Ciasto idealne - mocno czekoladowe, wilgotne a do jego zrobienia możemy wykorzystać banany, które zbyt mocno dojrzały i na które nie mamy już ochoty:). Do tego zrobimy je w 15 minut, bez użycia miksera! 3 bardzo dojrzałe banany 125g masła 100g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru 2 jajka 150g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 50g mlecznej czekolady(...)łyżką do połączenia składników. 3. Masę przelewamy do keksówki (długość 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu studzimy, polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą, posypujemy czekoladowymi wiórkami
Szefowa kuchnidżemu z czarnej porzeczki, Krem malinowy: 300g malin świeżych lub mrożonych, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki malinowej, 300 ml śmietany 30%, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, czekoladowe jajka do dekoracji, Nektar z czarnej porzeczki Hortex. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Masło razem z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Następnie wlewam mleko oraz dodaję mąkę wymieszaną(...)tężejącą galaretkę i miksuję. Kremem przekładam upieczoną babkę. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladą polewam wierzch babki. Ciasto dekoruję czekoladowymi jajeczkami
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn Skórka otarta z dwóch cytryn Zielony barwnik* Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: Truskawki Czekoladowe jajka Mięta (u nas pietruszka :)) Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Ostawiamy na bok. W dużej misce miksera(...)suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy sok z cytryny i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, układamy truskawki i czekoladowe jajka. Smacznego :) *Możecie ze spokojem ominąć zielony barwnik, wówczas powstanie Wam piękna żółta babka
Kolizje Smakówmożesz dostać kremu kokosowego, można zastosować pełnotłuste mleczko kokosowe) 30 g wiórków kokosowych Polewa: 120 g zmiękczonego, niesolonego masła lub margaryny 300 g cukru pudru 80 ml kremu kokosowego 30 g proszku kakaowego wiórki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Blachę(...)być może trzeba będzie dodać więcej cukru pudru. Przyciąć końcówkę rękawa do dekoracji, nałożyć tylkę cukierniczą, o ile chcesz z niej skorzystać, i napełnić rękaw polewą. Wyciskać na babeczki, a następnie udekorować wiórkami czekoladowymi Moje modyfikacje: Użyłam do ciasta cukru trzcinowego. Dodałam ¼ łyżeczki aromatu kokosowego. Użyłam mleka kokosowego zamiast kremu kokosowego.Zamiast mąki samo rosnącej dodałam ½ łyżeczki proszku
Mania Gotowaniamlecznej czekolady. Ciasto ładnie się kroi i trzyma fason. Jak Wam się podoba taki sernik? Macie ochotę na kawałek? ;) Do polania sernika możecie wykorzystać dowolną czekoladę lub polewę. Ja wykorzystałam niezjedzone figurki czekoladowe z zeszłych świąt :P Blaszka 25x30 cm Składniki: Spód: 300 g herbatników kakaowych 100 g masła roztopionego 1 łyżeczka kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego(...)wcześniej spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec przez około 1,5 godziny. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzony sernik polać polewą czekoladą
My simple kitchenłyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny) Polewa czeko-śliwkowa -80g suszonych śliwek (lub daktyli) -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody -1 łyżeczka agaru (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny) + ¼ szkl. wody Orzechowe serduszka w malinowej posypce -100g orzechów ziemnych -90g daktyli - ¾ szkl. liofilizowanych malin (lub 2 batoniki Frupp) -wykałaczki Czekoladowe pandy (opcjonalnie) -kilka kostek gorzkiej czekolady(...)zagotować ciągle mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo 2-3 minuty). Tort oddzielić nożem od boków tortownicy i wyjąć go. Polewę wylać na górę i wyrównać, 2 łyżki polewy zostawić i przyklejać na nią czekoladowe pandy lub inne dekoracje. Gdy góra stężeje wbić malinowe serduszka na wykałaczkach. *biszkopt zmrożony nie wchłonie masy jeśli jest jeszcze zbyt lejąca
Candy Pandastakim ciastem. Takim babkowym, ale nie suchym, takim ala brownie. I takie właśnie upiekliśmy. Niespodzianka w środku, w postaci kremowego serka dodatkowo podwoiła wilgotność ciasta. Jest pysznie mocno czekoladowe. Zdążyłam upiec je dwa razy, gdyż przez moją „pazerność” lub ciekawość, ciepłe jeszcze ciasto wyciągałam z formy i trach… część wyszła a część została w formie Ale uwierzcie(...)palnika. Wrzucamy połamana czekoladę, zostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, aż ganache lekko zgęstnieje. Polewamy ciasto. The post Mocno Czekoladowe Ciasto z Serkiem appeared first on Made
