polędwiczki w sosie - 1551 przepisów (strona:49/104)

Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów 197

majeranek, czosnek granulowany natka pietruszki olej 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy je na 2-3h, najlepiej na całą noc (nie wylewamy wody - użyjemy jej do sosu). 2. Cebulę i grzyby drobno siekamy. Polędwiczki kroimy w plastry. Posypujemy je solą i przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, dodajemy cebulę, grzyby, smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy wino, wodę z moczenia

Szefowa kuchni
RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 129

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250-300 g polędwiczki wieprzowej, mała papryka zielona, mała marchewka, 1/2 mniejszej cebuli, 5 małych pieczarek, mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa), sól, świeżo mielony pieprz, garść posiekanego szczypiorku, 2 torebki ryżu; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody. Przygotowanie

JejKuchnia
Wytrawny sos z granatu 178

Wytrawny sos z granatu, prosty w wykonaniu a dodaje niebanalnego smaku tak wybornym mięsiwom jaki są np. polędwiczki wieprzowe. Jesień to właśnie okres kiedy możemy spróbować pysznego sosu z granatu. Składniki na wytrawny sos z granatu :     100 ml wytrawnego czerwonego wina     2 owoce granatu     pół niedużej cebulki

Mechanik w kuchni
Sałatka z brokuła, ogórków, jajek, pomidora z filetem z kurczaka 203

mnie, taka sałatka to świetny sposób do przekonania kogoś do polubienia brokułów. Oczywiście, jeśli jesteśmy na diecie, majonez zawarty w sosie możemy zastąpić w całości jogurtem. Kurczaka – mogą to być zarówno polędwiczki jak i filet, przyrządzamy w ulubiony sposób. U mnie była to marynata z sosu sojowego, miodu, przypraw i soku z cytryny, następnie filet został usmażony. Może być

Mieszam w Garnku
Polędwice z dorsza w pomidorach, z bazylią i białym winem 133

Szybko, lekko i zdrowo! Delikatnie pikantny, słodko-kwaśny sos z pomidorków koktajlowych duszonych z białym winem i bazylią to świetny dodatek do polędwiczek z dorsza. Obiad gotowy w 20 minut – jeszcze szybciej, jeśli macie świeżą rybę albo zdążyliście odmrozić ją wcześniej w lodówce! Mrożone polędwice z dorsza trzeba naturalnie odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę(...)kawałkach dorsza o wysokości 3-3,5cm zajęło mi to 4-4,5 minuty na stronę. Przy mniejszych i cieńszych polędwiczkach czas smażenia się skróci.   Do głębokich talerzy nakładamy ugotowaną i spulchnioną komosę ryżową, dzielimy na połowę sos z pomidorkami, na sosie układamy polędwicę z dorsza i podajemy od razu. Proste, zdrowe, bardzo letnie i szybkie jedzenie. SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Drobiowe kotlety teriyaki 95

mąki kukurydzianej 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 5 łyżek czarnego sezamu sól, pieprz Przygotowanie Mięso oczyszczamy, kroimy na 1 cm plastry (ew. możemy użyć polędwiczek drobiowych), nakłuwamy, przekładamy do naczynia i zalewamy sosem teriyaki. Odstawiamy, najlepiej na całą noc. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku (doprawionym solą i pieprzem) oraz bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy po kilka minut

R'n'G Kitchen
Czerwone spaghetti z kawałkami pomidorów 121

Składniki: 2 porcje 100 makaronu spaghetti, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 100 g polędwiczki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, świeża kolendra, 2 łyżki oleju rzepakowego, 10 oliwek zielonych z papryką, 2 plasterki sera żółtego, 4 mini suszone papryczki chili (do smaku) 2 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie(...)Polędwiczkę bardzo drobno kroimy w kosteczkę, a cebulę w cienkie paseczki po długości. Czosnek w łupinkach przypalamy na suchej patelni, obieramy i kroimy w plasterki (dzięki takiemu podsmażaniu czosnku, patelnia a następnie sos,  przejdą czosnkowym smakiem, a sam czosnek będzie delikatny w smaku). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili i mięso, podsmażamy często mieszając. Dodajemy pomidory w kostce

Moniki Smakołyki
Lizaki z kurczaka na ostro 193

piknik, ponieważ są smaczne również na zimno. Polecam! Lizaki z kurczaka na ostro Składniki:  skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 30ml sosu sriracha 1 łyżka oliwy z oliwek 600g polędwiczek z kurczaka, ewentualnie pierś z kurczaka sól, pieprz świeża kolendra i kawałki limonki do przybrania Jak zrobić lizaki z kurczaka na ostro?  W misce wymieszać

Codzienne Gotowanie
Zupa czosnkowa z kurczakiem i makaronem z pełnego przemiału 125

pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula,  100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony cięty czosnek niedźwiedzi do smaku, 1 łyżeczka sosu worcestershire, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, ser parmezan. Przygotowanie: Czosnek dzielimy na ząbki(...)być na tyle przypieczony, aby był miękki, dzięki temu jest w smaku delikatniejszy. Do zupy używamy polędwiczek z kurczaka, bo ta cześć jest najbardziej delikatna i nie potrzebuje długiego gotowania. I dla przypomnienia, nie używamy soli podczas gotowania, ponieważ dodajemy bulion i sos worcestershire. Doprawiamy solą na sam koniec

Moniki Smakołyki
Wieprzowina po chińsku 506

papryczka chili (bez pestek) 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej kokosowy lub słonecznikowy sól biały pieprz Sos: sok z jednej cytryny 6 łyżek wody 10 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru (można zastąpić białym) Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Cebulę i paprykę pokroić w około

kuchnia doski
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KURKAMI 108

sucha i nie smaczna. Znalazłam idealny złoty moment, w  którym polędwiczka jest idealnie upieczona, soczysta , wprost rozpływa się w ustach. Wypróbujecie? Składniki: polędwiczka wieprzowa 0,7 kg sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszone pomidory płatki olej sos: kubek śmietany 12 % kubek bulionu warzywnego 30 dag grzybów kurek pęczek natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: *Polędwiczkę nacieramy solą , pieprzem, ziołami i suszonymi(...)Polędwiczkę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, przykrywamy. Pieczemy 30 minut w 180 st, następnie zmniejszamy temp na 140 st i pieczemy jeszcze 15 minut *Cebulę siekamy i szklimy, dokładamy obgotowane wcześniej kurki ( 10 minut w osolonej wodzie). Kiedy grzyby się przyrumienią dolewamy bulion, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę, mieszamy, sos się

Z Majeczką w kuchni
Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 205

pęczak ugotowana al dente to mój ulubiony dodatek obiadowy. Całości dopełnia obłędna sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, prażonymi płatkami migdałowymi i lekko słodkim sosem winagret, przełamanym odrobiną cytryny i octu balsamicznego. Składniki na 2 porcje : polędwiczka z piersi indyka o wadze ok. 300g 2 łyżki pesto bazyliowego (może być gotowiec ze słoika, choć polecam własnoręcznie przygotować wg. mojego przepisu(...)soli 100g świeżych liści szpinaku 5-6 suszonych pomidorów z oleju 30g prażonych płatków migdałowych łyżka tartego parmezanu sos winegret (po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku) Polędwiczkę z piersi indyka przekroić wzdłuż na pół, można lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Rozsmarować po jednej stronie

Dietolog
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 136

Mięsne wtorki Od dłuższego czasu miałam ochotę na jakiś porządne mięso. Tak się złożyło, że K. kupił polędwiczki wieprzowe i musiałam coś z  nich zrobić;)  Postanowiłam przygotować je z jabłkami i sosie na bazie cydru. Danie jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, smakuje wybornie, tak powiedziałabym - jesiennie ;) Polecam! Składniki :  polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry grubości około(...)odstawić.  Na patelnię dolać oliwy lub dołożyć masła i usmażyć polędwiczki - po 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu dodać drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz ocet jabłkowy. Wlać cydr i śmietanę, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku - gotować przez kilka minut do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać usmażone jabłka i podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Stir-fry z polędwiczką wieprzową, grzybami shiitake i pak choi 170

choi 4-5 suszonych grzybów shiitake świeży imbir (około 3/4 kciuka) 3 ząbki czosnku 1 łyżka cukru trzcinowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki oleju rzepakowego pieprz Dodatkowo: ugotowany ryż Przygotowanie: Polędwiczkę opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w paseczki (w poprzek włókien) i przełożyć do miseczki. Dodać drobniutko posiekany imbir, cukier trzcinowy, sos sojowy

Oryginalny smak
Polędwiczka z pieczonymi warzywami 131

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa marynata: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego warzywa: 1/2 kg ziemniaków 1 marchewka … Czytaj dalej Polędwiczka z pieczonymi warzywami

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania