polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:377/582)

Miodownik 404

wykładamy masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko. Ciasto odkładamy na minimum 24 godziny, aby zmiękło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę, rozpuszczoną polewamy wierzch ciasta robiąc kratkę czekoladową, na płynną czekoladę sypiemy płatki gorzkiej czekolady, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Smacznego! Kilka informacji o margarynie Palma z Murzynkiem : to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna produkowana(...)ukwaszone mleko, witaminy A, D 3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewnia też dłuższą świeżość. Doskonale sprawdza się także jako podstawa mas, kremów i polew. The post Miodownik appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne ciasto czekoladowe 86

cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 80 g masła 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 25 g masła Dekoracje . gotowe słodycze Świąteczne ciasto czekoladowe – przepis Do rondelka wkładamy pokrojone masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, tak żeby się nie przypaliło(...)się składników. Przelewamy całość do tortownicy (21cm). Pieczemy 45 min. Sprawdzamy patyczkiem czy się dobrze upiekło. Po wyjęciu polewamy polewą zrobioną z czekolady i masła roztopione na małym ogniu. Do dekoracji możemy użyć dowolnych gotowych wyrobów cukierniczych. Artykuł Świąteczne ciasto czekoladowe pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kremowy sernik na zimno z czekoladą, polany karmelowymi procentami 74

ścinającej się żelatyny. Jeśli lubicie posmak mleka w proszku, który ciasto zawdzięcza białej czekoladzie,  tym bardziej będziecie zadowoleni. Ja użyłam czekolady z dodatkiem pokruszonych czekoladowych ciasteczek,  co dodatkowo urozmaiciło smak sernika. Polewa z dodatkiem alkoholu jest wyraźnym akcentem,  który nadaje całości charakteru,  ale galaretka na wierzchu sernika również się sprawdzi. Składniki: na tortownicę o średnicy(...)filling"  z Piątnicy  ( jest odpowiednio tłusty i kremowy ) 150 gram białej czekolady z ciasteczkami czekoladowymi, użyłam "Twinpeaksbar cookies & cream" z Deals 300 ml śmietany kremówki 30 % - w kartoniku 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki gorącego mleka 1 1/2 łyżki żelatyny Polewa: 200 gram twarogu sernikowego - pozostałego z masy serowej 2 łyżeczki cukru pudru 1/4 szklanki śmietany

Kronika Piekarnika
Sernik czekoladowy na zimno 158

Kremowy i bardzo smaczny sernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku. Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy smak

Kuchcik gotuje
Deser z owocami i ciastem francuskim 142

ponieważ deser bardzo nam smakował, postanowiłam go trochę ujarzmić i dopieścić. Ciasto francuskie podane w pucharku, przełożone musem owocowym i bitą śmietaną, do tego sos czekoladowy, który tak naprawdę jest... najzwyklejszą i najprostszą polewą do ciast. Zastanawiałam się czy mam prawo użyć nazwy "sos czekoladowy", skoro czekolady jako takiej w nim nie ma. Jest kakao. Ale to przecież

bistro mama
Miodownik (stefanka) z masą grysikową 348

mnie 3,8%) 9 łyżek kaszy manny 1 op. cukru wanilinowego 250 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Polewa: 100 ml śmietanki 30% 250 g mlecznej czekolady Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałów do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Ciasto przygotowujemy na 2-3 dni przed(...)wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy blat. Obficie i równomiernie pokrywamy go powidłami śliwkowymi. Na to wylewamy masę z kaszki manny, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat. Całość polewamy czekoladą, dekorujemy płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 2-3 dni . Gotowe

My Culinary Art
Jabłko z masłem orzechowym. 94

garść kuleczek z gorzkiej czekoladowy Jabłko kroimy w plasterki i układamy na talerzu lub półmisku. Masło orzechowe roztapiamy w mikrofalówce lub na gazie. Roztopionym masłem polewamy plasterki jabłka i posypujemy kuleczkami czekoladowymi. Podajemy. Szybkie i smaczne przekąski są najlepsze. Powinniśmy być z siebie dumni za każdym razem gdy robimy zdrową przekąskę , której przygotowanie zajmie mniej niż 5 minut. Jabłko