Made By Mom And SonEfekt końcowy był rewelacyjny! Wystarczyło pół dnia i ciasto zniknęło z blaszki. Do przepisu użyłam orzechów włoskich, ale myślę, że śmiało można je zastąpić płatkami migdałowymi, natomiast polewę karmelową można zamienić na czekoladową. Jeżeli nie macie tortownicy to ciasto można upiec tak jak chałkę. Składniki na ciasto Świeże drożdże 20g Masło 100g Mleko 200 ml Mąka pszenna 400g Cukier 115g(...)jasny karmel, ostrożnie dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu przez około 5 min po tym czasie dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. 6 Zimne ciasto polewamy z przestudzoną polewą karmelową i dekorujemy kawałkami orzechów. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Ciasto z bananami i karmelem
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisygorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i wykładamy na czekoladowy placek, który przykrywamy plackiem z orzechami. Czekoladowa pianka: 150 g czekolady mlecznej 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 lub 36% opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny Polewa: 100 g czekolady (użyłam mlecznej) 5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)żelatyny nie jest niezbędny, ja jednak chciałam by krem był stabilny i ładnie się kroił. Złożenie ciasta: Na placek czekoladowy wykładamy frużelinę wiśniową, wyrównujemy i przykrywamy plackiem orzechowym, na który wykładamy piankę czekoladową wyrównujemy i przykrywamy jasnym plackiem. Wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną razem z mlekiem w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęściekawy można kupić porcję pysznego tortu przełożonego kremem maślanym. Inspiracją do tego tortu, a przede wszystkim kremu maślanego jest szwedzki cukiernik Roy Fares. Tort czekoladowo – kajmakowy 20 porcji, średnica tortownicy 30 cm Składniki: Biszkopt czekoladowy 6 jajka, średniej wielkości 80 g cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki pszennej mąki 2 łyżki skrobii kukurydzianej 1½ łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)białka (70 g) 120 g cukru 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo 200 g malin, u mnie mrożone orzechy i suszone owoce w polewie, około 300 g zacznij od czekoladowego biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC. Ubij pianę z białek na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W misce wymieszaj
codojedzeniaoctu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, paczka(...)Polewa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt smarujemy masą czekoladową, wciskamy wiśnie osączoną z zalewy, układamy warstwę herbatników nasączonych w herbacie, smarujemy pianką śmietankową, układamy drugą warstwą herbatników, polewamy rozpuszczoną czekoladą, ozdabiamy
słodki bratekwrzątku. dokładnie mieszamy. potem kolejną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 kubka wrzątku dolewamy do 1,5 opakowania serka i to samo powtarzamy z ostatnią galaretką. Składniki polewy rozpuszczamy w garnku. połowę masy czekoladowej wylewamy na wyłożoną folią spożywczą tortownicę, odstawiamy do lodówki, jak stężeje wykładamy zieloną masę i z powrotem do lodówki. Czynności powtarzamy i po trzeciej serowej warstwie wlewamy
Luźna Kuchniaokoło 40 minutach warto sprawdzić ciasto patyczkiem. Uwaga: Ciasto w trakcie pieczenia może pękać. Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i dekorujemy. U mnie polewa z mlecznej czekolady i czekoladowe groszki. Smacznego *wpis we współpracy The post Ciasto z sokiem z pomarańczy – prosty przepis first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkicórki upiekłam pyszne kakaowe ciasto jogurtowe . Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka machnięć łyżką i gotowe Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest wilgotne, a w połączeniu z mleczną polewą wręcz rozpływa się w ustach. My uwielbiamy takie proste ciasta jogurtowe . Polecam i Wam. Pamiętajcie tylko, by składniki na wasze kakaowe ciasto jogurtowe miały temperaturę pokojową. Składniki: 340 g naturalnego(...)Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i dekorujemy. U mnie polewa z mlecznej czekolady i czekoladowe groszki. Smacznego *wpis we współpracy The post Szybkie kakaowe ciasto na jogurcie first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiMasa tofurnikowa 540g (3 kostki) tofu naturalnego 80g erytrytolu 400ml mleczka kokosowego 30g mąki ziemniaczanej sok z jednej cytryny 50g czekolady z orzechami + 5g mąki ziemniaczanej Polewa 150g krówek 25g płatków czekoladowych Sposób przygotowania: Spód W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, erytrytolem, olejek kokosowym i zimną wodą. Całość dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki
Truskawkowa Fiesta