młodych ziemniaków, trochę grubsze niż tradycyjne, bo uformowane w metalowych obręczach kucharskich. My lubimy tradycyjne placki ziemniaczane, ale tak przygotowanych placków, w dodatku z gulaszem nie potrafiliśmy sobie odmówić A z gulaszem BBQ to jest to! Placki ziemniaczane przygotowujemy wg tego przepisu , ale te były przygotowane z młodych ziemniaków. Placki są grubsze, rumiane z dodatkiem pietruszki(...)dusimy aż płyn się zredukuje i powstanie pyszny sos. Na talerzu układamy po dwa usmażone placki ziemniaczane, gulasz podajemy obok placków w osobnym naczyniu, dekorujemy świeżym koperkiem i połówkami marynowanych pieczarek. Smacznego! The post Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPlacki ziemniaczane z gulaszem Placki ziemniaczane z gulaszem Dzisiaj polecam placki ziemniaczane z gulaszem. Składniki na gulasz: ½ kg szynki z kulki 3 papryki 1 papryczka chili 2 średnie marchewki 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka w proszku 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki(...)mąki 3 łyżki oleju Placki ziemniaczane z gulaszem Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, aż się zarumieni i przełożyć do rondla. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule pokroić w pół talarki. Marchewkę pokroić w drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Na tłuszczu, który nam pozostał po smażeniu mięsa podsmażyć czosnek
Pomysłowa kuchniaDzień dobry, Dziś chciałam opowiedzieć Wam fascynującą historię placków pita - jednego z najstarszych rodzajów chleba przygotowywanych przez człowieka. Stanowi on postawę kuchni wielu krajów basenu Morza Śródziemnego , tak więc koniecznie chciałam nauczyć się przygotowywać je w domu. I muszę Wam powiedzieć, że kupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie(...)którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia jednego z najstarszych chlebów Pity są rodzajem płaskiego, lekko wyrośniętego pszennego chleba w kształcie okrągłym lub owalnym. Takie płaskie chlebowe placki (po angielsku flatbread) są najstarszym przygotowywanym przez człowieka rodzajem chleba , nie wymagającym specjalnych narzędzi czy pieców. Z łatwością mogły je przygotowywać pierwotne ludy koczownicze, np. Beduini, którzy podobno wytwarzali
Chilli Czosnek i OliwaCzasami mam ochotę na coś innego, oryginalnego. Postanowiłam przygotować placki i podać na nich gulasz. Jednakże zainspirował mnie Kupiec swoim pysznym bulgurem, postanowiłam więc to połączyć! Pysznie i pożywnie! Co nam trzeba? 6 marchewek 2 selery 2 cebule 2 ziemniaki 2 torebeczki kaszy bulgur Kupiec dodatkowo: sól i pieprz oraz czosnek suszony wedle uznania, 2 jajka, 200 g mąki(...)łyżka bułki tartej plus dowolny gulasz, poniżej macie kilka pomysłów: Gulasz z serduszek na plackach ziemniaczanych Gulasz z piersi z indyka w cebulowym sosie Gulasz ziołowy z łopatki z warzywami Gulasz wołowy z marchewką. Gulasz w barwach jesieni Gulasz z łopatki w ciemnym sosie Czosnkowy gulasz z indyka Robimy! Warzywa obieramy, myjemy i przepuszczamy przez tarkę na wiórka- cienkie
Latosiowydomguacamole. Wszystko do złożenia w chwilę, można dokładać, mieszać, przekładać ile się chce – jak co komu smakuje najlepiej Składniki (na 4 duże porcje): 500g mielonej wołowiny 4 placki gotowych tortilli – polecam duże – w przepisie dowiesz się dlaczego* 3-4 listki sałaty lodowej płaska łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/3 łyżeczki(...)podania: kwaśna śmietana cząstki limonki do skropienia listki kolendry lub pietruszki chipsy z tortilli* *Jeśli chcemy podać nasze tacos z domowymi chipsami czy też nachosami, polecam kupić duże placki tortilli które obcinamy na mniejsze kółka a ze ścinków robimy właśnie chrupiące chipsy. Układamy mniejszy talerz na środek gotowych placków i ostrym nożem wycigany po obrysie mniejsze tortille. Nastawiamy
Smaczna StronaPlacuszki kapuśniaczki Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np. czosnkowym, grzybowym lub mięsnym. Polecam! Składniki: 300g kiszonej kapusty ugotowanej do miękkości 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 2 jajka po pół łyżeczki soli, pieprzu, majeranku olej(...)wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy przyprawy *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ugotowaną, ostudzoną i odciśniętą z wody kapustę drobno kroimy *** *** Kapustę dodajemy do ciasta i całość ponownie dokładnie mieszamy *** *** Smażymy placki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placek *** *** Smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu
Blog z Apetytemjeszcze troszkę mąki. Gotowe owijamy w folię, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Jak już wspomniałam, może leżakować długo, nawet kilka tygodni. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na placek o grubości około 3 mm, najwygodniej na podkładce sylikonowej lub blacie podsypanym mąką. Na połowie powierzchni placka pieczątką do ciasteczek polecam wycisnąć delikatnie wzorki(...)mnie, jak widać na zdjęciu, dość pokaźne gwiazdki. Placek piernikowy piekłam w kwadratowej foremce silikonowej, po przestudzeniu przekroiłam go na dwie równe, prostokątne części: przeznaczoną na wierzch ciasta z ozdobnymi pieczątkami, na spód - bez wzorków. Obkroiłam je do rozmiarów formy - podłużnej keksówki, w której później składałam torcik. Piernik po upieczeniu oczywiście twardnieje, by był
Kronika PiekarnikaPlacuszki kapuśniaczki Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np. czosnkowym, grzybowym lub mięsnym. Polecam! Składniki: 300g kiszonej kapusty ugotowanej do miękkości 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 2 jajka po pół łyżeczki soli, pieprzu, majeranku olej(...)wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy przyprawy *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ugotowaną, ostudzoną i odciśniętą z wody kapustę drobno kroimy *** *** Kapustę dodajemy do ciasta i całość ponownie dokładnie mieszamy *** *** Smażymy placki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placek *** *** Smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu
Blog z ApetytemMini placki na śniadanie to doskonała propozycja na szybkie śniadanie dla dzieci . Moja córka takie mini placki zabiera ze sobą do szkoły i zajada w czasie przerwy między lekcjami. Placki te wykonane są dosłownie w kilka chwil, a do wymieszania ciasta nie potrzeba nawet wyciągać miksera. Podać je można posypane cukrem pudrem(...)polane syropem klonowym, z dżemem lub z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Mini placki na śniadanie - składniki: * 265 g mąki pszennej * 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki cukru * 300 ml mleka * 2 jajka * 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki zarówno suche jak i mokre
Zrób to smaczniePrzepis na pycha ciasto idealne na święta. Miodownik z makiem i orzechami włoskimi . Ciasto jest zrobione na bazie placków miodowych przełożonych kremem budyniowym, w środku wypełnionym biszkoptem makowym. Góra ciasta udekorowana jest prażonymi orzechami włoskimi z miodem. Ciasto odpowiedniej wilgotności nabiera dopiero po dwóch dniach dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce przykryte folią spożywczą. Ciasto jest mało słodkie, lecz polewa(...)orzechowo miodowa idealnie wyrównuje ogólny smak wypieku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MIODOWNIK Z MAKIEM I ORZECHAMI SKŁADNIKI: *foremka 24x24 cm. Placek miodowy: mąka pszenna tortowa (3 szkl.) masło (150 g) cukier (2/3 szkl.) miód naturalny u mnie wielokwiatowy (3 łyżki) jajka (2 szt. średniej wielkości) soda oczyszczona (1,5 łyżeczki) Biszkopt makowy: jajka (4 szt. średniej wielkości