Zdrowy Styl Joanny
Ciasto czekoladowo kokosowe bez pieczenia [duża blacha] 234

herbatników 170 gr do wyłożenia blaszki Spód blachy wyłożyć herbatnikami. Pozostałe połamać. W dużym rondlu podgrzewamy masło z cukrem, kakaem i jajkami do momentu zgęstnienia.  Odlać pół szklanki polewy. Dodać połamane herbatniki. Wyłożyć na blachę wyłożoną ciasteczkami. Dobrze docisnąć łyżką. Górna warstwa: - 1 litr mleka - 3/4 szklanki kaszy manny - 200 gr wiórek kokosowych - pół kostki masła - 4 łyżki cukru(...)masło. Zagotować. Do gotującej się masy dodać mannę jednocześnie roztrzepując widelcem/trzepaczką aby nie zrobiły się grudki. Gotować do zgęstnienia. Dodać sok z cytryny. Wylać na czekoladowy spód. Ponakładać plamki odłożonej polewy. Można jeść już po wystudzeniu. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Tort karmelowo-czekoladowy 102

wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, wystudzić. Dodać rum i wymieszać. Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 250 g kremówki łyżka cukru pudru (opcjonalnie) 250 g mascarpone Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać mascarpone. Dodawać rozpuszczoną czekoladę, ciągle miksując. Polewa karmelowa 75 g masła 75 g cukru trzcinowego łyżka cukru

Słodkie inspiracje
Kawowo - czekoladowe muffinki 215

Lubimy muffinki, jednak nie piekę ich zbyt często. Właściwie sama nie wiem dlaczego;)) Dlatego wykorzystałam okazję i dołączyłam do akcji prowadzonej przez Bożenkę . Zrobiłam wilgotne, czekoladowo- kawowe muffinki z czekoladą polewą. Wyborne!   Składniki:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 jajka,  3/4 szklanki maślanki,  1/2 szklanki kakao,  3/4 szklanki gorącej kawy,  szklanka cukru(...)zmiksować. Uwaga! Ciasto jest bardzo rzadkie, ale takie właśnie ma być;) Masę rozlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec około 18 minut w temp. 180st. Ostudzić. Ganache czekoladowe:   200g śmietanki 30%,  200g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Przestudzić i udekorować muffinki. Źródło

Z miłości do słodkości
Przepyszna babeczka łaciata na białkach 175

łyżki mąki pszennej ( to do pierwszej miseczki będzie ) 2 łyżki  błonnika kakaowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: czekolada biała 150 g śmietanka 30% 3 łyżki  kuleczki czekoladowe do dekoracji  kasza manna do obsypania formy masło do wysmarowania formy  Wykonanie: Do wysokiej misy wlewamy białka , ubijamy je na puch . Dodajemy ksylitol i ubijamy,  aż będzie(...)ciemne. Pieczemy  w 180 stopniach 45 minut ( polecam jednak sprawdzać patyczkiem czy to już) Po upieczeniu i wystudzeniu robimy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej śmietankę . Rozpuszczoną polewamy babkę i dekorujemy kuleczkami czekoladowymi

Różowa kuchnia
Ciasto bananowo-czekoladowe - bez miksera, w 15 minut 163

Ciasto idealne - mocno czekoladowe, wilgotne a do jego zrobienia możemy wykorzystać banany, które zbyt mocno dojrzały i na które nie mamy już ochoty:). Do tego zrobimy je w 15 minut, bez użycia miksera! 3 bardzo dojrzałe banany 125g masła 100g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru  2 jajka 150g mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia + 50g mlecznej czekolady(...)łyżką do połączenia składników. 3. Masę przelewamy do keksówki (długość 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu studzimy, polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą, posypujemy czekoladowymi wiórkami

Szefowa kuchni
Babka kakaowa z dżemem przełożona kremem malinowym 147

dżemu z czarnej porzeczki, Krem malinowy: 300g malin świeżych lub mrożonych, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki malinowej, 300 ml śmietany 30%, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, czekoladowe jajka do dekoracji, Nektar z czarnej porzeczki Hortex.  PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Masło razem z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Następnie wlewam mleko oraz dodaję mąkę wymieszaną(...)tężejącą galaretkę i miksuję. Kremem przekładam upieczoną babkę. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladą polewam wierzch babki. Ciasto dekoruję czekoladowymi jajeczkami

Tradycyjna kuchnia Kasi