internecie zamierzam wypróbować i mam nadzieję, że będzie super w przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej
Kuchnia Beatypożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę z pomarańczą uwielbiam, tak z cytryną jadam raczej rzadko. Nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem. To przecież świetne połączenie! Czekolada, ciężka i intensywna, wzbogacona orzeźwiającą, cytrynową nutą, smakuje wybornie. Ciężko się oprzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny koktajl, trzeci :) Był z kiwi i bananem oraz z kiwi i pomarańczą . A dzisiaj wymyśliłam sobie z truskawkami, ponieważ bałam się, że mimo, iż kupione wczoraj, to szybko się zepsują. A poza tym miałam na nie ogromną ochotę! W wykonaniu jak zwykle bardzo szybki. Dla odmiany, ten podałam w miseczkach i jadłam łyżką bo dzięki dodaniu płatków owsianych (błyskawicznych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBrzmi niedorzecznie? No cóż, przyznajemy rację. Ale tylko brzmi, bo smakuje zdecydowanie lepiej. A jak się poeksperymentuje, to będzie jeszcze lepiej. Sam pomysł chodził nam po
slodkokwasnaplfarszem owocowym, na bazie jabłek i mandarynek. Naleśniki z nadzieniem owocowym SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia 1 pomarańcza 2 jabłka 4 mandarynki 1 łyżka cukru pudru 200 ml jogurtu greckiego 50 g czekolady PRZYGOTOWANIE: W misce lub w robocie kuchennym łączymy ze sobą mąkę, mleko, jajko i szczyptę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy, aby całkiem ostygły. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim
Przepisy i porady kulinarnepromienie słońca w środku zimy? Mam wrażenie, że ktoś zamknął je w butelce świeżego pomarańczowego soku Marwit , który postanowiłam wykorzystać do kremu. ;-) Jedna butelka takiego soku, wyciśniętego z 500g pomarańczy pokrywa całe, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warto pamiętać o tym zwłaszcza zimą. Wszystko to, o czym napisałam wyżej: lato i słońce przeniosłam na to ciasto. Pomarańczowy krem, dużo bitej
Szefowa kuchnipudding królowej Maud zimowa kawa korzenna gruszki w winie z czekoladą deser owocowy deser truskawkowy deser z borówkami deser migdałowo-czekoladowy Potrójnie czekoladowe walentynkowe serducho ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą musowy torcik czekoladowy
ciastkarnia na kruchym spodziedwóch stron na złoty kolor, na rozgrzanym oleju. Po przestudzeniu udekorować lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą. To moja ulubiona wersja pączków: z pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy
Kuchnia w opałachciasto z dodatkiem imbiru i skórki pomarańczowej otulone cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Mniam! Potrzebne nam: - 250 ml mleka - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - szczypta soli - skórka starta z jednej pomarańczy - 1,5 łyżeczki imbiru mielonego - 1,25 szklanki mąki pszennej plus 5 łyżek mąki - 80 g masła - 1,5 łyżki brązowego cukru - 4 jajka - cukier puder - cynamon
W poszukiwaniu inspiracjimniej skondensowane napoje możecie najpierw zmiksować natkę z limonką i grejpfrutem, przecedzić przez sita i dopiero później połączyć z chia. Grejpfrut można zastąpić lub połączyć z pomarańczą
SzczyptaSmaQpodczas dłuższego treningu oraz w upalne dni, gdy nasz organizm traci dużo wody i elektrolitów. Składniki: 1,5 l wody 3 łyżki miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny lub pomarańczy lub limonki (co kto lubi:)) 1/3 łyżeczki soli liście mięty (opcjonalnie w gorące dni) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy z sobą tak, aby się rozpuściły. Na koniec wrzucamy podarte listki mięty
cooklifelubię bardzo, zawsze dorzucam ją do brytfanny, gdy piekę ziemniaki, zatem Yotam nie musiał mnie specjalnie namawiać na to połączenie :) Przeglądając przepis w książce już wyobrażałam sobie, jak pomarańcz dyni i fiolet cebuli będą pięknie prezentowały się na tle moich czarnych talerzy! I jak ciekawie będą smakować polane aksamitnym sosem z tahini i pachnącym za'atarem , którego używam zdecydowanie
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki * popping z amarantusa 100 g SKWORCU * banan dojrzały- 1 szt. * ulubione bakalie- 1 szklanka u mnie żurawina SKWORCU + kandyzowany aloes + kandyzowane mango SKWORCU + kandyzowana papaja + skórka z pomarańczy SKWORCU -nasiona Chia SKWORCU - jajko- 1 szt. 1 łyżka miodu leśnego SKWORCU Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Powstanie ładnie scalona masa. Rękami formuj kulki. Następnie kulki kładz
Z Kuchni Do Kuchni