słodką paprykę, mąkę i mleko. Połączyć wszystko za pomocą blendera (jeśli ktoś nie ma blendera, można użyć zwykłej trzepaczki). Masa musi być dobrze napowietrzona. Do miseczki z mięsem przelewamy ciasto i mieszamy. Następnie panierujemy kurczaka w mące. Najlepiej wsypać przesianą mąkę do jakiegoś pojemnika(ja używam zamykanego plastikowego z IKEA), wkładać po kilka paseczków, zamknąć pojemnik i potrząsnąć aż kawałki(...)będą dobrze obtoczone w mące, Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka smażyć kilka minut aż będzie złocisty. Następnie zabieramy się za tortille. Na połowie tortilli układamy kurczaczki i warzywa, następnie polewamy sosem, posypujemy serem. Przykrywamy pozostałą częścią tortilli i zapiekamy, ja zapiekam na grillu elektrycznym, można to też zrobić w piekarniku. A Wy jakie domowe fast foody lubicie ? :) Smacznego
Ptasia Kuchniasłodką paprykę, mąkę i mleko. Połączyć wszystko za pomocą blendera (jeśli ktoś nie ma blendera, można użyć zwykłej trzepaczki). Masa musi być dobrze napowietrzona. Do miseczki z mięsem przelewamy ciasto i mieszamy. Następnie panierujemy kurczaka w mące. Najlepiej wsypać przesianą mąkę do jakiegoś pojemnika(ja używam zamykanego plastikowego z IKEA), wkładać po kilka paseczków, zamknąć pojemnik i potrząsnąć aż kawałki(...)będą dobrze obtoczone w mące, Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka smażyć kilka minut aż będzie złocisty. Następnie zabieramy się za tortille. Na połowie tortilli układamy kurczaczki i warzywa, następnie polewamy sosem, posypujemy serem. Przykrywamy pozostałą częścią tortilli i zapiekamy, ja zapiekam na grillu elektrycznym, można to też zrobić w piekarniku. A Wy jakie domowe fast foody lubicie ? :) Smacznego
Ptasia Kuchniapołową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę z pozostałym cukrem mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej Ciastem wyklejamy spód foremki, może być prostokątna, może być tortownica, wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 20 minut Delikatnie dokładamy pianę z białek 1/3 masy przekładamy do mniejszej(...)miski i dokładamy masę makową. Połowę masy serowej wylewamy na podpieczony spód, na masę serową- masę makową oraz pozostałą serową. Pieczemy około 50 minut w temp 175*C Polewamy czekoladą:) Smacznego
Luźna Kuchniamąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami(...)wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio . Masa ta, to produkt gotowy, nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świetnie sprawdza się jeśli szybko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMięso myjemy, osuszamy, porcjujemy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Składniki na ciasto miksujemy (powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od śmietany). Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce tartej lekko dociskając i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik.Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany(...)drobno koperek).Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora w kostkę.Placki tortilli podgrzewamy, smarujemy sosem, wykładamy sałatę, na nią ogórka, pomidora, cebulę i ciepłe kęski kurczaka. Polewamy dodatkowo sosem. Zwijamy dół tworząc stożek- ja spięłam brzegi wykałaczką ozdobioną oliwką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą myśl głodna się robię.Wracając jednak do meritum - pasch się u nas ani nie robiło, ani nie jadło. Dlatego dopiero rok temu zrobiłam swoją pierwsza(...)Mniam!Co do mazurków, to jeszcze się nie zdecydowałam. Jakoś nie do końca mnie do siebie przekonują - jadłam pyszne, ale też przesłodzone i mdłe, na twardym, a nie kruchym cieście... Robiłam raz czy dwa, wyszły niezłe, ale strasznie słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczosnek. Dodajemy do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, posiekany drobno tymianek, sól i pieprz. Całość ponownie mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie ciasto zlepiamy i odkładamy na deskę. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi (nie więcej niż 10-15 w jednym garnku, w zależności(...)jego wielkości). Pierogi gotujemy przez 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Na patelni smażymy posiekaną cebulką, czosnek i szynkę parmeńską. Przed podaniem pierogi posypujemy przesmażoną zawartością patelni i polewamy pozostałym tłuszczem. Pierogi podałam z kompotem z suszu , który wyszedł obłędny. Poniżej podaję Wam krótki przepis jak go przygotować. Składniki (na 4-6 porcji, w zależności od wielkości): 500 gram
Mango Papajawyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy a w to miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki Masę zagniatamy. Na stolnicę podsypaną mąką pszenną wyjmujemy partiami ciasto, rolujemy w wałek i odcinamy końcówkę wałka- kopytko! Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK: - 4 łyżki masła(...)oliwy z oliwek - 3 łyżki miodu - laska cynamonu - gruszka dojrzała - hlust białego wytrawnego wina W rondlu klarujemy masło, dodajemy oliwę, gruszki, przyprawy, podlewamy winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni. Takie kopytka z dyni mogę jeść codziennie! Mięciutkie i puszyste, aromatyczne i słodziutkie! Pyszne! SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIekstrakt i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca.Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni. z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do rondelka wrzucamy wiśnie, podsypujemy cukrem i gotujemy po przykryciem przez 30 minut(...)odkrywamy przykrywkę gotujemy jeszcze parę minut. Usmażone naleśniki nadziewamy nadzieniem wiśniowym, zawijamy w kopertę i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju. Układamy na talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5- 2 godz.Ciasto wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać przez około 10 min.Odrywać kawałki ciasta (wielkość wg uznania), formować w okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.W środku zrobić głębokie wgłębienie i nałożyć dużą łyżkę masę budyniowej.Bułeczki przykryć ściereczką do napuszenia(...)min.Posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 min.Masa budyniowa:Budyń przygotować wg opakowania, tylko należy pamiętać o mniejszej ilości mleka!Polewa:Śmietanę dokładnie wymieszać z pudrem i cynamonem.Smacznego
Kraina Miodem Płynącastolnicy dodajemy do nich mąkę i jajko. Wyrabiamy na gładką masę (szybko aby ziemniaki nie zrobiły się wodniste). Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i prószymy cukrem. Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go i odcinamy równe kawałki. Na każdy nakładamy śliwkę i zalepiamy ją wokół, formują kulkę. W między czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Knedle wkładamy do wrzątku(...)wypłynięciu gotujemy je około 2 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na jednej patelni rumienimy bułkę tartą a na drugiej topimy masło. Knedle posypujemy zrumienioną bułką i cukrem a następnie polewamy gorącym masłem
Qchnia po prostuwyrabiać ręcznie. Dodać bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy na babę jaką macie , ale pamiętać, że ciasto rośnie więc musi być większa...i odstawić ponownie. Będzie rosło. Nagrzać piekranik do 170-180 stopni i piec okolo 35-40 minut, do suchego patyczka. Nie pieczcie dlużej bo baba(...)wilgotna a nie sucha! Po upieczeniu wyciągnąć i trzymac w formie jeszcze 10 minut, następnie odwrócić i „wysypać”babę. Przestudzić na kilkakrotnie złożonej ścireczce kuchennej lub na kratce. Przygotować polewę. Roztopić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki kakao, i 2 łyżki cukru oraz łyżkę wody. Roztopić. Polać posypaną wcześniej cukrem pudrem babę i posypać płatkami migdałów- uprażyć na patelni wcześniej
Z Kuchni Do Kuchnioraz olej. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju z obu stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek(...)czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć.Na każdy płat naleśnika dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym.naleśniki z ruskim farszem jak na pierogi
Bon Appetit Małgorzatynastąpiło to prawie od razu, gotowałam jeszcze 1-2 minuty)- masę zdjąć z palnika- tortownicę wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia- na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta kruchego, wyłożyć połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, lekko docisnąć, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem, docisnąć- sernik lekko obciążyć (np. mniejszą tortownicą wypełnioną czymś ciężkim(...)obciążenie oraz obręcz tortownicy, sernik wstawić do lodówki na całą noc ( u mnie w szczelnym pojemniku spożywczym)- można od razu przygotować polewę ze śmietanki i całość schłodzić przez noc, lub zrobić to następnego dnia, tak jak poniżej POLEWA ŚMIETANKOWA - na drugi dzień sernik wyjąć z lodówki- przygotować orzechy laskowe: jeśli są w łupinkach, należy podprażyć je kilka minut
Smakołyki Berenikiłyżką do uzyskania jednolitej konsystencji- posiekane orzechy oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do ciasta, wymieszać z masą- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy przełożyć ciasto, wyrównać- piec w 180 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim ostygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić- przechowywać pod przykryciemKeks(...)można wykonać z dowolnymi bakaliami, należy jedynie pamiętać, by ich ilość nie była większa niż przewidziana w przepisie ilość orzechów. Jeśli przygotujecie go na święta, wierzch warto udekorować, np. polewą z białej czekolady
Smakołyki Berenikiprzestudzone dolewamy do masy serowej. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowujemy sobie powierzchnie na której będziemy układać nasze kuleczki, obsypujemy ją grubszą warstwą mąki. Ciasto może trochę przyklejać się do palców podczas lepienia kluseczek - wtedy wystarczy za każdym razem obsypywać dłonie mąką. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy po kilka(...)garnka) na wrzątek. Gotujemy od wypłynięcia jeszcze ok. 5 minut - zależy to od wielkości kulek jakie zrobimy, najlepiej wyjąć jedną i sprawdzić czy już jest gotowa. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, miodem i posypujemy cynamonem. Zjadamy koniecznie ciepłe! Smacznego
Symfonia Smaków