wegan i osób z nietolerancją laktozy. Jeśli jednak chcesz nie tylko ozdobić swoje danie, ale również dodać mu więcej czekoladowego smaku, to polecam Ci sos czekoladowy firmy Monin, który dostaniesz klikając TUTAJ . Osobiście ostatnio polewałem nim gofry bezglutenowe oraz racuchy z bananami i była to prawdziwa petarda. Sos czekoladowy tej firmy również jest bez laktozy i wegański. Jak Ci się
Blendmanczekolady mlecznej i 70 g czekolady gorzkiej 225 ml śmietanki 30% 1 szczypta soli 20 g masła Polewa: 100 g konfitury pomarańczowej 100 g czekolady mlecznej 100 g masła Dekoracje: 60 g orzechów laskowych Czekoladowe jajka Wykonanie: Ciasto: Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć(...)uprażyłam żeby miały złoty kolor. Na koniec: Na wystudzony blat ciasta rozsmarować połowę konfitury pomarańczowej a następnie rozsmarować mus czekoladowy. Przykryć ciasto drugim blatem ciasta i posmarować resztą konfitury. Ciasto schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto dokładnie polać polewą i udekorować
Mama Gotujedomownikami lub gośćmi Składniki: (na 1-2 porcje) 200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 50 g chałwy sułtańskiej – do nabycia tutaj * 2-4 biszkopty 2-4 łyżeczek sosu czekoladowego opcjonalnie beziki, chipsy kokosa, listki świeżej mięty *do deseru można użyć dowolnego smaku chałwy (wybierzcie swój ulubiony) Przygotowanie: Zimną śmietanę ubijamy w misce (często dodaję odrobinę soli). Następnie kruszymy chałwę(...)pół chałwy, miksuję dosłownie chwilę, a następnie resztę chałwy i znów chwilę miksuję). Na dno pucharka wykładamy pokruszone biszkopty (u mnie na 1 porcję 2 biszkopty), polewamy je około 2 łyżeczkami sosu czekoladowego i nakładamy porcję chałwowej bitej śmietany. Deser podajemy od razu. Można go dodatkowo ozdobić listkami świeżej mięty, chipsów kokosa lub bezy. Chałwę nabyłam w sklepie Skworu
Słodkie okruszkiPyszna, klasyczna wuzetka. Czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, którą usztywniłam serkiem mascarpone, frużelina porzeczkowa i polewa ganache. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieboki foremek, odstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotować nadzienie. Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą polewę, mieszając nad parą wodną, doprowadzić do rozpuszczenia polewy i połączenia składników, ostudzić. Następnie nadzienie nałożyć w czekoladowe wgłębienie, wstawić do lodówki. Rozpuścić pozostałą czekoladę, ostudzić, zalać wierzch czekoladek, odstawić do całkowitego stężenia. Ostrożnie wyjmować czekoladki z foremek(...)orginalna, nadaje się również do zrobienia czekolady gorącej po dodaniu mleka. Polecam wszystkim tą czekoladę, bo można wyczarować z niej czekoladowe cudeńka. Czekolada Callebaut posiada status kuwertury czekoladowej co oznacza, iż zawiera więcej masła kakaowego (min. 32-39%), co w połączeniu z obróbką termiczną nadaje kuwerturze połysk, łagodny i długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczny trzask przy łamaniu
Kuchnia Danusiserka mascarpone, schłodzonego Nasączenie: 50 ml soku malinowego lub likieru malinowego 50 ml mocnej herbaty Polewa: 100 g czekolady deserowej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: dno wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz wysmarować masłem(...)umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzać do wrzenia, zalać nią posiekaną czekoladę. Odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Na schłodzony tort wylać gęstniejącą polewę, pozwalając by spływała po bokach ( można najpierw łyżeczką wylewać polewę na krawędź tortu, by tworzyły się "sople", następnie resztę polewy rozprowadzić
Opowieści z piekarnikamiksować!). Czekoladowe ciasto łyżką nakładać do papilotek w formie na muffinki. Na początku 1 łyżka ciasta na spód papilotek, na ciasto nałożyć łyżeczkę Nutelli i przykryć resztą czekoladowej masy. Pamiętajcie, by nie napełniać papilotek do samej góry, gdyż babeczki urosną. Nutella, która pozostanie (a będzie jej dosyć sporo) posłuży do wysmarowania upieczonych babeczek. Piec w piekarniku nagrzanym(...)Przenieść na kratkę do studzenia. Ostudzone babeczki wysmarować z wierzchu resztą Nutelli (w razie potrzeby można podgrzać Nutellę z odrobiną kremówki, by uzyskać coś a'la polewę). Ja dodatkowo udekorowałam babeczki białymi czekoladowymi kuleczkami. Rada: Nutellę można zastąpić innym tańszym kremem czekoladowo-orzechowym, który nam smakuje
