polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:105/134)

Lunchbox #1 175

150g mąki pszennej 120ml wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól.  Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę(...)zrobić wieczorem, resztę sałatki najlepiej przygotować rano. Do pudełeczka wkładamy dynię, posypujemy fetą. Z 3 łyżek oleju, łyżki octu i pół łyżeczki miodu i odrobiną przypraw, przygotowujemy sos, którym polewamy dynię z fetą. Sos jogurtowy To nic innego jak gęsty jogurt naturalny (małe opakowanie) z łyżeczką musztardy, doprawiony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Czekam na  zdjęcia Waszych lunchboxów! Może

Czerwona Porzeczka
Lukrowany Serniczek 220

Składniki:   1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka

Luźna Kuchnia
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 186

kuchni. Wystarczy niewiele składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój, ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od  BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty(...)rozcieramy w dłoniach na mniejsze kawałeczki i posypujemy nią rybę. Kładziemy plastry pomidora, posypujemy solą i kolejną łyżeczką roztartej w dłoniach herbaty. Przykrywamy listkami natki pietruszki. Pieprzymy pieprzem ziołowym. Polewamy oliwą z oliwek i dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym z Modeny. Kto nie lubi dodaje sok z cytryny.  Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowe trufle z orzechami laskowymi 285

Dziś DZIEŃ CZEKOLADY !!! Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu.Dziś czekolada to nie tylko desery, ciasta, cukierki, ale także kosmetyki. Jej zapach i smak wpływa korzystnie na nasz nastój, poprawia humor i dodaje energii. Jednak - umiar potrzebny !Przygotowałam się na Dzień Czekolady i naprodukowałam domowych trufli czekoladowych(...)łyżeczkę masy i formować rękoma kuleczki. I tu moje zimne ręce sprawdziły się doskonale, gdyż nie rozpuszczały zbytnio masy :)Uformowane trufle ponownie schłodzić w lodówce, min 30 minut.Przygotować polewę.Czekoladę przeznaczoną na polewę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem.Schłodzone trufle oblewać płynną czekoladą, odkładać na szklaną deskę lub papier do pieczenia.Kiedy czekolada nieco stężeje, posypywać

kolorowotorcikowo
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 172

Życie skłania do podejmowania decyzji i stawiania zwykle na jedno. Mówi się, że nie można zjeść ciastka i mieć ciasta... A co, gdy przy kuchennym blacie staje się na rozdrożu? Co, gdy trudno jest się zdecydować pomiędzy azjatyckim klimatem, a włoskimi korzeniami? "Ryż czy makaron... oto jest pytanie" rzekłby poeta, ale po co? Otóż można dojść do konsensusu. Smacznego, aromatycznego(...)gorącą wodą, przykryłyśmy a następnie chwilkę pogotowałyśmy aby zmiękły.2. Kroimy wszystkie składniki z pominięciem małych cebulek. W zasadzie i oliwki można dać w całości - jak kto woli i polewamy. Polewamy sosem sojowym (bezglutenowcy to pomijają) /Jeśli stawiamy na indyka - kroimy go w niewielką kostkę. Jeśli na wędlinę - kroimy w paseczki.3. Na rozgrzany olej/oliwę/mas

Wypisz Wymaluj
Słodkie środy - Babka czekoladowa z nutą pomarańczy 325

internecie konkurs na wypiek, w którym nagrodą były warsztaty w manufakturze czekolady. Nie ukrywam, że nagroda mi się bardzo spodobała i niewiele myśląc postanowiłam szybko coś upiec i uznałam że ciasto z dodatkiem czekolady będzie jak najbardziej na miejscu. Aby jednak nie było za słodko, smak czekolady przełamałam pomarańczą, którą dodałam zarówno do babki, jak i do lukru. Babka wyszła pyszna(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Roztapiamy resztę czekolady a z pozostałego soku z pomarańczy i cukru pudru przygotowujemy lukier. Wystudzoną babkę polewamy czekoladą, lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową oraz cukrowymi perełkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik wiedeński 393

Specjalność mojej siostry. Robi go tak doskonale, że ja boje się za niego brać ;)Przepis z zeszytu mamy. Składniki: 1 kg twarogu 10 jaj 30 dag

Pasja Smaku
Gnocchi z masłem szałwiowym 227

Gnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny(...)tylko wypłyną na powierzchnię.Na patelni na małym ogniu podgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy listki szałwii i smażymy je około 4 minut, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Gnocchi polewamy roztopionym masłem i podajemy z usmażonymi listkami szałwii

