polędwiczka - 2778 przepisów (strona:33/186)

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie porowym 120

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie porowym Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe duszone w śmietankowym sosie z koperkiem, marchewką i porem, to pyszny pomysł na szybki i prosty obiad. Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Polecam wypróbować!     Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 niewielka marchewka (lub pół dużej) 1mały por lub pół dużego 200ml bulionu 1 łyżka(...)posiekanego koperku 100ml śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy     *** Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy w 2 centymetrowe plastry i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Marchew obieram i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki *** *** Na patelni rozgrzewamy

Blog z Apetytem
Polędwiczka faszerowana, pieczona z papryką i ziemniakami 110

Idealne danie, na bezproblemowy obiad. U mnie powstało w ramach czyszczenia lodówki, braku pomysłu i czasu, na obiadowe gotowanie. Miałam do dyspozycji polędwiczkę, dwie papryki  i ser. Pomyślałam że idealnie byłoby gdybym wszystko upiekła razem. Nie byłam pewna czy ziemniaki zdążą się dobrze upiec, więc na wszelki wypadek wcześniej je ugotowałam, a następnie dołożyłam do mięsa i pozostałych warzyw(...)Polecam. P.S. Zdjęcia może średnie, ale cyknęłam w pośpiechu, tak na wszelki wypadek. A okazało się, że rolada całkowicie zasłużyła na wpis ;) składniki (2 porcje) 1 mała polędwiczka ok 400 g ok 100 g żółtego sera np cheddar'a, ok 70 g boczku wędzonego w cienkich plastrach 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanej natki

Stare Gary
Czwartek: Polędwiczka adobo 120

oryginalnej receptury z Eatingwell dodaliśmy dwie łyżki wina, które dodatkowo zmiękcza mięso. Zamiast niego możecie dodać łyżkę octu winnego. albo w ogóle z niego zrezygnować. Składniki: 2 małe polędwiczki lub jedna duża (około 600 g) 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wytrawnego wina lub łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano suszonego(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj w mikserze na gładką pastę czosnek, wino, oliwę, oregano, paprykę i sól. Krok 2 Wytrzyj ręcznikiem papierowym polędwiczki, oczyść z błonek, włóż do czosnkowej marynaty, dokładnie obtocz pastą, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku, lub przykryj naczynie folią plastikową. Odstaw na godzinę do lodówki lub na całą noc. Krok 3 Nagrzej piekarnik

Niedzielny kucharz
Polędwiczki w sosie whiskey 455

Polędwiczki w sosie whiskey Dziś w menu bardzo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w wykonaniu obiad – polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem alkoholu. Jeśli chodzi o procenty, to nie ma obawy, podczas gotowania wszystko wyparowuje i pozostaje jedynie wspaniały smak. Myślę, że whiskey i śmietanka rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową. Polecam spróbować(...)Składniki: 350g polędwiczki wieprzowej 75 ml whiskey 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka mąki 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka siekanego tymianku (można użyć 1 płaską łyżeczkę suszonego tymianku) 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pół szklanki wody sól, pieprz olej do smażenia     *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około

Blog z Apetytem
Polędwiczka wieprzowa zapiekana z puree ziemniaczano serowym 169

zawsze chce mi się dużo czasu spędzać w kuchni, przepisy Jamiego Olivera z książki "5 składników" są niezwykle w takich sytuacjach przydatne. Dzisiaj szybkie danie z polędwiczką wieprzową. Podałam oryginalne proporcje,  ja użyłam mniej ziemniaków gdyż robiłam to danie dla dwóch osób, ale ilość sera pozostawiłam bez zmian. Polędwiczka była nieco mniejsza. Mięso wbrew moim obawom wyszło soczyste, ziemniaki(...)dodatkiem cheddara to bardzo pyszny pomysł. Bardzo polecam! składniki ( 4 porcje) 800 g ziemniaków (użyłam starych) ok 400 g polędwiczki wieprzowej ( u mnie jedna, przekrojona na pół) listki z 2 gałązek świeżej szałwii ok 40 g cheddara - lub więcej  4 plasterki prosciutto lub innej szynki podsuszanej sól, pieprz oliwa przygotowanie Włączyć w piekarniku opcję grill. Rozgrzać na maksymalnym ustawieniu

