jest pomocna w walce z miażdżycą oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby, przewodu pokarmowego oraz płuc. Więcej informacji znajdziecie na: https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/borowka-amerykanska-wlasciwosci-lecznicze-kalorie-i-przetwory-artykul/jpfrcz Składniki: ½ szklanki orzechów włoskich 1 ½ szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2/3 szklanki mąki luksusowej typ 550 ¾ szklanki cukru trzcinowego ½ szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżka olejku waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku(...)jednej misce ubij jajka. Następnie ubijając partiami dodawaj najpierw cukier, a potem olej i olejek waniliowy. Do drugiej miski wsyp zmielone w blenderze lub chopperze orzechy włoskie oraz płatki owsiane. Dodaj mąki, sodę, proszek, cynamon, cukier ze skórką pomarańczy oraz pokrojone daktyle. Wymieszać. Małymi porcjami dodawać do masy jajecznej i mieszać delikatnie łyżką. Na koniec dodać borówki i ponownie wymieszać
Przepisy Babciburaki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto(...)rukoli, z gruszką i bananem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem
Moja smaczna kuchniaduża 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 jajko sól do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki majeranku 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki oleju Wykonanie: Groch wsypać do miski, zalać wodą i zostawić na noc lub na parę godzin do namoczenia. Następnego dnia groch odsączamy, płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy(...)startą na tarce marchew i przesmażamy aż warzywa zmiękną. Wystudzony groch blendujemy i mieszamy z podsmażoną cebulą, marchewką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy jajko, kaszę mannę, płatki owsiane i mieszamy wszystko. Sprawdzamy smak i przyprawiamy. Masę pasztetu wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Pieczemy
psgotujemydań z jarmużem zapraszam tu . Składniki: 250-300 g jarmużu bez grubych łodyżek świeżego lub mrożonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki płatków owsianych 500-750 ml bulionu 250 g ugotowanej ciecierzycy 50 g rodzynek sok z 1/2 limetki 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta kuminu szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól(...)ciecierzycę do miękkości wg wskazań na opakowaniu. Moja gotowała się 45 minut. Solić po ugotowaniu cebulę i czosnek obrać z łusek, rozdrobnić i zeszklić na oleju. Dodać poszatkowany jarmuż, płatki owsiane, zalać bulionem i gotować na średnim ogniu odcedzić ciecierzycę. Część ciecierzycy, rodzynki, kolendrę, kumin i sól dodać do zupy. Po 20 minutach gotowania zupę zblendować na puree. Dodać resztę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubię koktajle! Ostatnio powstał kolejny przepis, tym razem z nutką egzotyki, bo z dodatkiem marakui. Marakuja moim zdaniem w smaku nieco przypomina agrest. Świetnie smakuje z jogurtem, miodem i płatkami owsianymi. Tym razem marakuję połączyłam z bananem i powstał bardzo smaczny koktajl bananowy z marakują . Jesień za oknem, a smak koktajlu iście egzotyczny. Na zdrowie! Koktajl bananowy(...)Marakuję przekrawamy na pół. Łyżeczką bezpośrednio do kielicha blendera wydrążamy miąższ. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. W razie potrzeby dodajemy nieco miodu do smaku. Można posypać płatkami owsianymi górskimi. Najlepiej smakuje schłodzony
Moja smaczna kuchniaprzez łasuchów… Polecam! Składniki: Nadzienie: 1 kg jabłek (przed obraniem) 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej sok z połówki cytryny Kruszonka: 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczka mielonego cynamonu 3-4 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni(...)części w zależności od wielkości). Następnie, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy mąką, cukrem i cynamonem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę. W większej misce mieszamy płatki owsiane, pokrojone niezbyt drobno orzechy włoskie, sól, cukier i cynamon. Dolewamy płynny olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Do żaroodpornego naczynia przekładamy jabłka. Następnie, wykładamy na nie kruszonkę i wyrównujemy łyżką powierzchnię. Pieczemy
Lamarida.plpuree z dyni 180 g suszonej żurawiny 460 g płatków owsianych górskich garść orzechów włoskich (brak na zdjęciu) 220 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)cytryny 1 – 2 łyżek gorącej wody Wykonanie: Orzechy i żurawinę posiekałam na drobniejsze cząstki. Do misy miksera wsypałam wszystkie suche składniki za wyjątkiem żurawiny i orzechów, czyli: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon i imbir. Wymieszałam mikserem do momentu połączenia się składników. Następnie dodałam pozostałe składniki, czyli: roztopione masło, ekstrakt waniliowy, żółtka, puree z dyni
Kuchnia u Krysimożecie dowolnie dekorować i urozmaicać innymi składnikami, które w danej chwili macie pod ręką. Do pierwszego wpisu z serii wybrałam produkty typowo śniadaniowe lub deserowe – banany, jajka, kakao, płatki owsiane i mleko kokosowe (możecie je zastąpić innym rodzajem mleka) . Banany powinny być dojrzałe, najlepiej z czarnymi kropkami na skórce. Właśnie takie idealnie nadają się do dzisiejszych dań(...)pokroić naleśniki po skosie na kilka części, żeby ładniej się prezentowały (patrz zdjęcie poniżej). Artykuł 5 składników, 4 posiłki, 3 kroki – czyli co można zrobić z banana i płatków owsianych pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom niemarchewki 1 pietruszka kilka ziemniaków listek ,ziele śmietana ocet, sok z cytryny lub około 1 szkl.wody po ogórkach kiszonych opcjonalnie kasza manna ,kuskus lub płatki owsiane do zagęszczenia zupy koperek Do mięsa dodać jajko, pokrojoną cebulę i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i formować małe klopsiki .Do garnka wlać wodę, dodać listek i ziele i zagotować(...)miękkości ziemniaków, następnie dodać ocet, sok z cytryny lub sok z domowych ogórkach kiszonych, na koniec dodać śmietanę. Zupkę można zagęścić kaszą manną, kuskusem, lub płatkami owsianymi
Moje domowe kucharzenieszklanki mąki pszennej -3/4 szklanki letniej wody -1,5 łyżeczki suchych drożdży -0,5 łyżeczki cukru -1 łyżeczka soli -1 jajko -3 łyżki roztopionego masła -0,5 szklanki płatków owsianych Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odstawać. Najwygodniej wyrabia się przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy(...)odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. Smacznego
KasiekGotujewychodzą wilgotne z wyraźnym aromatem pieczarek, który ja osobiście uwielbiam. DIETETYCZNE KOTLETY PIECZARKOWE: 500g pieczarek 5 jajek (4 ugotowane na twardo i 1 surowe) 3/4 szklanki otrębów pszennych lub płatków owsianych 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek sól i pieprz 4 jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki opłukujemy, oczyszczamy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy(...)posypujemy wszystko solą i dusimy, aż odparuje cała woda z grzybów. Do większego naczynia wrzucamy jajka przeciśnięte przez sitko, pieczarki z patelni, 1 surowe jajko, 3/4 szklanki otrębów lub płatków owsianych, posiekany szczypiorek (ja dodałam jeszcze, troszkę zielonej pietruszki) wszystko razem dokładnie mieszamy rękoma i mocno doprawiamy pieprzem i solą. Z gotowej masy formujemy kotlety i układamy je na blaszce
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiciepłej wody 500 g mąki płaskurki (oczywiście, że można użyć zwykłej pszennej) + do podsypywania 40 g oleju dobrej jakości 1 łyżeczka soli opcjonalnie: żółtko do posmarowania, pestki słonecznika, bądź płatki owsiane do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. wody, dodać cukier, łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Zaczyn drożdżowy dodać do pozostałej mąki, dodać wodę(...)Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec ok. 20 minut. Kotlety z czarnej fasoli Możecie użyć fasoli suchej
gutfutDzisiaj przedstawiam przepis na batony musli bez dodatku mąki i cukru, a za to z dużą ilością płatków owsianych, pestek i orzechów, jednym słowem superfood. Chyba nie muszę ich za bardzo reklamować. :) Wspomnę tylko, że będą one idealne jako przekąska czy drugie śniadanie, gdyż są naprawdę syte. Prawdę powiedziawszy, są to jedne z moich ulubionych słodkich przekąsek, po których(...)szkoły i zjadam popijając kefirem. Serdecznie polecam wypróbowanie przepisu szczególnie tym, którzy nie mają pomysłu na zdrowe, pożywne drugie śniadanie. Zapraszam do przepisu! :) Składniki: ok. 0,5 kg płatków owsianych górskich (ja użyłam pełnoziarnistych) 50 g siemienia lnianego 50 g nasion chia 60 g miechunki suszonej + 40 g suszonej morwy białej (można zastąpić 100 g suszonej żurawiny, jagodami goji
Smiling Shrimpmąki żytniej 90 g otrębów (opcjonalnie) 30 g ziaren siemienia lnianego (opcjonalnie) 800 ml wrzątku 3 g soli łyżeczka 5 g sody łyżeczka 5 g proszku do pieczenia płatki owsiane do obtoczenia Wykonanie: Wodę zagotować z syropem . Ziarna żyta i bulguru zmieszać razem w dużej misce. Zalać je wrzącą wodą z syropem. Zamieszać, przykryć szczelnie i odstawić do napęcznienia(...)proszkiem do pieczenia a następnie wymieszać z napęczniałymi wystudzonymi ziarnami. Z ciasta utworzyć zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi 2 lub 3 wałki o średnicy małej szklanki i obtoczyć go płatkach owsianych. Arkusz folii aluminiowej nasmarować olejem i zawinąć w niego wałek z ciasta. Zawinięte ciasto umieścić na blaszce luzem lub po jednym w na dnie keksówek. Ciasto można też upiec
Sztuka gotowania w/g SamirySłodkie i delikatnie kremowe wegańskie babeczki o smaku bananowo-orzechowym na kaszy jaglanej. #wegańskie #bezdodatkucukru #bezglutenowe Przepis na ok. 15 babeczek Składniki na spód: – 100 g płatków owsianych – 50 g słonecznika – 50 g wiórków kokosowych – łyżka kakao – łyżka masła orzechowego – 150 g daktyli Składniki na budyń jaglany: – 200 g kaszy jaglanej(...)czekolada, orzechy włoskie i ziemne Sposób przygotowania Spód: Daktyle namocz w gorącej wodzie przez ok. 10 – 15 min aż zmiękną, a później odsącz. Daktyle dokładnie zblenduj do kremowej konsystencji. Płatki owsiane, słonecznik i wiórki kokosowe zmiel w młynku do kawy na mąkę. Wszystkie składniki na ciasto połącz i wylep nią spód foremek do babeczek. Budyń jaglany: Kaszę jaglaną dokładnie przepłukaj
Mrs. Endorfinabardziej efektowne, a zresztą te drugie przetrwały tylko sesję zdjęciową, po wracając do kuchni przyłapałam Ninę jak w garści wynosi ciacha. Składniki na około 30 sztuk: 200 g płatków owsianych 150 g mąki gryczanej 80 g cukru 100 ml oleju roślinnego 100 ml mleka roślinnego szczypta soli pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (ja pominiecie, to nic się nie stanie(...)czekolady na 30 sztuk: 250 masła orzechowego i 2-3 tabliczki czekolady, ale odnośnie czekolady to się nie martwcie, mam patent na to, aby jej nie marnować Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje ciasta małą łyżeczką, formuj kulki i rozpłaszczaj, tak żeby
greenscarfsoczyste w środku. Nie ważne czy są warzywne , rybne czy mięsne, dobrze doprawione i przygotowane , zawsze nam smakują. Tym razem skusiłam się na kotleciki z indyka z płatkami owsianymi , natką pietruszki w niesamowicie chrupiącej Panierce od Skworcu . Przetestowałam i wypróbowałam wiele różnych panierek , ale ta jak dla mnie sprawdziła się w 100 %. Nawet Mój Mąż był zachwycony(...)Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA 15 SZTUK Kotletów : 1/2 kg Mięsa Mielonego z Indyka ja dałam 2 % tłuszczu (najlepiej samemu zmielić filet) 3 jajka 5 łyżek płatków owsianych np. błyskawicznych 1 łyżeczka Czosnku Grys Skworcu 3 łyżki Przyprawy do mięsa mielonego Skworcu 2 łyżki Natki Pietruszki Skworcu sól i pieprz do smaku
Gotowanie Patkiziemniaków (najlepiej mącznych) - obranych i pokrojonych na kawałeczki 1 duża cebula - obrana i pokrojona w ćwiartki 1- 2 łyżki białego sera 2 łyżki mąki kukurydzianej 30g płatków owsianych 1 ząbek czosnku - obrany 1 jajko 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki soli morskiej + kilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary (do smaku) 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego(...)uwaga,w zależności od tego jakiego rodzaju ziemniaki będą wykorzystane lub ile czasu przed smażeniem ciasto zostanie przygotowane, być może będzie trzeba dodać więcej mąki kukurydzianej lub płatków owsianych. Nadmiar zebranego na powierzchni płynu można również usunąć łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką kładziemy porcje ciasta, delikatnie spłaszczamy - smażymy na złocistobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy na papierowym
Moja Książka Kucharskaciut krótszych - chleb wtedy bardziej wyrośnie w górę. Ciasto chlebowe (2 foremki a 23x) 640 g mąki pszennej chlebowej 128 g zakwasu żytniego razowego 43 g polenty 29 g płatków owsianych 20 g otrąb pszennych 57 g ugotowanego ryżu brązowego 57 g cukru trzcinowego 19 g soli 29 g miodu 375 g letniej wody 5 g świeżych drożdży(...)foremek Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut. Dodaj rodzynki. Wmieszaj je w ciasto drewnianą kopyścią, do ich równomiernego rozłożenia się
Grahamka, weka i kajzerkastartej na tarce 100 g rozmrożonego groszku (mrożonego, nie konserwowego ze słoika) 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki żółtego sera startego na tarce 4 łyżki płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczaku 1 surowe jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżki oleju na sos: 50 ml greckiego jogurtu (lub innego bardzo gęstego) 1 łyżeczka(...)ziarnistą masę, czyli nie zupełnie na papkę. Tylko tyle aby składniki się wymieszały, ale były wciąż widoczne kawałeczki poszczególnych warzyw. Gdyby masa była wciąż zbyt rzadka, dodać nieco płatków owsianych, kaszy lub trochę mąki. Masę podzielić na 4 części i uformować z nich hamburgery Przykryć folią i odstawić na jakiś czas do lodówki aby zespoiły się. Burgerów nie trzeba smażyć
Sztuka gotowania w/g Samirystartej na tarce 100 g rozmrożonego groszku (mrożonego, nie konserwowego ze słoika) 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki żółtego sera startego na tarce 4 łyżki płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczaku 1 surowe jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżki oleju na sos: 50 ml greckiego jogurtu (lub innego bardzo gęstego) 1 łyżeczka(...)ziarnistą masę, czyli nie zupełnie na papkę. Tylko tyle aby składniki się wymieszały, ale były wciąż widoczne kawałeczki poszczególnych warzyw. Gdyby masa była wciąż zbyt rzadka, dodać nieco płatków owsianych, kaszy lub trochę mąki. Masę podzielić na 4 części i uformować z nich hamburgery Przykryć folią i odstawić na jakiś czas do lodówki aby zespoiły się. Burgerów nie trzeba smażyć
Sztuka gotowania w/g SamiryChleb gryczany - przepis: Składniki: (na 2 formy rynienki) 600 ml ciepłej przegotowanej wody 50 g świeżych drożdży 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 płatków owsianych 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli (ja użyłam różowej himalajskiej) 1 łyżka octu balsamicznego (ja użyłam glazury balsamicznej) 2 garści(...)ciepłą, przegotowaną wodę, dodaj drożdże oraz kilka odłożonych wcześniej łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami
Moje Qulinaria