Miały być tradycyjne placuszki z kaszy manny, które oboje z Mężem uwielbiamy ale okazało się, że ricotta wymaga szybkiego zużycia nim minie jej termin przydatności do spożycia. Postanowiłam dodać ją do placuszków i to był genialny pomysł, wyszły puszyste, bardzo delikatne i po prostu pyszne. Idealne na podwieczorek czy jako zdrowe śniadanie. Ja zrobiłam je bez dodatku cukru i innych
Cynamonowe szczęścieIdealne śniadanie na leniwe, weekendowe poranki ;) Och, uwielbiam takie :) Placuszki są bardzo puszyste, delikatne, u mnie z truskawkami i borówkami, ale możecie użyć naprawdę dowolnych owoców ;) Bardzo polecam, zakochacie się w tym smaku :) PS Wybierasz się nad Bałtyk? Potrzebujesz samochodu? wypożyczalnia samochodów szczecin to rozwiązanie Twojego problemu :) Przystępne ceny ;) Składniki na około 8 placuszków: 1,5 szklanki mąki pszennej(...)owoców Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Dodać mokre składniki, czyli mleko, jajko, miód i olej. Całość dokładnie wymieszać. Dodać owoce, delikatnie wmieszać je do masy. Placuszki smażyć na średnio nagrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Podawać oprószone z cukrem pudrem lub polane miodem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyPiękne truskawki zakupiłam w moim ulubionym sklepiku na rogu i zaraz namnożyły się pomysły na ich przerobienie, najpierw usmażyłam mięciutkie placuszki na deser. Smakowały nam bardzo, więc radzę wam zrobić z podwójnej porcji ;) Składniki na około 12-14 placuszków: 1/2 szkl zsiadłego mleka 6 czubatych łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki sody kilka kropel esencji waniliowej(...)Truskawki kroimy na plasterki lub kawałki i dodajemy do masy. Na sam koniec dodajemy sodę, mieszamy i od razu smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu lub na oleju kokosowym. Gotowe placuszki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !Dziś zapraszam na placuszki z białego sera. Są delikatne i bardzo smaczne. Nie za słodkie. Jeśli ktoś lubi słodsze smaki, koniecznie musi je sobie dosłodzić – czy to już na talerzu, czy bezpośrednio przed pieczeniem. U mnie dziś placuszki z sosem brzoskwiniowym, ale najbardziej smakują nam z serkiem mascarpone i kawałkami owoców. 250 g białego sera 3 jajka 4 łyżki(...)cukier wanilinowy, miksujemy do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Masę serową łączymy delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu smażymy niewielkie placuszki. Podajemy z serkiem mascarpone wymieszanym z 2 łyżkami cukru pudru oraz małymi owocami (maliny, jagody, borówki) lub z sosem brzoskwiniowym. Aby przygotować sos brzoskwiniowy, należy brzoskwinie z puszki (kilka można
Smaki Na Talerzuzapowiadało się bardzo ciekawie i apetycznie. Ciasto jednak się nie skleiło i otrzymałam strzępy papki ziemniaczanej…Szkoda mi było wyrzucić jedzenia więc w efekcie końcowym zrobiłam placuszki, żeby uratować jakoś to danie . Możliwe też, że rolada się nie udała ze względu na rodzaj ziemniaków… Następnym razem postaram się wykonać tą roladę jeszcze raz bo sama jestem ciekawa(...)marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce. Dodać mąkę i wbić jajka. Doprawić lubczykiem, solą i pieprzem. Jeśli placuszki nie chcą się formować należy dodać więcej mąki. Wszystko zależy od wielkości jajek i od ziemniaków. Rozgrzać olej na patelni i nakładać uformowane placuszki. Piec na średnim ogniu z dwóch
kuchniabellissima.wordpress.comPyszne i delikatne placuszki podane z rabarbarowym kisielem. Świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie bądź podwieczorek. Tego kisielu wychodzi dość sporo – dwie takie miseczki, jakie widać na zdjęciu – więc jeśli chcecie można składniki na sos zredukować o połowę. Sos: 500 g rabarbaru 125 ml nektaru wiśniowego (u mnie nektar wieloowocowy pół na pół z kwaśnym sokiem(...)zimnym masłem, maślanką oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąką (ja zmniejszyłam obroty miksera). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wylewamy po 1-2 łyżki ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoto. Racuszki posypujemy cukrem pudrem oraz uprażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy razem z rabarbarowym sosem. Uwagi: Tak jak pisałam we wstępie: sosu, czy też raczej kisielu
Smaki Na Talerzuolej kokosowy lub masło klarowane do smażenia (ok. 1 łyżeczka łącznie) 1. Jajka, płatki, mąkę, siemię, mleko, sodę i ksylitol wrzuciłam do miski i zblendowałam. 2. Placuszki smażyłam w silikonowej foremce w kształcie serduszka (oczywiście nie jest to konieczne, można po prostu nakładać łyżką) na rozgrzanej patelni bardzo cienko wysmarowanej olejem. 3. Placuszki podzieliłam na dwa talerze (mi wyszło(...)sztuki), przełożyłam dżemem i udekorowałam owocami. 4. Kakao, mleko i miód połączyłam w filiżance (jeśli będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze odrobinkę mleka) i dla dekoracji polałam placuszki. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* jednej porcji: 416 kcal 16,0 g białka 17,3 g tłuszczów (w tym 8,5 g tłuszczów nasyconych) 49,6 g węglowodanów
Vroblewska-fitlifemoje śniadanie, bardzo dobre placuszki. Polecam Jeśli lu bicie słodkie można do ciasta dodać łyżkę miodu. Wykonanie ciasta – szklankę płatków zmielić blenderem, ale nie na mąkę. Powinno być widać co to jest, małe kawałeczki płatków. Zmielone płatki połączyć z całymi, dodać żółtka, sól, mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić na 30 minut. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, obrać ze skórki(...)płatkami, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy z płatkami. Delikatnie wymieszać. Smażenie – rozgrzać mocno patelnię. Można smażyć na oleju lub na klarowanym maśle. Nakładać placuszki dużą łyżką i smażyć tak długo aż będzie można je obrócić i się zarumienią. Następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony minutkę. Można posypać cukrem lub skropić miodem lub polać
Kuchnia Pokoleńkolejne weekendowe śniadanie proponuję Wam znakomite placuszki kokosowe z dodatkiem jagód. Ostatnio w mojej kuchni trochę bardziej dietetycznie więc placuszki są otrębowe i bez cukru. Z podanej porcji składników przygotujecie cztery placki. Smażę je na patelni do pankejków - wtedy zachowują ładny kształt. składniki: 1 jajko 1 pełna łyżka zmielonego twarogu 2 łyżeczki miodu 3 łyżki otrębów pszennych 1 płaska łyżka(...)delikatnie łyżką, odstawiam na kilka minut, żeby otręby napęczniały, a ciasto nieco zgęstniało. Ciasto nakładam łyżką na gorącą patelnię do pankejków i smażę powoli na najmniejszym ogniu - dzięki temu placuszki ładnie się przepieką i łatwiej je przełożyć na drugą stronę
babka w formieJeśli lubicie słodkie śniadania, to dzisiejsza propozycja wywoła u Was potok śliny. Puszyste, aromatyczne i złociste pancakes, czyli po naszemu - śniadaniowe placuszki . Złocisty kolor placki zawdzięczają marchewce, na której bazowałam tworząc przepis. Marchewka to temat przewodni kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka . Lubelski Kociołek to tematyczna akcja stworzona przez grupę lubelskich blogerek kulinarnych. od czasu do czasu wybieramy wspólnie jeden produkt - warzywo(...)końca dnia pojawią się różnorodne przepisy z użyciem marchewki. Blogi biorące udział w akcji: Obiad gotowy ! Wilczkowy Świat Pasja Smaku jedz i smakuj Sierotka maRysia w kuchni Marchewkowe placuszki śniadaniowe wyśmienicie smakują polane miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy i posypane chrupiącymi orzechami. Możecie je także serwować polane jogurtem i posypane świeżymi owocami. Składniki: 1 marchewka ( o wadze
kolorowotorcikowomałe, puszyste, jak podusie i niepozornie wyglądają, ale uwierzcie naprawdę można się nimi najeść :) Składniki na około 12-14 placuszków 3 białka 1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej 3-4 łyżki cukru razem z waniliowym 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia ( u mnie kokosowy ) cukier puder do obsypania placuszków i ewent (rodzynki) 1. Białka ubijamy na sztywno(...)koniec ubijania dodając cukier. 2. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. 3. Patelnie rozgrzewamy, możemy ją tylko spryskać tłuszczem, placuszki nie muszą się "taplać" w oleju. Wykładamy porcje z jednej łyżki ale takie nie pełne. Smażymy z obu stron na niewielkim ogniu na rumiano. Po upieczeniu możemy je obsypać cukrem pudrem lub rozkroić i posmarować ulubionym
Gotowanie...to proste !pudełko z wkładem chłodzącym w którym znajdowało się 4 x Optima Cardio Potas + 12 ulotek przewodnik ambasadora To właśnie w przewodniku znalazłam przepis na te bananowo jaglane placuszki. Przepis wypróbowany, robi się dosyć szybko a placuszki wychodzą bardzo dobre. Niestety nie udało mi się ich uchwycić na zdjęciu , bo padła bateria w aparacie a placuszki znikły:) Jeśli macie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPłatki orkiszowe przypominają wyglądem te owsiane, ale mają nieco inny smak. Są więc dla owsianych ciekawą alternatywą :) Z płatkami orkiszowymi w roli głównej usmażyłam pyszne placuszki na śniadanie. A dokładniej to... ja zrobiłam ciasto, a smażył Mąż :) ale oczywiście możesz je usmażyć z płatkami owsianymi. Na śmietanie wyszły delikatne (tu też można użyć jogurtu naturalnego). Przygotowanie jest ekspresowe(...)dlatego polecam na szybkie śniadanie, przekąskę na drogę czy do pracy. Zdjęcia placuszków robiłam na przecudnej tacy śniadaniowej ze sklepu internetowego My Gift Dna . Niedługo zaprezentuję ją w całej okazałości ;) Składniki: 200g śmietany 18% 1 szkl. płatków orkiszowych 2 jajka 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Jajka krótko miksujemy, łączymy ze śmietaną i miodem. Wsypujemy płatki orkiszowe
Kolorowy Przepisownikrównać z tym domowym ze względu na zdecydowanie mniejszą zawartość głównego surowca – w tym wypadku migdałów – dzięki czemu mleko domowe jest bardziej kremowe. Ma to swoje odzwierciedlenie w fakturze placuszków – delikatnej i puszystej. Sok z cytryny dodatkowo zakwasi mleko i spowoduje powstanie roślinnej maślanki, która potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Składniki na 16 placuszków: 150g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (u mnie(...)skórki i rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj ją do ciasta i ponownie zamieszaj. Za pomocą dużej łyżki wykładaj porcje ciasta na patelnię nie wymagającą użycia tłuszczu i smaż placuszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, orzechami, świeżymi owocami, posiekaną czekoladą. Z podanych składników wychodzą dwie duże porcje
Roślinna - blog wegański