polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:103/134)

Rabarbar i kruszonka 151

cukru 110g masła   180g mąki tortowej cynamon Na polewę 1/2 opakowania budyniu waniliowego   350ml mleka 1 laska wanilii [lub jeśli nie jesteście blogerką kulinarną- cukier wanilinowy;)] (4 duże porcje lub 6 porcji z malizną) Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki (jakiś 1cm grubości). Wrzucamy do żaroodpornego naczynia, polewamy czterema łyżkami wody, posypujemy cukrem i cynamonem (dużo!:)) i wkładamy(...)gorącego deseru z gałką lodów, ale na dworze było tak zimno, że nikt nie chciał się schładzać. Przepychota  W ten oto sposób zupełnie nieświadomie spełniłam wymóg "C" jak ciasto ze znalezionego przez  Zuzię alfabetu blogerki kulinarnej. Wprawdzie nie pretenduję do tytułu "blogerki kulinarnej", ale alfabet mnie ubawił. I coś w tym jest, bo ja dziś ze ślinotokiem robiłam

les mirabelles
Poniedziałkowe menu - Krokiety ziemniaczane :) 174

wodzie. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej, albo z samego rana i włożyć do lodówki. Do ziemniaków dodajemy surowe jajko, mąkę, przyprawy i bułkę tartą, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Sos : 1 puszka pomidorów krojonych(...)limonki pieprz, sól Roszponkę płuczemy i odcinamy korzonki. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki, selera i paprykę w kostkę. Wszystko mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Na koniec polewamy wszystko oliwą i wyciskamy cytrynę. Posypujemy wszystko pieprzem i odrobiną soli, mieszamy. Dla dekoracji posypujemy sezamem. Spróbujcie tych krokietów. Są naprawdę wyśmienite :) Dzieci je bardzo lubią. Smacznego

vegetanie
Eklerki 170

wsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.Do zimnej masy ptysiowej wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto mikserem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na blachę około 10 centymetrow paski.Pieczemy 20 - 25 minut (w zależności od piekarnika). Eklerki mają się w tym czasie ładnie(...)nasz budyń jest wystarczająco gęsty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i studzimy.Wystudzony krem nakładamy przy pomocy rękawa cukierniczego na jedną połówkę eklerki i przykrywamy drugą. Krok 3: Polewa czekoladowaPotrzebujemy:- 50 g groszków czekoladowych lub pokruszonej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy z mikrofali lub w kąpieli wodnej, a następnie dekorujemy nią eklerki.Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Czekoladowy tort z truskawkami 262

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w robieniu tortów, ale i tak wiem, że najgorszym zadaniem jest wyrównywanie kremu – choćbym nie wiem jak się starała nigdy

Ciastkozercy
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 191

już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej(...)sokiem z cytryny, wodą i odrobiną cukru. Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus. Powtarzamy tak do ostatniej warstwy. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki i 150 g czekolady - śmietankę podgotowujemy i zalewamy czekoladę). Dodajemy dekorację. Ja udekorowałam własnoręcznymi bezami i cukierkami. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Lekkie pierożki borówkowe 155

ugniatając. Na sam koniec dodajemy olej, ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby doszło do siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest(...)podkreśla owocowy smak i dodaje słodkości. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka jeśli bardzo lubimy słodkie - 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy i polewamy pierogi. Pycha! Smacznego! :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kacza pierś w jabłkach 149

Miękka, soczysta pierś z kaczki otulona jabłkami. Kto się skusi? Powinnam raczej zapytać, kto odmówi? Jakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska

IzaGotuje
Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 309

Jesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki:2

Oryginalny smak
PIERNICZKI BRUKOWCE 371

gramów cukru (można też dać brązowy) 100 gramów miodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 1 -2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( wg upodobań, ja dałam 2) dodatkowo: około 0,5 słoiczka marmolady lub gęstych powideł do środka (opcjonalnie(...)wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem

RAROSSA
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 230

KuchenneŁasuchowanie | blog: Kuchenne Łasuchowanie Pyszna :) Najlepsza :) Super słodka :) och i ach :) Kajmakowo - czekoladowa tarta Lion autorka: Sandersik | blog: Ooomnomnomnom! Florentynki autor: feliks | blog: Wegańskie Wesele Jabłka w karmelu pod ciastem. Gordon Ramsay. autorka: magasia | blog: Kulinarne Wyskoki Mazurek kajmakowy najprostszy autorka: eula | blog: eulawkuchni.blog.pl Muffiny z masą krówkową autorka: Gospodyni Miejska | blog: Gospodyni Miejska 144. Jabłko się schowało! autorka: Atqa(...)gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Krówki Ciągutki autorka: Zegarynka5 | blog: Zegarynka5 Tarta limonkowa i domowy kajmak autorka: mapa295 | blog: Ciastkoterapia Koktajl - deser owocowy z mlekiem kokosowym, bitą śmietaną i polewą krówkową autorka: ptakova | blog: Healthy Living / gdy zdrowie smakuje najlepiej

