Thermomix - już uważam go za niezwykłe urządzenie, a dopiero wczoraj pierwszy raz stanęliśmy twarzą w twarz! Dawno nie robiłam nic z truskawkami, zatem dzisiaj przepis na śliczne i wyśmienite placuszki z nimi w roli głównej. Wyglądają przeuroczo, aż żal ich jeść, lecz są zarazem niesamowicie smakowite - tak więc, wewnętrzne rozdarcie gwarantowane :) Ponadto dodam, że są to ulubione placuszki mojej kochanej(...)czasie truskawki myjemy pod bieżącą wodą, szypułkujemy i kroimy w poprzek na plastry. Nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki, pamiętając, o zasadzie 1 łyżka = 1 placuszek . Od razu na każdy placek kładziemy po parę plastrów truskawek. Gdy zobaczymy, że spód placuszków już się podpiekł, delikatnie i starannie obracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilkę podpiekamy. Musimy pamiętać
Be Fit Be StrongKolejny pomysł na placuszki do lunchbox'a czy na śniadanie. Dla mojego mężczyzny muszę nieźle się nakombinować, by miał na uczelni jakąś pożywną, zdrową przekąskę. Nie mogę cały czas robić takich samych placuszków, przejadłyby mu się. Dlatego staram się szukać jakichś różnych smaków, różnych kompozycji, by zawsze smakowały chociaż trochę inaczej od poprzednich :) Dlatego tym razem proponuję placuszki gryczane, które(...)kompletnie różnią się od wszystkich innych placuszków. Mają bardzo intensywny smak i czuć, że są zrobione z mąki gryczanej. Więc, jeśli lubisz kaszę gryczaną to placuszki są właśnie dla Ciebie! Składniki: - 120g mąki gryczanej - 30g mielonych/tartych orzechów (ja dałam laskowych) - 1,5 szklanki mleka - łyżka miodu - łyżka lnu mielonego - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia *opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cynamonu
Be Fit Be StrongDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na greckie placuszki Spanakokeftethes , przygotowywane ze szpinaku i białej części porów. Takie warzywne placuszki to świetna wegetariańska propozycja obiadowa lub oryginalna przekąska podana z sosem jogurtowym. Greckie placki z pora i szpinaku Spanakokeftethes na podstawie tego przepisu Składniki: 700 g świeżego szpinaku 2 pory, same białe części, drobno pokrojone 5 cebulek dymek(...)smażenia Przygotowanie: Szpinak umyj, wrzuć do wrzątku na 2 min. Gdy zwiędnie, odcedź, dobrze odciśnij z wody i drobno posiekaj. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami placuszków, czyli posiekanymi porami, cebulkami, natką i koperkiem. Dodaj jajka i kaszkę kukurydzianą. Dopraw masę solą i pieprzem. Odstaw masę do lodówki na 1-2 godziny, aby zgęstniało. Z masy formuj
Chilli Czosnek i Oliwalepiej poprawić humor, niż pół godzinki spędzonej w otoczeniu ulubionych sprzętów i cudownych aromatów...? Ano nic. Przynajmniej ja tak uważam. Razem z dziewczynami umówiłyśmy się na wspólne smażenie arabskich placuszków, i to właśnie za ich przygotowanie się zabrałam. Nie są trudniejsze od zwykłych naleśników, za to wyglądają naprawdę ciekawie. Smażymy je tylko z jednej strony, w związku z czym wierzch(...)ostatnia zdecydowanie podkreśla ich arabskie pochodzenie. Do tego chrupiące płatki migdałów i odrobina miodu, i pyszne śniadanie gotowe. Później dzień, mimo deszczu, po prostu musi być udany. Jeśli placuszki nie będą Wam się chciały sklejać, nic nie szkodzi, ale głównym powodem może być zbyt duża moc palnika. Przez to spód robi się zbyt chrupki, placuszki będą pękać i się prostować
Pożeraczka, czyli raz adobrzePlacuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię. Placuszki są na prawdę bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu. Zasmakowali w nich wszyscy domownicy. Robię je dość często. Polecam! Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce(...)będzie się łączyć ze sobą. Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej do naleśników), wlać odrobinę oliwy i rozsmarować pędzelkiem po całej powierzchni. Na gorącą patelnię kłaść formowane placuszki. Smażyć do zrumienienia z obydwu stron, od 2-4 minut z każdej w zależności od grubości placuszka. Wyłożyć na talerz, polać sosem czosnkowo-jogurtowym (przeciśnięty ząbek czosnku wymieszany z jogurtem
Moja Delicjauwierzyć że to grudzień, przypominają Nam o tym świąteczne wystawy i zapachy. Zapach przyprawy korzennej nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami i postanowiłam przemycić go już nieco wcześniej w placuszkach, które serwowałam na śniadanie. Były bardzo delikatne i przyjemnie słodkie w smaku a do tego bardzo aromatyczne. Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym SKŁADNIKI(...)placuszki : 3/4 szklanki mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia Na mus: 1 dojrzały banan 1 łyżka serka naturalnego 1 łyżka miodu 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta przyprawy korzennej lub cynamonu PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimarynacie przyrządzonej na bazie musztardy. Tym razem użyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba 4 małe filety z tilapii ze skórą(...)łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu sherry 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Placuszki 6 małych ziemniaków 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Filety z tilapii myjemy
Zakręcony Widelecszafie. Ale jak już przychodzi weekend, to lubię zaszaleć ze śniadaniem. Warto poświęcić na nie trochę czasu, przecież to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Dzisiaj tak było - przygotowanie placuszków zajęło więcej czasu niż wsypanie granoli do miski, ale efekt był niesamowity. Bananowe placuszki przełożyłam domowym masłem orzechowym i posypałam granatem. Oczywiście można użyć innych dodatków, np. jakiegoś serka(...)musu owocowego. PLACUSZKI BANANOWE Z GRANATEM I MASŁEM ORZECHOWYM (1 porcja) Składniki: - 1 banan - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka mąki owsianej - pół łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - oliwa z oliwek do smażenia (opcjonalnie) Do podania : masło orzechowe, pestki granatu Przepis jest banalnie prosty - wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze na gładką masę. Placuszki smażyć na mocno rozgrzanej
Zgrabne GotowaniePrzepis na placuszki maślankowe od dłuższego czasu jest już na blogu, natomiast tym razem przygotowałam je z kawałkami gorzkiej czekolady i płatkami migdałowymi. Nam ta wersja przypadła do gustu. Zrobiłam je z dodatkiem czekolady gorzkiej. Mlecznej nie dodawałam, gdyż bałam się, że „spali” mi się na patelni. Placuszki same w sobie nie są jakoś mocno słodkie. Fajnie jest(...)podać je skropione syropem klonowym. Wychodzi ich całkiem duży talerz. To fajna opcja do przygotowania sobie takich placuszków np do lunchboxa. 50 g masła 2 jajka 2 szkl. maślanki 260 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli około 50 g gorzkiej czekolady płatki migdałowe
Smaki Na TalerzuPyszne domowe placuszki ze śliwkami, które przygotujesz bez użycia miksera. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerzy! Przepis na placuszki ze śliwkami doskonale sprawdzi się, gdy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego. Są pyszne, lekkie i delikatne w smaku. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację czy jako przekąska w ciągu dnia. Jeśli nie masz śliwek(...)ręką, z powodzeniem możesz użyć innych świeżych owoców. PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS Składniki / ok. 20 sztuk. 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 10 śliwek Przygotowanie Jajka oraz kefir powinny być w temp. pokojowej. Do miski wsyp mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki. Następnie
Alle Dobre!Share Pinterest Print Placuszki jogurtowo – dyniowe z nutą pomarańczy , podane z orzechami pekan i syropem klonowym. Bardzo proste do przygotowania i pyszne! Do zrobienia placuszków użyłam surowej dyni Hokkaido startej na tarce, a nie purée z dyni , co znacznie ułatwia ich przygotowanie. Składniki: 1 szklanka startej dyni (na małych oczkach i odciśniętej z nadmiaru płynu) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego(...)dwóch stron. Następnie przełożyć na talerz, polać syropem klonowym i posypać posiekanymi orzechami pekan. Podawać póki gorące. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Rauchy z jabłkami → Placuszki serowe z borówkami → Placuszki kokosowe z ananasem → Pancakes z truskawkami → Miękkie ciasteczka dyniowe z imbirem Artykuł Placuszki jogurtowo – dyniowe z nutą pomarańczy pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakPlacuszki z dodatkiem tartej skórki z cytryny podane z jogurtem greckim, prażonymi orzechami włoskimi oraz miodem. Przepis na pyszne placuszki pochodzą z kuchni greckiej. Placki przygotujesz w chwilę, z łatwo dostępnych składników, bez użycia miksera. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placuszki z miodem i orzechami, które podasz na ciepłe śniadanie, podwieczorek lub kolację. Porady. Miód gryczany idealnie podkreśli(...)oliwy i wlej pełną szklankę mleka (250 ml). Całość wymieszaj krótko do połączenia. Nie potrzebujesz miksera, wystarczy rózga kuchenna. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, najlepiej 2-3 łyżki. Placuszki smaż partiami z obu stron na złoty kolor. Jednocześnie na małej suchej patelni upraż przez chwilę posiekane na duże kawałki orzechy włoskie. Placki podawaj polane kleksem jogurtu greckiego, posyp prażonymi
Zasmakuj Kuchnipracy, czy też zaserwować do szkoły. 👉Jak zrobić placki ze szpinakiem❓ Dobrym pomysłem jest zrobienie placków ze szpinakiem. Mogą być podane jako małe placuszki lub coś co przypomina pancakes. 2 w 1 i możecie takie placuszki zrobić tak jak proponuje Agnieszka, a innym razem w wersji mini. Zapraszamy na przepis na placki(...)dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Szpinak drobno kroimy i dokładamy do ciasta - całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię. Na rozgrzaną patelnie kładziemy porcję ciasta (możemy robić małe placuszki lub duże) i smażymy na suchej patelni. Jak zaczną się robić bąbelki i ciasto się lekko zetnie, to placuszek przewracamy na drugą stronę i pieczemy z drugiej strony. Gotowe placuszki
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSyrniki – placki z serem. Pyszne placuszki wykonane z twarogu z dodatkiem kaszy manny. Cudownie smakują gdy polane są syropem truskawkowym. Jest to znakomity pomysł na słodkie śniadanie lub przekąskę , a nawet lekki bezmięsny obiad . Te placki są świetne, są sycące i bardzo smaczne. Syrniki są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Te pyszne placuszki staną się Twoim ulubionym(...)kasza napęczniała. Dodaj twaróg i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie wsyp przesianą mąkę ryżową. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miseczki wlej wodę i zmocz ręce przed formowaniem placuszków. Placki powinny mieć grubość około 2 cm. Włącz grilla, poczekaj aż się nagrzeje, za pomocą pędzelka posmaruj płytę grillową olejem i połóż placuszki. Placki smaż około 4 minut a następnie
Zdrowy Styl JoannyGalicyjskie oładki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka W dużym uproszczeniu oładki to małe placuszki smażone na tłuszczu. Nazwa ta używana jest od Małopolski, przez Podkarpacie, Lubelszczyznę, aż po Suwalszczyznę, ale w różnych regionach odnosi się do placuszków przygotowywanych w odmienny sposób. Zazwyczaj bazą oładków są surowe starte ziemniaki, do których dodaje się mąkę pszenną, jednak bywa, że jest to mąka gryczana(...)ziemniaki są ugotowane, albo w ogóle nie ma ich w recepturze. Zamiast ziemniaków wśród składników znajduje się czasem biały ser – również takie placuszki nazywane są oładkami. Wniosek więc taki, że w ogólnym tłumaczeniu nazwa oładki odnosi się po prostu do smażonych placuszków na bazie różnych dominujących składników – zależnie od regionu – do których dodaje się mąkę i jajka. Na Podkarpaciu
Trzeci talerz