polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:20/134)

Korzenne ciasto dyniowe 2494

które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte.Przepis znalazłam na blogu What The Fork Food Blog i po wprowadzeniu małych zmian, w tortownicy o średnicy 21cm przygotowałam pyszne ciasto. Zrezygnowałam z polewy (frostingu), gdyż bogactwo smaku tego ciasta nie potrzebuje według mnie dodatków i wystarczy oprószenie wierzchu cukrem pudrem. Korzenne ciasto dynioweSkładniki:1 szklanka (160g) mąki pszennej3/4 szklanki (200g) purée

Smakołyki Bereniki
Makowy mieszaniec 148

zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Piec w blaszce 33x23 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni 45-50 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową lub lukrem

Praktyczna pl
Trzy kolory 144

łyżki mąki tortowej2 łyżki kakao1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotować jak każde ciasto biszkoptowe i wylać na ciasto II. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Ciasto marchewkowe 271

dowolnej kolejności i dobrze wszystko wymieszać (ja wymieszałam mikserem). Wylać do formy i włożyć do nagrzanego już piekarnika (180-200 stopni). Piec około 40 min. Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, polewamy je rozpuszczoną białą czekoladą

Gorący kąsek
Ciasto 'procenty na pierzynce' 357

też się składa, że sporo biszkoptów mi jeszcze zostało. Jak też się domyślacie nie mam już więcej ochoty ich jeść :-) Chyba, że w innej formie np. jako ciasto. SKŁADNIKI   NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu(...)budyniowym. W garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia. Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową (zrobić grubą warstwę). Opcjonalnie można do polewy dodać łyżeczkę żelatyny, będzie się ją łatwiej rozprowadzać po cieście. Na koniec posypać kokosem i posypką, lub udekorować wedle uznania

Passions hobbies life
Brownie z dynią. I sernikiem 143

czekałam długo z jego przygotowaniem - w końcu sezon i na dynie, i na czekoladę w pełni. Dyniowo-korzenny sernik zamknięty między warstwami mięciutkiego, kleistego ciasta, a całość przykryta grubą warstwą rozpływającej się na języku polewy czekoladowej. Czy muszę pisać coś więcej...? Ślinka cieknie na samo wyobrażenie. Nie czekajcie więc na smutniejsze czy bardziej deszczowe chwile, sprawcie sobie przyjemność już teraz(...)przez 20-25 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ostudzić. Czekoladę na polewę posiekać. Kremówkę zagotować, dodać czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Lekko ciepłą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Zostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego! A jeśli macie ochotę na zupełnie inny sernik lub może typowo duński kisiel, koniecznie zajrzyjcie do Ani , gdzie wczoraj gościłam ze słodkimi przepisami. Recepturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. 169

budyń waniliowy - 1 puszka brzoskwiń Kruszonka - 2 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - 150 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki - polewa czekoladowa - czekolada ( opcjonalnie ) Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję(...)wylewam na masę serową. Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piecu do ostudzenia. Gotowe, ostudzone ciasto zazwyczaj delikatnie polewam roztopioną czekoladą. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady 177

Jeśli lubicie batonik Kinder Pingui o smaku kokosowym to ciasto będzie szczałem w dziesiątkę. Moim zdaniem jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio upiekłam. Trafia zdecydowanie do mojego TOP 5. Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady       Składniki: ·       70 g gorzkiej czekolady(...)nasączyć likierem i przełożyć kremem. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę. Mleko kokosowe podgrzać. Dodać do niego połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Wierzch ciasta polać ostudzoną polewą i posypać wiórkami kokosowymi

