jogurt naturalny, 480 g dowolnych owoców np. malin Płatki owsiane zblenduj prawie na mąkę. Połącz wszystkie składniki, odstaw na kilka minut, aby ciasto troszkę zgęstniało. Smaż placuszki na patelni cienko wysmarowanej tłuszczem. Podawaj z wybranymi dodatkami :) Zainspirowane przepisem Nigelli Lawson "Oat pancakes with raspberries and honey" Wartość odżywcza* (porcji placuszków z cukrem, bez dodatków / porcji placuszków z cukrem, jogurtem
Vroblewska-fitlifeplacuszki bardzo często robię latem, wystarczy delikatna zmiana składników i za każdym razem smakują inaczej. Polecam ! składniki na 20-25 placuszków ponad 1 kg nieobranej cukinii ( u mnie było 1,2 kg) 2 średnie jajka 5-6 łyżek mąki pszennej np. tortowej 1/2 sporej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 2 łyżeczki natki pietruszki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku(...)warzyw) dodajemy posiekana natkę pietruszki, przyprawy, wbijamy 2 całe jajka oraz dodajemy make. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem lub sosem np. tzatziki
Gotowanie...to proste !się już przejadły moim dzieciom, ale ja się nie poddaję i staram się „faszerować” je nimi tak długo, jak tylko będzie to możliwe. Kiedy więc zrobiłam te placuszki, dzieci zachwyciły się tym nieco innym smakiem truskawek. Placuszki zostały wymiecione do cna, […] Artykuł Placuszki owsiane z truskawkami i żurawiną pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaPyszne placuszki z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Zamiast truskawek można użyć innych, ulubionych owoców np. jagód. Polecam Składniki na (około 13 placuszków): 1 i 1/2 szklanki mąki 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli około(...)mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na patelni teflonowej rozgrzać 1 łyżkę oleju. Nakładać po jednej łyżce ciasta. Po nałożeniu dołożyć na każdego placuszka 0,5 łyżki ciasta (będą grubsze) i lekko wcisnąć przekrojone na pół truskawki. Smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę
Oryginalny smaksię już przejadły moim dzieciom, ale ja się nie poddaję i staram się „faszerować” je nimi tak długo, jak tylko będzie to możliwe. Kiedy więc zrobiłam te placuszki, dzieci zachwyciły się tym nieco innym smakiem truskawek. Placuszki zostały wymiecione do cna, […] Artykuł Placuszki owsiane z truskawkami i żurawiną pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaskładniki, po które nie miałam ochoty specjalnie biec do sklepu i dorzucając nieco owoców :) Wszystko wskazuje na to, że takie kulinarne eksperymenty popłacają – przynajmniej w przypadku dzisiejszych bananowych placuszków z borówkami. Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 3-4 łyżki oleju kokosowego(...)składniki: banana, jajko, jogurt, rozpuszczony olej kokosowy. Łączymy mokre i suche składniki i dokładnie mieszamy – drucianą trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy umyte i osuszone borówki. Placuszki pieczemy na niewielkiej ilości oleju (ja użyłam kokosowego). Na jeden placuszek nakładamy około 2 łyżek ciasta. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że mogą wydawać się małe, urosną jeszcze
Ciastkozercycukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką placuszki. Na każdym placuszku położyć kilka jagód. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe oblane zmiażdżonymi jagódkami, posypane cukrem pudrem z kleksem bitej śmietany. Oczywiście śmietana nie musi być
Kuchnia Pokoleńmaślanką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia po czym mieszamy na gładką masę. Na patelni (najlepiej nieprzywieralnej, do naleśników) rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Nakładamy po łyżce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Podajemy z truskawkami, polane syropem klonowym. Smacznego :) Artykuł Placuszki serowo-różane z truskawkami (bez glutenu) pochodzi
Mienta blogsię za dużo, a potem się je tez za dużo, bo szkoda wyrzucać :( Ja troszkę sobie jeszcze pofolguję, a po Świętach biorę się za oczyszczanie organizmu :)) Dziś u mnie placuszki, nasze ulubione :)) Tym razem do przełożenia użyłam konfitury od Eterno malina z pigwą i banana. Konfitura świetna. Skład: malina 35%, pigwa 35%, cukier. Składniki na placuszki: 1 1/2 szklanki mąki(...)stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać przestudzone masełko. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Na talerzu ułożyłam placka, posmarowałam konfiturą, na nią kolejny placuszek, tym razem posmarowany rozgniecionym widelcem bananem itd. Warstw można układać ile się chce
kruche babeczkiPyszne, delikatne placuszki na maślance z dodatkiem botwinki i sera feta. Idealne na śniadanie, kolację lub dodatek do obiadu. Polecam :) 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki 2 jajka 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę mały pęczek botwinki (łodygi i liście) szczypta soli i pieprzu łyżeczka posiekanej natki pietruszki olej rzepakowy(...)uzyskania jednolitej masy. Botwinkę myjemy, drobno kroimy i wraz z fetą dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną, natłuszczoną niewielką ilością oleju patelnię nakładamy po łyżeczce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Obranego pomidora kroimy i dodajemy do jogurtu, doprawiamy do smaku. Podajemy na racuszkach. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowe racuszki
Mienta blogUwielbiam ten przepis – znalazłam go w książce ostatnio bardzo przeze mnie eksploatowanej „Vegan for fit” Attilli Hildmanna. Placuszki wyglądają przepięknie i jeszcze lepiej smakują, amarantus zaś nadaje im szczególnego charakteru. To śniadanie może wyglądać na skomplikowane i czasochłonne, w rzeczywistości jest proste i szybkie jak mało które. Placuszki robi się ekspresowo, a do przygotowania lodów wystarczy mikser i mrożone maliny(...)łyżki)i smaż po 4 minuty z każdej strony. Aby przygotować lody, do kielicha blendera lub miksera przełóż wszystkie składniki i zmiksuj. Banana obierz i pokrój w plasterki. Placuszki przełóż świeżymi owocami- bananem i malinami, podawaj z przygotowanymi lodami polanymi syropem klonowym. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiPlacuszki z borówkami Słodkie śniadanie Placuszki z borówkami Składniki 1 szklanka borówek amerykańskich 1 szklanka mleka 10 łyżek mąki 3 łyżki otrąb 2 łyżeczki brązowego cukru 1 jajko 1 płaska … Czytaj dalej Placuszki z borówkami
czarrna od kuchniPlacuszki z jabłuszkiem i bananem Składniki: 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 20 ml oleju + do smażenia 200 ml mleka ryżowego 2 małe jabłka 1 banan Dodatkowo: mus jabłkowo - gruszkowy z cynamonem sos jabłkowy Mąki zmieszałam w misce, dodałam olej, mleko i wymieszałam na dużych obrotach za pomocą miksera. Jabłka obrałam i starłam na dużych oczkach. Banana pokroiłam(...)cienkie plasterki. Do masy placuszkowej dodałam jabłka i banana, wymieszałam za pomocą łyżki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyłam placuszki do zarumienienia z każdej strony. Mój synek miał dziś wyjątkowo słodkie preferencje, dlatego dodatkowo na placuszkach wylądował mus oraz
nietadietaPrzygotowuję ją zarówno w wersji śniadaniowej, jak i na obiad. Na ciepło i na zimno … w wersji słodkiej i wytrawnej. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne jaglanej placuszki z dodatkiem banana. Idealne na leniwe śniadanie albo lekki obiad.1 Smaczne , zdrowe, dietetyczne a zarazem bezglutenowe. Takie placuszki z kaszy jaglanej posmakują zarówno dzieciakom, jak i dorosłym. Świetnym dodatkiem jest(...)łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z bananem, jajkiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Smażmy niewielkie placuszki na odrobinę natłuszczonej patelni ( po ok. 3 minuty z każdej strony ). Smacznego
Ostra na SłodkoDodać suszoną żurawinę lub rodzynki, wymieszać już tylko łyżką. Ciasto jest dość gęste. Na patelni rozgrzać masełko lub olej i za pomocą dużej łyżki wlać ciasto, tworząc kilka okrągłych placuszków. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe, polane sokiem wiśniowym lub sosem klonowym. Można obsypać cukrem pudrem. Pyszne byłyby z świeżymi poduszonymi owocami. Zdrowo i pysznie. Thermomix- wrzucić
Kuchnia Pokoleń