polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:85/134)

Pierogi "ruskie" 182

podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.   Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzemi warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.   Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.   Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.   Przygotowujemy cebulkę(...)okraszenia pierogów.   Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut.   Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe.Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem.Smacznego

Maminek kulinarny
Owoce morza w tempurze 195

papierowym i polewamy sokiem z cytryny. 2. Do miski wlewamy lodowatą wodę (musi być naprawdę bardzo zimna!), wsypujemy mąkę tempura i wbijamy jajko. Całość mieszamy widelcem - wystarczą 3-4 ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju. 3. W małym garnku rozgrzewamy porządnie olej. Owoce morza obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, maczamy w cieście tempura

Tajskie smaki
Uczta mola książkowego: Ciasto piernikowe i "Szczygieł" Donny Tartt 153

Theo, jego próby normalnego życia po tragedii jaka go spotkała i towarzyszącym mu ciągłym stresem związanym z ukrywaniem obrazu.    A tym razem do przekąszenia podczas czytania polecam ciasto piernikowe, przełożone kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Poza tym, że jest słodkie i aromatyczne to ma fajnie wilgotną i zwartą konsystencję. Swoim smakiem przypomina zwykły(...)masła 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 250 ml mleka 3 jajka 1/2 średniego słoiczka konfitury z czarnej porzeczki (może być śliwkowa) na polewę: 100 g czekolady gorzkiej + łyżka masła + kilka łyżek zimnego mleka   W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić. Do rondelka o grubym dnie wrzucić margarynę

Simply Food
Tort z małych pączków z dziurką 166

całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Wycinać koła a w środku zrobić dziurki. ja użyłam foremki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka. Rozgrzać olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz(...)bitej śmietany. Tort luźno nakryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Przygotować polewę: Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować z cukrem i kawą po czym dodać do niej posiekaną czekoladę. Gdy czekolada będzie miękka całość mieszać lub zmiksować aż wszystkie składniki się połączą a polewa zgęstnieje. Tort ściągnąć z tortownicy, wierzch tortu posmarować polewą pozwalając by polewa spływała

Mama Gotuje
Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 159

czasie ciasto dzielimy na 6-7 równych części i formujemy z nich kulki, każdą z nich spłaszczamy w dłoniach i nadziewamy łyżką konfitury z pomarańczy. Przygotowane bułeczki układamy na blaszce, zachowując spore odstępy między nimi i odstawiamy na 30 minut by wyrosły. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Studzimy na kratce i polewamy lukrem

Mango Papaja
Babka kawowa 215

zwykłe ciasto na niedzielę. Na blogu znajdziecie również inne babki http://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/ Babka kawowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 2 łyżeczki kakao 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki mocnego, przestudzonego naparu z kawy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Polewa

UgotujmyTo.pl
Pączki z marmoladą 1387

brzegi ciasta do góry, zamykając marmoladę w pączku. W garnku roztapiamy smalec z olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby tłuszcz nie ciemniał, wrzucamy plasterek obranego, surowego ziemniaka. Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Moje Kuchenne Rewelacje
Bajaderka 405

Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać do okruszków, dodać dżem i spirytus - dokładnie wymieszać składniki. Herbatniku ułożyć w niedużej formie. Na herbatniki wyłożyć masę z okruszków, dobrze docisnąć. Bajaderkę odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Bajaderkę posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą. Smacznego

kolorowotorcikowo
Piernik Benedyktynów 256

łóż ciasto do foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu, i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki pozwalając powoli stygnąć piernikowi.Wystygnięty piernik wyjmij z foremek, jeśli chcesz, możesz go udekorować czekoladą lub jakąś polewą.Piernik Benedyktynów

Grahamka, weka i kajzerka
Babeczki z kremem budyniowym i borówkami 150

Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach.  krem: W 100 ml zimnego mleka rozprowadzamy budyń. Druga połowę mleka podgrzewamy i dolewamy mleko z budyniem. Gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia, cały czas mieszając. Żółtka ubijamy z cukrem i posiekanym masłem. Dodajemy budyń i miksujemy. Wkładamy po 2 łyżeczki kremu budyniowego do babeczek. Dekorujemy borówkami i polewamy tężejącą

Aga w kuchni
Sernik - Malina 368

postanowiłam poszukać kolejnego przepisu z użyciem malin. No i trafiłam w 10-tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować

Świat Ciasta
Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe 143

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone

CoolinarniePL
Prawdziwe knedle ze śliwkami 126

ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany mąką. Każdorazowo lepimy tyle knedli ile nam się zmieści na jeden raz do garnka. Wrzucamy na wrzącą posoloną wodę, i gotujemy na małym gazie 12 – 15 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Na lekko podgrzaną, suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy. Gdy składniki się połączą polewamy mieszanką knedle

mojewypiekiinietylko
Sernik nowojorski 551

To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam Delikatny, jedwabiście kremowy i bardzo wilgotny…. Zastanawiałam się czy nie podać go z jakimiś owocami czy

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania