polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:24/134)

Wytworny tort czekoladowy 130

lodówki na co najmniej 30 minut.Po ostudzeniu ciasto należy przekroić tak, aby powstały 3 blaty i przełożyć je ubitą kremówką.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali i polewamy nią wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki do stężenia :)Smacznego

Słodkie Przyjemności
CIASTO CYTRYNOWE Z KANDYZOWANYMI WIŚNIAMI 184

mną pierwsze wyzwanie cukiernicze The Daring Kitchen. Mieliśmy upiec "Quick bread", czyli szybki chleb. Wybrałam tradycyjne ciasto angielskie "Lemon drizzle loaf cake", czyli ciasto cytrynowe, które polewa się cytrynowym syropem. Dodatkowo przygotowałam lukier, a że miałam w domu wiśnie, to i one znalazły się w i na cieście :).  Sama skomponowałam przepis na to ciasto :).  CZYTAJ

Przepisy Aleksandry
Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka 146

cukru trzcinowego (zmielonego) 1 jajo 1 małe awokado (ok. 90 g miąższu) zmiksowane na pureé 125 ml maślanki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1½ łyżki wody polewa czekoladowa 60 g gorzkiej czekolady 4-5 łyżek śmietanki 30% szczypta chili 1 łyżeczka masła Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną(...)sodę rozpuścić w wodzie, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać łyżką. Piec w 170°C przez ok. 35 minut. Czekoladę i kuwerturę połamać na kawałki, przełożyć do miski. Dodać śmietankę i masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej, energicznie ucierając, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotową polewą polać wystudzone ciasto. Smacznego

Pełny talerz
Ciasto wiewiórka 3458

wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietanki. Polewamy nią wystudzone ciasto, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Ekspresowe babeczki bananowe ze słonym masłem orzechowym. Z polewą, lub bez. 119

docelowa słodkość babeczek po upieczeniu. Polewa: 1/4 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki kakao 4 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/2 szklanki mleka koko 4 łyżeczki mielonych migdałów lub zmiksowane orzechy laskowe (można pominąć) Sposób przygotowania: Babeczki Nagrzewamy piekarnik do 180C Do miski wrzucamy obrane banany i blenderujemy je z mlekiem. Dodajemy resztę składników na ciasto, oprócz masła orzechowego i proszku(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki masła orzechowego i lekko łączymy (wystarczy dwa razy delikatnie przemieszać). Nakładamy ciasto na foremki wypełniając 3/4 objętości. Do każdej babeczki dodajemy odrobinę masła – ok. 3/4 łyżeczki i delikatnie nakrywamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 180C. Polewa: Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy na wolnym ogniu. Na garnek wsadzamy metalową miskę, na którą wylewamy olej, mleko

Fill The Bowl
Ciastkowe lizaki 156

lizaki (cakepops). W jednym ze sklepów cukierniczych w Anglii znalazłam urocze kolorowe cukierki do rozpuszczania, które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu(...)talerzu i oblanie polewą. Kiedy zastygnie odklejamy je od talerza i wbijamy patyczek w miejsce, gdzie nie ma polewy. Trzymając za patyczek zaklejamy miejsce gdzie widać jeszcze ciasto, można nałożyć tu więcej polewy, tak, żeby lizaki dobrze trzymały się na patyczkach.Gotowe lizaki wbijamy w piankę do układania bukietów (wariant idealny), jeśli nie mamy pianki możemy wykorzystać aluminiową folię luźno włożoną

Ciastkozercy
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 191

pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i  po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto. Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw drożdże rozpuszczamy w letnim(...)wanilię i drożdże i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto będzie lekko klejące.Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 60 minut.Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt  o wymiarach 50 x 30 cm. Ciasto smarujemy masłem. W miseczce mieszamy cukier

Kulinarne przygody Gatity
Tort Sachera w wersji wege 220

trzeba na nie wydać fortuny.  Tym przepisem biorę udział w konkursie u Ostrej na słodko (click) Tort Sachera w wersji wege Składniki na tortownicę 18/20 cm: na ciasto: 250 ml mleka roślinnego( u mnie migdałowe) 220 g mąki pszennej 30 g skrobi kukurydzianej( może być również ziemniaczana czy ryżowa) 90 ml oleju( u mnie Kujawski z pierwszego tłoczenia(...)wodnej. W połowie rozpuszczania, dodajemy olej, mieszamy. Proponuję od razu nie wlewać całego oleju. Czekolada nie powinna być zbyt rzadka, wiec trzeba samemu wyczuć czy już... Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na cieście. Torcik odstawiamy do zastygnięcia( ok. 2h). Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica

Mia Cucina Sofieta
Leniwa babka drożdżowa 188

ciasta Pieczemy 35-40 minut Lukier robimy tak, że do śmietany dodajemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana. Podczas mieszania polewa ma być tak gęsta, żeby bolał biceps :) Polewamy lukrem, gdy ciasto wystygnie Zjadamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 202

Przygotowujemy ciasto.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Wałkujemy na cienkie placki wielkości formy do pieczenia ( u mnie forma 36x23). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 13-15 minut do zarumienienia ciasta. Wyciągamy ciasto(...)mieszamy.  Składamy ciasto: na pierwszy nasączony blat nakładamy połowę masy grysikowej, przykrywamy drugim nasączonym blatem i nakładamy pozostałą masę. Przykrywamy trzecim blatem. Na wierzch wylewamy polewę, posypuję posiekanymi orzechami.  Wstawiamy ciasto do lodówki na około 12 godzin. Do przygotowania ciasta użyłam kawę VASPIATTA , którą otrzymałyśmy w paczuszce do przetestowania - za przesyłkę dziękujemy. Kawę VASPIATTA espresso zaparzyłam w ekspresie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czy nieudane ciasto może być dobre? – Fale Dunaju 192

ciągle miksując, ale na niewielkich obrotach. Po połączeniu wszystkiego przekładamy masę na ciasto, wstawiamy je do lodówki i szykujemy polewę kakaową. Gdyby coś wam się nie udało tak jak mi to ubijcie 250 ml śmietany 36% z z łyżką cukru pudru też będzie do zaakceptowania. Polewa kakaowa: – 2,5 łyżki cukru – 1,5 łyżka kakao(...)masła Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy, do momentu, aż się rozpuszczą i dokładnie połączą. Nie gotujemy. Zdejmujemy z gazu i gdy polewa zacznie delikatnie tężeć przelewamy ją na masę budyniową. Ciasto przechowujemy w lodówce. Z ciasta wykroiłam 12 porcji. Jedna to 370 kcal Fale Dunaju – wersja nieudana Dwukolorowe ciasto ucierane z wiśniami Fale wyszły „jako

Relaxtime
Babka kakaowa w polewie czekoladowej 180

polewie czekoladowej.   Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej(...)Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.   Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeżeli będzie suchy to można je wyjąć z piekarnika. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić, dodać margarynę i wymieszać. Polać jeszcze ciepłą polewą wystudzoną babkę

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto czekoladowe z konfiturą i polewą czekoladową 192

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem, wlej do niej ciasto.  Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).  Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie polej polewą czekoladową.  Wykonanie (polewa): Mleko podgrzej w garnuszku, dodaj cukier, następnie masło. Wymieszaj do rozpuszczenia składników, na sam koniec dodaj kakao(...)ponownie wymieszaj dokładnie całość. Odstaw do ostudzenia. Polej ciasto.  Na koniec jeszcze kilka (myślę, ciekawych) informacji specjalnie dla Was o właściwościach kakao jak i gorzkiej czekolady . Czy wiecie, jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości? Po pierwsze musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady (nie kawy!). Przy dzieleniu na kawałki musi być słychać charakterystyczny trzask a powierzchnia w miejscu

Garniec Magalie
Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i wiśniową nutą na święta, weekend i osłodę każdej imprezy 111

czekoladę i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (o wym. 10x25 cm). Wykładamy konfiturę. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kontrolować ciasto patyczkiem. Można wykończyć polewą z białej bądź ciemnej czekolady. Pychota. Zapewniam. Ciasto szykuje się szybko. Nie ma konieczności dodawania konfitury - to moja wariacja. Jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość - choć

Kuchnia po mojemu
Ciasto jabłkowo-orzechowe 151

papierem do pieczenia.Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając. Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania

Mix smaku