smacznie - takie dania są najlepsze !!! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 600 kcal) 400 g makaronu spaghetti - może być jak najbardziej pełnoziarnisty 250 g krewetek koktajlowych 500 g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki masła sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu
Moje Kuchenne Rewelacjedanie. Do tego polecam ulubioną sałatkę , ziemniaczki lub ryż i obiad gotowy Składniki: 4 filety z kurczaka 8 plasterków szynki prosciutto 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, w najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić delikatnie solą(...)kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią → Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami → Skrzydełka miodowo-musztardowe → Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
Oryginalny smakpomidorki marynowałam pierwszy raz. U mojej mamy w szklarence jak zwykle obficie obrodziły różnego rodzaju pomidory, w tym koktajlowe, dostałam więc dużą wyprawkę. Składniki: • pomidorki koktajlowe Zalewa • 5 szklanek wody • 1 szklanki octu 10% • 5 łyżek cukru • 1/2 łyżki soli • ziele angielskie • liście laurowe Wykonanie: • Zagotować wodę z octem i przyprawami. • Umyte pomidorki włożyć
To co kochambyło bardzo syte. Najedzona po uszy Lila nie miała sily krzyczeć "jestem taaaaaaaaka głodna". Kolacja 19:00 Kolacja zrobiona przez męża. Tosty francuskie (chleb z siemieniem lnianym) i pomidorki koktajlowe. Lila zaczęła wcinać pomidorki. Gdy wszystkie zniknęły z talerza, to poprosiła o więcej i w sumie zjadła tylko pół kromki chleba i kilogram pomidorków. Ostatnie wpisy z tej serii
lady-och-mistrzyni.blogspot.comnagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym
Monia miesza i gotujePrzygotowuję się już do produkcji przecierów pomidorowych. Najlepszymi pomidorami do weków są limy, ze względu na małą ilość wody. W warzywniaku znalazłam limy w wielkości pomidorków koktajlowych, postanowiłam je zamarynować. Takie pomidorki będą idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek. Potrzebne składniki: 1 kg malutkich pomidorów lima garść świeżej bazylii garść suszonego majeranku 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych
Łycha smakówmąki pszennej + 20 - 25 g do podsypania 6 łyżek oleju 250 ml ciepłej wody łyżeczka soli Przybranie na 1 pizzę: kilka plastrów kiełbasy żywieckiej 5 - 6 sztuk pomidorków koktajlowych 5 - 6 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych kilka łyżek ketchupu 3 łyżki kukurydzy z puszki 7 - 8 oliwek czarnych 80 g startej mozzarelli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu greckiego 1 ząbek
Zakątek rozkoszy kulinarnychżytnia 500 gram -45 gramów drożdży świeżych -łyżeczka cukru -mleko około 6 łyżek podgrzane do maks 39 stopni -szklanka wody -duża łyżka oliwy -siemię lniane do posypania -100 gram pomidorków koktajlowych, suszonych glazurowanych -łyżeczka soli Pomidorki można przygotować samemu. Po wysuszeniu podsmażamy je na rozgrzanej oliwie z nieobranym ząbkiem czosnku, gałązką rozmarynu i łyżką miodu. Gdy się skarmelizują odstawiamy
BaRepasSkładniki 70 dag ziemniaków 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól pomidorki koktajlowe suszone śmietana 18 % Wykonanie. Pomidorki zanurzyć na 5 minut w ciepłej wodzie. Osączyć. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesianą mąkę i jajko. Zagnieść ciasto. Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć jeden lub dwa pomidorki
Kulinarny karnet Christopherau0142y\u017ceczki cukru\r","7 g suchych dro\u017cd\u017cy\r","6 szparag\u00f3w\r","3 ga\u0142\u0105zki rozmarynu\r","2 gar\u015bci pomidork\u00f3w koktajlowych\r","\r"],"name":"Focaccia z pomidorkami i szparagami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W ciep\u0142ej wodzie mieszamy dro\u017cd\u017ce z cukrem i odstawiamy a\u017c wytworzy si\u0119\u00a0piana(...)szparagami Składniki 375g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 7 g suchych drożdży 6 szparagów 3 gałązki rozmarynu 2 garści pomidorków koktajlowych Sposób przygotowania W ciepłej wodzie mieszamy drożdże z cukrem i odstawiamy aż wytworzy się piana. Do mąki dodajemy drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto będzie dość kleiste. Dodajemy sól
Mieszam w Garnkujako sałatka - chyba muszę zrobić je jeszcze raz, żeby się przekonać :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 4 garści ugotowanego makaronu 2 czerwone papryki 1/2 kostki sera feta 20-25 pomidorków koktajlowych (użyłam trzech rodzajów) 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę kroimy w paski o długości 4-5 cm. Na patelni rozgrzewamy
DefinicjaSmakuKasza ze szpinakiem. Kasza bulgur ostatnio często gości w naszej kuchni. Bulgur bardzo mi smakuje i ta kasza jest prosta do przygotowania. W połączeniu ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi tworzy pyszny zestaw fit. Szpinak i pomidorki pochodzą z mojej działki. Ten miks z kaszy i szpinaku jest bardzo smaczny i sycący. Przepisy z kaszą bulgur: Sałatka z bulgur i serem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: pół główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych 2-3 jaja, ugotowane na półmiękko (u mnie gotują się 6,5-7 minut) pół ogórka 50 gram bryndzy pół czerwonej papryki czarny sezam do ozdoby Jaja gotujemy na półmiękko. Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidorki kroimy na pół, paprykę w kostkę. Ogórka obieramy, wydrążamy łyżeczką nasiona i kroimy w półplasterki
Mango Papajadodatkiem odrobiny oleju aby pesso pozostało sypkie. Cukinie razem ze skórką pokroić w plasterki. Nastęnie oprószyć solą ziołową i skropić olejem. Tak przygotowaną cukinie ugrillować na patelni grillowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Do miski przełożyć pokrojone pomidorki, osączone kuleczki mozzarelli oraz gotowe pesso. Dodać ugrillowana cukinię oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszac i podawać
Monia miesza i gotujelistków bazylii zielonej i fioletowej6 pomidorków suszonych z oleju20 pomidorków koktajlowychNa krótkie patyczki do koreczków nadziewamy po jednej małej kulce mozzarelli owinętej listkiem bazylii i po jednym pomidorku koktajlowym. Do 6 koreczków dodatkowo dałam pomidory suszone. Pomidorka suszonego można dodać pomiędzy mozzarellę a pomidorka lub też jak są duże owinąć mozzarellę. Jako podstawy do koreczków użyłam żółtej cukinii. Odcięłam
Monia miesza i gotuje