minut
Wyprawy kulinarnegarść liści bazylii oliwa sól, świeżo mielony pieprz * Jako sosu możecie użyć passaty pomidorowej (kupnej lub domowej ), kupnego sosu pomidorowego w słoiku lub też przygotować sos samodzielnie z pomidorów z puszki. Krojone pomidory z 1 puszki należy przełożyć do rondelka i gotować 15 minut, aż pomidory się rozgotują, a sos się zredukuje. Doprawić szczyptą cukru oraz soli. Przygotowanie: Piekarnik(...)międzyczasie usuń gniazdo nasienne z pomidora i pokrój go na plastry. Wyjmij blachę z piekarnika. Każdy plaster bakłażana posmaruj łyżką sosu pomidorowego. następnie posyp startą mozzarellą i parmezanem. Na wierzchu ułóż plasterki świeżego pomidora i listki bazylii. Wstaw z powrotem do piekarnika i zapiekaj przez 5-10 minut, aż ser się roztopi. Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem. *** Podoba
Chilli Czosnek i OliwaZupa pomidorowa w bardziej sycącej formie, z świeżymi pomidorami, lekko gęsta. U mnie zabielona gęstą śmietaną 18% do zup, ale jest równie smaczna bez tego dodatku. SKŁADNIKI 2-3 udka z kurczaka 1/2 korzenia selera 1 korzeń pietruszki 2-3 marchewki 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 kg pomidorów kilka liści(...)pomidorów dodać świeżą bazylię, z drugiego wywaru odcedzić ugotowaną niecałą jedną marchewkę, ząbki czosnku, kawałek cebuli, kawałek korzenia pietruszki i wszystko razem zmielić na jednolitą masę blenderem (mieliłam ręcznym, ale jeżeli nie posiadacie, to można przelać do stojącego). Ugotowany wywar mięsno-warzywny przecedzić przez sitko do innego garnka lub wybrać mięso i warzywa sitkiem. Do czystego wywaru wlać masę pomidorową
Passions hobbies life