zjedzona znacznie wcześniej :), a później z sukcesem odtworzona. To dla mnie podwójny powód do radości. Co robiłyśmy? 1. Dropsy żurawinowe i syrop żurawinowy / Granolę czekoladową* 2. Konfiturę z pomarańczy, cebuli i chili - do serów 3. Syrop cytrynowo-waniliowy do herbaty / Syrop piernikowy* 4. Czekoladowo-bananową konfiturę z kardamonem 5. Czekoladowy makaron tagliatelle 6. Trufle daktylowo- pomarańczowe 7. Sól smakową
KUCHARNIAowsiany koktajl amarantusowy batony pełne ziaren trufle z białej kaszy * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie WYTRAWNIE * polentę w w dwóch odsłonach sałatka z kaszy z pomarańczami w szalotkowym vinaigrette gryczane orecchiette jaglane fish-burgery jesienne ravioli w dwóch wersjach * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie Miejsce : Pracownia Manualna ul. Górna 18, Józefów (koło
KUCHARNIAszklanka marchewki startej na grubych oczkach tarki, u mnie Marwitki 2 jajka 125g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 125ml świeżego soku pomarańczowego Marwit Lukier: cukier puder sok jednodniowy marchewkowy (lub marchwiowo-selerowy) Marwit 1. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze startą marchewką, tak by mąka
Szefowa kuchnipomaga w odchudzaniu i kwas omega 6). Zawiera beta-sisterol (ma działanie przeciwzapalne i obniża poziom cholesterolu), polisacharydy (wzmacniają system odpornościowy). Owoce posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Już 70 sztuk dziennie znacznie poprawi nasze zdrowie. -Ksylitol dostępny tutaj od KŁOS-POL – inaczej cukier brzozowy. „Jest to słodycz dla zdrowia”. Nazwany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem
Z Kuchni Do Kuchnibrązowego cukru (można też użyć drobnego cukru do wypieków) 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli opcjonalnie ok. 50 g chipsów czekoladowych starta skórka z 1 pomarańczy dodatkowo trochę tłuszczu do wysmarowania formy trochę mąki do oprószenia formy folia aluminiowa polewa czekoladowa 200 g czekolady (50% kakao) ok. 100 g śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka neutralnego oleju (np. rzepakowego
w mojej kuchnipółplasterki.Kalafiora i brokuła w cząstki Filet rybny skropić sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę W naczyniu dno wyłożyć warzywami ,ułożyć przygotowaną rybę, Na nią cząstki pomarańczy ,podlać kilkoma łyżkami wody,dusić około 10-15 minut. Po tym czasie ,otworzyć piekarnik ,posolić i popieprzyć rybę i warzywa , posypać grubo startym żółtym serem Wstawić
w mojej kuchniSKŁADNIKI 10 orzechów laskowych 1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze
w mojej kuchniSKŁADNIKI 4-5 jabłek antonówek 2 kg marchwi około 1 kg cukru 8 łyżki koniaku lub whisky 4 cytryny 4 pomarańcze
w mojej kuchnisałatę, jednak należy do rodziny kapustowatych.W Polsce coraz częściej używana w kuchni, jednak większym powodzeniem cieszy się w kuchni śródziemnomorskiej. Uwielbiam ją w połączeniu ze słodkimi owocami- gruszką, pomarańczą. Idealnie komponuje się z kozim serem i buraczkami. Można dodawać ją do dań na ciepło jak i na zimno- pizza, grzanki,makarony, koreczki, kanapki. Wystarczy posypać odrobiną listków np spaghetti Napoli
CoolinarniePLtłuszczu) pół łyżeczki soli Dodatkowo: ok. 1,5 l oleju rzepakowego (pączki można również smażyć na smalcu) konfitura do nadziania (najlepiej różana, ale może być też malinowa) kandyzowana skórka pomarańczy lub mieszanka skórek Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżek gorącej wody Wykonanie: Mleko należy lekko podgrzać (nie gotować). Odlać 1/3 mleka i dodać do niego łyżkę cukru
IMPRESJA SMAKUwysmażone można bez problemu odwracać z owocem na drugą stronę gdyż awokado się nie rozleci.) Gotowe danie podajemy na talerz wraz z pieczywem z pestkami dyni i sokiem z pomarańczy. Widzicie teraz, że można zaczynać dzień od oryginalnego a zarazem pożywnego śniadania, które na pewno da nam siły na dalszą część dnia. Smacznego
Wspólne smakiSkładniki: około 13 babeczek - olej - 175 ml - jajka - 2 sztuki - mąka orkiszowa - 220 g - soda - 3/4 łyżeczki - cynamon - 1 łyżeczka - starta skórka z 1/2 pomarańczy - starta skórka z 1/2 cytryny - marchew - 2 sztuki - orzechy włoskie - 100 g - miód - 2 łyżki Polewa: - serek Philadelphia - 125 g - miód 1 łyżka
Fit-aminaproszku (pełnego, nieodtłuszczonego i niegranulowanego) ewentualnie kilka kropli ekstraktu waniliowego 250 - 300 g herbatników 1 lub 2 suche wafle można również dodać: orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, żurawinę Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, a kiedy się rozpuści dosypujemy mleko w proszku, kakao oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy
bistro mamanada mu odpowiedniego charakteru. SKŁADNIKI: 250 ml śmietanki 30 % 250 ml mleka 60 g drobnego cukru 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody 1 pomarańcza sycylijska (rozdrobniona, bez białych błonek) A jak to zrobić: Śmietankę i mleko wlać do rondelka. Wsypać cukier i ziarenka wanilii ( laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka). Całość
Kuchnia w opałachSkładniki: -2 l naparu z herbaty -pół cytryny -korzeń imbiru -2-3 łyżki miodu -cynamon, goździki -ew. cząstka pomarańczy, syrop waniliowy Wykonanie: Napar podgrzewamy w naczyniu, dodajemy cytrynę, imbir pokrojony w plastry, miód i pozostałe składniki. Chwilkę trzymamy na ogniu. Gotową herbatę pijemy gorącą - mocno rozgrzewa :). Smacznego! Na zdrowie! przepis bierze udział w akcji
KasiekGotuje