polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:85/134)

Tort czekoladowo-wiśniowy 160

minut w 180 ºC. Upieczony biszkopt nie wyjmować z piekarnika, jedynie uchylić jego drzwi i poczekać, aż ciasto lekko ostygnie. Jeżeli nie wiecie, czy biszkopt jest upieczony to najlepiej sprawdzić to za pomocą patyczka szaszłykowego. Wbić go w ciasto, jeżeli nic do niego nie przywarło biszkopt jest upieczony.     Ubite białka Piana z białek, żółtek z odrobiną masy(...)nich nasączyć sokiem wiśniowym. Na spód od formy (lub od razu na paterę do ciasta) położyć spód ciasta, dodać 1/2 kremu wiśniowego (najwięcej nałożyć na sam środek), następnie ułożyć na to kolejny spód od ciasta, wyłożyć resztę kremu, a na sam wierzch ułożyć ostatni spód ciasta. Przygotowany tort wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. 5. Przygotować wiśnie w żelu

Ugotować
Naleśniki pomarańczowe z owocami. 175

potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki.Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik  odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką J).Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym i składamy w trójkąty, możemy je lekko podsmażyć na maśle. Układamy na talerzu, polewamy serkiem waniliowym

Słodkie Przyjemności
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 185

Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło.  Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok.  Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier.  Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki wiosenne pszczółki 204

tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej babeczki dodajemy czekoladę i lekko popychamy, żeby nie wystawała.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób. Z masy cukrowej wycinamy listki. Rozpuszczamy czekoladę (lub podgrzewamy gotową polewę czekoladową) i robimy paski

Ciastkozercy
Babeczki mocno czekoladowe z syropem różanym 161

puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zatem to właśnie wspomniany syrop stał się polewą :)Składniki na około 18 muffinkowych foremek:250 g margaryny,3/4 szklanki cukru,1/2 szklanki wody,6 łyżek gorzkiego kakao,4 jajka,szczypta soli,2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone.(Ja swoje babeczki upiekłam w innych, niż muffinkowe, foremkach. Jednak ilość ciasta jest przewidziana na około 18 standardowych.)Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego wyśmienicie smakują polane syropem różanym.  Gorąco polecam Wam ten z Anielskich Przysmaków. Jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Knedle ze śliwkami węgierkami. 155

zamknąć ją w cieście. Tworzyć zgrabne kulki podsypując dłonie i blat mąką. Knedle gotować w osolonej wodzie. Wrzucać po kilka na wrzątek - nie wkładać zbyt dużo, bo nasze kluchy troszkę podrosną podczas gotowania. Gotować je na małej mocy palnika, tak by woda tylko delikatnie bulgotała. Kluski wyjmujemy po 3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch. Przygotować polewę. Na patelni rozgrzać(...)tłuszcz - tyle by zakrył dno. Wsypać do niego 2 łyżki bułki tartej i mieszając stale zrumienić na złoty kolor. Dodać cynamon. Polewać knedle tak przygotowaną polewą i jeszcze gorące podawać. Smacznego! Pozdrawiam ciepło. Zajrzyj także na Instagram i Facebook

Poezja Smaków - blog kulinarny
Naleśniki z białym serem i sosem malinowym 180

jednolitą masę.Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem i zwijamy w rulon.PRZYGOTOWANIE sosu malinowego:Maliny myjemy i przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na ogień. Gdy maliny zaczną się podgrzewać rozdrabniamy je.Rozgotowane maliny przecieramy na sicie, aby oddzielić pestki.Oddzielony sok przelewamy do rondelka i gotujemy ok 10 min. aż się zredukuje i zgęstnieje.Tak przygotowane naleśniki polewamy sosem malinowym i gotowe

kulinarnyJa
Babka piernikowa 150

Świętami takie rozwiązanie bardzo, ale to bardzo by mi się przydało! Jeśli lubicie piec, ale istotna jest dla Was także oszczędność czasu, to pokochacie babkę piernikową. Babka piernikowa to ciasto, które możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę, gdyż robi się ją bardzo prosto. Wystarczy składniki suche wymieszać z mokrymi – zupełnie tak jak na muffiny. Babka jest wilgotna od powideł(...)przygotowuję przez cały rok. Można do niej użyć dowolnej foremki z kominem – ja wykorzystałam formę w choinki. Babkę warto obficie oprószyć cukrem pudrem, ale równie pyszna jest z polewą kakaową czy toffi. Babka piernikowa: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki

Poezja smaku
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 180

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pączki 132

pudru) – polewa czekoladowa (u mnie roztopiona mleczna czekolada) rozczyn: Łyżka mąki, łyżeczka cukru, pokruszone świeże drożdże, zalać letnim mlekiem do przykrycia drożdży, wymieszać, poczekać aż rozczyn podwoi objętość. Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie

dom-agi.pl
Makowiec zawijany 151

wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Po ostygnięciu polewamy lukrem i posypujemy bakaliami

Aga w kuchni
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 143

ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy, aby nie powstało grudek. Odstawiamy na przestudzenia, dodajemy syrop migdałowy. Lekko przestudzoną masą przekładamy ciasteczka. Dekorujemy polewą

słodki bratek
Tartaletki z budyniem i truskawkami 175

fasolą. Ciasto m us i upiec się na lekk o złoty kolor . Wyją ć z piekarnika i wystudzić. Masa budyniowa : duży budyń (na 3/4 l mleka) czubata łyżka masła  Budyń przygotować zgo dnie z informacja na opakowaniu , dodatkowo do zimnego mleka dodajmy masło. Jeszcze gorący budyń przelewamy do upieczonych tarteletek . Całość studzimy. Na przestudzone bab eczki polewamy żelką

Delicious Titbits
Tarta z kremem budyniowym i owocami 294

Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i w tym czasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika

Bullio
Babka jogurtowa z zieloną herbatą matcha 209

jeden kolor ciasta, a potem drugi (kolejność według uznania). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy herbatę, odrobinę barwnika i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę

Kolizje Smaków