Nastoletnie Wypiekaniezagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ) i dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Odstawić do wystudzenia ( masa czekoladowa ma mieć temperaturę obojętną dla palca i musi pozostać płynna ). Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do śmietany dodać wystudzoną masę czekoladową i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Gotowy mus wylać na schłodzony spód(...)zagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ) i dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Odstawić do wystudzenia ( masa czekoladowa ma mieć temperaturę obojętną dla palca i musi pozostać płynna ). Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do śmietany dodać wystudzoną masę czekoladową i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Gotowy mus wylać na żelkę żurawinową, dokładnie
Opowieści z piekarnika1/2- 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki kakao 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła garść dropsów czekoladowych Wykonanie: W misce ucieramy żółtka z cukrem za pomocą miksera aż zjaśnieją. Następnie dodajemy do nich porcjami wodę mineralną gazowaną, nie przerywając miksowania. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 min. Studzimy. Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladą polewamy ostudzone ciasto i posypujemy dropsami czekoladowymi. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyzwykłej formie silikonowej i gotuję w dużym garnku. Robiłam już wiele wersji smakowych babek gotowanych, a na tegoroczną Wielkanoc zdecydowałam się na babkę o smaku czekoladowo - orzechowym. Do ciasta dodałam krem czekoladowy do pieczywa i zmielone orzechy laskowe. Dodatkowo moją babkę polałam czekolada z orzeszkami arachidowymi. Babka zrobiła w święta furorę, więc serdecznie polecam ten przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)3/4szkl. cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1szkl. mąki pszennej tortowej 3/4szkl. mąki ziemniaczanej 0,5szkl. zmielonych orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kremu czekoladowego do pieczywa typu Nutella szczypta soli Polewa: 100g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi 20g czekolady gorzkiej 4 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzieliłam
Waniliowe Improwizacjezimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 3 listki żelatyny polewa chałwowa: 150 g chałwy waniliowej 100 ml śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną masę(...)kremówkę ubić z mascarpone na puszysty krem. Powoli wlewać żelatynę, cały czas miksując. Ciasto czekoladowe przekroić na pół w poziomie. Na paterze ułożyć połowę ciasta, wyłożyć połowę kremu i połowę frużeliny. Przykryć bezą, wyłożyć pozostały krem i frużelinę, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch polać polewą. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezikami. Smacznego! W tle moje jadowicie żółte kwiatuszki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWykonanie bezy: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę wafelki czekoladowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20-25 min. Studzimy. Poncz: W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao. Studzimy. Wykonanie tortu: Biszkopt(...)wierzchu i na bokach tortu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy rurki waflowe i dekorujemy nim tort. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch tortu robiąc szlaczki. Wafelek czekoladowy kroimy w kostkę, dekorujemy nim wierzch tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki. P.S. Przepis mojego autorstwa z bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenykażdego chętnego powinno wystarczyć. A warto ją mieć, jest ślicznie wydana. Mnóstwo rewelacyjnych zdjęć, a przepisy naprawdę dobre. Na początek wzięliśmy na warsztat czekoladową tartę. Jest wyśmienita. Gdy się ją gryzie czuć najpierw polewę z gorzkiej czekolady, potem słodki dżem, a na koniec znowu wkracza gorzki czekoladowy spód tarty. A w ustach wszystko łączy się w całość i genialnie komponuje
Marder&Marder Manufacturekakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną i tyle cukru, ile jest(...)masy dodajemy do wystudzonej żelatyny, mieszamy i całą zawartość wlewamy z powrotem do masy czekoladowej. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy zmielone orzechy laskowe i wszystko mieszamy łyżką. Masę wykładamy na przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia masy. Polewa: W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy połamaną czekoladę mleczną, gorzką oraz masło i mleko. Miseczkę umieszczamy
Kuchnia MagdaLenykakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną i tyle cukru, ile jest(...)masy dodajemy do wystudzonej żelatyny, mieszamy i całą zawartość wlewamy z powrotem do masy czekoladowej. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy zmielone orzechy laskowe i wszystko mieszamy łyżką. Masę wykładamy na przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia masy. Polewa: W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy połamaną czekoladę mleczną, gorzką oraz masło i mleko. Miseczkę umieszczamy
Kuchnia MagdaLeny