Stare Gary
Środa: Polędwiczki z ryżem a la pilaf 148

patent, który podpatrzyliśmy w NY Timesie. W daniu użyliśmy ryżu brązowego, którego gotuje się dłużej: 20-25 minut, biały jest gotowy dokładnie po 18 minutach. Składniki: 300 g polędwiczek drobiowych 100 g ryżu (szklanka) 300 g groszku cukrowego Mała cukinia 1/2 brokuła Mała cebula Przyprawy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (lub zwykłej sproszkowanej(...)łyżka masła Przygotowanie: Krok 1 Zamarynuj mięso. Posyp łyżeczką czosnku, papryki wędzonej i soli. Popieprz, polej łyżeczką oleju. Wymieszaj i odstaw. Mięso możesz zamarynować w pojemniku, jeśli kupiłeś pakowane polędwiczki. Jeśli na wagę, przełóż do naczynia i tam przypraw. Krok 2 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Pokrój drobno cebulkę i wrzuć na tłuszcz. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli

Niedzielny kucharz
Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką 144

Olivera z książki "5 składników", okazał się bardzo inspirujący. I w ten sposób powstał nie tylko smaczny, ale i prosty do zrobienia obiad. Bardzo polecam! składniki ok 400 g polędwiczki wieprzowej 1 długa czerwona papryka Ramiro 3-6 suszonych pomidorów w oliwie 220 g liści botwinki 1 łyżeczka nasion fenkułu 540 g ciecierzycy z zalewą ( duży słoik) sól, pieprz oliwa(...)czerwony ocet przygotowanie Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w krążki. Liście botwinki dokładnie umyć, lekko odsączyć na sicie, pokroić w poprzek w paski. Polędwiczkę umyć, osuszyć, dokładnie usunąć wszystkie błony, posolić i popieprzyć, przeciąć w poprzek na dwa kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, obsmażać polędwiczkę ze wszystkich stron przez ok 5 minut. Przełożyć mięso na talerz

Stare Gary
Polędwiczka na parze z botwiną i "Moja siostra mieszka na kominku" 136

wyśmienicie smakuje. Przygotowuje się je szybko, a daje wyśmienity efekt, którym można się poczęstować domowników w niedzielę i od święta lub pochwalić przed gośćmi. Składniki (na 4 porcje): Mięso polędwiczka ok 0,5 kg 2 łyżeczki pesto 24 liście młodej botwinki Salsa kiść młodej botwinki (same "łodyżki", czyli ogonki liściowe) pół kalarepki mała cebula gałązka kopru 3 gałązki bazylii łyżeczka(...)pesto 2 łyżki oleju lnianego łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki miodu pieprz grubo mielony gruba sól morska Polędwiczkę pokroić na 4 kawałki. Każdy zamarynować, nacierając pesto. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok 30 minut. Wypłukać botwinkę, odciąć 24 większe liście. W garnku zagotować ok. pół szklanki wody. Ustawić na nim naczynie do gotowania na parze. Na folii spożywczej ułożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem 131

Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem , to proste i smaczne danie obiadowe, które nie wymaga dodatków w postaci ziemniaków czy klusek. Wystarczy spora ilość chrupiącej surówki np. z czerwonej kapusty. Otrzymujemy wówczas zdrowszą wersję typowego obiadu z roladami w roli głównej, w której z pewnością zagustują “mięsożerni” panowie :) Dzięki sporej ilości nadzienia, w skład którego(...)wchodzi kasza gryczana niepalona (pozbawiona charakterystycznego aromatu), szpinak, koperek, natka pietruszki oraz ser twarogowy wędzony dymem, roladki z polędwiczki wieprzowej wychodzą bardzo duże i sycące, przy jednoczesnej małej ilości mięsa na porcję. Taki obiad jest idealny dla tych wszystkich, którzy chcieliby się zdrowiej odżywiać, ale nie potrafią zrezygnować z ulubionego mięsa. Aby przygotować nadziewane polędwiczki należy 500 gramową polędwiczkę wieprzową

Moja Delicja
Polędwiczki wieprzowe sous vide 269

garnek.  Wtedy możemy się rozkoszować pysznymi daniami, które zachowają wszystkie swoje smaki, ponieważ będą  się  gotować w tak zwanym własnym sosie . Dziś zapraszam Was na pyszne polędwiczki wieprzowe. Wiadomo, że jest bardzo łatwo je przesuszyć, ponieważ to bardzo delikatne mięso. Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć(...)drobiu i dobrze wysmażonego mięsa. •    83 °C – 85 °C: temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. W tej temperaturze przygotowujemy również większość warzyw . ------------------------------------------------------------- Polędwiczki wieprzowe sous vide Czas przygotowania: 120 minut Czas gotowania: 90 minut Temperatura gotowania: 59 stopni Celsjusza Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła masło klarowane

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w sosie jabłkowym 180

Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polewiczki duszone w sosie z ogórków małosolnych 196

Ogórki małosolne uwielbiam. Oprócz zajadania (w dużych ilościach) samych i na kanapkach staram się je też inaczej wykorzystać. Robiłam z nimi sałatkę a także zupę a tym razem przygotowałam polędwiczki w sosie. Ogórki małosolne mają swój specyficzny smak i nadają daniu ciekawy posmak. jeśli ktoś lubi ogórki małosolne tak jak ja to bardzo polecam. składniki: 1 poledwiczka wieprzowa(...)duże ogórki małosone sól,pieprz 1/2 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki śmietanki 30 % 2 łyżki posieknego koperku 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko roztłuc ręką. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać głęboką patelnie z olejem i podsmażyć plastry polędwiczki z obu stron, krótko aby tylko zmieniła kolor. Następnie podlać

Monia miesza i gotuje
POLĘDWICZKI Z OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ 144

czas wracać do pracy. Będąc w górach ⛰ grzechem byłoby nie przywieźć ze sobą oscypków. Oscypki to dla mnie podstawa! Uwielbiam je ❤  I oto zaczynam od przepisu na polędwiczki wieprzowe zapieczone z oscypkiem i podane z żurawiną. Proste a zarazem wykwintne danie. Z pewnością zachwyci Waszych gości, pod warunkiem, że nie są wegetarianami bądź weganami 😉   Składniki: 4-5 polędwiczek(...)wieprzowych 2 oscypki żurawina cała w słoiczku olej do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona majeranek tymianek Wykonanie: Polędwiczki wieprzowe lekko rozklepujemy i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką mieloną oraz ziołami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 min. Oscypki kroimy w plasterki. Następnie podsmażone polędwiczki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nich plasterki

Kuchnia MagdaLeny
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w jogurcie naturalnym i świeżej kolendrze 174

Osoby na diecie redukcyjnej często wykluczają ze swojej diety wieprzowinę, która kojarzy im się z mięsem tłustym, kalorycznym. A niekoniecznie musi tak być. Polędwiczki wieprzowe to część tuszy wieprzowej biegnąca wzdłuż schabu, o niskiej kaloryczności (100 g mięsa dostarcza około 110 kcal), wysokiej zawartości białka (21 g w 100 g produktu) i niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 3 %). Mięso jest kruche(...)delikatne, soczyste o wysokiej marmurkowatości. Nie wymaga zaawansowanej obróbki wstępnej - wystarczy oczyścić polędwiczkę z błon. Idealnie nadaje się do marynowania, peklowania, smażenia, pieczenia, duszenia. Taki obiad dostarcza około 280 kalorii, 39 g białka, 6,6 g tłuszczu, 14,8 g węglowodanów oraz 1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na obiad dla jednej osoby. 150 g polędwiczki wieprzowej 1 ząbek czosnku szczypta

W kuchni Katie
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym z podgrzybkami 193

Polędwiczka wieprzowa jest moim zdaniem jednym z łatwiejszych mięs do przygotowania. W tej wersji całą polędwiczkę podsmażyłam na grillowej patelni i podałam ze śmietanowym sosem z podgrzybkami. Składniki: polędwiczka wieprzowa sól 1 ząbek czosnku oliwa Sos: 1 szklanka wcześniej podgotowanych podgrzybków (mogą być mrożone) 1 cebula 1/2 szklanki śmietany kremówki ok. 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka masła sól pieprz(...)Polędwiczkę dzień wcześniej solimy, nacieramy ząbkiem czosnku i polewamy 2 łyżkami oliwy. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. W dniu następnym robimy sos. Grzyby zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle i dodajemy do grzybów. Doprawiamy rozmarynem i solą. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy kremówkę i czekamy

tojestpyszne.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania