placki - 22990 przepisów (strona:94/1533)

Wiosenna zielona pizza z pesto i szparagami 175

Pizza już dawno przestała być tylko zwykłym plackiem z sosem pomidorowym, obłożonym mięsem i serem – w zależności od grubości i charakteru ciasta pizza pozwala dobrać inne niż pomidorowy sosy i całe bogactwo dodatków. To świetny sposób na podkreślenie charakteru sezonowych składników i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Chrupkie zielone szparagi, słodki zielony groszek, surowa suszona szynka i rozkosznie ciągnący(...)pizza będzie się trudniej formować a ciasto może się rwać. Po 15-20 minutach leżakowania ciasta rozpłaszczamy je i delikatnie rozklepujemy, następnie przenosimy na kłykcie dłoni i rozciągamy nadając plackom owalny kształt, odrobinę szerszy od długości szparagów. Formujemy na plackach wyższy rant (zerknijcie do TEGO POSTA gdzie pokazuję jak formować ciasto). Znowu zostawiamy ciasto na 10-15 minut

Karo in the Kitchen
Letnie, koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii 165

koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii Oczywiście młode ziemniaki W końcu to wiosna , prawie lato więc najlepszy czas na wykorzystanie nowalijek , a czy jest coś lepszego ,niż placki ziemniaczane z młodych warzyw ? Raczej nie , no może , ale na chwilę obecną i w panujących upałach, taki lżejszy obiad na pewno znajdzie swoich zwolenników . Mój młodszy(...)roku , chyba został podmieniony przez kosmitów w nocy , bo zażyczył sobie ,żeby zamiast ziemniaków robić częściej placki warzywne :0 . To nie spotykane , tak unikalne wydarzenie ,jak spotkanie z jednorożcem ..a jednak nastąpiło , zagorzały przeciwnik zieleni , zakochał się w warzywach..może jednorożce istnieją ? Polecam , lekkie , pyszne , zdrowe i domowe …oczywiście placki , nie jednorożce Składniki : 6 małych młodych ziemniaków

Ogrodnik w podróży
Jogurtowe placki z truskawkami 714

Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą oraz solą i całość wymieszać na gładkie i jednolite ciasto. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową), kłaść po łyżce ciasta zachowując spore odstępy (placki sporo urosną). Smażyć(...)małym ogniu aż do zbrązowienia. W połowie smażenia na każdy placek nałożyć po 3 plasterki truskawek, lekko je dociskając. Obrócić, i smażyć placki z drugiej strony. Jeśli placki przyklejają się i nastąpi problem z ich obracaniem, należy wówczas za pomocą ręcznika papierowego i odrobiną tłuszczu przetrzeć i natłuścić patelnię. Gotowe placki układamy na talerzu i obficie

My simple kitchen
Rabarbar w kruchym 152

było już kilka przepisów z rabarbarem- wyskoczą po wpisaniu 'rabarbar' w wyszukiwarkę, która tak przy okazji jest moją ulubioną funkcją tego nowego szablonu. Tym razem miałam ochotę na klasyczny placek z plecionką kruchego ciasta na wierzchu. Wiecie, taki jak w kreskówkach wystawiany był na parapecie, żeby ostygł i jego aromat przyciągał Pluta. Poszperałam w internetach (główna inspiracja(...)klasyk. Ale z tak niesamowitym nadzieniem, że koniecznie musicie go spróbować. Wcześniej upieczony rabarbar jest cudownie pełen smaku- o wiele bardziej, niż duszony w syropie. Mówię Wam- koniecznie! KRUCHY PLACEK Z PIECZONYM RABARBAREM  Na nadzienie 650g łodyg rabarbaru 250g cukru  1 łyżka syropu waniliowego Na ciasto 450g mąki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 225g zimnego masła

les mirabelles
Najlepsze placki ziemniaczane 125

zarazem najlepszy przepis, jaki może Wam wejść w ręce. Bez mąki i innych zagęszczaczy. Niesamowicie chrupiące, dzięki sprytnemu sposobowi smażenia. Składniki (na 3 duże lub 5 pięć małych placków) 2 spore ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko Sól do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy porządnie ze skóry i myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy, również(...)należy ją odcisnąć. Dodajemy jajko i sól i mieszamy. I teraz tip na chrupkość: na patelni rozgrzewamy olej tak, aby ciasto ziemniaczane położone na tłuszcz lekko skwierczało. Gdy placki zrumienią się, delikatnie zwiększamy ogień tak, by placki zaczęły skwierczeć mocniej. Gdy usmażą się już na złoto-brązowo znów zmniejszamy ogień pod patelnią do pozycji wyjściowej (czyli lekkiego skwierczenia

Kate's Kitchen
Placki niebanalnie Karoliny Polkowskiej - recenzja 137

dobrze zjeść, więc dlatego w swojej pracy przekonuje, że pomysłowe dania można przygotować bez spędzania wielu godzin w kuchni.  To również miłośniczka malarstwa, wędrówek górskich i muzyki jazzowej. "Placki niebanalnie" to doskonała pozycja dla miłośników wszelkiego rodzaju placków i placuszków, ale i nie tylko! Zawiera tyle pyszności, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Książka została podzielona(...)Informują również o czasie przygotowania, ilości porcji oraz przy niektórych istnieje adnotacja, iż nie zawierają glutenu. Piękne zdjęcia sprawiają, że chce się biec do kuchni i zacząć zabawę z plackami! Tylko od których zacząć, skoro wszystkie wyglądają tak kuuuszącooo?! Różnorodność jest ogromna, ponieważ znajdują się tu propozycje na dania mięsne, wegetariańskie oraz bezglutenowe, dla miłośników słodkości i potraw wytrawnych

Di gotuje
Placki ziemniaczane z łososiem i sosem czosnkowo-ogórkowym czyli Środowe Rybki odc.71 160

się okazało GENIALNYCH ziemniaków, których odmiany już niestety nie pamiętam. Byłam pod ogromnym wrażeniem konsystencji ciasta i chrupkości placków. Połączenie z ogórkiem, koperkiem i łososiem okazało się bardzo, bardzo smacznym! Przepis pochodzi z najnowszej książki Lidla "Jeść zdrowiej". Placki ziemniaczane z łososiem i sosem czosnkowo-ogórkowym placki: 1 kg mączystych ziemniaków 1 czerwona cebula 2 jajka(...)jajka, mąkę sól, pieprz, chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy łyżką. Na blasze od piekarnika układamy kawałek papieru do pieczenia i na ten papier nakładamy łyżeczką małe placki o grubości ok pół centymetra. Pieczemy placuszki w 200 st.C ok 25 minut. Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy z resztą składników

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placki ziemniaczane 123

Kolejny przepis z ziemniaków a mianowicie nieśmiertelne placki ziemniaczane. W moim domu rodzinnym zawsze od kiedy pamiętam sobota - na obiad placki ziemniaczane lub placek po węgiersku. I choć(...)mieszkam tam już ładnych parę lat to czasem z radością odwiedzę mamę przy sobocie i wsunę kilka placków ziemniaczanych. Od czasu do czasu zaserwuje je mojej żonie bo jak twierdzi bardzo jej smakują :) Przepis nie jest skomplikowany, jak to na placki ziemniaczane. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki sól, pieprz Ziemniaczki

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Tort urodzinowy mojej 6-latki 259

będzie miał 4 pożądane warstwy. Przygotowanie tortu: Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu waniliowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów warstwa kremu(...)koniec nakładamy ostatni placek stanowiący górę tortu. Również go nasączamy. Cały tort smarujemy równo kremem. Tort wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia (około godzinę przed podaniem) nakładamy opłatek na tort. Gdy opłatek ładnie zmięknie i przyklei się do tortu wykonujemy ostatnie zdobienia. Ja wykonałam je nadzieniem cukierniczym o smaku malinowym Lauretta. Nadzienie znajduje się w gotowym rękawie cukierniczym

Słodkie okruszki
Placuszki pełnoziarniste z jabłkami 190

zastąpić mąką gryczaną jeśli ją lubisz, efekt będzie bardzo ciekawy. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – placuszki pełnoziarniste – przepis na placki ziemniaczane – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni Ilość(...)około 50 placków Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 150 g mąki z pełnego ziarna – 150 g mąki pszennej – 300 ml mleka – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – 1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego – 1 jajko – 2 jabłka – olej do smażenia – do podania: cukier puder, syrop klonowy lub miód Przygotowanie: Jabłka dokładnie

nietylkopasta.pl
Ciasto orzechowiec 3059

przełożone delikatnym kremem z warstwą chrupiących orzechów włoskich w karmelu.  Ciasto orzechowe z kremem najlepiej przygotować 1 - 2 dni przed podaniem, wtedy będzie dobrze się kroić, a placki miodowe zdążą przesiąknąć kremem. Orzechowiec jest dobrym ciastem na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż dobrze zachowuje swój kształt w temperaturze pokojowej. Oczywiście tak, jak każde ciasto z kremem, należy przechowywać(...)minut.  Z drugą częścią ciasta postąpić podobnie, ale dodatkowo przed pieczeniem położyć na nim lekko wystudzoną masę orzechową. Piec tyle samo czasu co poprzedni placek, oba wystudzić. Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury, a na niej wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami. Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki. Masa orzechowa: W rondlu rozpuścić

Kuchcik gotuje
Jabłkowy placek gigant z suszonymi owocami i czerwonym bananem (bez mąki i mleka) 143

delikatnie jabłkowy smak, słodkość suszonych owoców oraz dodatek czerwonego banana. To idealna propozycja na szybkie śniadanie oraz zdrowy deser, który całkowicie zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Koniecznie spróbujcie! (1 placek o średnicy 20 cm i grubości 1-1,2 cm) 1 szklanka soku jabłkowego 100% (1 szklanka = 250 ml; u mnie sok Hortex) 10 łyżek kaszy manny (płaskich(...)jajkiem. Dodać suszone owoce oraz jabłko z bananem uprzednio pokrojone w średnią kostkę. Całość ponownie wymieszać, a następnie przelać na rozgrzaną patelnię natłuszczoną odrobiną masła i nakryć pokrywką. Placek smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż masa stanie się ścięta.   Po tym czasie delikatnie zsunąć go na talerz, przełożyć (na patelnię) na drugą stronę i smażyć

Di gotuje
Pancakes z ricotty 172

u0142a. Tylko tyle, by mas\u0142o tworzy\u0142o cieniutk\u0105 warstw\u0119.\r","Na patelni\u0119 nak\u0142adamy 2-3 \u0142y\u017cki naszej masy formuj\u0105c okr\u0105g\u0142y placek. Sma\u017cymy oko\u0142o minut\u0119, do momentu kiedy na masie zaczn\u0105 pokazywa\u0107 si\u0119 b\u0105belki. Odwracamy placki na drug\u0105 stron\u0119(...)placek. Smażymy około minutę, do momentu kiedy na masie zaczną pokazywać się bąbelki. Odwracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 40 sekund. Przed każdym nowym plackiem rozpuszczamy odrobinę masła. Czynności powtarzamy aż do skończenia się masy. Pancakes z ricotty idealnie smakują ze świeżymi owocami i syropem klonowym. Smacznego! 4.21 http://mostekwkuchni.pl/pancakes-z-ricotty/ Artykuł Pancakes z ricotty

Mostek w kuchni
Domowe placki tortilli 252

Domowe placki tortilli Wcześniej zawsze kupowałam gotowe placki tortilli gdyż nie wiedziałam, że wykonanie ich samodzielnie jest takie łatwe, a do tego tanie. Odkąd przekonałam się na własnej skórze jakie to proste i szybkie, już zawsze goszczą u mnie tylko domowej roboty tortille. Polecam spróbować Składniki na 4 sztuki: 1 szklanka mąki pszennej 130ml gorącej wody 1 łyżka(...)soli   ** Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy olej i mieszamy a następnie zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez kilka minut. Jeżeli potrzebujemy więcej niż 4 placki, możemy od razu zrobić ciasto z podwójnych składników *** *** Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja zrobiłam z podwójnej

Blog z Apetytem
Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej 148

Któż z nas nie kocha placków po węgiersku prawda? 😊 Placki ziemniaczane z mięsistym soczystym gulaszem mmm..Oczywiście i ja sobie nie odmawiam takich smakołyków, ale żeby nie lecieć non stop na samych ziemniakach, zastąpiłam je mąka gryczaną. 😇 Niby nic, ale ja nie umiem się obejść bez smaku gryki, no po prostu ją kocham i wolę ją niż ziemniory.😆Polecam(...)łyżki tłuszczu do smażenia +sól, pieprz, papryka wędzona, chili Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo łączymy ze sobą i dolewamy stopniowo wody, aby powstała średnio gęsta konsystencja odpowiednia do smażenia placków. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.)  2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy pieczarki, potem cebulę

Zdrowie i pysznie na talerzu