Rita creativeSylwester. Dziś mam dla Was doskonałą propozycję na sylwestrowy stół, czyli pyszne roladki z tortilli. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Nikt im się nie oprze. SKŁADNIKI: 4 placki tortilli, 2 opakowania serka kanapkowego śmietankowego, 8 plastrów szynki, 8 plastrów sera żółtego, 1 sałata lodowa, 1 papryka czerwona, ½ pęczka szczypiorku, 4 łyżki majonezu. PRZYGOTOWANIE: 1. Placki tortilli(...)podgrzewam około minuty w nagrzanym piekarniku. 2. Jeden z placków tortilli smaruję serkiem kanapkowym i majonezem. Posypuję posiekanym szczypiorkiem. Układam liście sałaty i po dwa plastry szynki i sera. Na brzegu placka kładę pokrojoną w podłużne paski paprykę. 3. Placek ciasno zwijam w rulon i zawijam w folię spożywczą. Tak samo przygotowuję pozostałe placki. Wkładam do lodówki
Tradycyjna kuchnia KasiJest to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska, która świetnie sprawdzi się na wszelkich domowych imprezach. składniki na około 6-8 sztuk w zależności od wielkości placków 2 filety z kurczaka ( około 500 g ) 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki olej do smażenia(...)łyżeczki czarnego pieprzu sól sałatka 2-3 pomidory 1 średnia czerwona cebula 1 dojrzałe awokado 1 mała czerwona papryka sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy czarny pieprz sól placki 2 szklanki mąki kukurydzianej ( szklanka 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 200 ml gorącej wody szczypta soli przepis Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w kostkę. Pokrojone
Smakowite DaniaCiasto Migdałek – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Fredropol, powiat przemyski Migdałek to ciasto składające się z trzech kruchych blatów upieczonych z bezą, które przełożone są masą z masła i kajmaku. Placek, który układa się na wierzchu, posypany jest migdałami, stąd nazwa całego ciasta. W tym przepisie wykorzystuje się gotowy kajmak z puszki, jednak jeśli ktoś ma ambicje i 2 dodatkowe(...)część rozwałkowujemy i układamy w blaszce wielkości 25x35 cm. Ubijamy pianę z 3 białek przez kilka minut, po czym stopniowo dodajemy 150 g cukru nadal ubijając. Pianę rozsmarowujemy na placku. Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni C (piekarnik góra-dół) przez około 40 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Trzeci placek przygotowujemy w ten sam sposób, przy
Trzeci talerzPrzepis na lasagne z tofu na tortilli to przepis na pyszny obiad bez mięsa! Zamiast makaronu użyłam placków tortilli, dzięki czemu lazania szybciej się upiecze. Jest to również propozycja dla osób, które nie przepadają za daniami z makaronem. Lazania bez mięsa – jak zrobić? Przygotowanie lasagne bez mięsa rozpoczynamy od pokruszenia naturalnego tofu. Następnie przysmażamy je wraz z przyprawami(...)oleju, po czym mieszamy z passatą pomidorową i pomidorami z puszki. Tak przygotowany sos przekładamy plackami tortilli i pieczemy. Przepis na poniższy sos możesz również użyć w lasagne z makaronem. Przepis na lasagne z tofu na tortilli Lasagne z tofu na tortilli Via Gusto Przepis na lasagne z tofu na tortilli to przepis na pyszny obiad bez mięsa! Zamiast
Via Gustomleka 3 żółtka 2½ łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 50 g cukru 600 ml śmietany kremówki, 36% cukier puder do posypania Piekarnik nastawić na 200ºC. Rozwinąć placek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Jajko roztrzepać z łyżką mleka. Posmarować placek i wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 – 15 minut na złoty kolor. Placek powinien być kruchy. W ten sam sposób upiec drugi placek. Po upieczeniu natychmiast pokroić jeden z placków na 15 równych kawałków. Ostudzić. Przygotować krem brzoskwiniowy. Brzoskwinie pokroić w kostkę i wraz z kompotem zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować 5 minut. Lekko zmiksować. W zimnym mleku rozpuścić skrobię. Mieszankę wymieszać z żółtkami. Wlać mieszankę do brzoskwiń, energicznie mieszając. Kiedy
codojedzenia