Mania Gotowania
Ciasto bananowe 213

Zapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi?:)ciasto:300 g mąki tortowej240 g cukru pudru10 łyżek oleju10 łyżek zimnej wody5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody3 łyżki kakaodo nasączenia:100 ml mocnej kawymasa:500 ml schłodzonej śmietanki(...)Banany kroimy w plasterki i zalewamy sokiem z cytryny.Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy.Masą pokrywamy ciasto i całość schładzamy co najmniej 2 godziny.Przygotowujemy polewę.Masło roztapiamy w garnuszku.Dodajemy cukier puder, mleko i kakao.Dokładnie mieszamy nie doprowadzając do zagotowania.Gdyby polewa się zważyła dodajemy trochę zimnego mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Odstawiamy do przestudzania po czym polewamy

Mienta blog
CIASTO "COMBER" Z ALKOHOLEM 237

proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę umieszczam w rondelku i rozpuszczam, gotuję masę przez około 5 minut, następnie odstawiam do ostudzenia, odkładając 8 łyżek na polewę (której nie zrobiłam). Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepuję, dodaję do wystudzonej masy kakaowej wraz z mąką wymieszaną z proszkiem. Na samym końcu dodaję ubite białka(...)minut, do tzw. „suchego patyczka”. Herbatę mieszam z alkoholem. Ciasto po upieczeniu całkowicie studzę, po czym nasączam ponczem herbacianym, zostawiając ¼ szklanki na przygotowanie lukru, którym polewam   wystudzone i nasączone ciasto. Kroję na grube plastry po stwardnieniu lukru. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ale piernik! (druga część przepisu) 220

upieczeniu może być trochę suchy, jednak obiecuję, że po kilku dniach stanie się mięciutki i pyszny. Należy też pamiętać, że lukrujemy go lub polewamy czekoladą najwcześniej dopiero na dzień przed podaniem. Jest to więc ciasto, które przygotowujemy etapami, ale zapewniam, że za każdym razem nie potrzebuje bardzo dużo naszej uwagi. A w sumie naprawdę niewielkim nakładem pracy(...)pierniki bardzo dobrze się przechowują i długo zachowują świeżość. W lodówce mogą czekać nawet 3 tygodnie. Należy jednak pamiętać, by lukrować czy polewać czekoladą tylko te, które zamierzamy podać. Udekorowane ciasta należy bowiem zjeść w ciągu 2-3 dni. Wszystkiego najsmaczniejszego na święta i Nowy Rok życzy Ewelina, www.ratunkuobiad.blogspot.com

Ratunku obiad
Idealna polewa czekoladowa do ciast 91

trudne... wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem, przestudzić i rozprowadzić po cieście. No dobrze, ale co w przypadku, gdy nie mamy czekolady? Czy można zrobić czekoladową polewę bez tabliczki czekolady? Oczywiście, że tak! Poniżej sprawdzony, wielokrotnie przeze mnie przetestowany i używany przepis na idealną polewę. Towarzyszy mi od wielu lat! Na co trzeba zwrócić uwagę podczas przygotowania? Najważniejsza(...)dopiero na samym końcu kakao. Kolejność jest niezwykle ważna! Nie raz ją pomyliłam, co kończyło się rozdzieleniem masła od reszty składników, czyli otrzymania zwarzonej polewy. Polewa jest błyszcząca, a po zastygnięciu miękka i dobrze się kroi. Po prostu niezawodna!     Składniki:   3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki naturalnego ciemnego

Nastoletnie Wypiekanie
Fale dunaju 148

waniliowy 1 opakgotowa polewa 1 opakPRZYGOTOWANIE:CIASTO Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części Pierwszą część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto ułożyć owoce, piec(...)stop.45 minut KREM Z mleka,cukru waniliowego, cukru, mąki ugotować budyń, ostudzić, stopniowo dodawać budyń do roztartej margaryny, utrzeć. Na ostudzone ciasto nałożyć krem i polać polewą czekoladową

Kuchnia Danusi
Ciasto Cielaczek 322

ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy 50-55 minut.4. Na ostudzone ciasto można wyłożyć polewę kakaową lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto można zrobić w mniejszej blaszce - wtedy będzie wyższe.Smacznego

Kuchnia domowa Ani