polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:105/134)

Ryba z ananasem 222

Ryba z tym sosem doskonale smakuje, słodkie ananasy przełamują kwaśny smak pomidorów, wszystkie smaki łączą się i stanowią znakomitą harmonię smaków pasujących do ryby. Warto je

kgwjanczewo
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 242

Stek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na

Oryginalny smak
Sałatka z krewetkami, mango, awokado i miętowo-limonkowym dresingiem 197

Jesienne dni zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego warto przygotować jeszcze coś skąpanego w promieniach słonecznych. Dziś lekka sałatka dla fanów owoców morza. Jeśli lubicie krewetki, warto

kulinarnyJa
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 206

połowy naleśników, ale wyszło im to na dobre ;)) na wierzch: jajko szczypta soli 4 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, pokrojoną(...)serek wiejski ze szczyptą soli miksujemy (jeśli ktoś ma w posiadaniu blender to można wszystko zblendować, ja niestety jeszcze się na moich poznańskich włościach takiego wynalazku nie dorobiłam;p) polewamy nim naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (nie mam pojęcia ile mój miał stopni, bo to stary gazowy piekarnik bez termometra) i pieczemy, aż do góry zrobi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pocałunek drakuli czyli Babeczki Red Velvet 197

Dzisiaj Światowy Dzień Pieczenia ,którego sponsorem jest Kasia..  "Podarowanie komuś domowego ciasta to świetny sposób, aby okazać jak bardzo nam tej osobie zależy. Często zapominamy mówić ludziom, którzy najwięcej dla nas znaczą, dlaczego nasze życie dzięki nim jest łatwiejsze, bardziej zabawne i niebywale interesujące!W Światowy Dzień Pieczenia chcemy sprawić, aby ludzie na całym świecie piekli dla swoich bliskich(...)według innego przepisu niż babeczki według Candice ..Ja też po różnych obawach związanych z przepisem Candice wynalazłam sprawdzony przepis tutaj..zrobiłam z połowy porcji..i u mnie polewa to tylko jogurt ubity ze śmietan-fiksem i cukrem. 200 g masła [ dałam margarynę Kasię] 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 szkl.maślanki [ dałam jogurt naturalny] 2 ,5 szkl

Moje domowe kucharzenie
Rabarbar i kruszonka 126

cukru 110g masła   180g mąki tortowej cynamon Na polewę 1/2 opakowania budyniu waniliowego   350ml mleka 1 laska wanilii [lub jeśli nie jesteście blogerką kulinarną- cukier wanilinowy;)] (4 duże porcje lub 6 porcji z malizną) Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki (jakiś 1cm grubości). Wrzucamy do żaroodpornego naczynia, polewamy czterema łyżkami wody, posypujemy cukrem i cynamonem (dużo!:)) i wkładamy(...)gorącego deseru z gałką lodów, ale na dworze było tak zimno, że nikt nie chciał się schładzać. Przepychota  W ten oto sposób zupełnie nieświadomie spełniłam wymóg "C" jak ciasto ze znalezionego przez  Zuzię alfabetu blogerki kulinarnej. Wprawdzie nie pretenduję do tytułu "blogerki kulinarnej", ale alfabet mnie ubawił. I coś w tym jest, bo ja dziś ze ślinotokiem robiłam

les mirabelles
Poniedziałkowe menu - Krokiety ziemniaczane :) 155

wodzie. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej, albo z samego rana i włożyć do lodówki. Do ziemniaków dodajemy surowe jajko, mąkę, przyprawy i bułkę tartą, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Sos : 1 puszka pomidorów krojonych(...)limonki pieprz, sól Roszponkę płuczemy i odcinamy korzonki. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki, selera i paprykę w kostkę. Wszystko mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Na koniec polewamy wszystko oliwą i wyciskamy cytrynę. Posypujemy wszystko pieprzem i odrobiną soli, mieszamy. Dla dekoracji posypujemy sezamem. Spróbujcie tych krokietów. Są naprawdę wyśmienite :) Dzieci je bardzo lubią. Smacznego

vegetanie
Eklerki 145

wsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.Do zimnej masy ptysiowej wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto mikserem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na blachę około 10 centymetrow paski.Pieczemy 20 - 25 minut (w zależności od piekarnika). Eklerki mają się w tym czasie ładnie(...)nasz budyń jest wystarczająco gęsty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i studzimy.Wystudzony krem nakładamy przy pomocy rękawa cukierniczego na jedną połówkę eklerki i przykrywamy drugą. Krok 3: Polewa czekoladowaPotrzebujemy:- 50 g groszków czekoladowych lub pokruszonej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy z mikrofali lub w kąpieli wodnej, a następnie dekorujemy nią eklerki.Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Czekoladowy tort z truskawkami 232

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w robieniu tortów, ale i tak wiem, że najgorszym zadaniem jest wyrównywanie kremu – choćbym nie wiem jak się starała nigdy

Ciastkozercy
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 158

już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej(...)sokiem z cytryny, wodą i odrobiną cukru. Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus. Powtarzamy tak do ostatniej warstwy. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki i 150 g czekolady - śmietankę podgotowujemy i zalewamy czekoladę). Dodajemy dekorację. Ja udekorowałam własnoręcznymi bezami i cukierkami. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Lekkie pierożki borówkowe 129

ugniatając. Na sam koniec dodajemy olej, ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby doszło do siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest(...)podkreśla owocowy smak i dodaje słodkości. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka jeśli bardzo lubimy słodkie - 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy i polewamy pierogi. Pycha! Smacznego! :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kacza pierś w jabłkach 129

Miękka, soczysta pierś z kaczki otulona jabłkami. Kto się skusi? Powinnam raczej zapytać, kto odmówi? Jakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska

IzaGotuje
Sałatka z pieczonym bakłażanem i rukolą 252

Hej! Klimaty śródziemnomorskie w prostej, zdrowej odsłonie! Bakłażan, rukola, sałata, pomidorki cherry, mozzarella i zdrowe dodatki - o to kolejna pyszna sałatka!. Sałatki dają nam możliwości ułożenia

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 286

Jesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki:2

Oryginalny smak
PIERNICZKI BRUKOWCE 346

gramów cukru (można też dać brązowy) 100 gramów miodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 1 -2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( wg upodobań, ja dałam 2) dodatkowo: około 0,5 słoiczka marmolady lub gęstych powideł do środka (opcjonalnie(...)wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem

RAROSSA