Mania Gotowania
Szpinakowe pierożki :) 116

elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać małą szklanką kółka (średnica ok. 6 cm). Ciasto nadziewamy farszem i sklejamy jak klasyczne uszka. Chyba, że wymyślicie inaczej :) Przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, mieszamy od czasu do czasu i po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu jeszcze(...)przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :) Ugotowane pierogi polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem.  Smacznego

vegetanie
Sernik orzechowy - Biały Michałek 358

połamaną czekoladę, mleko w proszku i cukierki. Podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając (masa łatwo może się przypalić). Wystudzić. 3. Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta). 4. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1 jajku, a następnie partiami wystudzoną masę śmietankową i zmielone orzechy - cały czas miksując do czasu połączenia się(...)lodówki - najlepiej na całą noc. 7. Wierzch: śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Białe Michałki pokroić w cienkie plasterki. Sernik wyjąć z lodówki, polać polewą, ozdobić orzechami i pokrojonymi Michałkami. Wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po 2 dniach spędzonych w lodówce :)  Inspiracja:  Wędrówki po kuchni (z moimi modyfikacjami

Kto ugości moich gości?
Sakiewki drobiowe z jabłkiem w sosie słodko-kwaśnym 208

był mój prezent dla niego. Później, wspólnie (!), zrobiliśmy ciastka, o których więcej opowiem Wam jutro. A  wieczorem eM. przygotował dla mnie nasze ulubione danie - pizze na cienkim cieście. Ale, ale, wróćmy do obiadu :) Oczywiście na słodko, inaczej u mnie nie ma :) Sakiewki drobiowe z jabłkiem podawane z ryżem pełnoziarnistym w sosie słodko-kwaśnym z ananasem. Uff, długi tytuł(...)Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`CW tym czasie gotujemy ryż pełnoziarnisty i podgrzewamy sos słodko-kwaśny. Na talerzu wysypujemy na środek ryż, układamy sakiewki i polewamy to wszystko sosem z kawałami ananasa.  Zjadamy we dwoje :)Smacznego

Słodkie Przyjemności
Naleśniki z serem i pomarańczami 176

składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu(...)sera, składamy na cztery, tak aby powstała ćwiartka. Smażymy na małej ilości tłuszczu. Możecie użyć masła i oleju. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obydwóch stron. Wykładamy na talerze, polewamy pomarańczami i oprószamy cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! Ktoś chętny? Uściski dla WAS!!! Co raz bliżej Święta

SMYKWKUCHNI
MINI PAVLOVA Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I SOLONYM SOSEM KARMELOWYM 179

Europie Środkowej i Wschodniej i natychmiast stała się punktem odniesienia dla jakości i smaku lodów familijnych. – W 2001r. premierę miała linia lodów deserowych– warianty z sosami, dodatkami i polewami. – W 2004r. Carte d’Or zrobił kolejny krok w kierunku bardziej wyrafinowanego smaku i jakości poprzez dobór składników z krajów słynących z ich produkcji. I tak, wanilia używana(...)czyli czekoladowe brownie. Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie. To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać … i które jak już zacznie się jeść – to będzie się jadło do ostatniej łyżeczki ( no mi się jeszcze

Ostra na Słodko
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 198

się połączą. Na arkusz papieru do pieczenia, matę silikonową lub inną płaską powierzchnię wykładamy masę i rozprowadzamy równomiernie na grubość około 0,5-1 cm (ja użyłam wałka). Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy masa się ochłodzi i zetnie, wykrawamy z niej kółka za pomocą małej szklanki. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim wycięte kółeczka, powinny delikatnie(...)sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Szynkę włoską podsmażamy na osobnej patelni, tak aby była chrupiąca. Na końcu dodajemy ją do sosu. Po upieczeniu kluseczek polewamy je przygotowanym sosem i wszystko posypujemy gorgonzolą i mozzarellą. Zapiekamy jeszcze około 10 minut. Podajemy bezpośredni po upieczeniu

Mania Gotowania