Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, prażonymi orzechami nerkowca, posypana pokruszonym serem feta. Z pysznym dressingiem miodowo-musztardowym. To moja propozycja w sezonie na szparagi. Idealna na drugie śniadanie, lunch lub kolacje. Do zabrania również na majówkę lub grill. Będzie świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. The post Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, orzechami nerkowca i serem feta appeared first
Moja DelicjaDzisiaj proponuję szybką przystawkę. Chrupiącą ciabattę z masłem czosnkowo - ziołowym, szynką parmeńską, jajkiem i serem mozzarella, podaną na sałacie z pomidorkami koktajlowymi. Przygotowanie dani zajęło mi pół godziny, a danie jest naprawdę pyszne. Do przygotowania dania użyłem: 4 bułek typu ciabatta, 4 plasterki szynki parmeńskiej, 4 jajek, 100 gram masła, 3 ząbków czosnku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 500 gram pomidorów
Wyprawy kulinarnemoja ulubiona sałatka którą zabieram również do pracy. Nie potrzebuje lodówki a co najważniejsze jest lekka i bardzo smaczna Składniki: - 1 sałata lodowa - 30 dkg indyka - 10 pomidorków koktajlowych - oliwa z oliwek - bułka tarta - 1 jajko - pieprz kolorowy i przyprawa chili Na talerzyku rozbijamy jajko, mieszamy go i dodajemy przyprawę chili. Nie dodaję soli, ponieważ chili nadaje indykowi(...)Wersja też smaczna ale ja najbardziej lubię tego smażonego Teraz robimy sałatkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki, na to indyka pokrojonego na mniejsze kawałki i pomidorki pokrojone na pół. Ja pomidorki zawsze obieram ze skórki. Po wierzchu trochę posypuję pieprzem i robię drugą warstwę a na końcu lekko polewam oliwą z oliwek. Smacznego
Kuchenne Wariacjedodatkiem chrupiących składników. W cieplejsze dni taka sałatka może zastąpić danie główne. Składniki : ok. ćwierć kilograma obgotowanego wcześniej bobu kilka plasterków aromatycznej kiełbasy (salami, chorizo, jałowcowa) mała cebulka 12 pomidorków koktajlowych pół żółtej papryki 2 łyżki dobrego oleju (np. lnianego) łyżka octu jabłkowego łyżka słodkiego sosu chili garść świeżej kolendry łyżka oleju do smażenia Bób obsmażyć na rozgrzanym oleju(...)pokrojoną w piórka lub grubą kostkę i plasterki kiełbasy. Podgrzewać do zeszklenia cebuli. Bób, cebulę i kiełbasę przerzucić do salaterki. Dodać do nich paprykę pokrojoną w kostkę i połówki pomidorków. Doprawić olejem, octem i sosem chili. Na koniec dodać posiekaną natkę kozieradki. Reportaż Przemysława Chwały pt. "Obłoki Fergany" jest opisem podróży autora i życia Kirgizów i Uzbeków, głównie w Kirgistanie
Weekendy w domu i ogrodziejakościowych i smakowych, wytrzymuje kilkugodzinne przechowywanie. Sałatki z ziemniakami: Tradycyjna jarzynowa Sałatka jarzynowa z szynką Składniki: 4 młode ziemniaki, garść gotowanego bobu bez łupinek (latem młodego, zimą mrożonego), ćwiartki pomidorków koktajlowych , 1 ser mozzarella, 1 łyżka siekanego koperku. Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uważamy aby nie był za miękki), do tej sałatki wyłuskałam go z łupinek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 1 marchewka pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym
Moja Galeria Smakusmacznie, szybko i syto !Kanapki!Grzanki!Składniki-chleb lub bułka-Emmentaler ser topiony plastry Lactima-Gouda ser topiony Lactima-szczypiorek-parówka drobiowa-natka pietruszki-ketchup-pomidorki koktajlowe-oliwki zielone-imbir marynowany * do sushi dostepny TUTAJ-glassa sojowa- Słoneczne Pola od ZiarenkowoKromki chleba wysmaruj serkiem topionym Gouda, pokrój w plasterki parówkę. Posyp szczypiorkiem(...)więcej witamin tym lepiej.Na wierzch połóż plasterki Emmentalera, polej ketchupem.Dodaj pomidorki koktajlowe i ...do piekarnika, aż się stopia serki. Wyłóż na talerz. Szybko po wierzchu glassa sojowa. Dodatkowo zielona pietruszka. Marynowany imbir dobry na wszystko, w tej kompozycji jest idealny ! Na samym końcu posyp ziarnami od Ziarenkowo i ...smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijest obiadem na ciepło. Składniki: – opakowanie miksu sałat (ja użyłam takiego z dodatkiem marchewki) – 4 jajka ugotowane na twardo; – 10 dag żółtego sera; – 200 g pomidorków koktajlowych; – 1/2 ogórka; – 1/2 czerwonej papryki Sos: - 6 łyżek majonezu; - 2 ogóreki konserwowy; - 2 szalotki; - 2 płaskie łyżeczki musztardy - spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru
dom-agi.plżył łosoś i co jadł. Dla 1 osoby Czas przygotowania: ok 20minut Składniki: 200g filetu z łososia norweskiego Pieprz cytrynowy (np. Prymat) 1 mała bulwa kopru włoskiego 6 pomidorków koktajlowych Suszony liść kolendry 100g ugotowanego ryżu jaśminowego 1 mocno dojrzałe awokado Limonka Sól himalajska Pieprz czarny Trawa cytrynowa do przybrania Olej ryżowy Cukier Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik
Kuchnia PROzdrowotnapodsmażonego mięsa czy warzyw - dodać bulion i po 5 minutach jest gotowy. Postanowiłam wczoraj go wykorzystać, ale nie miałam ochoty na żadne wschodnie danie. Rozejrzałam się po kuchni - cukinia, pomidorki, bazylia. Dokupiłam kurczaka i mozzarellę. I co wyszło? Proste, szybkie, aromatyczne danie. Pyszny makaron z kurczakiem, warzywami i ciągnącym się serem :) A jeśli nie macie makaronu do woka - ugotujcie(...)makaron (pomijając dodawanie bulionu). SKŁADNIKI (na 4 osoby) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu 250g makaronu do woka 150g pomidorków koktajlowych 125g mozzarelli (po odsączeniu) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz 2 łyżki oliwy/oleju PRZYGOTOWANIE W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę
Moje Kuchenne Rewelacjeumyć, wysuszyć i zdjąć skórę. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać razem śmietanę lub jogurt, czerwone pesto. Wylać na dno żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć łososia. Obsypać przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Dodatkowo obsypać szczypiorkiem. Jeżeli chcecie więcej sosu można na koniec podlać delikatnie wodą i w razie
Kuchnia Pokoleńpomidorami i brzoskwiniami w towarzystwie podsmażonego czosnku i świeżej bazylii. Propozycja na śniadanie lub jako przekąska do mięsa z grilla. Polecam! Składniki: 1 bagietka 2 pomidory kilka sztuk pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sos balsamiczny 2-3 łyżeczki oliwy Bagietkę pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bagietki popryskać/natrzeć oliwą. Piec
Moja Galeria Smakulanguage:EN-US;} Receptura dla dwóch osób: - mix sałat z rukolą (jedna paczka) - 200g fileta z pstrąga łososiowego - jeden owoc avocado - jeden owoc kiwi - 100g białego twarogu wędzonego - 8 pomidorków koktajlowych - po czubatej łyżce sezamu czarnego i białego - sól, pieprz - olej rydzowy - zastąpi dressing Dodatkowo : pół cytryny, łyżka masła klarowanego do smażenia, pergamin. 1. Mix sałat płuczemy, osuszamy. 2. Avocado(...)pestkę, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie pociemniało. 2. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. 3. Pomidorki myjemy, osuszamy kroimy na cztery. 4. Pstrąga łososiowego obieram ze skóry, pozbawiamy ości i kroimy w paski grubości 1cm. Solimy i pieprzymy bardzo delikatnie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
Sajkofanka smakumogłam się mu oprzeć. Składniki: kilka bagietek (ja miałam 4 bagietki czyli aż 8 zapiekanek) 500 g pieczarek 1 cebula pół puszki kukurydzy kilka marynowanych papryk czerwonych kilka pomidorków koktajlowych czarne oliwki ser żółty – gouda ser mozarella kulka 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz olej rukola Z jogurtu, majonezu, rozgniecionego czosnku, szczypty soli(...)durszlak, by pozbyć się nadmiaru oleju i wody, którą wypuściły. Na bagietkę posmarowaną sosem czosnkowym nakładam starty na tarce ser gouda na niego pieczarki, a na nie kukurydzę, pomidorki, pokrojone oliwki i paprykę marynowaną. Na wierzch układam plastry mozarelli. Zapiekam w piekarniku. 180 stopni 15 minut. Na wierz dodałam kilka listków rukoli, żeby wyrzuty sumienia były mniejsze. Ale smak mmmm
MojaQchnia.plpodczas długiego, czasem zbyt długiego dnia. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu kokardki kolorowego lub lepiej pełnoziarnistego (mogą być też świderki, rurki itp.) 1 sałata rzymska mini 8 pomidorków koktajlowych 8 kulek mini mozzarelli 10 czarnych oliwek 6 jabłuszek kaparowych 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty(...)małym słoiczku, zakręcić i energicznie wstrząsnąć, żeby się dobrze połączyły. Sos doprawić solą i pieprzem, odstawić. Sałatę opłukać, osączyć z wody, porwać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Umyte pomidorki i kulki mozzarelli pokroić na połówki. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski wymieszać razem z sosem i gotowe! Smacznego
Pełny talerz