moja ulubiona sałatka którą zabieram również do pracy. Nie potrzebuje lodówki a co najważniejsze jest lekka i bardzo smaczna Składniki: - 1 sałata lodowa - 30 dkg indyka - 10 pomidorków koktajlowych - oliwa z oliwek - bułka tarta - 1 jajko - pieprz kolorowy i przyprawa chili Na talerzyku rozbijamy jajko, mieszamy go i dodajemy przyprawę chili. Nie dodaję soli, ponieważ chili nadaje indykowi(...)Wersja też smaczna ale ja najbardziej lubię tego smażonego Teraz robimy sałatkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki, na to indyka pokrojonego na mniejsze kawałki i pomidorki pokrojone na pół. Ja pomidorki zawsze obieram ze skórki. Po wierzchu trochę posypuję pieprzem i robię drugą warstwę a na końcu lekko polewam oliwą z oliwek. Smacznego
Kuchenne Wariacjedodatkiem chrupiących składników. W cieplejsze dni taka sałatka może zastąpić danie główne. Składniki : ok. ćwierć kilograma obgotowanego wcześniej bobu kilka plasterków aromatycznej kiełbasy (salami, chorizo, jałowcowa) mała cebulka 12 pomidorków koktajlowych pół żółtej papryki 2 łyżki dobrego oleju (np. lnianego) łyżka octu jabłkowego łyżka słodkiego sosu chili garść świeżej kolendry łyżka oleju do smażenia Bób obsmażyć na rozgrzanym oleju(...)pokrojoną w piórka lub grubą kostkę i plasterki kiełbasy. Podgrzewać do zeszklenia cebuli. Bób, cebulę i kiełbasę przerzucić do salaterki. Dodać do nich paprykę pokrojoną w kostkę i połówki pomidorków. Doprawić olejem, octem i sosem chili. Na koniec dodać posiekaną natkę kozieradki. Reportaż Przemysława Chwały pt. "Obłoki Fergany" jest opisem podróży autora i życia Kirgizów i Uzbeków, głównie w Kirgistanie
Weekendy w domu i ogrodziejakościowych i smakowych, wytrzymuje kilkugodzinne przechowywanie. Sałatki z ziemniakami: Tradycyjna jarzynowa Sałatka jarzynowa z szynką Składniki: 4 młode ziemniaki, garść gotowanego bobu bez łupinek (latem młodego, zimą mrożonego), ćwiartki pomidorków koktajlowych , 1 ser mozzarella, 1 łyżka siekanego koperku. Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uważamy aby nie był za miękki), do tej sałatki wyłuskałam go z łupinek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 1 marchewka pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym
Moja Galeria Smakusmacznie, szybko i syto !Kanapki!Grzanki!Składniki-chleb lub bułka-Emmentaler ser topiony plastry Lactima-Gouda ser topiony Lactima-szczypiorek-parówka drobiowa-natka pietruszki-ketchup-pomidorki koktajlowe-oliwki zielone-imbir marynowany * do sushi dostepny TUTAJ-glassa sojowa- Słoneczne Pola od ZiarenkowoKromki chleba wysmaruj serkiem topionym Gouda, pokrój w plasterki parówkę. Posyp szczypiorkiem(...)więcej witamin tym lepiej.Na wierzch połóż plasterki Emmentalera, polej ketchupem.Dodaj pomidorki koktajlowe i ...do piekarnika, aż się stopia serki. Wyłóż na talerz. Szybko po wierzchu glassa sojowa. Dodatkowo zielona pietruszka. Marynowany imbir dobry na wszystko, w tej kompozycji jest idealny ! Na samym końcu posyp ziarnami od Ziarenkowo i ...smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijest obiadem na ciepło. Składniki: – opakowanie miksu sałat (ja użyłam takiego z dodatkiem marchewki) – 4 jajka ugotowane na twardo; – 10 dag żółtego sera; – 200 g pomidorków koktajlowych; – 1/2 ogórka; – 1/2 czerwonej papryki Sos: - 6 łyżek majonezu; - 2 ogóreki konserwowy; - 2 szalotki; - 2 płaskie łyżeczki musztardy - spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru
dom-agi.plżył łosoś i co jadł. Dla 1 osoby Czas przygotowania: ok 20minut Składniki: 200g filetu z łososia norweskiego Pieprz cytrynowy (np. Prymat) 1 mała bulwa kopru włoskiego 6 pomidorków koktajlowych Suszony liść kolendry 100g ugotowanego ryżu jaśminowego 1 mocno dojrzałe awokado Limonka Sól himalajska Pieprz czarny Trawa cytrynowa do przybrania Olej ryżowy Cukier Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik
