pomarańcze - 5663 przepisów (strona:303/378)

Ambasadorka Le Petit Marseillais. | rekomenduj.to 126

Ciebie! Przewodnik po świecie Le Petit Marseillais, który mamy nadzieję umili Ci naszą wspólną podróż! 2 pachnące produkty Le Petit Marseillais! Poznasz żel pod prysznic o zapachu kwiatu pomarańczy oraz mleczko do skóry suchej ze słodkim migdałem. To jednak nie koniec!   Możesz obdarować swoje koleżanki saszetkami zarówno żelu jak i mleczka. Twoja paczka skrywa aż 20 takich zestawów. Zapowiada

ClauditteMissCooking
,,Marchewkowo- pomarańczowe szaleństwo na słodko” 375

sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i ubijamy tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodajemy olej, startą marchew, skórkę pomarańczy i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem

Podróż w kulinaria
Wieprzowina z warzywami 170

Składniki: 500 g wieprzowiny - schab lub polędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora

Gaździnka warzy
Koktajl owocowy 134

Składniki: 500 ml maślanki 2 banany 2 jabłka pomarańcza grejpfrut siemie lniane ziarna sezamu słonecznik Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować z maślanką. Na końcu wsypać siemie lniane, ziarna słonecznika i sezam... Smacznego

Gaździnka warzy
"Piękno w smaku" - Warsztaty QAFP 193

truflowymi Schab sou vide na puree z zielonego groszku, z pieczonymi batatami i kruszonką z selera i ziemniaków (absolutny hit!) Karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i pomarańczy i grillowaną kukurydzą  No, to by było na tyle:) Szkoda, że tak szybko się skończyło

Słodko-Słony Świat Ilony
Szpinakowy sok 115

mrożonego szpinaku,                           1 pomarańcza

w mojej kuchni
Krem z dyni i batatów (bez glutenu, bez laktozy) 95

Gotuję w słonecznych barwach, ciepłych pomarańczach. Marzę o ciepłym wybrzeżu południowej Europy. O słońcu grzejącym zmarznięte łapki.  Ciepłym wietrze plątającym włosy i otulającym ciało... Na razie musi mi wystarczyć ciepełko z talerza! Wy też tak macie? potrzebujemy: - 1 batata - 1 dynię orzechową - sól, pieprz - świeżą pietruszkę - puszjkę mleka kokosowego (light) - odrobinę tłuszczu do smażenia Dynię ugotować w piekarniku

Szybko Tanio Smacznie
GORĄCY KUBEK W DESZCZOWY DZIEŃ 92

tego co tylko pozornie wydaje się pochmurne . Przez mokrą szybę obserwuję mój ziołowy ogródek, doniczki z pomidorami, kwiaty. Deszcz wyręcza mnie w podlewaniu. Powracam do ulubionej zimowej herbaty z pomarańczami. Za chwilę zagrzeje dłonie gorącym kubkiem z zupą. Gęstą, pożywną. Usiądę na fotelu, otulę ciepłym kocem i posłucham deszczu.  Posłuchacie ze mną?    ZUPA-KREM Z CUKINI składniki

KUCHARNIA
Księga piasku i pudełko czekoladek 155

upieczenia tortu nakazuje użycia 22 żółtek i 12 jajek (!). Dla mnie liczą się słowa, klimat i atmosfera jaką niesie ta książka. Czy zdołam gdzie indziej znaleźć zapis o podaniu pomarańczy, o tym jak "niemi stół ubrać i nie robić gościom ambarasu" ?! Ta książka wciąż mnie zaskakuje. Coraz częściej myślę też, że jest magiczna. Czytam ją codziennie. Tydzień temu znalazłam włożony

KUCHARNIA
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 129

wspomnienia A kulinarnie?  - pyszna foccaccia – koniecznie z sypaną z rozmachem solą i oliwą w sprayu;) - lekkie i puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja i niebiańsko dobry creme brulee Teraz

KUCHARNIA
TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 157

ciemnej czekolady dobrej jakości, użyłam Lindt 50 g kakao 3 jajka 200 g miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  od siebie dodałam skórkę z pomarańczy Bakłażany ugotować na parze do miękkości. Odsączyć na sicie i oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na pure. Do jeszcze ciepłego bakłażana dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się

KUCHARNIA
Jeśli spotkacie Kiwaczka.... Arbuz z patelni. 163

Pamiętacie bajkę o Kiwaczku? Moje pokolenie, wychowane na niedzielnym pianiu telerankowego koguta, z pewnością tak. Kiwaczek - malutkie stworzonko z nieproporcjonalnie dużą głową i uszami, zamknięte w skrzynce z pomarańczami, trafia w ręce radzieckiego straganiarza. Wkrótce w życiu Kiwaczka, zwanego też Czeburaszkiem, pojawia się krokodyl Giena, prawdziwy przyjaciel. Kolejne odcinki pokazują nie łatwą i nie pozbawioną przygód adaptację Kiwaczka w radzieckich

KUCHARNIA
TU I TAM nr 30. Czas na toast! Wpadniecie na drinka? 123

żurawin". Podawać udekorowane gałązką rozmarynu.  "Pijane żurawiny" -  w rondelku zagotować szklankę wody ze szklanką cukru. Gotować aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Dodać skórkę z jednej pomarańczy i dwie laski cynamonu i zagotować. W tym momencie dodać szklankę świeżych żurawin i trzymać na ogniu aż zaczną "strzelać" - podczas gotowanie pęcznieją i pękając wydają odgłos "strzelania". Zdjąć

KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 146

uzależniający czekoladowy aromat.  Z podanych w przepisie proporcji powstało 12 croissants . Z reszty ciasta upiekłam 6 pain  au chocolat (ciastka nadziewane czekoladą - użyłam gorzkiej z kawałkami kandyzowanej pomarańczy - były boskie!) oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie z kandyzowaną pigwą (zastąpiłam nią tradycyjnie używane rodzynki, których szczerze nie znoszę).  Zapytacie o smak

KUCHARNIA
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 142

minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Do drugiej, większej miski wsypać pozostałą mąkę (350g), cukier, żółtka, 100g miękkiego masła, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagniatać dodając mleko. Następnie wyjąć bigę z wody (odsączoną , można ją bez problemu pochwycić w d łonie) i  dodać do przygotowanego ciasta.  Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać

KUCHARNIA