polędwiczki w sosie - 1551 przepisów (strona:52/104)

Stir-fry z polędwiczką, szparagami i dymką 105

zielonych szparagów 2 dymki ze szczypiorkiem 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, biały pieprz mielony olej z prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny Wykonanie: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój(...)dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z prażonych nasion sezamu. Dodaj polędwiczkę i obsmaż ją dokładnie z każdej strony. Dopraw odrobiną soli i zacną ilością białego pieprzu. Dodaj szparagi i dymkę ze szczypiorkiem (zostaw około 1 – 2 łyżek szczypiorku na koniec). Smaż około 3 minut, następnie dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Smaż kolejne 2 minuty często mieszając

Moja pasja smaku
Menu na tydzień: 5 obiadów za 90 zł 118

podobne składniki łączyć w różne dania. Tym razem wspólnym składnikiem trzech dań była kasza gryczana a także sos pomidorowy (marinara), który wzbogacił dwa inne dania. Poza tym jedną połowę kalafiora upiekliśmy jako składnik spaghetti, a druga trafiła w charakterze dodatku do polędwiczek z brzoskwiniami. Gotowanie w niedzielę pięciu zestawów, a właściwie sześciu, bo zrobiliśmy też obiad na niedzielę, zajęło(...)klasycznego dania: kurczaka w sosie buffalo. Jest to amerykańska, doskonała metoda pieczenia/smażenia, polegająca na tym, że w końcowej fazie mięso obtaczane jest w słodkim, zawiesistym sosie, który karmelizuje się podczas dalszej obróbki cieplnej, tworząc przyjemną skorupkę wokół mięsa. My dodaliśmy do kurczaka brzoskwinie, żeby całości nadać cytrusowej, owocowej nuty. Czwartek: Greczaniki w sosie pomidorowym Popularne na Ukrainie i Białorusi

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 124

Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się(...)Szkoda, że w każdym sklepie na półce stoi nieśmiertelna maggi, nafaszerowana chemią, a nie ma sosu sojowego o obniżonej zawartości soli. Generalne jednak jesteśmy zbudowani zaopatrzeniem w lokalnych sklepach. Wędliny i mięso w takiej Limanowej są lepszej jakości niż w Warszawie. Lista zakupów Polędwiczka Krewetki mrożone 300 g 2 świeże pstrągi 2 wędzone pstrągi Mango Ananas Mała czerwona kapusta Brokuł

Niedzielny kucharz
Browar Zamość - opinia 238

dobrze się komponowały, ciasto było wypieczone i dość cienkie, więc jedliśmy ją z przyjemnością. To chyba jedna z lepszych, jaką ostatnio było dane nam próbować. W zestawie oczywiście klasyczne sosy (na zdjęciu widoczny czosnkowy). Do piwa zamówiłam Zamojskie ciemne (7,5 za 0,5l). Podczas drugiej wizyty mieliśmy więcej czasu i dzięki temu więcej spróbowaliśmy. Na początek zdecydowaliśmy się zamówić(...)czasie zdecydowałam się jeszcze na paste: zamówiłam tagliatelle z cukinią i polędwiczkami wieprzowymi (ok. 26 zł). Porcja dania była spora, ale aromat zachęcał do jedzenia. Polędwiczki świetnie komponowały się z makaronem i kremowym sosem. To danie z pewnością mogę polecić.  Do Browaru Zamość warto jednak przyjechać na sam kufel piwa. Polecam zwłaszcza ciemne i pszeniczne. Jeśli chodzi o jasne

Pasja Smaku
Polędwiczka w cieście francuskim 215

przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso przesmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia na ok. 5 minut. Polędwiczkę układamy na rozłożonych plastrach boczku, na górze wykładamy sos musztardowy i zawijamy w plasterki boczku. Następnie przekładamy ją na rozwinięty płat ciasta francuskiego i zwijamy tak, aby powstała rolada. Ciasto możemy ozdobnie naciąć u góry

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki w sosie pomidorowym 145

Obiad prosty i szybki do zrobienia. Polędwiczki nie wymagają długiej obróbki smażenia. Są delikatne, miękkie w sosie się rozpływają. Zamiast pieczarek można dodać inne grzyby.   2 polędwice wieprzowe sól, pieprz kolorowy 500 ml przecieru pomidorowego 20 dkg pieczarek 1 cebula duża masło klarowane papryka do smaku koper, natka pietruszki Polędwiczki kroję na plastry 1,5 cm, Rozbijam je dłonią

wesoła kuchnia
Sałatka z polędwiczką 81

Potrzebujesz 400g polędwiczek wieprzowych  2 łyżki musztardy  2 łyżki miodu  1 łyżeczka sosu sojowego ulubiona sałata  garść orzechów włoskich 2 duże jabłka  tymianek, rozmaryn Przygotowanie: Musztardę, miód, sos sojowy oraz przyprawy wymieszaj.  Mięso pokrój w 2 cm plastry i posmaruj marynatą.  Odstaw na 20 minut do lodówki lub jeśli masz możliwość

Kukuleczki
Ryba w sosie serowym 180

Składniki: 0.5 kg polędwiczki z ryb ( u mnie mintaj) 1 por 100 g serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu 2 łyżki masła sok z cytryny 3 łyżki octu z białego wina przyprawa do ryb po jednej łyżeczce bazylii i oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie: Jeżeli mamy mrożoną rybkę(...)pora. Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej masy. Doprawiamy ziołami i papryką. Tak przygotowany sos wylewamy na rybę, posypujemy żółtym serem. Pieczemy 40 minut w  temperaturze 200 stopni. Pierwsze 20 minut pod przykryciem, później bez. Rybkę podawałam z ryżem z dodatkiem koperku i masła

Czerwona Porzeczka
Piccata z piersi kurczaka – obiad w 30 minut 239

sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają ich smak. Tutaj zamknęłam i zaokrągliłam te smaki sosem – kremowym, mocno serowym, bardzo wytrawnym i wyraźnym. Piersi kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek. Ostrym nożem odcinamy całe polędwiczki, a każdą pierś lekko dociskamy dłonią do deski i kroimy w poprzek, na pół. Z dwóch piersi powinniśmy uzyskać(...)nich ten wyrazisty sos.   Jeśli zostanie Wam coś na drugi dzień, to koniecznie wyjmijcie z sosu niezjedzone plasterki cytryny przed schowaniem go do lodówki – danie może od nich stać się gorzkie. KURCZAK - PANIERKA - SMAŻENIE 2 duże piersi z kurczaka, z polędwiczkami 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki bardzo drobno startego parmezanu sól pieprz 2 łyżki masła

Karo in the Kitchen
Przepis dnia: Ryż yangchow z polędwiczką i krewetkami 126

zawiera tyle wody co świeżo ugotowany. Przepis pochodzi z serwisu Thespurceeats.com Składniki: Około 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 200-300 g krewetek najlepiej surowych 2 jajka 1 mała cebula ½ szklanki ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu rybnego Mały pęczek kolendry lub pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj szklankę wody(...)Posól i popieprz. Zdejm z patelni. Krok 3 Polędwiczkę osusz ręcznikiem, odkrój tłuszczyk i białe błonki, pokrój w plastry a potem w paski. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz paski polędwiczki. Smaż na intensywnym ogniu aż mięso zacznie brązowieć. W tym momencie wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę octu rybnego. Zamieszaj i smaż jeszcze

Niedzielny kucharz
Środa: Smażony ryż yangchow z polędwiczką i krewetkami 127

zawiera tyle wody co świeżo ugotowany. Przepis pochodzi z serwisu Thespurceeats.com Składniki: Około 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 200-300 g krewetek najlepiej surowych 2 jajka 1 mała cebula ½ szklanki ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu rybnego Mały pęczek kolendry lub pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj szklankę wody(...)białe błonki, pokrój w plastry a potem w paski. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz paski polędwiczki. Smaż na intensywnym ogniu aż mięso zacznie brązowieć. W tym momencie wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę octu rybnego. Zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Zdejm z patelni. Krok 4 Wytrzyj patelnię, rozgrzej 2 łyżki oleju, wysyp

Niedzielny kucharz
Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-koperkowej 124

Przeważnie do takich lekkich posiłków używam marynat jogurtowych, które wzbogacam różnymi ziołami. Tu użyłam aromatycznego koperku, co podkreśliło subtelność mięsa.  Polecam!   400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego koperku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej   Wszystkie składniki marynaty połączyć, a następnie w powstałej mieszance umieścić

Di gotuje
Chiang Mai 107

Chiang Mai Mięso z polędwiczki z chińskimi zupkami. Bardzo aromatyczne danie, apetyczne, wszystko na jednej patelni WOK. Składniki na marynatę: ·        3 łyżki sosu sojowego ·        ½ łyżeczki czosnku ·        1 łyżka oleju ·        1 łyżka cukru(...)łyżeczki papryki ostrej Składniki Pozostałe: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Sól ·        Kilka grzybków MUN ·        2 marchewki ·        Papryka żółta ·        Papryka czerwona

Kulinarna Chwila
Makaronowa patelnia z polędwiczkami z indyka i brokułem 134

Sycący, aromatyczny makaron w ziołowo-śmietanowym sosie to idealna propozycja na prosty i smaczny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 polędwiczki z indyka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 śmietana 12% 330 gram 1 brokuł 300 gram makaronu pene przyprawy: sól, pieprz, tymianek,rozmaryn, czubryca zielona, bazylia,oregano, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: blanszujemy różyczki brokuła w gorącej(...)praskę czosnek, do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę polędwiczki, doprawiamy przyprawami, do usmażonego mięsa dorzucamy brokuły, całość smażymy kilka min pod przykryciem, w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, i dusimy całość kilka minut często mieszając, do gotowego sosu, dodajemy odcedzony, przelany zimną woda makaron, całość dokładnie mieszamy

Blog kulinarny S9.PL
Kebab z frytkami na talerzu 361

czas nagrzania piekarnika i pieczenia się frytek:). Podany przepis to dwie ogromne porcje lub 3 mniejsze. 300g polędwiczki wieprzowej 500g frytek mrożonych 1/2 główki sałaty lodowej 1 papryka  3 ogórki kiszone  2 pomidory 100g sera feta przyprawa kebab-gyros olej Sos:  200g jogurtu greckiego 200g keczupu pikantnego(...)ząbki czosnku sól, pieprz   1. Frytki pieczemy w piekarniku zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Polędwiczki siekamy na cienkie plasterki. Obficie posypujemy przyprawą kebab-gyros, smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 3. Wszystkie warzywa drobno kroimy. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy keczup z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku.  5. Na talerzu

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania