polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:22/134)

Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami 6330

ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 300g suchego maku - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt waniliowy Krem: - 3 opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno schłodzone) - 4 łyżki żelatyny - ½ szklanki wody (do żelatyny) Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - sok z ½ cytryny - dżem porzeczkowy lub wiśniowy - 125g czekolady na polewę(...)polewę. Rozpuszczamy połamaną czekoladę z olejem w mikrofalówce. Co jakiś czas mieszamy polewę, wyjmujemy zanim czekolada się całkowicie rozpuści. Mieszamy, już bez ogrzewania, do całkowitego rozpuszczenia. Płynną, przestudzoną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki. Nie polecam gotowych kremów, ale czasem, gdy potrzebujemy ciasto „na wczoraj” – są one niezwykle przydatne. Przygotowanie ciasta makowego z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami, dzięki jego

mojewypiekiinietylko
Mazurek czekoladowy 158

pomocą drewnianej łyżki wymieszać utarte masło ze suchymi składnikami, następnie szybko zagnieść ciasto, rozklepać je by było płaskie  a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30cm. Ciasto piec na osobnych blaszkach w temperaturze 160 o C  przez(...)następnie posiekałam i jeszcze raz uprażyłam żeby miały złoty kolor. Na koniec: Na wystudzony blat ciasta rozsmarować połowę konfitury pomarańczowej a następnie rozsmarować mus czekoladowy. Przykryć ciasto drugim blatem ciasta i posmarować resztą konfitury. Ciasto schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto dokładnie polać polewą i udekorować

Mama Gotuje
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 199

wspomaga odporność organizmu.Zastosowanie: - do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie,- jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, mleka,- jako polewa do lodów i deserów- do pieczenia chleba, ciast i ciasteczekWartość energetyczna i odżywcza 100g produktu: - wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal,- białko: 1,16-1,18g,- węglowodany 62 g,- tłuszcz 0,2-0,6g  PROSZEK(...)źródło minerałów, witamin oraz wartości odżywczych. 100% naturalny produkt. nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie: Używany do wypieku ciast, ciasteczek, jako zamiennik kakao, jako dodatek do lodów i polew do lodów, w napojach mlecznych i nie mlecznych, w przekąskach

Symfonia Smaków
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 318

ciasta rekompensuje oczekiwania :)Podajemy sam lub posypany cukrem pudrem. Proponuję zrobić to dopiero po nałożeniu na talerze, ciasto jest wilgotne, że wcześniejsze pszypruszenie cukrem będzie niewidoczne. Podobnie wszelkie polewy wsiąkną w ciasto i zabarwią je.Ja dodatkowo talerz wzbogacam musem z truskawek i ew. małym "kleksem" bitej śmietany

Taste Of My Day
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 178

Babka mleczna z kolorową posypkąMuffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka w wielkim mieście Wilgotna babka czekoladowa bez jajek Babka piaskowa z polewą Dziewczyna do zjedzenia Proste ciasto z krakersów i żurawiną Jasne ciasto z winogronami Gospodyni Miejska Babeczki-majonezowe do wielkanocnego koszyczka Gotuj się do gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka-cytrynowa Gotuj(...)Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżoweMiętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne-czarymary Muffiny z niespodzianką Kuchenne Łasuchowanie Potrójnie szampańskie babeczki Babka

Moje domowe kucharzenie
Orzechowiec w wersji light 236

dekoracji ciasta) i miksujemy je aż uzyskamy jednolitą masę. Gotową przekładamy do posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy (30 cm). Ciasto pieczemy 45 minut w temp.150 stopni. Gotowe ciasto wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier i kakao. Cały czas mieszamy aż uzyskamy jednolitą polewę. Należy  uważać(...)masło się nie zagotowało. Gotową polewę rozlewamy na cieście i posypujemy reszta mielonych orzechów. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 244

masą budyniową. Ostatni placek pozostawić suchy. Ciasto szczelnie okryć folią spożywczą i po wystygnięciu wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Potem folie zdjąć, a ciasto polać dowolną polewą czekoladową. Kruche placki miodowe chłoną wilgoć z kremu, dzięki czemu całe ciasto staje się miękkie i delikatne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto mocno czekoladowe z cukierkami Snickers 150

więcej czasu spędzam na mojej działeczce , tak też narobiło  mi się trochę zaległości w przepisach :)  Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne i szybkie ciasto mocno czekoladowe z cukierkami Snickers , polewą czekoladową i porzeczkami(...)zrobiłam . Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Do suchego patyczka . Polewa : Wszystkie składniki na polewę przełożyć do garnka i rozpuścić , nie zagotować. Następnie dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Polewę odstawić do lekkiego przestygnięcia. Polać ciasto i udekorować porzeczkami . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 152

polewa i orzeszki na górze :) Ciasto jest wyśmienite! Polecam na świąteczny stół, czy niedzielne spotkanie przy kawusi :) Ciasto: 180g margaryny 220g cukru 3 jajka 100g czekolady ( najlepiej deserowej) 1 duży cukier waniliowy 200ml letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można pokryć, do wyboru: - gotową polewą czekoladową i prażonymi orzechami laskowymi* - cukrem(...)czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na około 10 minut, po których wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto zdobimy wg uznania. Ja oczywiście proponuje polewę czekoladową i prażone orzechy :) * Orzechy laskowe kroimy na dość grube kawałki, a następnie wrzucamy na gorącą patelnie i podpiekamy, cały czas mieszając. Następnie przesypujemy na talerz i zostawiamy

Smakowy Raj
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 273

będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Pierniczki z ciasta dojrzewającego można przechowywać bardzo długo w puszce lub innym szczelnym pojemniku, zwłaszcza te bez nadzienia i polewy. Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały(...)blachy, piec następną partię - po całkowitym ostygnięciu przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku - można je udekorować lukrem lub polewą czekoladową PIERNICZKI NADZIEWANE - powidła, jeśli nie są zbyt gęste, należy podgrzać w rondelku, aby odparowały i odpowiednio zgęstniały, ostudzić - ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na placek o grubości około 3mm - z ciasta wykroić krążki (szklanką lub specjalną obręczą do wykrawania

Smakołyki Bereniki
Ucierana szarlotka 224

grubej tarce jabłka. Posypać je lekko cukrem i cynamonem. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu szarlotkę oblać polewą czekoladową.     Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Brownie KitKat na Halloween 212

dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW) Polewa: 90g białej czekolady (1 tabliczka) 5 łyżek mleka(...)suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na folii spożywczej. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po około 2 godzinach wycinamy oczy

Kolizje Smaków
ciasto gruszkowe z migdałami... 143

wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować tłuszczem i tartą bułką ciasto dać do blaszki i na wierzchu powkładać połówki obranych gruszek i posypać je kardamonem piec w 200C około 40 minut i zostawić ciasto do wystudzenia rozpuszczoną polewą polać po gruszkach i posypać migdałami - zostawić do zastygnięcia

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z miodem i migdałami. 151

łyżka miodu naturalnego 2 łyżki mleka 6 dkg płatków migdałowych Sposób wykonania :  Ciasto na spód : Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać cukier , masło, posiekać nożem. Wbić jajko, wymieszać wszystkie składniki razem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciast.   Masa jabłkowa : Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, skropić sokiem(...)minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać cukier, rodzynki, cynamon oraz budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną , wymieszać i zagotować. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto kruche, równo rozsmarować.    Polewa migdałowo-miodowa : Do małego rondelka włożyć masło, cukier, miód oraz płatki migdałowe, wlać mleko i wymieszać. Rondelek postawić na ogniu , ciągle mieszając zagotować, pogotować 5 minut

Przepisy i porady kulinarne
Świąteczny prawie keks 121

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :) To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym stole. Jednym z niezbędnych składników w mojej kuchni jest ciecierzyca. Każdy rodzic powinien wiedzieć, jak ważne jest spożywanie przez jego dziecko suchych nasion roślin strączkowych. Nie wspomnę tu o małych wegetarianach, którzy pewnie podobnie(...)piekę około 30 minut. W tym czasie przygotowuje polewę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję miód, mieszam i na koniec dodaję śmietankę. Po wystudzeniu ciasta, wierzch smaruję polewą i ozdabiam płatkami migdałów i kolorowymi skórkami. Gotowe.  Smacznego

IzaGotuje