polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:92/134)

Rogale Świętomarcińskie 1920

przygotowane ciasto gotowe jest do dalszej obróbki. Najlepiej jednak zostawić je w lodówce na 5 godzin, a najlepiej na całą noc (można więc je przygotować dzień przed pieczeniem). Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt o grubości ½ cm, wycinamy z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie z białego maku. Podstawę trójkąta zawijamy na ok. 3 cm, przecinamy na środku(...)wyłożone papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180˚C. Wyrośnięte rogale pieczemy 25 – 30 minut do zrumienienia. Wyjmujemy i jeszcze ciepłe polewamy lukrem oraz posypujemy posiekanymi migdałami

Bon Appetit Małgorzaty
Super zawijas z fenkułem. #vegefood 96

boki. Na koniec nakłuwamy górę ciasta widelcem, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem i czarnuszką. Wkładamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pięknie zrumienione ciasto podajemy oczywiście na gorąco. Proponujemy do tego własnoręcznie zrobioną salsę, idealnie uzupełni smaki. Salsa : 2 świeże pomidory 1 mała żółta papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza(...)przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z limonki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Jeśli zbyt mocno zgęstnieje przed podaniem możemy dolać nieco wody mineralnej. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko

vegetanie
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 251

Kasze przerzucamy do jakiegoś naczynka. Dodajemy jajko i skrobie. Następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Konsystencja musi być podobna do śmietany, tak żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części).5. Wyciskamy(...)czekamy aż się zagotuje. Następnie rozrabiamy wodę z mąką (uwaga na grudki) i wlewamy do garnka. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy i sos gotowy.6. Placuszki układamy na talerzu i polewamy sosem.Życzę smacznego :)To że na pewien okres postanowiłem "zerwać" z blogiem nie oznacza to że "zerwałem" z muzyką :). Dalej muzyka daje mi paliwo na każdy dzień. Udostępniam

Gotuj Z Muzyką
Sałatka Anetki 236

Najprostsza na świecie!, rekordowo szybka, cieszy oczy, podniebienie, cóż więcej oczekiwać? Składniki: 1 główka  sałaty lodowej 1 opakowanie sałaty roszponki 10 pomidorów koktajlowych Sos 2

kgwjanczewo
Świąteczne bułeczki makowe 146

wierzch ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę . Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i zaczynamy kroić kawałki , wałkujemy delikatnie i w środek rozwałkowanego ciasta układamy łyżeczkę masy makowej i w ręku zaczynamy formować kształt bułki , tak aby na wierzchu naszej bułki pokazywał się mak,i układam w tortownicy wyłożonej papierem , bądź wysmarowana masłem(...)minut do wyrośnięcia , przed włożeniem do piekarnika smaruję żółtkiem , wstawiam do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 20 minut , po tym czasie odstawiam do wystygnięcia , kiedy wystygną polewam lukrem z białek

Mój Smak
lekka i pyszna sałatka grecka – idealna na przyjęcia 546

składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 zielony ogórek 200 g sera feta 250 g pomidorków koktajlowych ok. 25 czarnych oliwek opcjonalnie: 1 cebula wykonanie: Sałatę myjemy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z suszonymi śliwkami 156

cukru2-3 łyżki stopionego masła1 łyżeczka cynamonuNa stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Gdy zrobimy dolek na środku to dodajemy roztopione masło i śmietanę. Nastęnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na kilkanaście minut, przykryjcie talerzykiem lub ściereczką.W tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze.Teraz(...)osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Masło topimy, dodajemy cynamon i brązowy cukier. Polewamy pierogi. Jeśli lubimy to podajemy z bitą śmietaną. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Domowe ptasie mleczko 1547

Coś do kawy? Domowe ptasie mleczko szybkie w wykonaniu i bez pieczenia :) Składniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33  

Niezły Młynek
Księżyce z Pstrągowej 245

walczymy z trzepaczką). Wszystkie składniki zmieszać, nie bawić się z nimi długo, bo i tak wyjdą. Margarynę roztopić na małym ogniu i wlać przestudzoną do ciasta na samym końcu. Ciasto przelać na formę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 12-15 minut. Upieczony, ciepły biszkopt obrócić(...)wody (aby po zjedzeniu oczy nie świeciły jak księżyc w pełni, bo to tylko półksiężyce mają być) Kiedy już biszkopt leży wyjęty z piekarnika i gorący czeka, polewamy go lukrem białym i pachnącym alkoholem. Przyszedł teraz czas na wykrawanie księżyców, więc szklankę do tego celu potrzebować będziemy i trzy rzędy po kolei wykrawamy. Później już tylko degustacja, najlepiej smakują

Trzeci talerz
Proste Ciasteczka z Czekoladą 157

łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100-150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania)niewielka ilość masła (opcjonalnie)dowolna posypkaProste Ciasteczka z Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli(...)minut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki masła (w razie konieczności nawet więcej). W polewie zanurzamy jedną stronę każdego ciasteczka i przekładamy na kratkę lub na papier do pieczenia. Od razu dekorujemy posypką.  Moje posty

Słodka Strona
Tarta migdalowa z gruszkami 181

minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok.Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki i zalewamy je resztą masy migdałowej.Tartę pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.Upieczoną tartę lekko odstawiamy(...)chwili aż zacznie się robić złotawy. Ściągamy z ognia i dodajemy natychmiast 50 g masła. Energicznie mieszamy. Gdyby karmel zbyt szybko zastygał można go lekko podgrzać. Gotowym karmelem polewamy tartę i posypujemy płatkami migdałowymi.  Przepis zamieszczam w ramach akcji "Orzechowy tydzień" zorganizowanej przez Atinke z bloga "Tak sobie pichcę

Przysmaki Karolki
Mini serniczek (dietetyczny) z nieudaną pajęczyną 123

hmmmm... próbowałam wykorzystać moje zdolności manualne, których jak się po raz kolejny okazało nie mam;p ale myślę, że od biedy może być, pewnie wam pójdzie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierniczki glazurowane na święta 171

łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce(...)minut. Pierniczki polukrować wymieszanym cytrynowym sokiem z cukrem pudrem, konsystencji gęstej śmietany (gęstość regulować cukrem pudrem). Można zastosować kolorowe posypki dostępne w sklepach lub zastosować jeszcze, oprócz lukru,  polewę czekoladową, co też doda im uroku, wedle upodobań i gustu. Smacznego

kgwjanczewo
PANCAKES – SAINTS ROW IV – puszyste naleśniki amerykańskie 301

drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 1 min. Jeżeli chcecie bardziej przypieczone naleśniki, to przewracajcie je dopiero jak większość pęcherzyków pęknie (fota po prawej). Postępujemy analogicznie z resztą ciasta. 6. DODATKI (1 min) Naleśniki można szamać z syropem klonowym, ale my postawiliśmy na miód zmieszany z sokiem z cytryny – pozwala to na lekkie przełamanie słodyczy całości. Jeśli Wasz miód jest(...)Dzięki temu uzyskacie klarowny, płynny miód. PODANIE Naleśniki są najlepsze zaraz po usmażeniu. Kiedy są jeszcze ciepłe, kładziemy na wierzch porcję masła, które od ciepła doskonale się rozpuści. Całość polewamy mieszanką miodu i soku z cytryny lub syropem klonowym. Dzięki tym naleśnikom „A Pleasant Day” będzie trwał kiedy tylko zechcecie i to bez podłączania się do symulacji

Nerds Kitchen
Tradycyjne pierogi ruskie z dodatkiem mięty 122

zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym oraz miętą. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką w cieście wycinamy kółka, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy oraz przykrywamy ściereczką do czasu(...)wrzała wrzucamy pierogi, i doprowadzamy do ponownego zagotowania, zmniejszamy ogień gotujemy do czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Pierogi wykładamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem lub jak ktoś lubi smażoną cebulką z boczkiem. Smacznego

kgwjanczewo