Placuszki bananowe Składniki: 3 banany 1 jabłko 3 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mleka ryżowego 2 łyżki masła kokosowego Jabłko starłam na małych oczkach. Dodałam banany, mąki, mleko, masło i wszystko zmiksowałam na gładką masę. Na rozgrzanej patelni smażyłam placuszki. Wspaniale smakują z czekoladą wegańską czekolada wegańska , tym razem do czekolady dodałam połówkę avocado(...)Opcja istne szaleństwo! placuszki z jogurtem kokosowym i czekoladą, trochę mnie poniosło
nietadietaDzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedne z najlepszych a zarazem najprostszych śniadań - pancakes. Grubaśne placuszki z dodatkiem płatków orkiszowych to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Takie placuszki możecie zabrać później ze sobą do pracy czy szkoły zamiast zwykłych kanapek. Składniki: 50 g płatków orkiszowych 70 g mąki ryżowej/lub innej 2 jajka 1 przejrzały banan 2 łyżki skrobi(...)bananem, suchymi składnikami i płatkami. Wszystko delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać odrobinę wody. Patelnię rozgrzać i delikatnie natłuścić. Nakładać porcjami ciasto. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Gdy na powierzchni pojawią się delikatne pęcherzyki powietrza, przewrócić je na drugą stronę. Gotowe podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie jest to miód, mandarynka
Kuchnia EllieBardzo często, gdy nie mam pomysłu na śniadanie, robię placuszki. Tym razem proponuję Wam z dodatkiem twarogu. Wprost doskonałe jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Ja smażyłam je na nowo nabytej patelni Woll Just Cook, która sprawdziła się rewelacyjnie! Placuszki robiłam już kilka razy. Czasem zastępuję mąkę pszenną mąką żytnią typ 720- jest zdrowiej :). Polecam! Składniki(...)miarę jednolita masa rozgrzać patelnię, którą lekko natłuścić olejem (wystarczy kilka kropelek, które rozsmarować za pomocą ręcznika papierowego). Na patelnię nakładać porcję masy, formując okrągłe placuszki. Smażyć pod przykryciem z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło polewając miodkiem. Smacznego
Nastoletnie WypiekaniePlacuszki mają to do siebie że są po 1.pyszne, po 2. szybkie w przygotowaniu a po 3. uwielbia je mój synek. Chociaż rekord zjadania ilości placuszków prawie z patelni biją serniczki . Ta wersja placuszków z jabłkami jak dla mnie jest idealna, lekka, puszysta, mokra w środku od jabłek i wcale nie potrzebuje cukru pudru na wierzch. Jest po prostu
Życie zaczyna się w kuchnidodatku cukru, fit i z sekretnym, zdrowym składnikiem jakim jest… Burak! Rozpływające się w ustach i niesamowicie smaczne Zaufajcie mi, nie ma nic lepszego niż takie placuszki na niedzielne śniadanie. A nawet jeśli ktoś nie lubi buraczków to dzięki temu, że pankejki polane są sosem kakaowym i podane z jogurtem jest on zupełnie niewyczuwalny. Takie desery na śniadanie lubię(...)jogurt grecki do podania ok. 130g sos czekoladowy: woda 40ml kakao 20g miód do posłodzenia Wykonanie: Buraczki miksujemy z mlekiem, a następnie roztrzepujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki na placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (po 2-3 minuty z obu stron). W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku gotujemy wszystkie składniki. Placuszki podajemy z jogurtem i sosem
rabarbarowoPyszne placuszki na śniadanie, delikatne i puszyste. Smacznego Bardzo szybko się je robi, wszystkie produkty wrzucić do miski. Szybko zmiksować za pomocą miksera na gładką masę. Thermomix – wszystkie produkty wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 7 sek, obroty 4 Smażenie – na patelni wlać odrobinę oleju, jeśli masz dobrą patelnię to można smażyć bez oleju. Ciasto wlać na patelnię dużą(...)już się przesmaży z jednej strony obrócić na drugą stronę i smażyć chwilkę. Podawanie – podawać z dowolnymi owocami, dżemem, śmietaną, posypane cukrem pudrem. To już jak lubicie. Te placuszki są naprawdę pyszne
Kuchnia Pokoleńprzed zrobieniem zdjęć, dlatego wstaję wcześniej rano aby wszystko przygotować, zrobić zdjęcia, a dopiero kiedy mam wszystko ogarnięte wołam męża na śniadanie. Takie poranki lubię! Bardzo lubię słodkie placuszki i dlatego znajdziecie u mnie mnóstwo przepisów na ich przygotowanie w każdym możliwym wydaniu. A to jeszcze na pewno nie koniec! Te bananowe pankejki są delikatne ze względu na strukturę jaką(...)miód 1 łyżeczka masło 2 łyżeczki Wykonanie: Banana zagniatamy ubijaczką do ziemniaków lub miksujemy blenderem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni i delikatnie natłuszczonej smażymy placuszki po 5 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Banan kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżeczce masła 1-2 minuty. Przekładamy na ręcznik papierowy. Dokładamy drugą łyżeczkę masła
rabarbarowoDzisiaj przepis z wykorzystaniem wczorajszej domowej ricotty . Przepis jest autorstwa Nigelli Lawson. Nigella podaje, że z podanej porcji otrzymamy ok. 25 placuszków. Mnie wyszło zaledwie 15. Chyba zrobiłam placuszki giganty... ;). Polecam zajadać na ciepło z miodem. Coś pysznego! Składniki: (na ok. 15 sztuk) 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2% 2 duże jajka 100 g mąki pszennej(...)mąkę, proszek do pieczenia oraz olej (najlepiej mieszać trzepaczką). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę (teraz można opcjonalnie dodać łyżkę cukru, jeśli lubicie słodsze placuszki). Ubite białka delikatnie wmieszać do masy serowo-mlecznej. Na rozgrzaną patelnie wysmarowaną niewielką ilością odrobiną oleju nakładać porcje masy. Smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Podawać
Nastoletnie WypiekaniePyszne placuszki z dodatkiem proszku budyniowego, który sprawia, że mają delikatnie chrupiącą skórkę, a smakiem i konsystencją przypominają nieco biszkopty. Są dość zwarte, nie tak lekkie i puszyste jak placuszki jogurtowe czy dyniowe , ale uwierzcie - z odpowiednimi dodatkami smakują naprawdę nieźle. Dziś jedliśmy je z cukrem pudrem i malinami, lubimy też z miodem, konfiturą i najnowszym odkryciem - syropem z mniszka(...)pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka wykonanie: Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam teflonową patelnię i nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Placuszki smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam na drugą stronę. Smacznego
babka w formiePyszne, aromatyczne placuszki z dyniowym puree . Puszyste, bardzo delikatne, o lekko korzennym zapachu przywodzącym na myśl pierniki. Dyniowe placuszki jedliśmy na śniadanie z cukrem pudrem. Polecam, zwłaszcza miłośnikom pan kejków. składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 szklank i puree z dyn i 1 szklanka(...)jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 1 jajko wykonanie: Wszystkie składniki mieszam trzepaczką. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem pudrem
babka w formiePlacuszki kakaowe z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym podawane na ciepło stanowią pyszne śniadanie, które poprawia nastrój. Można je także przełożyć, polać czekoladą i wstawić do lodówki. Podawane na zimno smakują jak doskonałe ciacho i mogą pełnić funkcję deseru :-) Składniki: 1,5 szklanki mąki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka kefiru lub maślanki 2-3 łyżki cukru pudru(...)miksowania. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche. Mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Patelnię rozgrzewamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub możemy posmarować powierzchnię odrobiną masła. Placuszki odwracamy na drugą stronę, gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. Nadzienie: Banany obieramy i kroimy w plasterki. Za pomocą blendera ręcznego mieszamy ze sobą banany i ser biały
Kuchnia MagdaLenyPolecam na podwieczorek lub na słodkie śniadanie. Pyszne, bardzo delikatne placuszki z sera twarogowego, jajek i mąki. Wyśmienite z cukrem pudrem lub dżemem czy kwaśną śmietaną ale jeśli w lodówce pustki - równie dobrze smakują same. składniki: 1/2 kg twarogu 2 jajka 3/4 szklanki mąki 6 łyżek cukru cukier waniliowy olej do smażenia wykonanie: Twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem(...)dodaję jajka, mąkę i cukry. Mieszam i ugniatam widelcem do połączenia składników. Ciasto wychodzi dość lepkie więc nabieram je łyżką i obtaczam w mące, a następnie formuję spłaszczone placuszki. Smażę je na złoty kolor na dość dużej ilości tłuszczu. Podaję same lub ze wspomnianymi dodatkami. Z tej porcji wychodzi mi zwykle 9-10 syrniczków. Wydaje się, że to niewiele
babka w formienarazie ostatnimi jadalnymi kwiatkami, z którymi miałam do czynienia. Kupiłam je w zeszłym roku z ciekawości na lokalnym targu. Pani rolnik poleciła mi zrobić z nich racuchy albo placuszki, więc się posłuchałam i zaczęłam eksperymentować. Kwiatki smakują słodko, trochę brzoskwiniowo-cytrusowo (?) i mają piękny, żółty kolor! W placuszkach wyraźnie czuć ich delikatną nutę. Jem je zawsze na obiad jako miłe(...)wsyp kwiatki cukinii (im więcej tym lepiej) i porządnie wymieszaj, by pokryć je masą. Możesz przygotować placki od razu, ja jednak odkładam miskę na 20-30 minut. Formuj małe placuszki, tak by w każdym znalazł się kwiatek. Usmaż je na rozgrzanej i natłuszczonej patelni pod przykryciem. Podawaj polane syropem klonowym/miodem/posypane cukrem z owocami leśnymi. Smacznego! A Wy lubicie eksperymentować
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńPoniżej przypominam przepisy, które widniały na starym blogu, a po przeprowadzce przepadły w czeluściach internetu. Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Placuszki serowe, 4 sztuki 100 g białego twarożku (może być zwykły twaróg lub kanapkowy typu Almette) 1 jajko 2 łyżki otrębów (dowolnych) 1 łyżka miodu Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i smażymy z dwóch stron, na patelni bez dodatku(...)tłuszczu. Placuszki jabłkowo-bananowe, 12 sztuk 2 średniej wielkości banany 2 jabłka 3 łyżki płatków jaglanych 2 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z bananem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Powstałe ciasto odstawić na ok. 10 minut. Smażyć
Kucharzycaświeżego posiekanego koperku (ok. 10 g) Marchewki zetrzeć na tarce, połączyć z jajkami, przyprawami, mąką i oliwą. Marchewkę nakładać łyżką i lekko formować na patelni na kształt placuszków. Smażyć na minimalnie natłuszczonej patelni na najmniejszym ogniu. Przewrócić na drugą stronę, kiedy placuszek zrobi się lekko złocisty. Placuszki są chrupiące dlatego, że marchewka nie zdąży zmięknąć podczas smażenia. Podawaj
Vroblewska-fitlife