pomarańcze - 5663 przepisów (strona:299/378)

Karkade - egipska herbata z hibiskusa w dwóch wariantach 111

wybieramy jeden z nich )  8-10 listków świeżej mięty lub   4-5 kropli aromatu waniliowego lub 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy lub  1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki lub 1/2 łyżeczki wody różanej lub   szczypta kardamonu (nadaje karkade korzenny smak) lub szczypta cynamonu jeśli podajemy gorące karkade

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Napój ananasowy 136

połowy cytryny  pół litra wody mineralnej gazowanej (lub niegazowanej w zależności od upodobań) lód w kostkach opcjonalnie 1 szklanka rumu lub białego wytrawnego wina opcjonalnie sok z 1 pomarańczy, ale wtedy nie dodajemy rumu ani wina Przygotowanie Ananasa obrać, pokroić na małe kawałki, zmiksować w blenderze, a następnie dodać pozostałe składniki (ja miksuje razem z kostkami lodu) Miksować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 138

masła   około 1/4 szklanki letniej wody lub mleka (ciasto nie może być zbyt twarde) 3 łyżeczki wody różanej albo kilka kropli esencji różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową)   1/4 - 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste)   szczypta mielonego kardamonu   szczypta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 185

praktycznie każdy gatunek, mogą też być migdały) • sezam • pieprz czarny • kolendra • kumin lub kminek • sól • suszone zioła - majeranek, mięta, tymianek • suszone skórki z cytryny, suszone liście cytryny, suszona skórka pomarańczy, • papryka ostra lub łagodna w płatkach lub zmielona, chili w proszku, • nasiona - kminek, kumin, koper włoski, kardamon, goździki • przyprawy mielone - cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, • cukier /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Shanklish - ser suszony na słońcu 200

sitko lub do chusty serowarskiej i powiesić na około 12 godzin do odcieknięcia. Odsączony ser wymieszać z przyprawami (część mieszanki pozostawić do późniejszego użycia) i uformować kule wielkości małej pomarańczy. Serowe kule pozostawić na słońcu na 7-10 dni  (w polskich warunkach rozłożyć na kilku warstwach papierowych ręczników w lodówce, ręczniki codziennie wymieniając na suche). Na serze mogą się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Koktajl z pietruszki 115

Nigdy nie robiłam takiego napoju na bazie pietruszki, bo obawiałam się, że będzie zbyt wyczuwalna. Jednak ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu, smak jest przepyszny. Słodki banan i orzeźwiający sok z pomarańczy i cytryny podkręca dodatkowo koktajl. Dobry napój na rozpoczęcie dnia. Składniki natka pietruszki

Pink Envelope
babeczki czekoladowe... 130

gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, aromat pomarańczowy 3 krople, kakao 30 gram KREM: śmietana zimna 30% 200 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba, cząstki pomarańczy - ile potrzeba przepis jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - składniki temperatura pokojowa - masło miękkie, cukier w robocie utrzeć do białości w trakcie mieszania dodawać po 1 jajku

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z bakaliami 177

jajek (liczba zależna od wielkości jaj) 1/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli skórka starta z limonki skórka starta z pomarańczy (ok. pół łyżeczki) bakalie (rodzynki, suszone śliwki, żurawina itp.) Ser przepuścić przez maszynkę (najlepiej dwa razy). Rodzynki zalać wrzątkiem i po minucie odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek z dżemem brzoskwiniowym i kajmakiem 124

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę dodajemy do masy kajmakowej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na kruchy spód, dekorujemy pozostałą czekoladą (tworzymy esy-floresy), płatkami migdałów i/lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Możemy podać od razu z braku czasu, ale polecam wstawić go chociaż na godzinkę do lodówki, żeby masa trochę stężała ;) Smacznego

My Culinary Art
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 270

ulubionych dań z piersi z kurczaka. Ot zwykła pierś, do tego suszone pomidory i mozzarella, która po przekrojeniu mięsa pięknie się ciągnie. Czego chcieć więcej ? Razem z sałatką z pomarańczą i mozzarellą (przepis klik ) stanowią idealne połączenie. 'piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą' Składniki (dla 2 osób): - 1 podwójna pierś z kurczaka - 4 połówki pomidorów suszonych w zalewie

CookYourself
SZKODLIWE NAPOJE ENERGETYCZNE 172

jakiś czas nie powinna zrobić "krzywdy", ale mimo wszystko lepiej sięgać po nią tylko w sytuacjach "awaryjnych". Lepiej sięgnąć po filiżankę kawy, kilka kostek gorzkiej czekolady czy sok z pomarańczy - działa stymulująco na funkcjonowanie mózgu. Pijecie energetyki czy wolicie "naturalne" pobudzacze? :) Buziaki, Kats

Katsuumi
Przepisy na wielkanocne wypieki 191

Przy okazji życzę wam Wesołych Świąt i mokrego Śmingusa.  mazurek z masą kajmakową babka ajerkoniakowa w białej czekoladzie babka czekoladowo-pomarańczowa wielkanocna babka tulipan wielkanocna babka drożdżowa z pomarańczą wielkanocny mazurek pomarańczowy babka kawowa babka cafe late. wielkanocna babka marmurkowa

ciastkarnia na kruchym spodzie
Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82 142

świeżych drożdży 3 szkl. mąki 2 garści rodzynek łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty lukier: 50 ml śmietany kremówki 50 g białej czekolady pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy Mleko, margarynę i cukier rozcieramy, dodajemy jaja i mieszamy wszystko w miseczce. Zostawiamy zaczyn na kilka godzin (np. na noc). Na drugi dzień dodajemy mąkę, ekstrakt, skórkę i rodzynki. Wszystko dokładnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Odżywczy sok z burakami 72

zastanowienia wrzucam je do sokowirówki. Sok jest pyszny, orzeźwiający i dodaje nam mnóstwo energii. Polecam! Na ok. 0,5 l soku: 3 małe buraki jabłko średnia marchewka pomarańcza Owoce i warzywa obieramy i myjemy. Wyciskamy z nich sok za pomocą sokowirówki. Podaje od razu. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

Mienta blog