Ładne, aromatyczne polędwiczki z rozmarynem zapieczone w szynce parmeńskiej podałam wczoraj Chłopakom na obiad. Składniki: polędwiczka wieprzowa około 1 kg (lub dwie mniejsze) 12 plastrów szynki parmeńskiej 4 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka soku z cytryny sól pieprz cytrynowy masło klarowane do smażenia Polędwiczkę i na szybko zamarynowałam w marynacie z oliwy, wyciśniętego
Cytryna&Co.wysmażamy i przekąskę już mamy. Ciepłe, zimne i tak smakują, a swoją wielkością zaskakują :) 💑👪 Mogą też być dodatkiem do dania głównego zastępując tradycyjnego schabowego :P 💪 Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 120 g sera camembert np. z papryką, kilka zielonych całych oliwek, kilka ziaren kapary, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 jajko, bułka tarta, olej
Moniki Smakołykibułka (od zewnątrz) staje się atrakcyjnie chrupiąca. Wykonanie tego dania jest zdecydowanie proste i całkowicie bezproblemowe. Tu nic nie może nie wyjść! Satysfakcja przy jedzeniu jest bezcenna. :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 bagietka 3 łyżki oliwy (1+2) 1 łyżeczka soli 1 duży ząbek czosnku 1 pęczek pietruszki listki z 1 gałązki rozmarynu listki
zadanie-gotowanieSKŁADNIKI : 500 g polędwiczek wieprzowych 10-12 plastrów cienkiego boczku 1 łyżka posiekanej mięty kilka listków bazylii 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku sól, pieprz ostra i słodka papryka w proszku do smaku 2 młode, małe cukinie(...)PRZYGOTOWANIE : Polędwiczki myjemy, osuszamy, tniemy na grube plastry. Nacieramy przyprawami, oliwą, miętą i czosnkiem. Odkładamy mięso na 10-15 minut aby przeszło. Cukinię kroimy na plastry, solimy i polewamy oliwą. Na każdy kawałek polędwiczki kładziemy listek bazylii, zawijamy plastrem boczku i nabijamy naprzemiennie z cukinią, na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu, około 15 minut, obracając
Kulinarne Fantazje Marioliosamotniona :-( tak więc nie podaje go zbyt często. Jednak w zestawieniu z mięciutkimi polędwiczkami zachwycił moich domowników... albo inaczej ... zachwyciły polędwiczki a sosik nie przeszkadzał :))) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe oliwa bulion warzywny 3/4 słoiczka chrzanu 180 g ziele angielskie liść laurowy sól świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki masła (do zasmażki) 2 łyżki mąki (do zasmażki(...)koperek 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: Polędwiczki umyć, oczyścić z ewentualnych białych włókien. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Kiedy już się zrumieniły wlać do nich bulion, dodać sól , pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić około 30 minut, po tym czasie sprawdzić czy są miękkie. Wyjąć z bulionu na talerz
Walijskie PichceniePrzedstawiam przepis na jeden ze smaczniejszych sosów pieczarkowych jakie udało mi się zrobić:). Kilka prostych składników jak zwykle okazało się być receptą na sukces. 500g polędwiczek wieprzowych 800g pieczarek 2 duże cebule 300 ml śmietany kwaśnej 18% 1/2 szklanka białego, wytrawnego wina 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)sól, pieprz olej 1. Polędwiczki kroimy na plastry, które następnie lekko rozbijamy palcami. Pieczarki kroimy na dowolnej wielkości części, cebulę i natkę drobno siekamy. 2. Polędwiczki posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na dużym ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli wlewamy wino. Dusimy do odparowania, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania
Szefowa kuchniCiasto francuskie nie ułatwiało sprawy, bo nie mogłam sprawdzić stopnia wypieczenia mięsa, które było w środku. Ale wyszła! i była naprawdę przepyszna, krucha i soczysta. Do dzieła! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok pół kg) - płat gotowego ciasta francuskiego (nie mrożonego!) - pół kg pieczarek - mała cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki musztardy dijon - łyżeczka majeranku - łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - olej
Cook&Lovepolędwiczki wieprzowej można wyczarować różne smakołyki, my ją bardzo lubimy jako mięsko obiadowe. Dziś polecam z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Składniki: 1 poledwiczka wieprzowa ok. 70 dag 1 słoiczek 250 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami 1 opak. mozzarelli duża kulka zioła prowansalskie Kamis sól pieprz Kamis Wykonanie: Poledwiczka rozcinamy po długości zostawiając z 1cm boku, rozkładamy polędwiczkę
Z Majeczką w kuchniProste w wykonaniu, smakują rewelacyjnie, przez pomidory danie ma wyrazisty smak. Mięso wychodzi delikatne. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa (około 450g) 10 suszonych pomidorów 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka gorącej wody 2-3 łyżki sosu sojowego 150 ml śmietanki kremówki 30% 1/3 łyżeczki ostrej papryki
kruche babeczkikulki mięsne z dodatkiem kaszy jaglanej w towarzystwie gęstego sosu pomidorowego oraz świeżych pieczarek. Całość posypałam dużą ilością świeżej bazylii. Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: – 1 polędwiczkę wieprzową (ok. 300-400 g) – można ją zastąpić kurczakiem/indykiem – 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej – 500 g świeżych pieczarek – 1 jajko – domowy koncentrat pomidorowy
Szybko Tanio Smacznieduszone z kurkami są mięciutkie i aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Kurki to moje ulubione grzyby, uwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 gram kurek 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz kolorowy grubo mielony Sól 2 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki śmietany
Bajeczna KuchniaKolosalną zaletą tego przepisu jest to, że przy odrobinie wprawy przygotowanie całego obiadu zajmuje nie dłużej niż 30 minut (plus pieczenie). Składniki (na 3 – 4 osoby): 2 polędwiczki wieprzowe – ok. 600 gr. Ser gorgonzola lub inny z niebieską pleśnią – ok. 100 gr. Białe wytrawne wino – pół szklanki Kartonik śmietanki 18% – 250 ml. Masło klarowane(...)smażenia Czosnek, przyprawy Opcjonalnie: warzywa, które chcemy zapiec obok Polędwiczki myjemy, dokładnie osuszamy, posypujemy pieprzem i majerankiem (lepszy świeży, ale może też być suszony). Uwaga: nie solimy – przynajmniej ja nie solę, bo podobno mięso przez to twardnieje. Obsmażamy ze wszystkich stron na klarowanym maśle. Można użyć do tego celu oleju, ale moim zdaniem, polędwiczka smażona na maśle jest smaczniejsza
Patchworkdoskonale smakuje. Szkoda, że moja Karolina będzie musiała jeszcze trochę zaczekać zanim dostanie taki rarytas, bo można go podawać dzieciom dopiero po 12 miesiącu. Składniki 2 polędwiczki wieprzowe kilka suszonych pomidorów w oliwie ser feta (prawdziwy jest najlepszy) troszkę tymianku - może być świeży lub suszony sól, pieprz, oliwa do smażenia w przepisie był również czosnek(...)robię bez i jest pysznie. Przygotowanie Polędwiczki oczyścić z błonek, umyć, osuszyć. Rozkroić każdą wzdłuż i rozpłaszczyć ręką, aby powstał spory prostokąt. Posypać tymiankiem. Wzdłuż brzegu ułożyć grube plasterki sera feta i suszone pomidory. Zwinąć wszystko w roladę i związać sznurkiem. Posolic i popieprzyć polędwiczkę. Smażyć na oliwie z każdej strony, tak aby polędwiczki się zrumieniły. Mięso przełożyć
Kulinarne Inspiracjejest prawdziwy sztos z dosłownie kilku składników. Zwykle robię więcej, żeby później mieć na zimno na kanapki lub do sałatek. Składniki : Polędwiczki wieprzowe (u mnie dwie małe) 3-4 ząbki czosnku Sok z połówki cytryny Sól Pieprz cytrynowy Masło klarowane - ze dwie łychy czubate Łyżeczka masła zwykłego Opcjonalnie: chlust bianco Opcjonalnie: łyżeczka mąki ziemniaczanej Pokrojone na trzy większe kawałki(...)polędwiczki, posolone i nieźle popieprzone cytrynowym pieprzem wrzuć na rozgrzane klarowane masło, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i obsmaż z każdej strony. Skrop cytryną (możesz też chlusnąć białym wytrawnym). Po chwili zmniejsz ogień. Niech polędwiczki dojdą (ale niech nie zamienią się w suchy wiór). Na koniec dodaj łyżeczkę masła i możesz zakończyć całą procedurę. Lub wymieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Cytryna&Co.miłą chęcią. Jak więc zagwarantować sobie sukces, by ta którą przyrządzimy była wyśmienita? Przyrządźcie ją tak jak to robię ja, będzie pyszna, soczysta i niezwykle aromatyczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka płatków pomidorów suszonych 1 łyżka soli 2 łyżki oleju sos: pół szklanki śmietany 30% 20 dag pieczarek 1/2 cebuli kilka gałązek natki pietruszki
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone sól biały pieprz niewielka ilość oleju Sos: 1 szalotka, posiekana skórka i sok z 1/2 cytryny 400ml śmietany 30% 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistego sól Przygotowanie: Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki
Smakowity Blog Kulinarny