jest tak pyszne i aromatyczne, że nie można się mu oprzeć. Polecam!!! Składniki: 1 kg schabu 2-3 cebule 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego liście pora 1 pomarańcza 1 cytryna 1 szklanka wywaru z jarzyn sól pieprz majeranek słodka mielona papryka Wykonanie: Wymoczone i osuszone mięso nacieram solą, pieprzem, papryka i majerankiem i wstawiam do lodówki
Bea(u)ty kitchenPoza tym pyszności o ile ktoś lubi cukierki czekoladowe własnej produkcji:) Składniki: 3 tabliczki czekolady 4/5 kostki masła 2 jajka 3 łyżki rumu lub olejek 2 łyżki cukru 1 pomarańcza( u mnie brzoskwinie z puszki) 8-10 biszkoptów Wykonanie: Czekoladę rozpuszczam na parze dodając olejek rumowy. Cukier ucieram z żółtkami w kąpieli wodnej. Dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i miksuję
Ciasteczkowy Potwórgłupotą by było dodawać to samo w kółko. Składniki: 7 i 1/2 łyżki żelatyny 5 białek 2 opakowania cukru waniliowego 1/2 litra śmietany kremówki 1 cytryna 1/2 pomarańczy 1/3 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Białka ubić z cukrem waniliowym. Owoce sparzyć, wycisnąć z nich sok. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać
Ciasteczkowy Potwórcukru pudru; 12 dkg masła; 10 żółtek; 10 białek +2 co pozostały od ciasta; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy albo Sernix; olejek pomarańczowy lub skórka otarta z pomarańczy; bakalie: sparzone wrzątkiem rodzynki (około 5 łyżek) i skórka pomarańczowa pokrojona w kosteczkę (około 5 łyżek); Wykonanie: Ser zemleć w maszynce. Masło z cukrem pudrem utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno
In my kitchenwierzcie mi, wcale to nie było za słodkie, było świetne w smaku:) Być we Francji i nie zjeść tego deseru to... czysta zbrodnia! Krem brulee - waniliowy z nutką pomarańczy:) A ta skorupka na wierzchu... mniam... pychotka:) Soczysty i słodziutki ananas podany ze skarmelizowanym brązowym cukrem ułożony na malinowym sosie... obok gałka lodów waniliowych na kleksie bitej śmietany. Malinki... piękne
In my kitchenniedługim czasie znowu będę te bułkę piekła:) Przepis z Atinki bloga . Składniki: 80 ml mleka; 1 jajko, lekko roztrzepane; 50 g jogurtu naturalnego; 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy lub różanej; 1 łyżeczka soku z cytryny; 20 g cukru; 0,5 łyżeczki soli; 20 g masła, roztopionego; 350 g mąki pszennej (typ 450); 1 łyżeczka drożdży instant; Wykonanie: Wszystkie składniki
In my kitchencukrem ubić na parze. Następnie wymieszać z rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladą, a potem z jogurtem, dodać ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy i ewentualnie troszkę soku z pomarańczy. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę, delikatnie wymieszać. Powstały mus chłodzić w lodówce przez 15-20 minut (sprawdzać, żeby za bardzo nie stężał). Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z musem
In my kitchensmakuje jak prawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:) Składniki: 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao); 125g miękkiego masła; 6 jaj; 175g cukru kryształu; skórka otarta z 1 pomarańczy; 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy); 500 ml śmietany 36%; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao; Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
In my kitchenokoło 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić. Składniki na masę serową: 2 łyżki masła; 3/4 szklanki cukru pudru; 120g serka śmietankowego; 1 cukier waniliowy; kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy; Wykonanie: Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego. Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę
In my kitchenwybieramy jeden z nich ) 8-10 listków świeżej mięty lub 4-5 kropli aromatu waniliowego lub 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy lub 1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki lub 1/2 łyżeczki wody różanej lub szczypta kardamonu (nadaje karkade korzenny smak) lub szczypta cynamonu jeśli podajemy gorące karkade
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapołowy cytryny pół litra wody mineralnej gazowanej (lub niegazowanej w zależności od upodobań) lód w kostkach opcjonalnie 1 szklanka rumu lub białego wytrawnego wina opcjonalnie sok z 1 pomarańczy, ale wtedy nie dodajemy rumu ani wina Przygotowanie Ananasa obrać, pokroić na małe kawałki, zmiksować w blenderze, a następnie dodać pozostałe składniki (ja miksuje razem z kostkami lodu) Miksować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasła około 1/4 szklanki letniej wody lub mleka (ciasto nie może być zbyt twarde) 3 łyżeczki wody różanej albo kilka kropli esencji różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową) 1/4 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste) szczypta mielonego kardamonu szczypta
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapraktycznie każdy gatunek, mogą też być migdały) • sezam • pieprz czarny • kolendra • kumin lub kminek • sól • suszone zioła - majeranek, mięta, tymianek • suszone skórki z cytryny, suszone liście cytryny, suszona skórka pomarańczy, • papryka ostra lub łagodna w płatkach lub zmielona, chili w proszku, • nasiona - kminek, kumin, koper włoski, kardamon, goździki • przyprawy mielone - cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, • cukier /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata