nutę owocową, która przełamuje słodycz. W dodatku tarta prezentuje się na tyle elegancko, że możesz przygotować ją dla gości. Składniki na formę o średnicy 27cm: Spód: 70g daktyli 100g płatków owsianych 50g mąki owsianej 50g migdałów 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego 20g kakao 1/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego Budyń czekoladowy(...)erytrytolu lub ksylitolu 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego Opcjonalnie 2 garści mrożonych dowolnych owoców (u mnie jeżyny) Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut do namoczenia. Płatki owsiane zblendować dość drobno, ale nie na mąkę. Migdały zblendować prawie na mąkę. Przesypać do miski wraz z mąką owsianą i pozostałymi suchymi składnikami. Wymieszać. Daktyle odsączyć i zblendować
Fabryka pomysłówdrugi dzień. Ja tego nie wiem, znikają ze stołu tak szybko jak się pojawią. Z przepisu wyszło 22 sztuki ciasteczek. Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 250 g masła 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli Ziarna słonecznika upraż na patelni na złoty(...)lodówki i trzymaj w temperaturze pokojowej,tak by było miękkie. Masło i cukry utrzyj razem mikserem. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i utrzyj mikserem. Dodaj ostudzony słonecznik oraz płatki owsiane, dodaj szczyptę soli, zmiksuj ponownie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, owinięte folią spożywczą, by nie wyschło. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, wyłóż na blaszce
Kurnikowoteraz zapraszam Was na przepis na cynamonową owsiankę z pomarańczową skórką i suszonymi jabłkami. Spróbujcie. Idealna na śniadanie, jak i chłodne zimowe wieczory Składniki: (1 duża porcja) 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 1 pełna szklanka mleka (jeśli lubicie rzadsze owsianki możecie go dodać więcej) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki + 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej* 2 łyżki + 1 łyżeczka kostki jabłkowej(...)skórką Amkez syrop z agawy jasny do polania owsianki *najlepiej domowej, można dać mniej skórki jeśli nie lubicie tak intensywnie pomarańczowych smaków Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki owsiane górskie, zalewamy je pełną szklanką mleka (jeśli lubicie rzadsze owsianki można dodać go więcej). Zaczynamy gotować naszą owsiankę na małym ogniu. Dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. A następnie dodajemy dwie
Słodkie okruszkiSkładniki: 3 szklanki startej cukinii na tarce o grubych oczkach 2-3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 250g sera żółtego 3 jajka 1 duża marchewka 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka tymianku sól, pieprz ziołowy czarnuszka Sposób przygotowania: Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. Cebulę i czosnek(...)momentu, aż się zeszkli. Zostawiamy do przestygnięcia. Marchew i ser ścieramy na grubych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, ser, marchew, olej, żółtka jaj, płatki owsiane. Doprawiamy solą (uważać bo wcześniej już soliliśmy), pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z cukinią. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem
Prosto i Smacznie z Anetąformę 25cm x 25cm) 1,5 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 3 banany (400g) 1 łyżeczka sody łyżka octu kilka kropli aromatu waniliowego duże kwaśne jabłko lub dwa mniejsze szklanka płatków owsianych 2 łyżki miodu łyżka oliwy z oliwek lub oleju PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Banany obieramy i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy(...)bananami. Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta. Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka
Pyry na Gazużyć stopionego masła. (4 porcje) 280-300g dyni (po obraniu) 3-4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka starego imbiru 3 goździki Kruszonka: 50g płatków owsianych 10g pestek z dyni 40g mąki pszennej 40g cukru (zwykłego, białego) 10g cukru cynamonowego (lub 5g zwykłego i odrobina cynamonu) 7-8 łyżek oleju z orzeszków ziemnych Dodatkowo(...)dynię pokroić i przełożyć do garnuszka z odrobiną wody. Dodać miód, sok z cytryny, imbir i goździki. Wszystko razem wymieszać i poddusić (na małym ogniu) przez około 5 minut. Płatki owsiane oraz pestki z dyni zmielić (niedokładnie) w blenderze i wymieszać z cukrami oraz mąką. Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna powstać grudkowata kruszonka). Dynię przełożyć
Di gotujePasztet ten jest moją autorską modyfikacją wielu przepisów. Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem. kasza gryczna 3/4 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki fasola biała 1 szklanka jajka 4 sztuki seler 1/2 sztuki marchew 2 małe lub 1 duża cebula 2 sztuki natka pietruszki 1 pęczek czosnek 4 ząbki majeranek, sól, pieprz oliwa(...)gramów, 1 pęczek rzodkiewki, 1 mały ogórek zielony, szczypiorek Sposób przygotowania Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych oczkach, udusić do miękkości
Jadło i czytadłoInka (oryginalnie 8; i spokojnie można tyle użyć) 30g (4 lekko czubate łyżki) wiórków kokosowych 30g (3 łyżki) zmielonych migdałów 1 łyżeczka nasionek chia (opcjonalnie) 2 czubate łyżki zmielonych płatków owsianych (błyskawicznych) Jeśli masz bardzo suche, twardawe daktyle zalej je mocno ciepła woda i zostaw na 30 minut, by zmiękły. Gotowe, miękkie daktyle można od razu wrzucić do misy robota(...)kulę, ale to nie problem, struktura zmieni się po dodaniu reszty składników). Wsyp kawę, migdały i kokos. Zmiel jeszcze raz, rozdrabniajac rękoma ewentualne duże bryły. Dodaj chia i płatki owsiane. Dobrze wymieszaj - ręcznie, lub robotem kuchennym. Przygotuj foremkę-keksówkę wyłożona papierem do pieczenia. Przełóż przygotowana masę, delikatnie uklep, by powstała równomierna warstwa i wstaw do lodówki do schłodzenia. Pokrój
Lejdi of the housekulinarnych grzeszkach weekendu, dziś coś lekkiego, zdrowego i pysznego:) Kotleciki z czerwonej soczewicy Składniki : 1 szklanka czerwonej skoczewicy Pół szklanki płatków owsianych ( u mnie oczywiście górskie) Spora garść natki pietruszki 1 jajko 2 zabki czosnku, lub granulowany Łyżeczka masła Sól, pieprz Soczewicę dobrze płuczemy, gotujemy ją w dwóch szklankach(...)pewności jeszcze wykladam ją na sitko i dobrze odsączam. Blendujemy, ale nie na całkowicie jednolitą masę, doslownie cztery ruchy blendera:) Płatki owsiane mielimy, są one w zastepstwie bułki tartej:) Wsypujemy je do soczewicy, odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy jajko, masło, pietruszkę, przecisnięty czosnek
Mamuśka wraca do formyporcje: 3 jabłka 1/2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki oleju kokosowego Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać starte jabłko. Zasypać je cukrem, cynamonem i imbirem(...)pokroić w niezbyt małą kostkę, wyłożyć na patelnię, dodać rodzynki. Całość smażyć kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Olej kokosowy na kruszonkę roztopić w rondelku, do płynnego dodać mąkę, płatki owsiane i cukier. Wymieszać tak, by powstały grudki. Do naczynek żaroodpornych wyłożyć jabłka, posypać je kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe
Domowa cukiernia Ewyproporcji 1:3 (czyli 3 płaskie łyżki stewii) 1/2 szkl. oleju rzepakowego [120ml] 3 łyżki jogurtu naturalnego [100g] 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego - można zastąpić olejkiem migdałowym 8 łyżek płatków owsianych [100g] - zwykłe "górskie" 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej [300g] - u mnie drobna graham, typ 1850 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 2 małe buraki [75g]- obrane i starte(...)żurawiny [75g] 2 garście mrożonej czarnej porzeczki [100g] 2 garście mrożonej czerwonej porzeczki [100g] Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dolać olej, jogurt i ekstrakt migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać
Grunt to przepis!banana (około 100g) 3 łyżki kakao 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżeczki surowego kakao 10 łyżek wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej 2 łyżki mąki kukurydzianej garść orzechów nerkowca 5 dużych kostek czekolady gorzkiej 85% Bataty umyć, osuszyć i upiec w skórce około 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym(...)kawałki i zblendować na gładką masę. Dodać wodę i kakao, ponownie zblendować. Następnie wsypać surowe kakao i wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać. W drugim naczyniu połączyć mąkę, zmielone płatki owsiane i proszek do pieczenia, następnie dosypać do masy i ponownie dobrze wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w mniejsze kawałki orzechy nerkowca i całość jeszcze raz wymieszać. Masę przekładać
Banana Smileslecz trzeba pamiętać o uzupełnianiu jej zapasów. Najbogatszym źródłem witaminy B1 jest m.in. mięso (wieprzowina, baranina, wołowina), drób, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), drożdże, kasza gryczana niepalona, płatki owsiane, jajka, biały ser, rozmaite warzywa np. pomidory, kalafior, brokuły, kapusta i owoce takie jak jabłko, wiśnie, morele śliwki, agrest i porzeczki. Witamina B2 (ryboflawina): Wspomaga układ odpornościowy, wpływa(...)niedokrwistości, pękania warg, zmian w układzie nerwowym czy łuszczenia się skóry. Witamina B2 występuje m.in. w: serach żółtych i białych, makreli, jajkach, cielęcinie, wieprzowinie, wołowinie, brokułach, szpinaku, pomidorach, mleku, płatkach owsianych, kukurydzy, jabłkach, śliwkach i mięsie drobiowym. Pamiętajcie o tym, iż zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę ma miejsce w trakcie wzrostu, laktacji, ciąży oraz stresu i intensywnego wysiłku fizycznego! Witamina
MintTasterazowiec Składniki: na 2 bochenki 400 g aktywnego zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej razowej 500 g mąki żytniej razowej typu 2000 750-800 ml zimnej wody 2 łyżki płatków owsianych 100 g ziaren słonecznika 1 łyżka soli Wsyp obie mąki do misy miksera, dodaj zakwas, wodę, załóż hak do ciasta i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już lekko się połączą(...)minut. Pod koniec dodaj słonecznik. 2 podłużne foremki 30 cm x 10 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Podziel ciasto na pół i napełnij foremki. Wygładź powierzchnię i posyp płatkami owsianymi. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Jeśli wyrosło za mało odstaw jeszcze na godzinę. Nagrzej piekarnik na 225ºC. Wstaw
codojedzeniazakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 lub 960 (takiej użyłam) 650 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) płatki owsiane (opcjonalnie) 1. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 h do pierwszego wyrastania. Dokładny czas zależy od tego jak silny zakwas(...)gąbczastą strukturę. 2. Po tym czasie wysmarować długą keksówkę masłem (moja miała 30cmx12cm). Jeżeli macie krótszą 20 cm, wtedy należy użyć 2 keksówek. Zwilżonymi dłońmi przenieść ciasto. Wyrównać. Posypać płatkami owsianymi, jeżeli je używamy. Przykryć ściereczką i odstawić na noc na ok. 8-12h. 3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ciasto naciąć. Zaparować piekarnik (psikając go wodą ze spryskiwacza
Moja Galeria Smakuprostu za mało, musisz sięgnąć po następny. Składniki: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych 2 pełne łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pełne łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 1 pomarańcza 6 łyżek soku pomarańczowego 25 dag marchwi Pomada: 1 szklanka wody(...)czasie umytą i obraną marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do żółtek dodaję masło i miksuję. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane. Dorzucam skórki kandyzowane i pomarańczę pokrojoną w kostkę. Wlewam sok pomarańczowy i jeszcze chwilę miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu daję startą
Ciasteczkowy Potwór