polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:96/134)

Sernik waniliowy z solonym karmelem. 233

cukrem ,dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem do połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy. Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy. Sos karmelowy: W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać(...)schłodzony wyjąć z lodówki i pokryć wierzch ubitą śmietaną.Polać karmelem i posypać solą morską ,delikatnie. Jeśli całego nie wykorzystamy od razu ,lepiej karmel i sól podać oddzielnie i polewać bezpośrednio przed podaniem.Ciasto przechowujemy w lodówce. Pomysł z Art Kulinaria,dziękuję

Ladylaura.
ZAPIEKANE BANANOWE NALEŚNIKI Z OLEJEM RZEPAKOWYM! 219

pomocą miksera, na dużych obrotach mieszamy masę, tak oby powstała jednolita, gładka konsystencja ciasta. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodajcie 1/3 szklankę wody. Dzięki dodatku oleju rzepakowego do ciasta, nie musimy go dolewać na patelnię za każdym razem jak smażymy naleśniki. Oczywiście używamy wysokiej jakości patelni najlepiej teflonowej.  Smażymy na dużej patelni naleśniki.  Przygotowujemy formę smarujemy masłem. Banany(...)naleśniku. Układamy kilka plastrów banana. Rolujemy naleśnika i układamy w naczyniu.  Dodatkowo na naleśnikach układamy podłużne plastry bananów. Kilka wiórków masła na wierzch. Zalewamy resztą masy waniliowej i polewamy miodem. W takiej postaci naczynie wstawiamy do pieca i zapiekamy 30 minut. Naleśniki są gotowe kiedy brzegi są już ładnie zarumienione i chrupiące. Muszę przyznać, że były to najlepsze naleśniki

SMYKWKUCHNI
sałatka z brokułów 332

  składniki: 450 – 500 g brokułów (mrożonych) 2 jajka 2 pomidory 1 żółta papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek koperku 1 szkl majonezu sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Babka cytrynowa 209

Pyszna i wilgotna babeczka o smaku cytrynowym. Idealna do herbatki. Można ją dowolnie udekrować lub też po prostu posypać cukrem pudrem. składniki: 1,5 szklanki mąki

Monia miesza i gotuje
Kruche Bezowe Tartaletki z Cytrynowym Kremem 171

posypanym mąką blacie. Wycinamy kształt nieco większy niż foremką, wyklejamy ciastem formę, brzegi również. Cisto nakłuwamy widelcem i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto na każdej tartaletce przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut, do zezłocenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem cytrynowy: lemon curd(...)serka utartego z lemon curd. Delikatnie mieszamy szpatułką lub za pomocą miksera, na najniższych obrotach. Tartaletki napełniamy kremem, za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Przykrywamy wcześniej przygotowaną bezą. Polewamy odrobiną pozostawionego lemon curd. Woreczek śniadaniowy napełniamy lemon curd, odcinamy róg i polewamy nim bezę. Przechowujemy w lodówce. Bezy: 6 białek 300 g cukru kryształu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka

Made By Mom And Son
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 133

dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy(...)nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-)  Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierniki pędzelkiem kuchennym i posypujemy ulubionymi dodatkami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sałatka z orzechami, grillowanym kurczakiem, żurawiną i serem gorgonzola 310

Kolejna świetna propozycja na lekką kolację :) tym razem w postaci sałatki. Lekka i smaczna. Co tu więcej pisać, sałatki takie możemy przygotować na 1000 sposobów i

Niezły Młynek
Mazurek orzechowo-daktylowy. 192

30min. Po tym czasie rozwałkować na kształt prostokąta. Podcinać boki, tak by można z nich uformować brzegi. Zwijamy ze sobą dwa ruloniki, układamy na brzegu i lekko dosiekamy do ciasta, by nie odpadły. Pieczemy ok.15-20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Studzimy  KREM: 150g daktyli  ok. 1/2 szklanki wrzątku  cynamon 2 łyżki kakao 1 czubata łyżka masła orzechowego(...)małej patelni rozpuszczamy olej. Dodajemy do niego kakao i cukier, dokładnie mieszając.  Na wystudzony spód nakładamy krem kakaowy. Następnie robimy na nim "bohomazy" z kremu orzechowego oraz polewamy polewą. Można posypać kawałkami gorzkiej czekolady.  WESOŁYCH ŚWIĄT

More food, love and dreams
Babka piernikowa 132

kształ cie . Upiekłam go w formie do babki zamiast keksówki i tak oto powstała babka piernikowa. :-) Wilgotn a i smaczny, bardzo prost a i szybk a w przygotowaniu. Ciasta z miodem (czyli tradycyjny piernik ) potrze bują czasu by zmięknąć , to jest miękkie od razu. Upieczone dzień przed Świętami będzie doskonałe. Polecane dla k ulinarnych leniuszków. ; -) 2 szklanki mąki pszennej(...)tabliczka czekolady wiśnie kandyzowane 1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 2. Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez około 40 minut. 4. Polewamy rozpuszczoną czekolady. Układamy kandyzowane wiśnie

Szefowa kuchni
Pizza z salami i oliwkami 118

odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich  rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam(...)sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut. Tak samo przygotowuję drugą część pizzy. Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Naleśniki a'la Gundel 184

solą i cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy(...)kawałki i rozpuszczamy w podgrzanym mleku. Dodajemy cukier waniliowy i rum, mieszamy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję, mieszaninę możemy według uznania rozcieńczyć wodą.Układamy po dwa naleśniki na talerzu i polewamy sosem czekoladowym. Pozostałą część sosu możemy podać oddzielnie

Smakowity Blog Kulinarny
ROGALIKI Z DOMOWYM POWIDŁEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 194

prawda nie idziemy do końca śladami naszego Mistrza (Kochanego Tatusia i Dziadzia), bo nie wycinamy ich według szablonu, ale to tylko dlatego, że mamy trudnego przeciwnika w postaci bezglutenowego ciasta. Nie jest ono łatwe do przezwyciężenia, ale to tylko kwestia wprawy i samozaparcia, oraz trzymania nerwów na wodzy. Da się wyczarować cuda! Są po prostu przepyszne.Tak oto właśnie przyciągamy wspomnienia(...)tylko my jesteśmy dziwne...Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.i pozostając w temacie ŚWIĄT:Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ.I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj

Wypisz Wymaluj
TRUSKAWKOWE SZASZŁYKI 213

Wszyscy kochamy truskawki!Lubimy truskawkowe ciasta i desery ... Dziś pomysł na szybką, smaczną i lekką truskawkową przekąskę, która wspaniale się sprawdza na spotkaniach towarzyskich.  Zapewniam, że truskawkowe szaszłyki zawładną sercami  wszystkich! A potrzebujemy do niej: ładne truskawki 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki dodatkowo: patyczki do szaszłykówWykonanie:Truskawki myjemy, obieramy ogonki, delikatnie osuszamy papierowym ręczniczkiem. Czekoladę(...)czekoladą wstawiamy do garnka z gotującą się wodą), dodając 2 łyżki słodkiej śmietany. Mieszamy aż do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Na patyki do szaszłyków nadziewamy po kilka truskawek, polewamy je polewą czekoladową i zostawiamy do zastygnięcia

Walijskie Pichcenie
Ciasto bezowe, czyli sto lat! 205

stopni i w takiej temperaturze piec (w zasadzie suszyć) bezę przez 2,5 godziny. Wyjąć z piekarnika i wysuszyć. Bezy można spokojnie przygotować na dzień przed robieniem ciasta - nie powinno się z nimi nic stać. Masa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jako, że beza sama w sobie jest słodka - nie warto dodawać więcej cukru. Jak śmietana będzie dobrze ubita - wmieszać(...)wydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Polewa powstała więc szybko i sprawnie :) Smacznego :) Koniecznie zajrzyjcie na Ewa Kuchennie na facebooku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Dietetyczne racuchy żytnie z jabłkami 151

Przepis zrodził się podczas samego robienia ;) trochę tego trochę tamtego i ciasto gotowe, zniknęły w kilka chwil ;) wyszło 9, a mi udało się zjeść 2 ! ;) Składniki: 2 średnie jabłka (około250g) 1 duże lub 2 małe jajka 0,5 szklanki mąki żytniej typ 2000 niecałe 0,5 szklanki mleka 0,5% 1 łyżeczka proszku(...)wszystkie pozostałe składniki i mieszamy rozgrzewamy dużą teflonowa patelnie, na której smażymy placuszki przykrywamy pokrywką, żeby lepiej nam się przewracało racuszki na drugą stronę gotowe placki polewamy miodem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość