polędwiczka - 2778 przepisów (strona:36/186)

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo – ogórkowym. 102

Pyszne delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z konserwowanymi ogórkami. To pyszne danie obiadowe będzie wspaniale smakować z ziemniakami, śląskimi kluskami lub kopytkami. Polecam bardzo i życzę smacznego. SKŁADNIKI: Polędwica wieprzowa 500 – 600 g 2 łyżki musztardy Dijon lub ulubionej 4 konserwowe ogórki 1 cebula 3 – 4 ziarna ziela angielskiego 1 -2 listki laurowe 2 łyżki maki(...)filmu WYKONANIE: O czyszczona z błonek polędwicę pokroić w jednocentymetrowe plastry. Każdy kawałek mięsa rozbić delikatnie tłuczkiem lub dłonią i przyprawić pieprzem i solą z każdej strony. Tak przygotowane polędwiczki oprószyć mąka i obsmażyć po obu stronach na gorącym oleju lub smalcu. Zrumienione polędwiczki przełożyć na talerz, a na tłuszczu, na którym się smażyły zeszklić pokrojona w kostkę cebule. Kiedy

Pani M - kuchnia smakowita
Polędwiczka w sosie porowym 88

Chciałabym podzielić się z Wami moim ostatnim daniem. Delikatna polędwiczka w sosie porowym jest po prostu pyszna. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa  biały kawałek pora(około 10cm) śmietana 30% 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka klarowanego masła sól,grubo mielony pieprz WYKONANIE: polędwiczkę pokroić w 2cm paski,lekko rozgnieść, masło roztopić na patelni, polędwiczki usmażyć z każdej strony po około(...)dwie, trzy  minuty, posypać solą i pieprzem,odłożyć na talerz, por pokroić w półkrązki, przesmażyć , dodać przecisnięty przez praskę czosnek , smażyć jeszcze 2-3 minuty, włożyć polędwiczki,dodać musztardę, dusić około 3 minuty, wlać zahartowaną śmietankę, gotować na małym ogniu do zredukowania śmietany

Kuchnia Beaty
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym 155

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym to po prostu przepis klasyka.  Szczególnie dobrze smakuje podana z kaszą gryczaną i buraczkami lub sałatką z ogórków kiszonych. Polędwiczka wieprzowa ma jeden atut – robi się ją szybko w porównaniu do innych części wieprzowiny. Składniki na 4 porcje: 600g polędwiczki wieprzowej 400g pieczarek 1 cebula 100g jogurtu naturalnego 70g serka śmietankowego typu Twój smak(...)wody sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek   Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć z patelni. Polędwiczkę pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć z obu stron na oliwie z oliwek. Zdjąć z patelni.  Na patelnię dodać serek śmietankowy i jogurt oraz kilka łyżek wody

Fabryka pomysłów
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku 95

Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku SKŁADNIKI: 15 g suszonych grzybów  polędwiczka wieprzowa * 1 mała cebula  1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu i 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1/2 łyżki masła 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 małe ząbki czosnku 1 czubata łyżka śmietany 18 % SPOSÓB WYKONANIA:  Suszone grzyby zalać(...)szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, rozpłaszczyć je palcami. Posypać  solą,  pieprzem, papryką słodką  i odłożyć. Na dużej patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać grzyby z wodą, ziele angielskie, liście laurowe i drobno pokrojony czosnek. Mieszając dusić do miękkości grzybów . Dodać masło

Smaki Natalii
Rolada z polędwiczki wieprzowej z wiśniami 78

Polędwiczka wieprzowa zwijana z ryżem i wiśniami - rolada z polędwiczki wieprzowej z wiśniami i tymiankiem. Polędwiczka wieprzowa 500 – 600 g, 500 g wiśni ze słoika  lub mrożonych, 100 ml ryżu, 1 łyżka siekanego świeżego tymianku, sól, 3 łyżki masła, 1 jajko, 2 łyżki oleju, Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 200 ml wody, dodać 1 łyżkę masła(...)dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Do ryżu dodać wiśnie, resztę masła i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Jajko rozbełtać i wymieszać z ryżem. Polędwiczki oczyścić z błon. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać

królestwo garów
Aromatyczne borowiki – jak je przyrządzać i z czym podawać? 162

natką pietruszki. Doskonałym pomysłem na obiad jest zupa krem, do której warto dodać śmietanę, by zyskała aksamitną konsystencję. Borowiki znakomicie smakują w połączeniu z mięsem, na przykład schabem lub polędwiczką wieprzową. Polędwiczki z prawdziwkami Prawdziwki, inaczej nazwane borowikami, wzbogacają smak mięsa, dodając mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Polędwiczki z borowikami można przygotować w ekspresowym tempie. Oprócz odpowiedniego mięsa i samych(...)cebulę trzeba umyć i oczyścić, a następnie pokroić w drobną kostkę. Grzyby kroimy na plastry i wraz z warzywami podsmażamy na dwóch łyżkach masła. Na oddzielnej patelni należy usmażyć polędwiczki. Wcześniej nacieramy je pieprzem, przekładamy na patelnię i smażymy przez około 15 minut. Mięsa nie należy nakłuwać, ponieważ wypłynął wszystkie soki, odpowiedzialne za jego jędrności i smak. Dopiero po ścięciu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym 86

osoby Autor: ProstePesto Danie: Makarony Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie (kcal) 220 kcal Świeży szpinak w sosie śmietanowym z kawałkami polędwiczek kurczaka. Pomysł na obiad z makaronem i delikatnym sosem. Danie gotowe w 20 minut. Składniki: 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku ekologicznego 200 ml śmietanki 30 % 100 g makaronu(...)penne 300 g polędwiczek z kurczaka DODATKOWO 50 ml oleju rzepakowego gałka muszkatołowa, ziołowa przyprawa prowansalska, sól i świeżo mielony pieprz 2 łyżki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Czosnek obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Liście szpinaku opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Jeśli szpinak posiada grube łodyżki i korzonki, można je odkroić. Na maśle podsmażyć

ProstePesto.pl
Miodowo-musztardowo-czosnkowa polędwiczka wieprzowa 111

Kolejny sposób na polędwiczkę bez marynowania. Aromatyczna, bo czosnkowo-musztadowa z dodatkiem miodu. Świetnie pasuje na letni weekendowy obiad wraz z frytkami i sezonową sałatką. Składniki (4 porcje) -1 polędwiczka wieprzowa -1/4 musztardy Dijon -2 łyżki miodu -4 ząbki czosnku -1/2 łyżeczki soli -1/2 łyżeczki czarnego pieprzu -2 łyżki masła -2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Przygotować(...)marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, umięscić w miseczce, dodać musztardę, miód, oliwę z oliwek sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Polędwiczkę umyć. Na patelni rozpuścić masło. Obsmażyć lekko polędwiczkę z każdej strony. Tak przygotowaną polędwiczkę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Pokryć całą marynatą. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni Od czasu do czasu

Zielona Kuchnia
Wieprzowina słodko-kwaśna 96

Wieprzowina słodko-kwaśna Proste, klasyczne i szybkie danie kuchni chińskiej. Do przygotowanie tej potrawy użyłam polędwiczki wieprzowej, którą smaży się bardzo krótko, oraz gotowej mrożonej mieszanki warzywnej dzięki czemu jest to obiad wręcz ekspresowy. Polecam!       Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie mrożonki warzywnej (orientalnej, azjatyckiej lub do dań po chińsku) 1 szklanka ananasa z puszki 1 pełna(...)mąki ziemniaczanej 5 łyżek zimnej wody 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego pół szklanki soku z puszki ananasów olej do smażenia 2 łyżki posiekanego szczypiorku     *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki *** *** Mięso posypujemy przyprawą 5 smaków oraz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy *** *** Na dużej

Blog z Apetytem
Chili pomarańczowa polędwiczka wieprzowa 85

Bardzo polubiliśmy się z polędwiczką wieprzową. Właściwie ostatnio nie ma tygodnia, kiedy nie gościłaby u nas z raz. Dziś postanowiłam połączyć smak świeżych pomarańczy z nutą ostrej chili. Polędwiczka wychodzi pachnąca i soczysta i nie wymaga marynowania Składniki (4 porcje) -1 polędwiczka wieprzowa -sól, pieprz -2 łyżki masła -2 łyżki pomarańczowej marmolady -2 łyżki oliwy z oliwek -3 łyżeczki octu(...)papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -1/4 łyżeczki mielonego kuminu -1/2 łyżeczki oregano -szczypta soli Przygotowanie Przygotować "glazurę". Wszystkie składniki wymieszać i odstawićna kilka minut. W międzyczasie polędwiczkę umyć i oczyścić. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć delikatnie polędwiczkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość pokryć przygotowaną wcześniej mieszanką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Zielona Kuchnia
Polędwiczki duszone w sosie z czerwonego wina 198

Polędwiczki duszone w sosie z czerwonego wina Bardzo smaczne, a jednocześnie szybkie i łatwe w wykonaniu danie. Kruche i soczyste mięso wieprzowe zanurzone w nieziemskim sosie winnym ze śmietanką. Obiad palce lizać!     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa – ok 300g 100 ml czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku(...)mała papryczka chilli 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz olej do smażenia       *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 2 cm *** *** Mięso przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pierzem *** *** Mięso podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na mocno rumiany kolor *** *** Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę, czosnek, papryczkę chilli oraz tymianek

Blog z Apetytem
Polędwica z indyka z marchewką i groszkiem 138

Polędwiczka z indyka duszona z marchewką i groszkiem to bardzo łatwy przepis na dość szybki obiad lub kolacje. Proste, łatwo dostępne składniki które większość z nas posiada w swojej kuchni :). Polędwiczkę z indyka możemy zamienić na pierś lub polędwiczki z kurczaka. Gotowe danie świetnie smakuje podane z ugotowanym ryżem lub kaszą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 polędwiczka z indyka(...)pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia mięsa przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka w zależności od upodobań olej do smażenia, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: polędwiczkę z indyka kroimy w dość cienkie plasterki, oprószamy je solą, pieprzem i papryką, gotowe mięso obtaczamy w mące i przesmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni, następnie przekładamy do garnka, na pozostałym oleju

Blog kulinarny S9.PL
Polędwiczki ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym 93

Cześć! Przygotowałam w weekend polędwiczki ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym. Były tak pyszne, że chciałam podzielić się z Wami przepisem na nie jak najszybciej! Uwielbiam połączenie zielonych szparagów i suszonych pomidorów. W tym daniu fajnie zagrało!   Składniki (2 porcje): 1 duża polędwiczka wieprzowa 1/2 pęczka zielonych szparagów 5 – 6 suszonych pomidorów (ja używam tych(...)tłuszczu do smażenia 200 g śmietany 30% + do podania ulubiony dodatek: ziemniaki, kasza lub makaron Wykonanie: Ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez peraskę. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na 1 – 2 cm kawałki

Moja pasja smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym 70

Sezon na borowiki był super. Sporo zamrożonych. Tym razem połączyliśmy je z delikatną polędwiczką wieprzową. Do tego buraczki. Pycha obiadek.  Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 łyżka masła ghee 1 łyżka oleju 400 g polędwiczki wieprzowej 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1 łyżka suszonego tymianku 200 g mrożonych borowików 1 łyżeczka musztardy imbirowej 1 łyżeczka zielonego(...)śmietany 30% sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na patelni na maśle z oliwą, w międzyczasie dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę. Polędwiczkę oczyściłem z błonki, następnie pokroiłem na ok. 1 cm, plastry. Doprawiłem je solą, pieprzem, mieloną papryką, włożyłem na patelnię i obsmażyłem na złoty kolor z dwóch stron. W międzyczasie dodałem tymianek

R'n'G Kitchen
Pieczeń z polędwiczką 187

Polędwiczka wieprzowa obtoczona mięsem mielonym z pieczarkami i zawinięta w boczku. Mięso jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na świątecznym, uroczystym obiedzie. Szczególnie jeżeli chcemy zaskoczyć gości i podać im coś wyjątkowego. 1 polędwiczka wieprzowa 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko(...)moczenia bułki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny 300 g boczku wędzonego 1 łyżka miodu płynnego masło i olej do smażenia Polędwiczkę oprószyć solą i pieprzem. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, aż zmięknie. Oczyszczone pieczarki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Usmażyć na patelni z niewielką ilością masła. Przestudzić i dodać do zmielonego mięsa. Cebulę pokroić w drobną

https:KKuchniaMniam