Każdą część delikatnie spłaszczamy w dłoniach i nakładamy łyżkę masy kajmakowej oraz 2-3 maliny. Ciasto zlepiamy i układamy na desce obsypanej mąką. Postępujemy tak samo z pozostałą częścią ciasta. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut- aż podwoją swoją objętość. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Należy pamiętać(...)surowe w środku. Jeśli tłuszcz będzie zbyt zimny pączki wchłoną go więcej i nie będą smaczne. Po usmażeniu pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierem. Składniki lukru mieszamy i polewamy nim ciepłe pączki. Dekorujemy kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczy/cytryny jeśli uważamy to za konieczne. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPlacuszki z dynią to dobry pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są mięciutki, puszyste, bardzo syte i mają ładny pomarańczowy kolor. Można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub dowolną polewą. Składniki: (ok. 12 sztuk) 200 g puree z dyni (przepis na puree z dyni) 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru(...)jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony. Jeśli puree z dyni jest dosyć rzadkie nie dodawać jogurtu ani kefiru. Smacznego
talerz przyjemnościżółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypać mąkę z wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 % 400 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek(...)gęsta wrzucamy uprażone na suchej patelni migdały i delikatnie mieszamy. Gotowy krem chłodzimy w lodówce następnie przekładamy całość na jeden biszkopt i układamy na całości truskawki. Przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i ozdabiamy truskawkami i czereśniami
noteskulinarnyfigaciepłe mleko. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, białym pieprzem i solą . Ciasto makaronowe Gotowe przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Domowe, świeżo zrobione płaty, gotujemy przez ok 3 - 4 minuty a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie. Osączamy na ściereczce i odkładamy(...)warstwa: płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat makaronu, beszamel. Wyszło mi z tej porcji 6 warstw makaronu, z dosyć cienkimi warstwami szpinakowo - pomidorowymi. Wierzch zapiekanki polewamy resztą beszamelu, posypujemy parmezanem, rozkładamy równomiernie kostki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 45 - 50 minut. Smacznego
Stare GaryA dzisiaj szybki i słodki przepis na małe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z
Moje pyszne gotowanieBurak nie musi się prezentować wyłącznie jako starty dodatek do obiadu, czy być jednym ze składników barszczu ukraińskiego. Można z niego przygotować smaczną i zdrową przystawkę
kulinarnyJa100g mlecznej czekolady łyżka masła Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasteczek: masło, mąkę, cukier, jajko, sok i skórkę z pomarańczy, cynamon, wanilie i sól szybko zagnieść aż utworzy gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciasteczka i układać na papierze do pieczenia(...)przez około 12-14 minut, do lekkiego zezłocenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Wystudzone ciasteczka maczać w niej aby utworzyć czekoladowy brzeg. Pozostawić na kratce do stwardnienia polewy
Pyry na GazCzas przygotowania: 20 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:2 pomidory1 kulka sera mozzarellazielone oliwkigarść rukolaświeże liście bazyliipieprzSKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto
kulinarnyJaDługo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona
My Culinary ArtBabeczki stracciatella to prosty do przygotowania deser, który pasuje do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie, jeśli chcemy jednak sprawić trochę radości najmłodszym smakoszom warto
Ciastkozercydrewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką "gwiazdką". 3. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju przy pomocy pędzelka. Na papier wyciskamy ciasto formując gniazdka o średnicy mniej więcej 7-8 cm. Wycinamy kwadraty z papieru tak, aby każde z gniazdek znalazło się na osobnym kawałku. 4. W garnku porządnie rozgrzewamy olej(...)zajęło jakieś 10 sekund z każdej strony). Wyławiamy przy pomocy łyżki cedzakowej i układamy na kratce, aby gniazdka ociekły z tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego
My Culinary Artskładniki: 1/2 główki sałaty rzymskiej 1 dojrzałe awokado 2 jajka pomidorki koktajlowe 1 ząbek czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz świeżo mielony wykonanie
Domowy Smak Jedzeniamówił, że będzie łatwo ;) ), przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 5. Marcepan dzielimy na dwie części, formujemy dwa podłużne wałeczki. Ciasto uderzamy pięścią, aby je odgazować i ugniatamy przez ostatnie 5 minut. Dzielimy na dwie części, formujemy dwa okrągłe placki o długości keksówek. Na każdy kładziemy po wałeczku masy marcepanowej i zawijamy(...)Celsjusza. Do piekarnika wkładamy keksówki, od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 40-50 minut. Wyciągamy, odstawiamy lekkiego przestygnięcia na 15 minut, po czym wyjmujemy z keksówek, polewamy połową roztopionego masła i obtaczamy w cukrze pudrze. Po 15 minutach czynność powtarzamy (znów polewamy masłem i obtaczamy cukrem pudrem). odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 7. Gotowe keksy zawijamy bardzo dokładnie
My Culinary Artdelikatnie wymieszać. Formę tortową (średnica 32 cm ) wysmarować dokładnie masłem,napełnić ciastem i wyrównać łyżką. Piec w piekarniku około pół godziny w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i przestudzić. Dekoracja : Gruszki obrać ze skórki,podzielić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Następnie dusić na miękko około 4-5 minut w 1/4 l wody(...)przygotowane kakao i miód. Mieszając wsypać do mleka mąkę pszenną i gotować około 2 minut. Masę nałożyć na spód tortu i wyrównać. Połówki gruszek ułożyć natychmiast na jeszcze ciepłej polewie i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem ubić śmietanę i posmarować nią nasz torcik i posypać migdałami. Płatki migdałowe możemy lekko zarumienić wcześniej w piekarniku
Przepisy i porady kulinarnejednym jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było jednolite.Na końcu dodać proszek do pieczenia. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Krem:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 kostka masłaOdlać(...)gotującego wlać mleko z mąką. Gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Utrzeć masło, dodawać połyżce wystudzony budyń. Gotowym kremem nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową
Praktyczna plwygląda troszkę przerażająco, ale to tylko pozory. W rzeczywistości wszystko w miarę szybko się robi, a już szczególnie gdy mamy do tego pomocne dłonie :-) Snickers należy do tego rodzaju ciast, które wraz z kolejnym dniem smakują coraz to lepiej! Dlatego jego przygotowanie proponuję wykonać dzień przed podaniem-wszystko ładnie ściągnie, a smak będzie 100 razy lepszy. Składniki na masę karpatkową(...)cukier waniliowy -5 żółtek -3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 łyżki skrobi ziemniaczanej -2 łyżki mąki orkiszowej(lub pszennej) + -250g masła -3 łyżki kakao Składniki na polewę: -200g gorzkiej czekolady -6 łyżek mleka -125g masła Dodatkowo: -masa krówka(mleko skondensowane, słodzone) -3-4 duże paczki krakersów -słone orzeszki ziemne(ok.150-200g) I.Masę karpatkową robimy według
Smaczne Zdrowewyczuwalna. Wyszła mięciutka, puchata i wilgotna, i nawet cztery dni później była jak najbardziej zjadliwa. Z pewnością powtórzę ten wypiek jeszcze nie raz - przy kolejnej okazji z lukrem bądź polewą czekoladową (tym razem służyła mi za drugie śniadanie, darowałam więc sobie wszystkie lepkie szczegóły; i tak była pyszna).Cytrusowa babka drożdżowaSkładniki:(na formę do babki o pojemności(...)minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, następnie dodać cały zaczyn, dokładnie połączyć. Wlać masło, wyrabiać przez 10 minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać wierzch.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOto kolejna propozycja podania sałaty, jest wiosna, korzystajmy więc z bogactwa surowych warzyw, ta surówka to doskonałe źródło witamin, po prostu samo zdrowie!!! Składniki: 1 opakowanie
kgwjanczewomaszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka.Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy pomocy owego ręczniczka(...)minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy
Kolizje Smaków