polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:83/134)

Pierogi ruskie. 1094

zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, gotujemy 1-2 minutki. OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz         Okrasa. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoto, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pierogi polewamy tłuszczykiem z prażoną cebulką

Rozpustne gotowanie
Murzynek Bambo w ... polskim babcinym kajecie mieszka 150

Chili, baileys,koniaki i warzywa w czekoladowych ciastach... Zapominamy jednak o najzwyklejszym, najsmaczniejszym murzynku co w polskim babcinym kajecie mieszka. Tym puszystym, mocno czekoladowym,babcinym lub maminym. Którego najważniejszym składnikiem jest szczypta miłości, garść troski i dużo cierpliwości (do domowników wciąż polujących na wyżarcie surowej masy lub wyjedzenie upieczonego ale nie oblanego polewą) Składniki: 4jajka 200gram masła

Fiolka w kuchni
Babeczki cytrynowe 136

uzyskania jednolitej gęstej masy. Uzyskane ciasto nakładamy do foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy babeczki do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu babeczki studzimy na kratce.  Lukier: w misce łączymy cukier puder i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.  Gdy babeczki są wystudzone polewamy je przygotowanym lukrem i posypujemy odrobiną otartej

Emcia Pichci
Gofry biszkoptowe z kajmakiem 156

minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut. Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch bitą śmietankę (u mnie z syfonu, ale można ją ubić tradycyjnie mikserem z dodatkiem cukru waniliowego) i polewamy masą kajmakową.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szybki piernik żydowski z bakaliami 341

dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/) lub polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) lub taką https://ugotujmyto.pl

UgotujmyTo.pl
Mak-ser 203

równomiernie drugą część ciasta makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje a na końcu pomagam sobie widelcem. Chodzi o to, aby wyszły równe warstwy, a nie fale i inne wzory. Upiec ( u mnie siedziało 75 minut w temp.180 stopni), wystudzone oblać polewą czekoladową

Praktyczna pl
Jadalne prezenty: Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) 120

jadalne prezenty: biscotti piernikowe domowa oliwa aromatyzowana domowy ocet aromatyzowany domowa sól ziołowa Część osób sądzi, że tradycyjna baklawa polewana jest właśnie miodem, ale to nieprawda. Klasyczną baklawę polewa się dużą ilością syropu zrobionego z wody i cukru, przez co jest przepyszna, ale też okropnie niezdrowa. Ja przygotowałam  syrop na bazie miodu i cytryny i wbrew wielu przepisom(...)znalezionym w Internecie, nie dodawałam do niego cukru. Dzięki suszonym owocom w nadzieniu, baklawa jest według mnie wystarczająco słodka, oczywiście mniej słodka od tradycyjnej. Syropu też jest mniej, dlatego ciasto filo przyjemne chrupie, a nie rozmięka pod wpływem syropu. Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) - Przepis Składniki / na 18 sztuk: 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny

Chilli Czosnek i Oliwa
Słodkie środy - Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem 148

minut, do zrumienienia ciasta.  Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Śmietanką polewamy jabłka na babeczkach i pieczemy kolejne 15 minut. Przed

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 141

wszystko dokładnie mieszamy.Jabłka przekładamy na ciasto francuskie i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, pozostawiając na końcu około 3 cm.Ciasto ciasno zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciastka pieczemy około 15 - 20 minut, bądź do złotego koloru.Jeszcze ciepłe ciasteczka polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą (możecie ją rozpuścić

Słodkie Przyjemności
Babka piaskowa 129

masłem i posypać wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto do 3/4 wysokości formy.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, po 30 minutach podnieść temp. Do 175°C i piec kolejne 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę wyjąć z formy i przestudzić na kratce.         Przestudzoną, posypać cukrem pudrem (można polukrować albo polać polewą czekoladową). Ta babka piaskowa jest bardzo puszysta

mojewypiekiinietylko
AKSAMITNY SERNIK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI 19123

celu prostokątnej formy do ciasta) i nalej do niego gorącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.Piecz sernik około 70 minut, tak, aby wierzch był równo ścięty po dotknięciu go palcem.Kwaśną śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem.Po tym czasie uchyl drzwiczki, wysuń sernik i rozsmaruj na nim śmietanową polewę oraz posyp borówkami. Piecz jeszcze jakieś

Słodko-Słony Świat Ilony
Szafranowa babka Wielkanocna 208

żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag drożdży 2 dag migdałów pół laski wanilii 10 dag rodzynków szczypta szafranu 50 ml spirytusu  Do dekoracji polewa  lub cukier puder 1. Szafran na dwa dni przed pieczeniem namoczyć w spirytusie i odstawić, jeśli nie macie tyle czasu odstawcie go chociaż na kilka godzin.  2. Szklankę(...)Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości. Masło rozpuścić. Gdy rozczyn już podrośnie, dodać do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto.  4. Pod koniec wsypać posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlać spirytus z szafranem. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem.  5. Formę wysmarować tłuszczem

Apetyczna babeczka
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 114

Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być(...)świeżych lub mrożonych) ● 1 laska wanilii ● 50 cl mleka ● 4 żółtka ● 90 g cukru ● 60 g mąki pszennej ● 10 g miękkiego masła ● 20 cl śmietany kremówki   Składniki na polewę malinowo-czekoladową : ● 250 g białej czekolady ● 100 g malin + 25 g do dekoracji ● 10 cl śmietany kremówki   Przygotowanie biszkoptu : Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Cake Pops 138

wykonaniu. Jedyna trudność to zdobienie, które jest niestety bardzo czasochłonne. No ale dla takiego efektu warto się trochę pomęczyć. Oczywiście w wersji dla leniwych możemy pozostawićje po prostu w polewie czekoladowej i będą również smakowitą przekąską. Te ciasteczka na patyku są idealnym rozwiązaniem na imprezę,szczególnie taką z udziałem dzieci. Na pewno podbiją serca wszystkich. Uważam,że lepiej sprawdzą się(...)linki z efektami Waszej pracy !! CAKE POPS               Składniki na około 35 sztuk ·        około 450 g ciasta (ja użyłam Brownie upieczonego w blaszce 24X24) ·        patyczki do cake pops (dostępne są np. na stronie http://wypiekarnia.pl

Mania Gotowania
Knedle z truskawakami 156

mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto wałkujemy i tniemy na 4-5 cm kawałki. Formujemy kulki i robimy z nich płaskie placki. Do każdego wkładamy truskawkę (lub 2 mniejsze), dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Zalepiamy brzegi i formujemy na kulki.  Gotowe wkładamy partiami do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Polewamy masłem z bułką. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com