Smakowity Blog Kulinarny
Pralinki z dyni w pomarańczowym pudrze. 200

dlaczego warto zrobić  puder pomarańczowy . Otóż jak Wam niedawno wspominałam puder ten ma cudowny zapach i słoneczną barwę, a dodatkowo wspaniały smak, który potrafi dodać magii deserom lub ciastom. I tak jest w tym przypadku. Pralinki z dyni gotowanej z przyprawami korzennymi, oblane kremową, białą czekoladą mają cudowny smak, ale dopiero ten złocisty, pomarańczowy puder dodał im splendoru(...)Czekoladę wraz ze śmietanką topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Zimną masę wyjmujemy z lodówki, formujemy okrągłe pralinki, nabijamy na wykałaczkę i za jej pomocą zanurzamy czekoladkę w polewie i ostrożnie umieszczamy na kratce lub kawałku pergaminu (foli aluminiowej bądź spożywczej), gdy czekolada już zastygnie przekładamy pralinki do  pudru pomarańczowego  i dokładnie je obtaczamy. Gotowe czekoladki dobrze

Rozpustne gotowanie
Sernik karmelowy według Leviego Rootsa 366

 Kocham serniki! Najlepsze smaki dzieciństwa to te pyszne serniki z dodatkiem rodzynek, które dla mojego pokolenia były swego czasu rarytasem. Wiem, że trudno to sobie

UgotujmyTo.pl
Wiosna na RODos :) 170

wodę w konewkach lub wiadrach i podlewałam, psiocząc na czym świat stoi i myśląc o miastowych koleżankach, które pewnie ładnie ubrane spacerowały po oświetlonych ulicach i jadły lody z polewą truskawkową.   I tak sobie myślę.... że moje marzenia się spełniły. Zamieszkałam w mieście, wśród wygód wszelakich, ze 150 kanałami w TV, ciepłą wodą w kranie. I choć zarzekałam się(...)ziemi nie wyszły. Jestem absolutnie szczęśliwa! marzec 2016 Jedni pracują, drudzy odpoczywają chill & work Kwiaty.... tyle niespodzianek, a ile jeszcze przed nami! Plony... za tym tęskniłam! Na zdjęciach - ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką. Z TEGO przepisu

bistro mama
Grudniowe pierniczki. Moje pierwsze z nadzieniem! 268

przepisu Niuli. Bardzo lubię pierniczki alpejskie, te tradycje, z powidłami śliwkowymi, oblane pyszną czekoladą. Te są właśnie takie - miękną dwa dni po przygotowaniu ze względu na nadzienie i polewę, ale będą pyszne aż do Świąt. Na początku zastanawiałam się, czy przypadkiem nie zrobić z połowy porcji - wyobrażałam sobie, że z kilograma mąki wyjdzie mi ich cała masa! Okazało się(...)Partiami dodawać mąkę, mieszając, a następnie wyrabiając dłonią. Gdy masa stanie się jednolita, uformować z niej kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto partiami rozwałkowywać na grubość 4-5 mm, ewentualnie lekko podsypując mąką. Wycinać koła nieco większe od foremki, którą chcemy nadać kształ pierniczkom. Na środku koła kłaść mniej niż pół łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dziury 195

trochę zadbać o mojego bloga. Postaram się w miarę możliwości  dodawać jak najczęściej jakieś nowości, także zapraszam do regularnego odwiedzania  mojej strony :)Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy ! Biszkopty :8 jajek 1,5 szkl. mąki2/4 szkl. mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniakakao4 jajka ubijamy z cukrem na puszystą(...)robię literatką). Biały biszkopt nasączamy (np. herbatą, czy wodą z cukrem) i smarujemy kremem czekoladowym, nakładamy na to ciemny biszkopt i nasączamy.W otwory wlewamy masę ajerkoniakową. Polewamy rozpuszczoną czekoladą.Smacznego

charlotte gotuje
SERNIK- wilgotny ,puszysty -- SERNIK umido, soffice 155

Składniki na dużą blachę: 1200 g zmielonego twarogu (u mnie dwa opakowania twarogu sernikowego President po 500g i 1 kostka twarogu 200g) 125 g masła 1

w mojej kuchni
Stek wołowy 232

Steki mogłabym jeść codziennie, delikatne, soczyste  mięso rozpływające się w ustach. Ja uwielbiam steki same w sobie bez żadnych dodatków albo z jakimś delikatnym. Dzisiaj

Niezły Młynek