polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:98/134)

Crepes Suzzete w porto 190

Jeśli macie skłonności do piromanii to dzisiejszy przepis Wam się spodoba. Crepes suzette to naleśniki maczane w syropie z masła i pomarańczy, polewane alkoholem i podpalane. Żałuję, że nie udało mi się wpaść na pomysł jak je wtedy sfotografować. I tak miałam z nimi mnóstwo zabawy. Nie udało mi się jeszcze opanować sztuki podrzucania ich i obracania, ale wierzcie próbowałam(...)dobrze przełamuje smak pomarańczy i podkręca smak deseru. Jeśli samodzielnie robicie owocowe nalewki, na pewno sprawdzą się równie dobrze. Owoce z nich również mogą stanowić świetny dodatek. Polecam! :) Składniki ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 3 jajka 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki stopionego masła dodatkowo 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 200g masła

W kuchni wieczorem
Piernik staropolski 156

dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 4 – 6 tygodni. 7 dni przed świętami wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować, podsypując mąką na placek o wielkości blachy. Blachy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na przygotowanych blachach ułożyć placki(...)placka drugą połową powideł, całość przykryć trzecim piernikowym plackiem. Placki lekko docisnąć, zawinąć w folię i wstawić na 7 dni do lodówki, żeby piernik zmiękł. Dzień przed świętami przygotować polewę: Masło rozpuścić, dodać pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciepłą polewą udekorować piernik. Wierzch można posypać orzechami, migdałami. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ekspresowe pierniczki – wegańskie i bezglutenowe. 100

proporcje mąki, reszta została zmodyfikowana (książkowy przepis nie był wegański). Mam nadzieje, że moje pierniczki sprawią, że Wasze święta będą chociaż odrobine zdrowsze! ; ) PS. Niebawem podzielę się z Wami polewą karobową! Muszę ją jeszcze nieco dopracować ; ). Składniki 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki skrobii z tapioki szczypta soli 2 łyżki cukru kokosowgo 1 łyżka stewii z eytrytolem 2 łyżki melasy(...)Cukier, stewię, olej i mleko łączymy ze sobą mikserem lub trzepaczką. Dodajemy mąkę i resztę składników. Dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę i wsadzamy do zamrażarki na 10-15 minut. Wyciągamy ciasto partiami, tak by reszta, nieużywana część ciasta była w zimnym miejscu (ciasto bardzo szybko się rozpuszcza). Rozwałkowujemy ciasto, wykrajamy wzory (najlepiej zrobić to już na papierze do pieczenia bo ciasto

Fill The Bowl
Sernik chałwowy 315

> Sernik chałwowy Miało być lekko i wiosennie. Miał być lekki sernik na zimno... Ale miała też być wiosna. A nie ma. Za to śnieg pada

Pełny talerz
Sałatka z sałatą rzymską 143

Efektowna surówka, zaletą jej są walory smakowe, a co najważniejsze jest wartościowa w składniki odżywcze, tego efektu dopełniają użyte ziarna lnu, niepozorne, a tak polecane ostatnio

kgwjanczewo
Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 168

najpierw do zamrażalnika na 30 minut, a następnie na 60 minut do lodówki (możemy zostawić ciasto na całą noc).Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z ciasta wykrawamy trójkąty o wielkości ok. 10x15x15cm. Na środek każdego z nich wykładamy ok. pół kostki połamanej czekolady i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Przekładamy na blaszki(...)minut.Orzechy drobno kroimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i alkoholem. Gdy składniki roztopią się, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy rogaliki tworząc "zygzaki". Następnie od razu posypujemy wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi (lub innymi).Moje posty

Słodka Strona
Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą 186

powolutku wdrażać się w świąteczną tematykę postanowiłam połączyć najlepsze zimowe smaki ze sobą czyli czekoladę i przyprawę korzenną z pomarańczą. Patrzcie co z tego wyszło. Zapraszam na Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą!Składniki:200 g margaryny200 g cukru3 jaja340 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia55 g kakao1,5 łyżeczki przyprawy korzennej2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękką margarynę, dodajemy(...)długiej formy keksowej (podwójnej) wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez koło 30 minut do tak zwanego suchego patyczka.Po przestudzeniu dekorować cukrem pudrem, lub polewą kakaową/czekoladową.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto serowo- jabłkowe 478

Wielkość formy :  Ciasto kruche:60 dag mąki 3 jajka25 dag margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao15 dag cukru pudru Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.Masa jabłkowa:60 dag prażonych jabłekgalaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone(...)Dodać rozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić. Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć  blatem kakaowym ,wylać masę serową,przykryć ostatnim blatem.Oblać polewą czekoladową

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Jesienna sałatka z dynią i szynką parmeńską 123

Sezon dyniowy trwa. Może sałatka z dynią? Ale czy sałatka może być rozgrzewającym jesiennym obiadem lub kolacją? Oczywiście! A to za sprawą cynamonu i pikantnego peperoncino

kulinarnyJa
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 182

mleko. Do misy z utartymi żółtkami dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z masłem i oliwą i mieszamy do połączenia składników. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek(...)jedna blaszka się piecze mamy czas na przygotowanie następnej. Przestudzone drożdżówki delikatnie lukrujemy pudrem przygotowanym na bazie pudru trzcinowego (wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy) i polewamy delikatnie każdą drożdżówkę. Ja posypałam jeszcze te z cynamonem płatkami migdałów. Takie drożdżóweczki są pyszne także na drugi dzień, choć wiadomo -świeże są najlepsze... :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Babeczki Kajmakowe 182

puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo wbijamy jajka. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem na przemian z mlekiem. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i do każdej z nich wykładamy ciasto do ok. 2,5 cm od brzegu. Pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babeczki jeszcze na ok. 5 minut w formie, a następnie(...)naczyniu chwilę miksujemy kajmak i łączymy ze śmietaną bardzo delikatnie mieszając do połączenia składników.Na spody wykładamy za pomocą szprycy porcje kremu, a następnie posypujemy drobno pokrojonymi orzechami i polewamy kajmakiem (można do tego użyć np. "długopisu" cukierniczego).    źródło inspiracji:  "Babeczki i Muffiny" wyd. Olesiejuk Moje posty

Słodka Strona
Sałatka Reni 154

Sałatki z makaronem mają tę zaletę, że są bardzo pożywne, mogą stanowić nawet samodzielne danie, zawsze pięknie na stole wyglądają i zawsze dobrze smakują, choćby ta

kgwjanczewo
Tort makowy z kremem jajecznym 365

tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wody nie musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski(...)jakiś czas zrobić przerwę i od dna zamieszać masę łyżką. Po takim czasie ubijania miskę zestawiamy z pary i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Z masła odejmujemy jedną łyżkę do polewy, a resztę ubijamy, aż będzie puszyste. Dodajemy po jednej łyżce całkowicie zimnej masy jajecznej i ubijamy do połączenia. Gotową masę rozdzielamy na równe części (można zostawić trochę do dekoracji

Poezja smaku
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 152

dodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek(...)wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy Żółtko  ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem, gdy czekolada stanie

BaRepas
Dżem z dyni, mango i cytryny! Najlepszy! 270

szafka wystarczy ;-). Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele(...)korzenia - sok z 1 cytryny - 1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz dżemy wysokosłodzone dodaj 1,5 szkl) - 3 łyżki miodu  Dynię kroimy na "księżyce" usuwamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy miodem,  i pieczemy (razem ze skórką) w piekarniku około 45 minut.  Po tym czasie miąższ oddzielamy od skórki, przekładamy do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy mango

SMYKWKUCHNI