polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:23/134)

Drożdżowe rogaliki 141

drożdży 1/2 kostki margaryny 2 jajka 500 g mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli cukier waniliowy Nadzienie: marmolada / czekolada Polewa: cukier puder / lukier / polewa czekoladowa Połączyć składniki na ciasto. Zagnieść. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podzielić na 4 części. Części rozwałkowywać na kształt koła. Pociąć na trójkąty, czyli na pół, na pół i na pół czyli(...)środku większego końca trójkąta położyć ok. łyżeczkę marmolady (lub więcej w zależności od wielkości ciasta) lub 1, 2 kostki czekolady. Zwinąć do środka koła. Gotowe rogaliki ułożyć na papierze lub folii na blasze. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Piec ok. 40 min. Ostygnięte polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni bez szafek
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 168

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości. Marchew praktycznie niewyczuwalna, za to nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki musli.   Ostatnio udało mi się upiec równie pyszną (a nawet lepszą!) wersję bezglutenową. Na pewno wkrótce zamieszczę przepis. ;)  ************************************* Śledź mój profil na  Facebooku

Kuchnia Ellie
Proste ciasto z rabarbarem + film 152

tłuszczem i posypanej mąką tortownicy, wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3-4 łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonego rabarbaru, owoce polewamy nierównomiernie pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 45 minut

Smakowite Dania
Babka z polewą czekoladową 220

Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą.Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 45 minut.Upieczoną babkę wystudzić i wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej(...)pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp.Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem.Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Best brownie ever :) :) :) 108

wanilinowy - 3 jajka - 1 łyżka mąki - 100 g pistacji/ ok. 240 g w łupinach - 100 g orzechów laskowych  oraz na polewę - 80 g kuwertury czekoladowej - 40 g masła - 1 łyżka mleka Kilka sztuk posiekanych pistacji do posypania ciasta. Na początek rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i przez 6 do 8 minut prażę na blaszce orzechy,  laskowe i pistacje(...)minut. Oczywiście próba suchego patyczka wskazana :) Kiedy brownie ostygnie prawie całkiem, wyjmuję je delikatnie, a następnie polewam polewą. Wystarczy po prosty mocno mieszając rozpuścić kuwerturę lub kawałki czekolady z masłem i łyżką mleka, odrobinę przestudzić wylać według upodobań na ciasto i posypać pociętymi pistacjami. Słodko-gorzki, lekko  słonawy dzięki pistacjom smak brownie - doskonałe towarzystwo dla noworocznej kawy.   Uwielbiam

I tu będę miała takie te
Strucla makowa krucho - drożdżowa 342

miodurodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa4 białka Polewa:tabliczka czekolady 4-5 łyżek mlekaskórka pomarańczy lub migdały w płatkach1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże, mieszamy i odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i cukier puder. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i ewentualnie podsypujemy mąką, jeśli zbyt(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut, ale najlepiej zrobić próbę ,,suchego patyczka,,. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.5. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem mleka, polewamy nią wierzch ciasta i posypujemy dowolnymi bakaliami

Apetyczna babeczka
Bajaderka light 176

zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego light lub ciasta jogurtowego (http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/dietetyczne-cytrynowe-ciasto-jogurtowe.html,http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/ciasto-marchewkowe-light.html) Bajaderka light           Składniki na około 10 bajaderek: 500 dag pokruszonego ciasta (mniej więcej blaszka 20x20) 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka 1/2 szklanki rodzynków namoczonych w ciepłej wodzie 1/3 szklanki płatków migdałowych lub innych orzechów 1/3 szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam(...)Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy  kulki, obtaczamy je w orzechach lub wiórkach. Możemy przygotować również ulubioną polewę

Mania Gotowania
Czekoladowy zawrót głowy 229

ciasto przelewamy do foremki lub dwóch mniejszych Piec ok. 40 minut w temp 175-180'C Smacznego :) P.S ciasto można polać polewą. Możemy ją przyrządzić z pozostałych składników, czyli pół tabliczki czekolady mlecznej i pół gorzkiej oraz pozostałej śmietany. Polewa jest bardzo smaczna i nie ścina się na kamień  pozostaje miękka i aksamitna, rewelacyjnie podkreśla smak(...)ciasta