Kuchnia PROzdrowotnapodsmażonego mięsa czy warzyw - dodać bulion i po 5 minutach jest gotowy. Postanowiłam wczoraj go wykorzystać, ale nie miałam ochoty na żadne wschodnie danie. Rozejrzałam się po kuchni - cukinia, pomidorki, bazylia. Dokupiłam kurczaka i mozzarellę. I co wyszło? Proste, szybkie, aromatyczne danie. Pyszny makaron z kurczakiem, warzywami i ciągnącym się serem :) A jeśli nie macie makaronu do woka - ugotujcie(...)makaron (pomijając dodawanie bulionu). SKŁADNIKI (na 4 osoby) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu 250g makaronu do woka 150g pomidorków koktajlowych 125g mozzarelli (po odsączeniu) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz 2 łyżki oliwy/oleju PRZYGOTOWANIE W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę
Moje Kuchenne Rewelacjeumyć, wysuszyć i zdjąć skórę. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać razem śmietanę lub jogurt, czerwone pesto. Wylać na dno żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć łososia. Obsypać przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Dodatkowo obsypać szczypiorkiem. Jeżeli chcecie więcej sosu można na koniec podlać delikatnie wodą i w razie
Kuchnia Pokoleńpomidorami i brzoskwiniami w towarzystwie podsmażonego czosnku i świeżej bazylii. Propozycja na śniadanie lub jako przekąska do mięsa z grilla. Polecam! Składniki: 1 bagietka 2 pomidory kilka sztuk pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sos balsamiczny 2-3 łyżeczki oliwy Bagietkę pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bagietki popryskać/natrzeć oliwą. Piec
Moja Galeria Smakulanguage:EN-US;} Receptura dla dwóch osób: - mix sałat z rukolą (jedna paczka) - 200g fileta z pstrąga łososiowego - jeden owoc avocado - jeden owoc kiwi - 100g białego twarogu wędzonego - 8 pomidorków koktajlowych - po czubatej łyżce sezamu czarnego i białego - sól, pieprz - olej rydzowy - zastąpi dressing Dodatkowo : pół cytryny, łyżka masła klarowanego do smażenia, pergamin. 1. Mix sałat płuczemy, osuszamy. 2. Avocado(...)pestkę, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie pociemniało. 2. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. 3. Pomidorki myjemy, osuszamy kroimy na cztery. 4. Pstrąga łososiowego obieram ze skóry, pozbawiamy ości i kroimy w paski grubości 1cm. Solimy i pieprzymy bardzo delikatnie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
Sajkofanka smakumogłam się mu oprzeć. Składniki: kilka bagietek (ja miałam 4 bagietki czyli aż 8 zapiekanek) 500 g pieczarek 1 cebula pół puszki kukurydzy kilka marynowanych papryk czerwonych kilka pomidorków koktajlowych czarne oliwki ser żółty – gouda ser mozarella kulka 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz olej rukola Z jogurtu, majonezu, rozgniecionego czosnku, szczypty soli(...)durszlak, by pozbyć się nadmiaru oleju i wody, którą wypuściły. Na bagietkę posmarowaną sosem czosnkowym nakładam starty na tarce ser gouda na niego pieczarki, a na nie kukurydzę, pomidorki, pokrojone oliwki i paprykę marynowaną. Na wierzch układam plastry mozarelli. Zapiekam w piekarniku. 180 stopni 15 minut. Na wierz dodałam kilka listków rukoli, żeby wyrzuty sumienia były mniejsze. Ale smak mmmm
MojaQchnia.plpodczas długiego, czasem zbyt długiego dnia. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu kokardki kolorowego lub lepiej pełnoziarnistego (mogą być też świderki, rurki itp.) 1 sałata rzymska mini 8 pomidorków koktajlowych 8 kulek mini mozzarelli 10 czarnych oliwek 6 jabłuszek kaparowych 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty(...)małym słoiczku, zakręcić i energicznie wstrząsnąć, żeby się dobrze połączyły. Sos doprawić solą i pieprzem, odstawić. Sałatę opłukać, osączyć z wody, porwać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Umyte pomidorki i kulki mozzarelli pokroić na połówki. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski wymieszać razem z sosem i gotowe! Smacznego
Pełny talerzInspiracja: forum katalogsmakow.pl Składniki Filet z łososia 300g Masło 100g Pieprz cytrynowy do smaku Sól do smaku Bazylia świeża lub suszona Pomidorki koktajlowe żółte lub czerwone, kilka sztuk Oliwa z oliwek do skropienia łososia Wykonanie: Łososia pozbawiamy skóry, kroimy na dwa kawałki. Moczymy go w osolonej wodzie (na pół litra wody dać sporą garść soli) […] The post Łosoś gotowany
Kulinarne Przeboje