Chrupiący kurczak spod cegły, błyskawiczna pizza z samorosnącej mąki, tarta ze szparagami, super szybki chiński makaron w niecodziennym sosie, polędwiczka glazurowana musztardą i bakłażan od parmezanem z kuskusem – to pełny zestaw lunchy na ten tydzień. Kiedy co tydzień zabieramy się za przygotowywanie menu na sześć dni, zawsze staramy się, żeby chociaż jeden, dwa przepisy to były dania oryginalne(...)danie, ale w wersji klasycznej, czyli włoskiej – bez orientalnego kuskusu. Wiemy, że Wam smakowało. Spróbujcie je zrobić z kuskusem. Smakuje równie dobrze, ale jest bardziej pożywne. Czwartek: Polędwiczka w marynacie z musztardy Polędwiczka z pieca, w glazurze z musztardy i cukru trzcinowego, octu winnego i rozmarynu – z tych składników powstaje niezwykle aromatyczna mieszanka, która pięknie karmelizuje się podczas
Niedzielny kucharzWreszcie, nie tylko słonecznie ale i ciepło! Piękna pogoda na grilla! U nas dzisiaj były grillowane polędwiczki, kukurydza, pieczone ziemniaki, pomidory, sosy….I jeszcze chlebek naan! Było przepysznie! Jutro będzie powtórka, oczywiście jak dopisze pogoda! Uwielbiam grillować! Grillowane polędwiczki podobnie jak filety z piersi kurczaka potrzebują dosłownie kilkunastu minut. Mięso jest soczyste, w środku lekko różowe. Grillowane mięso świetnie(...)smakuje ze świeżą czerwoną cebulą i miętą. Moja mięta wreszcie poszła w górę. Grillowane polędwiczki zagryzane miętą smakują wybornie. Spróbujcie sami! Grillowane polędwiczki Składniki: na 4 porcje 700 g wieprzowej polędwicy 2 łyżki oliwy 2 łyżki ostrej przyprawy do grilla, uwaga, przyprawa może zawierać sól 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli lub wedle smaku Dodatki do grilla sos romesco
codojedzeniaPolędwiczki wieprzowe z pieczarkami, to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Można je zrobić w niecałe 20 minut, w trakcie gotowania ziemniaków, które będą dodatkiem do nich. Ważne aby nie dusić mięsa zbyt długo ponieważ polędwiczki ,,nie lubią " tego, robią się twarde. Do mojej potrawy dodałam sporo majeranku i mocno czuć go w smaku sosu, jeśli(...)lubicie tego zioła można go wymienić na tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie lub nie używać wcale. Polędwiczki z pieczarkami najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Dobrym dodatkiem do nich są ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub sałatka z marynowanych warzyw. Składniki: 500 dkg polędwiczek wieprzowych 200 dkg pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka gęstej śmietany
Codziennik KuchennyPolędwiczki w ziołach obtoczyłam i na oleju wysmażyłam. Mieszankę sałat na talerzu poukładałam, do których mięso dodałam. Paseczkami marchewki ozdobiłam i owoce dołożyłam. Physalis o d elikatnym słodko- kwaśnym smaku i nutą goryczki, z granatem orzeźwiającym, dodatkowo po ugryzieniu chrupiącym, ciekawie sałatkę urozmaiciły, i swoimi właściwościami, ją wzbogaciły. Całość doprawionym olejem skropiłam i czarnym(...)sezamem oprószyłam. Składniki na 2 porcje: 10 cienkich plasterków polędwiczki wieprzowej, zioła i przyprawy: 1 płaska łyżka suszonej bazylii, 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 płaska łyżka suszonego lubczyku, 1 płaska łyżka suszonego oregano, szczypta soli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponad to: 2 garście mix-u sałatkowego (czerwona sałata, roszponka
Moniki SmakołykiBardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem szlachetnego mięsa wieprzowego jakim jest polędwiczka. W moim wykonaniu prezentuję ją w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą natką z pietruszki, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych (2sztuki) 18 plastrów szynki szwarcwaldzkiej tymianek sól pieprz oliwa Farsz groszkowy: 260g mrożonego zielonego groszku Hortex 50g liści(...)świeżej natki z pietruszki 1 ząbek czosnku 80ml oliwy z oliwek 14ml soku limonki 80g niesolonych orzeszków ziemnych 50g parmezanu sól morska pieprz Wykonanie: 1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać na jej całej długości nacięcie, tak aby powstała kieszonka. Następnie oprószyć solą, pieprzem, natrzeć tymiankiem i odstawić na około 30 minut. 2. Farsz groszkowy
Szalona Kuchnia Ewelinynawet dziadek, który za twardym i suchym mięsem nie przepada, zjadł wszystko z apetytem. Jakiś czas temu na blogu Marty Langier trafiłam na bardzo fajny przepis na polędwiczki w sosie śmietanowym. Ja w taki sposób przygotowałam właśnie schab pokrojony na plastry. Polędwiczki (lub schab) w sosie śmietanowo-porowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, łyżkę, głęboką patelnię(...)pokrywką, łyżeczkę, miarkę kuchenną, kubek lub miseczkę, miski, papierowe ręczniki, ewentualnie łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki: 40 dag polędwiczek wieprzowych (lub 6 kotletów schabowych), 4 łyżki śmietany 12% (do zup i sosów), białą część średniej wielkości pora, 300 ml bulionu, sól, pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki wody, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso oczyść, umyj i osusz
blog.moje-pasje.infostanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek sosu sojowego Imbir – 3 cm Czosnek – 3 ząbki Mała papryczka chili Przyprawy 1 łyżeczka oregano(...)łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka ziaren kolendry 2 łyżki oleju roślinnego Sól Przygotowanie Krok 1 Myjemy polędwiczkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Przygotowujemy zalewę: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy sos sojowy, posiekany w słupki obrany imbir, posiekany w plasterki czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Zalewamy mięso, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc, albo na co najmniej godzinę
Niedzielny kucharzCześć! Polędwiczka + grzyby + śmietana + wino to połączenie idealne. To się po prostu nie może nie udać! Ostatnio dużo u mnie kurek, wiem. Jednak próbuję maksymalnie wykorzystać sezon i przygotować dla Was jak najwięcej smakowitych propozycji. Jak Wam się podobają kurki w takiej odsłonie? Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego(...)wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło 200 g śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Ps. Błyskawiczna
Moja pasja smakuPolędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym to bardzo smaczne danie. Wystarczy niewiele składników, aby przygotować to danie. Nie wymaga ono również zbyt dużo zachodu i pracy. Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie. Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (średniej wielkości) 8 borowików 1 mała(...)patelnię olej, a następnie pokrojoną w piórka cebulę. Zeszklić cebulę i dodać pokrojony czosnek, smażyć krótko. Dodać na patelnię oczyszczone i pokrojone borowiki, smażyć 2 minuty. Dodać polędwiczki i ciepły bulion, gotować ok. 5 minut. Następnie dodać śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, zagotować. POlędwiczki serwować posypane koperkiem. Smacznego
Codziennik KuchennyPolędwiczka w warzywach to kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Uwielbiam to delikatne, soczyste mięso w towarzystwie warzyw, których ostatnio ciągle mam niedosyt. Najsmaczniejsze z ryżem ale tym razem podałam z zapiekanymi ziemniakami :). Polędwiczka w warzywach polędwiczka papryka najlepiej kolorowa 30 dag pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego masło Polędwiczkę kroimy na plastry, lekko spłaszczamy ręką doprawiamy i podsmażamy(...)samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną paprykę, a następnie pieczarki do momentu, aż puszczą sok. Na samym końcu podsmażamy koncentrat pomidorowy- jeżeli jest za mało sosu podlewamy odrobiną wody. Na polędwiczki wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Artykuł Polędwiczka w warzywach pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaktórą pije także w domu. Dzisiaj przygotowałam przepyszny obiad, który idealnie nadaje się na upalne dni, zwłaszcza, gdy obok mamy schłodzoną wodę mineralną. Bazą obiadu jest soczysta polędwiczka wieprzowa, którą podałam z cukinią, a z ciekawości połączyłam składniki z czarnuszką. Jak się okazuje smacznie komponuje się nie tylko z chlebem czy serami. Polecam nawet tym, którzy podobnie(...)jedzą zbyt często mięsa. Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką / 2 porcje Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1/2 małej cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy. Osuszamy. Oczyszczamy i kroimy na podobnej grubości plastry. Mięso lekko rozbijamy dłonią. Cukinię kroimy na półplasterki razem z cebulą
Moja smaczna kuchniaPolędwiczki wieprzowe w sosie własnym wraz z dodatkiem sosu sojowego oraz słodkiej śmietany to pomysł na proste i bardzo smaczne danie mięsne :) Polędwiczki przygotowane w poniższy sposób idealnie smakują podane z młodymi ziemniakami lub ugotowanym ryżem oraz ulubioną surówką, np. z młodej kapusty wraz z dodatkiem marchewki, jabłka oraz rzodkiewek . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 polędwiczka wieprzowa(...)szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego około 80 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia do dekoracji posiekana, zielona pietruszka Od lewej strony: polędwiczki usmażone - z jednej strony, z obu stron, a na sam koniec zalane wodą oraz sosem sojowym Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i lekko rozbić. Przyprawić solą oraz pieprzem
UgotowaćPrzedstawiony przepis możecie wykorzystać w święta lub w każdym innym terminie. Polędwiczki wieprzowe świetnie sprawdzają się w daniach z sosami. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej delikatne i soczyste. Polecam. Składniki: Polędwiczki wieprzowe ( 2szt ) Pieczarki 400 gram 2 czerwone papryki 1 cebula Mąka Sól Pieprz Śmietana słodka 18% Masło klarowane bulion Wykonanie: Paprykę kroimy na ćwiartki. Układamy na blaszce(...)zapiekamy przez kilkanaście minut (aż zaczną lekko brązowieć). Po tym czasie odstawiamy na chwilę aż przestygną i obieramy ze skóry. Kroimy w słupki. Polędwiczki kroimy w plastry. Spłaszczmy ręką ( nie ma potrzeby używania tłuczka, mięso jest bardzo delikatne ). Przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką. Pieczarki kroimy w pasterki a cebulę w kostkę. Na głęboką patelnię wykładamy 2 łyżki masła klarowanego
Smaki EwyPyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula(...)borowików (u mnie mrożone) 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietany 18 % 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę ( w temperaturze pokojowej) kroimy na 2,5 cm plastry, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy mięso na złoto z obu stron. Przekładamy do garnka
Moje Kuchenne RewelacjePolędwiczki z indyka w sosie własnym. Podałam z ryżem i surówką z białej kapusty . Szybki i smaczny obiad. Ja sosu nie zagęszczałam, ale jeśli wolicie można zagęścić łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą. Wlać do sosu i zagotować. Inne przepisy na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 600 g polędwiczek z indyka 1 duża cebula 2 szklanki(...)wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem. Masło klarowane rozgrzać w rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie przyrumienić delikatnie polędwiczki z dwóch stron. Całość zalać wodą. Dodać sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i w razie potrzeby sól. Dusić pod przykryciem
O kuchni z uczuciem