Luźna Kuchnia
Makowa panienka 346

gładki krem. Który jest trochę nietypowy, bo mocno cytrynowy. Dla mnie mógłby być troszkę słodszy, ale innym bardzo smakowało właśnie takie połączenie: kwaskowaty krem i dość słodkie ciasto. Do tego polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałowe - coś pysznego! W dodatku wygląda uroczo. Może spróbujecie takiego ciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...?Makowa panienkaSkładniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik z orzechami 682

Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pilnujemy żeby ciasto się nie przypiekło zbyt mocno. Ja po pół godziny pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Łącznie pieczemy ok. 45 - 50 minut.Przygotowanie polewy:1. W garnuszku bardzo powoli podgrzewamy mleko(...)cukrem, aż cukier się rozpuści, dodajemy masło i kakao i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadka - odrobinę kakao.2. Rozprowadzamy polewę po wystudzonym cieście.Na koniec dowolnie dekorujemy:) Mnie fantazja poniosła, zachciało mi się gwieździstego nieba, więc przykładałam foremkę i sypałam pokruszone orzechy

Kraina Tysiąca Smaków
Kawowe brownie 213

eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli Polewa: 90g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka(...)suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Smacznego

Kolizje Smaków
Pijany przekładaniec (Pijak) 226

tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto (biszkopt i bezę piekłam w tortownicy o śr. 24 cm, ale wierzch ścinałam bo ciasta wyszły za wysokie, więc śmiało można użyć większej tortownicy) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 30-35 minut (do momentu suchego patyczka). Ostudzone ciasto posmarować dżemem. Na dżemie można rozsmarować kilka(...)wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika Domowego

Domowa Cookierenka Agi
Oczy Carycy 354

kieliszki amaretto, rumu lub likieru 250 ml wrzątku do zalania kawywiórki kokosowe Polewa: 10 dag masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru pudru  1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w połowie podanej ilości wody. Zostawiamy do ostudzenia.2. Teraz kolej na ciasto białe. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy(...)nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta.5. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia). Wierzch posypujemy wiórkami . Ciasto umieszczamy w lodówce

Apetyczna babeczka
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 264

wiadomo, czy rzucać się do jedzenia, czy patrzeć i kontemplować ;-)Przy okazji, polecam polewę, którą użyłem - tężeje powoli, nie rozlewa się na boki, nie brudzi całego ciasta i wszystkiego wokół :) Lubię grube polewy, więc na mój piernik poszła podwójna jej porcja, z całej kostki margaryny.Składniki: 500 g miodu wielokwiatowego 1 kg mąki orkiszowej250 g masła 400 g cukru3(...)nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi.Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto gotowe do dojrzewania. Pkt 3.Miesiąc później. Część ciasta w formie, gotowe do pieczenia. Pkt 6.Pierwsza warstwa piernika upieczona.Ciasto wyrównane

Grahamka, weka i kajzerka
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 186

formy, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Piekę ok. 40 minut  do tzw."suchego patyczka". Następnie wyjmuję z piekarnika i w blasze  studzę na kratce. Kiedy ciasto będzie już przestudzone, wyjmuję z formy,  odwijam z papieru i kroję na dwa równe blaty. Odstawiam. nadzienie: *** 250 g dżemu morelowego 100g dżemu wiśniowego sok z 1/2 cytryny (do zagęszczenia(...)ognia i mieszam, aż powstanie gładka masa. Tak przygotowaną polewą dekoruję tort, ułożony na papierze do pieczenia. Należy polewać uważnie i dużą ilością masy, gdyż nie powinno się rozsmarowywać polewy (choć u mnie się to dało zrobić). Odstawić ciasto na godzinę, aby polewa stężała i podawać z bitą śmietaną (pominęłam). SMACZNEGO! *** w przypadku nadzienia trzeba uważać na używane dżemy

W kuchni Karmel-itki