blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb. Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem(...)pyszne, soczyste kawałki mięsa, które idealnie sprawdzą się na obiad. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut marynowania Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (promocyjną cenę na polędwiczkę wieprzową znajdziecie TUTAJ ) 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka kolendry (lub 2 – 3 łyżki świeżej
Kolizje SmakówWolnowar cały czas pracuje. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na obiadowe danie. Wymieszać, wrzucić, poczekać 5 godzin i gotowe. Mięso bardzo miękkie ( uprzedzam - polędwiczki nie kroiły się najlepiej ), sos bardzo smaczny i wyrazisty. Wiem, można być może krócej w piekarniku czy na patelni, ale dla mnie cały urok tego urządzenia polega na tym, że wrzucam składniki(...)parę godzin zapominam o gotowaniu. Co wszystkim bardzo polecam! Oryginalny przepis tutaj składniki ok 1 kg polędwiczek wieprzowych (użyłam trzech małych polędwiczek) marynata: ¼ szklanki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki syropu klonowego 1 szalotka posiekana 1 łyżka prażonej cebuli -lekko rozgniecionej 4 ząbki czosnku
Stare GaryDziś mam dla Was coś , co zaserwowałam nam na niedzielny obiad. Mimo , że może nie wygląda – danie jest bardzo syte. Soczysta polędwiczka … duża ilośc warzyw w maślanym sosie i chrupiąca pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na prawdziwym klarowanym masełku zachwyciła nasze podniebienia! Danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki : ( na 2 duże porcje ) Mięso : - średnia polędwiczka wieprzowa(...)masło – 1 łyżka Dodatkowo : - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle – 2 szt – drobno starty parmezan – 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Mięso : Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku. Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili
Ostra na SłodkoDziś przedstawiam pomysł na ekspresowy a przepyszny obiad. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Polędwiczka wieprzowa(...)porcje) Składniki: 1½ kg dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski 2 płaskie łyżeczki curry 1 łyżka miodu 6 łyżek oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 500-600 g polędwiczki wieprzowej sól morska szczypta słodkiej papryki w proszku 2 łyżki mielonego pieprzu czarnego 2 łyżki oliwy Dressing miodowo-cytrynowy: 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku
karmelowyProste i smaczne szaszłyki z polędwiczek drobiowych marynowanych w kozim jogurcie z przyprawami, podane z ogórkową raitą. Danie jest przykładem tego, że niewielkim nakładem pracy można uzyskać coś wyjątkowego. Składniki: 14 polędwiczek drobiowych 1 czerwona papryka Marynata: 150 g jogurtu koziego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki chilli 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru sól Dodatkowo: 7 patyczków do szaszłyków raita ogórkowa Przygotowanie: Marynata: Polędwiczki umyć i osuszyć. Kmin rzymski i ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Do miseczki wlać jogurt kozi, dodać czosnek, paprykę, kmin rzymski, kolendrę, chilli i cukier. Dolać oliwę z oliwek, wymieszać i doprawić solą. Do powstałej marynaty włożyć polędwiczki, wymieszać i odstawić na około
Oryginalny smakPulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą to przepis inspirowany kuchnią Jamiego Olivera. Do przygotowania tych pulpecików wykorzystamy delikatne mięso, jakim jest polędwiczka wieprzowa. Nie musicie używać tutaj maszynki do mielenia mięsa, wszystko zrobimy w blenderze. To bardzo szybki i prosty przepis. Smak tego dania podkręca dodatek mięty do mięsa oraz sosu Worcestershire do sosu. Danie można podać z kaszą, grzankami(...)albo klasycznie z ziemniakami. Składniki na pulpety 450g polędwiczki wieprzowej 400g białej fasoli 10 listków mięty szczypta soli szczypta pieprzu 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka musztardy francuskiej Składniki na sos 3 łyżki sosu Worcestershire 3 pulpety 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki mąki 700 ml bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy Dodatkowo 2 jabłka 2 czerwone cebule Dobrze jest przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Polędwiczki to na tyle smaczne mięso, że nie wymaga specjalnych udziwnień. W jej przypadku proste smaki sprawdzają się najlepiej:). Sos musztardowy doskonale do niej pasuje. 500g polędwiczki wieprzowej 250ml śmietanki 12% 3 łyżki musztardy sól, pieprz olej 1. Mięso kroimy na plastry o grubości 1,5-2cm, delikatnie rozbijamy dłonią. Posypujemy solą i pieprzem(...)patelnię wylewamy 2 łyżki oleju, mocno rozgrzewamy. Układamy polędwiczki, smażymy po 3 minuty z każde strony. 3. Musztardę mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię, dusimy jeszcze chwilę do momentu aż sos zgęstnieje. sos musztardowy,obiad,sos śmietanowy,polędwiczka wieprzowa,polędwiczki,mięso,musztarda,dania obiadowe
Szefowa kuchniPolędwiczka wieprzowa w liściach młodej kapusty z suszonymi grzybami. Polędwiczka wieprzowa ok 600 g, liście kapusty (u mnie młoda kapusta), 1 cebula, 30 g suszonych grzybów, 80 g orzechów włoskich łuskanych, 1 łyżka masła, sól, pieprz świeżo zmielony, sok z cytryny, szczypta cukru, masło, 100 ml bulionu, Cebulę pokroić w półplasterki. Poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli(...)wlać 100 ml wody i dusić, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Liście kapusty blanszować we wrzącej wodzie. Na jedną porcję polędwiczki bierzemy 1 lub 2 liście kapusty – zależy od wielkości liści. Ściąć grube nerwy (łodygi) liści, uważając, aby ich nie uszkodzić. Polędwiczkę pokroić na porcje 150 - 200 g. Kawałki polędwiczki podsmażyć
królestwo garówZłociste polędwiczki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad ale nie tylko. Można je też podać na kolację np z sosem czosnkowym czy ketchupem. Pyszne , delikatne , kruche mięso z chrupiącą panierką na zewnątrz. Jest to kolejne błyskawiczne danie, które robi się niemal samo :) Składniki na złociste polędwiczki z kurczaka : * około 500 g polędwiczek z kurczaka * 3 łyżki sosu sojowego(...)soli * pół płaskiej łyżeczki papryki mielonej słodkiej * pół płaskiej łyżeczki papryki mielonej ostrej * olej do smażenia Wykonanie: W misce wymieszać sos sojowy z pieprzem czarnym mielonym, włożyć do sosu polędwiczki z kurczaka, wymieszać, by mięso było dobrze pokryte sosem. Odstawić na około 1 godzinę. W osobnej misce wymieszać jajko z mlekiem, solą i obiema paprykami. Wlać to do miski
Zrób to smacznieDelikatne polędwiczki w kremowym sosie z kawałkami karmelizowanych jabłek. Sos wzbogacony jest delikatnym posmakiem cydru jabłkowego i tymianku. Polędwiczki z jabłkami, to szybkie do przygotowania danie z patelni, dla osób gustujących w nowych, oryginalnych połączeniach smaków. Mięso idealnie smakuje serwowane z gotowanymi, ubijanymi ziemniakami. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, 2 cebulki szalotki, 1/2 łyżki masła i 1 łyżka oleju(...)szklanki śmietanki kremówki 30%, 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżka octu jabłkowego, sól, świeżo zmielony pieprz. Dodatkowo: 2 jabłka (np. szara reneta), 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru. Polędwiczkę oczyścić ze zbędnych żyłek i błonek. Opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem, odłożyć. Cebulki szalotki obrać
Świat Domowej KuchniPolędwiczki wieprzowe to bardzo kruche i delikatne mięso. Doskonale komponuje się z sosem grzybowym. Takie polędwiczki to świetna propozycja na uroczysty obiad, niedzielę, czy święta. Ja do przygotowania swojego sosu użyłam mrożonych grzybów z jesiennych zbiorów. Ale równie dobrze można użyć suszonych a w sezonie świeżych. Polecam :) Składniki - 700 gram polędwiczek wieprzowych - 250 gram grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki(...)maślaki ) - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej - 1/2 łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku - łyżka sosu sojowego ciemnego - 1 łyżka mąki ( opcjonalnie ) - olej Wykonanie Polędwiczki myję, osuszam, oczyszczam z błonek i ewentualnego tłuszczu. Kroję w skośne plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster delikatnie rozbijam ręką, posypuję z obu stron czosnkiem, roztartym majerankiem
Kuchnia z widokiem na ogródPolędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami to nasz dzisiejszy niedzielny obiad. Zastanawiałam się nad ziołami, którymi podrasuję całość, bo czosnek i cebula to wiadoma podstawa. Stanęło na rozmarynie, uwielbiam go. Mięso swoje odstało i nabrało aromatu (trzymałam je w lodówce całą noc). Podałam je z ziemniaczanym puree z czosnkiem i resztką surówki z czerwonej kapusty. Przepis na puree wrzucę tutaj(...)parę dni – udało się na tyle, że chcę się nim z Wami podzielić. Tymczasem idę się pobyczyć, mam do zaliczenia dobrą baję. Baj. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka rozmarynu 3 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy (przepis
Kardamonovyświetny produkt :) I zdecydowanie polecam go każdej osobie, która myśli o zakupie dobrej patelni :) A teraz zapraszam Was na moje pierwsze danie przygotowane w patelni Woll Diamont Lite. Polędwiczki wieprzowe zapiekane ze śliwkami 2 polędwiczki (każda ok 400g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju łyżka masła klarowanego(...)śliwek Polędwiczki umyć, osuszyć i ewentualnie usunąć błonki. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi polędwiczki. Mięso odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Pół godziny przed pieczeniem wyjąć do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzać olej i masło. Polędwiczki obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki i dodać do mięsa. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić
Smakołyki AsiUwielbiam polędwiczki wieprzowe w połączeniu z sosem i kaszą gryczaną. To pyszny i zdrowy pomysł na obiad. Mięsko jest aromatyczne, miękkie i rozpływa się w ustach. Tym razem postawiłam na polędwiczki duszone w sosie własnym, do którego dodałam cebulę, marchewkę i świeży koperek. Mięso wytwarza smaczny, naturalny sos, wystarczy go tylko lekko zagęścić. A jakie są Wasze przepisy na polędwiczkę(...)wieprzową? Składniki: * około 500 g polędwiczki wieprzowej * 1 cebula * 1 nie duża marchewka * odrobina posiekanego, świeżego koperku * olej do smażenia * sól, pieprz * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka, koperek drobno posiekać. Polędwiczkę wieprzową oczyścić, pokroić w plasterki grubości około 1 cm. Każdy plasterek mięsa lekko rozbić tłuczkiem, posypać
Zrób to smaczniePolędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym to bardzo smaczna propozycja na szybki obiad, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mięso wychodzi miękkie i soczyste oraz idealnie komponuje się z kremowym sosem. Ach ten sos, moja córka go uwielbia! To skusi się na taki lekki obiad? Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym - składniki: 400g polędwiczek z kurczaka(...)ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 szklanka wody/bulionu około 100-150 koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany ulubione przyprawy Opcjonalnie: odrobina cukru/miodu do smaku koperek/natka pietruszki Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym - przygotowanie: Umyte oraz osuszone polędwiczki delikatnie posypać przyprawami i następnie obtoczyć w mące. Mięso obsmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodać posiekany czosnek oraz listki laurowe
Di gotuje